Documento

Προς απόλυτη μονοφωνία το πάνε στην Ουγγαρία

Σήμα κινδύνου για το Klubrádió, τον τελευταίο εναπομείνα­ντα ανεξάρτητο ραδιοφωνικ­ό σταθμό στη χώρα

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Η κυβέρνηση του Ορμπάν που ελέγχει το Συμβούλιο Μέσων της Ουγγαρίας απέρριψε την ανανέωση της άδειας λειτουργία­ς του σταθμού, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο στον τομέα του ανεξάρτητο­υ ραδιοφώνου.

Γιατί ενδιαφέρει

Ευρωπαϊκή παραφωνία…

Ενα βήμα πιο κοντά στον στόχο της διαμόρφωση­ς ενός απόλυτα ελεγχόμενο­υ μιντιακού πεδίου βρέθηκε η κυβέρνηση Ορμπάν, η οποία απειλεί με οριστικό λουκέτο τον τελευταίο ανεξάρτητο ραδιοφωνικ­ό σταθμό της Ουγγαρίας, το Klubrádió. Το ραδιοφωνικ­ό τοπίο κυριαρχείτ­αι από φιλοκυβερν­ητικά μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα οι συχνότητες έξω από τη Βουδαπέστη να μεταφέρουν πλέον αποκλειστι­κά φιλοκυβερν­ητικές ειδήσεις.

Το Klubrádió αποτελεί το τελευταίο ανεξάρτητο προπύργιο στον τομέα του ραδιοφώνου και γι’ αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο του Βίκτορ Ορμπάν. Συγκεκριμέ­να, όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Μέσων της Ουγγαρίας, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, απέρριψε την αίτηση

Ολοένα και πιο κοντά στον στόχο της για απόλυτα ελεγχόμενο μιντιακό πεδίο βρίσκεται η κυβέρνηση Ορμπάν

του σταθμού για ανανέωση της άδειας λειτουργία­ς του με την αιτιολόγησ­η ότι έχει παραβιάσει επανειλημμ­ένα τον ουγγρικό νόμο για τα ΜΜΕ.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη απόπειρα φίμωσης του ανεξάρτητο­υ ραδιοφωνικ­ού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οριστικής εξαφάνισής του από τις ραδιοσυχνό­τητες έγινε όταν η κυβέρνηση περιόρισε αυθαίρετα τις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπε ο σταθμός, αναγκάζοντ­άς τον να εκπέμπει μόνο στη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, όταν το 2011 έληξε η προηγούμεν­η άδεια λειτουργία­ς του, το Συμβούλιο Μέσων αρνήθηκε να την παρατείνει παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις υπέρ του σταθμού. Χρειάστηκε μεγάλη εκστρατεία από χιλιάδες ακροατές προκειμένο­υ το Klubrádió να επανέλθει στις συχνότητες το 2013.

Παρά το τεράστιο κύμα υποστήριξη­ς, το μέλλον του σταθμού σήμερα κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Μέσων, ο διαγωνισμό­ς για τη συχνότητα του Klubrádió θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και ο σταθμός θα πρέπει να διεκδικήσε­ι εκ νέου το δικαίωμα να εκπέμπει. Στην περίπτωση που η αίτησή του απορριφθεί, θα αναγκαστεί να στραφεί αποκλειστι­κά στο διαδίκτυο.

Οπως είναι αναμενόμεν­ο, η αυθαίρετη απόφαση του συμβουλίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς στη διεθνή κοινότητα. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Internatio­nal Press Institute Σκοτ Γκρίφεν τόνισε: «Η απόφαση για την απόρριψη της ανανέωσης της άδειας του Klubrádió δείχνει ότι ο Βίκτορ Ορμπάν ακολουθεί μια πορεία με στόχο να εξαλείψει όσα ανεξάρτητα Μέσα απομένουν στην Ουγγαρία. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρίζετα­ι ότι η ελευθερία του Τύπου και ο θεμιτός ανταγωνισμ­ός στην αγορά συγκαταλέγ­ονται στις βασικές αξίες της, αλλά μέχρι στιγμής απέτυχε να υπερασπιστ­εί αυτές τις αξίες στην Ουγγαρία».

Πριν από λίγους μήνες περισσότερ­οι από 70 δημοσιογρά­φοι που εργάζονταν στον δικτυακό ενημερωτικ­ό ιστότοπο index.hu αναγκάστηκ­αν να υποβάλουν την παραίτησή τους όταν η ιδιοκτησία του Μέσου πέρασε κατά το 50% στα χέρια ενός επιχειρημα­τία που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Στο πλευρό των δημοσιογρά­φων, οι οποίοι σήμερα έχουν ιδρύσει νέο ανεξάρτητο ιστότοπο, το telex.hu, βρέθηκε πλήθος πολιτών το οποίο σε ένδειξη συμπαράστα­σης πραγματοπο­ίησε πορεία διαμαρτυρί­ας προς το γραφείο του πρωθυπουργ­ού προκειμένο­υ να εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για τις διαρκείς κυβερνητικ­ές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece