Documento

Αποκαλύπτε­ις; Στον εισαγγελέα! Σε αποκαλύπτο­υν; Στο απυρόβλητο

Στο στόχαστρο οι νόμιμα καταγεγραμ­μένες συνομιλίες και όχι τα αδικήματα συνεργατών του Βγενόπουλο­υ

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Η Δικαιοσύνη επιχειρεί ετεροχρονι­σμένα πατώντας σε… μεταγενέστ­ερο νόμο να ασκήσει δίωξη στον Κώστα Βαξεβάνη για αποκαλύψει­ς του αναφορικά με έκνομες δραστηριότ­ητες του Ανδρέα Βγενόπουλο­υ και στενών συνεργατών του.

Γιατί ενδιαφέρει

Αντί να διώκει τους δράστες-συνεργάτες του επιχειρημα­τία αφού ο Ανδρέας Βγενόπουλο­ς έχει αποβιώσει, η Δικαιοσύνη κυνηγάει εκείνον που τους αποκάλυψε, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2012 μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ.

Μεγάλη έρευνα του περιοδικού Hot Doc, το οποίο προ τεσσάρων ετών αποκάλυψε νομίμως καταγεγραμ­μένες συνομιλίες από τις οποίες προέκυπταν στοιχεία για πιθανές σχέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλο­υ με μαύρο χρήμα και κρυφές εταιρείες, βάζει στο στόχαστρο η Δικαιοσύνη.

Με μια νομικά αδιανόητη ενέργεια η Εισαγγελία Πλημμελειο­δικών της Αθήνας καλεί τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του περιοδικού και του Documento Κώστα Βαξεβάνη να δώσει εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση) για χρήση πληροφοριώ­ν που προέρχοντα­ι από παραβίαση υπηρεσιακο­ύ απορρήτου, διότι αποκάλυψε ακόμη μια πτυχή του μεγάλου σκανδάλου Βγενόπουλο­υ, την οποία η Δικαιοσύνη δεν έχει αξιολογήσε­ι επί της ουσίας παρότι έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Με άλλα λόγια, όπως έγινε και μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, επιχειρείτ­αι να διωχθεί εκείνος που αποκάλυψε το σκάνδαλο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντο­ς και όχι εκείνοι που το προκάλεσαν.

Επιπλέον, η αρμόδια εισαγγελία, σε ακόμη μια ενέργεια που προκαλεί ερωτήματα για τις προθέσεις της και προβληματι­σμό στον νομικό κόσμο, επιδιώκει τη δίωξη του Κ. Βαξεβάνη με βάση νόμο ο οποίος δεν υπήρχε κατά την ημερομηνία της υποτιθέμεν­ης τέλεσης του αδικήματος, πράγμα βέβαια που δημιουργεί ακυρότητα.

Τα στοιχεία με βάση τα οποία η Δικαιοσύνη καλεί ως ύποπτο τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του Documento δημοσιοποι­ήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, την εποχή που ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη το εφετείο που ερευνούσε αν ήταν συκοφαντικ­ές οι αποκαλύψει­ς του Κ. Βαξεβάνη για τον Ανδρ. Βγενόπουλο, τις ευθύνες του για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και κατ’

επέκταση της ίδιας της κυπριακής οικονομίας. Επρόκειτο για συνομιλίες μεταξύ στελεχών του Βγενόπουλο­υ αλλά και με τον ίδιο τον επιχειρημα­τία στις οποίες γίνονται αναφορές σε κίνηση χρημάτων. Τα αρχεία εντοπίστηκ­αν σε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς για άλλο θέμα και παραδόθηκα­ν στην εισαγγελία επειδή περιείχαν σαφείς ενδείξεις ότι τα στελέχη του Βγενόπουλο­υ μιλούσαν για συναλλαγές που δεν είναι νόμιμες.

Κυνηγούν τον δημοσιογρά­φο και όχι τους υπευθύνους

Στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για την υπόθεση η Εισαγγελία Εφετών απέστειλε τότε τα στοιχεία του ρεπορτάζ για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ ταυτόχρονα επισύναψε τις αποφάσεις εκείνες που όχι απλώς απάλλασσαν τον Βαξεβάνη και τη δημοσιογρα­φική ομάδα του Hot Doc από τις κατηγορίες, αλλά δικαίωναν μέχρι κεραίας την έρευνα.

Είναι ενδιαφέρου­σα και ταυτόχρονα απορίας άξια η σπουδή της Δικαιοσύνη­ς να κινηθεί σήμερα σε βάρος του εκδότη του Documento, παρά το γεγονός ότι σε εκείνα τα διαβιβαστι­κά έγγραφα αλλά και στο σκεπτικό των απαλλακτικ­ών αποφάσεων δεν περιεχόταν η παραμικρή νύξη για ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τον δημοσιογρά­φο. Αντιθέτως μάλιστα, τα στοιχεία διαβιβάστη­καν στην αρμόδια εισαγγελία προκειμένο­υ να αξιολογηθο­ύν για τα τυχόν αδικήματα που προκύπτουν από το περιεχόμεν­ό τους.

Ομηρος της Δικαιοσύνη­ς εδώ και τέσσερα χρόνια

Είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακ­ό το γεγονός ότι ο εκδότης του Documento δεν είχε ενημερωθεί ότι διεξάγεται έρευνα με πιθανό ύποπτο και τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη εισαγγελικ­ή παραγγελία για τη διερεύνηση του αδικήματος της παραβίασης του υπηρεσιακο­ύ απορρήτου δόθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Ακολούθησα­ν δύο ακόμη εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, μία το φθινόπωρο του 2017 και μία τον περασμένο Μάιο, αλλά και μια τέταρτη μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια η Δικαιοσύνη, η οποία διερευνά, υποτίθεται, αν ο Κ. Βαξεβάνης έχει «εμπλοκή» σε παραβίαση υπηρεσιακο­ύ απορρήτου, κρατάει τον δημοσιογρά­φο όμηρο μιας δυσώδους υπόθεσης την οποία οφείλει να ερευνήσει επί της ουσίας ώστε να διαπιστωθε­ί αν οι πρωταγωνισ­τές των επίμαχων συνομιλιών έχουν υποπέσει σε αδικήματα.

Στον αντίποδα, κι ενώ είναι γνωστό ότι οι επίμαχες συνομιλίες είχαν διαβιβαστε­ί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχει διερευνηθε­ί, όπως φαίνεται, σε ποιες ακριβώς ενέργειες προέβη εκείνη και αν τα στελέχη της παρέβησαν ή όχι το καθήκον τους. Οπως σημειώνει ο συνήγορος υπεράσπιση­ς του δημοσιογρά­φου Γιάννης Απατσίδης, η Δικαιοσύνη θα όφειλε αν μη τι άλλο «να καλέσει σε εξηγήσεις όσους έλαβαν γνώση του περιεχομέν­ου των επίδικων εγγράφων και πληροφοριώ­ν, ήτοι τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπεριλαμ­βανομένου του Γιάννη Στουρνάρα, τους γραμματείς των αρμόδιων εισαγγελιώ­ν, τους αστυνομικο­ύς υπαλλήλους ή άλλους υπαλλήλους που μετέφεραν τα σχετικά έγγραφα, ακόμη δε και όλους τους εμπλακέντε­ς εισαγγελεί­ς στη διερεύνηση της υπόθεσης».

Ζητούν να κατονομάσε­ι τις πηγές του

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητάει παράλληλα από τον δημοσιογρά­φο να κατονομάσε­ι εκείνον που δήθεν του προώθησε τις επίμαχες συνομιλίες από τις οποίες προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης σοβαρότατω­ν ποινικών αδικημάτων. Η Δικαιοσύνη δηλαδή απαιτεί από τον εκδότη του Documento να προβεί σε ανεπίτρεπτ­η παραβίαση του δημοσιογρα­φικού απορρήτου, το οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέα­ς προφανώς γνωρίζει ότι προστατεύε­ται από την πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Επί της ουσίας πάντως ο ποινικός κώδικας καθιστά απολύτως σαφές ότι η δημοσιοποί­ηση ενός κατά τα λοιπά απόρρητου εγγράφου «δεν αποτελεί άδικη πράξη» εφόσον γίνεται «για την ικανοποίησ­η του δικαιολογη­μένου ενδιαφέρον­τος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης». Στην προκειμένη περίπτωση η αποκάλυψη δεν στόχευε βέβαια στην ικανοποίησ­η της περιέργεια­ς του κοινού, αλλά στο γεγονός ότι δημόσια εκ του ρόλου τους πρόσωπα, όπως ο Ανδρ. Βγενόπουλο­ς και οι στενότεροι εκ των συνεργατών του, ελέγχονται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές για σειρά αδικημάτων.

Με μια αδιανόητη ενέργεια η Δικαιοσύνη καλεί τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του Hot Doc και του Documento Κώστα Βαξεβάνη να δώσει εξηγήσεις για αποκαλύψει­ς που έκανε γύρω από το σκάνδαλο Βγενόπουλο­υ

 ??  ?? Τα στοιχεία με βάση τα οποία η Δικαιοσύνη καλεί τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του Documento να δώσει εξηγήσεις δημοσιοποι­ήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στο Hot Doc. Ηταν συνομιλίες μεταξύ στελεχών του Βγενόπουλο­υ με τον ίδιο τον επιχειρημα­τία στις οποίες γίνονταν αναφορές σε κίνηση χρημάτων. Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει ασχοληθεί με το ίδιο το σκάνδαλο Βγενόπουλο­υ
Τα στοιχεία με βάση τα οποία η Δικαιοσύνη καλεί τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του Documento να δώσει εξηγήσεις δημοσιοποι­ήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στο Hot Doc. Ηταν συνομιλίες μεταξύ στελεχών του Βγενόπουλο­υ με τον ίδιο τον επιχειρημα­τία στις οποίες γίνονταν αναφορές σε κίνηση χρημάτων. Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει ασχοληθεί με το ίδιο το σκάνδαλο Βγενόπουλο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece