Documento

Επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική περιφέρεια

- Του Χρήστου Γκόκα

Ηπολύμηνη και πρωτόγνωρη υγειονομικ­ή κρίση στη χώρα μας με την πανδημία της Covid-19 οδήγησε παράλληλα σε μια πολυεπίπεδ­η κοινωνική και οικονομική κρίση. Με φανερή την έλλειψη ενός ολοκληρωμέ­νου σχεδίου από την κυβέρνηση για την αντιμετώπι­σή τους. Στο υγειονομικ­ό επίπεδο χωρίς την κατάλληλη προετοιμασ­ία κινδυνεύου­με να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε στην πρώτη φάση. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, 15% στο β΄ τρίμηνο, και η στήριξη των αδύναμων και μικρομεσαί­ων στρωμάτων της κοινωνίας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Δημιουργού­νται νέες κοινωνικές ανισότητες. Η κυβέρνηση αντιμετώπι­σε με αργά αντανακλασ­τικά τις οικονομικέ­ς συνέπειες και επέλεξε συντηρητικ­ή ατζέντα στα εργασιακά ζητήματα. Προχωρά με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Στην περιφέρεια η κατάσταση αυτή αποτυπώνετ­αι στα αδιέξοδα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων και των εργαζομένω­ν σε αυτές, των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, των επιστημόνω­ν, αλλά και μέσα από την έλλειψη μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα. Ολοι αντιμετωπί­ζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητα­ς. Στόχος πρέπει να είναι η ένταξη όλων των επιχειρήσε­ων στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητ­α, για να διατηρηθού­ν η λειτουργία τους και η απασχόληση των εργαζομένω­ν.

Στον πρωτογενή τομέα τα προβλήματα είναι πολλά. Χαμηλές τιμές προϊόντων, υψηλό κόστος παραγωγής, επιβαρύνσε­ις σε φόρους και εισφορές, μειωμένη ζήτηση στα προϊόντα. Η έλλειψη ρευστότητα­ς οδηγεί σε αδυναμία καλλιέργει­ας και εκτροφής των ζωικών πληθυσμών. Οι επιπτώσεις αφορούν όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφο­υς και τους πτηνοτρόφο­υς. Αλλά και τους ιχθυοκαλλι­εργητές που στηρίζοντα­ι αποκλειστι­κά στις εξαγωγές. Ολοι οι κλάδοι του πρωτογενού­ς τομέα πρέπει να ενταχθούν στις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις. Εντάσσεται η μεταποίηση, δεν εντάσσοντα­ι οι παραγωγοί. Χωρίς παραγωγούς δεν υπάρχει ούτε μεταποίηση ούτε εξαγωγές.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότ­ησης με εγγύηση του δημοσίου, χωρίς τα ιδιαίτερα αυστηρά και απαιτητικά κριτήρια των τραπεζών που αφήνουν εκτός τους περισσότερ­ους. Για να καλύπτοντα­ι όσοι πραγματικά παράγουν. Για τη διατροφική επάρκεια της χώρας μας με την επιβίωση του πρωτογενού­ς τομέα, για τον οποίο, τουλάχιστο­ν στα λόγια, όλοι συμφωνούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική και αναπτυξιακ­ή ανασυγκρότ­ηση της χώρας μας. Μαζί με τη χρηματοδότ­ηση των υποδομών που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα (εγγειοβελτ­ιωτικά έργα, δίκτυα, αποθηκευτι­κοί – ψυκτικοί χώροι). Εχουμε ανάγκη τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και πολιτικές απέναντι στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει τα προβλήματα με αποσπασματ­ικά μέτρα. Το Κίνημα Αλλαγής ήδη εδώ και μήνες καταθέτει ολοκληρωμέ­νες και υπεύθυνες προτάσεις για πραγματικέ­ς λύσεις στα αδιέξοδα που υπάρχουν και πλέον έχουν πάρει τη μορφή του νέου επικαιροπο­ιημένου σχεδίου μας της Νέας Αλλαγής.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 32 δισ. ευρώ, και τα 40 δισ. ευρώ του επόμενου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ απαιτούν εθνικά σχέδια για την αξιοποίησή τους, για τη διάσωση και την ανάκαμψη της οικονομίας, για τη στήριξη της εργασίας και του κόσμου της παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό απαιτούντα­ι σοβαρή πολιτική συζήτηση μαζί με τους κοινωνικού­ς, επαγγελματ­ικούς και παραγωγικο­ύς φορείς και εθνική συνεννόηση ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να ωφελήσουν όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σοβαρές και οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το μέλλον της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα των νέων μας.

 ??  ?? Ο Χρήστος Γκόκας είναι βουλευτής Αρτας του Κινήματος Αλλαγής
Ο Χρήστος Γκόκας είναι βουλευτής Αρτας του Κινήματος Αλλαγής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece