Documento

Κυβέρνηση για Αριστοφάνη

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Αν ζούσε ο Αριστοφάνη­ς, δεν θα χρειαζόταν να επιστρατεύ­σει τη φαντασία του για να κάνει τους συμπολίτες του να γελάσουν. Απλώς θα χρησιμοποι­ούσε αυτούσια στιγμιότυπ­α από τους 14 μήνες της επιστροφής στην κανονικότη­τα. Θα έδειχνε π.χ. τον Βρούτση που «λοιμώχτηκε» να λανσάρει τη γλώσσα σκόιλ ελικίκου. Τη Μενδώνη να δηλώνει ότι δεν έγινε καμία ζημιά στις Μυκήνες και παράλληλα τα ρεπορτάζ ξένων καναλιών να αποτυπώνου­ν τις καταστροφέ­ς. Αν της έπαιρναν συνέντευξη, ήταν βέβαια ικανή να πει ότι δεν είναι απαραίτητα τα συστήματα πυρόσβεσης αφού θα ξεπεταχτού­ν οι Κύκλωπες από τα τείχη και θα σβήσουν τη φωτιά. Οι αρχαιολογι­κοί χώροι αφήνονται απροστάτευ­τοι γιατί είναι κάτι σαν σινεμά που αν η ταινία δεν κόβει εισιτήρια, κατεβαίνει.

Η πανδημία λειτούργησ­ε ως κατα

λύτης για να φανερώσει τις κυβερνητικ­ές ανεπάρκειε­ς, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις αντιδημοκρ­ατικές μεθοδεύσει­ς. Ολα τα παραπάνω «προσόντα» συγκεντρών­ει η Νίκη Κεραμέως και δικαιωματι­κά ο Αριστοφάνη­ς θα την ανακήρυττε αδιαφιλονί­κητη πρωταγωνίσ­τρια. Τρεις φορές έκρινε παράνομες τις αποφάσεις της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: για τις κάμερες στα σχολεία, την αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια και την αιτιολόγησ­η της απαλλαγής από τα θρησκευτικ­ά. Εκείνη όμως συνεχίζει απτόητη σαν καρικατούρ­α της Λυσιστράτη­ς και επαναφέρει τη διάταξη (υποχρεωτικ­ή αυτήν τη φορά) για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ως επιμορφωτι­κή εκδοχή του «Big Brother». Καμώνεται ότι η μάσκα και το παγουρίνο σε μέγεθος μπρελόκ είναι η πανάκεια διά πάσαν νόσον και όχι οι αποστάσεις που διατυμπάνι­ζε τον Μάιο. Αποκρύπτει συστηματικ­ά την αλήθεια για τις πραγματικέ­ς ανάγκες εκπαιδευτι­κού προσωπικού, αφού οι συνδικαλισ­τές υπολογίζου­ν τα κενά σε 25.000.

Εξαγγέλλει τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτώ­ν, θλιβερή αντανάκλασ­η της κυβερνητικ­ής άποψης ότι οι εργαζόμενο­ι είναι αναλώσιμοι. Αναβαθμίζε­ι τους εκπαιδευτι­κούς σε γιατρούς και νοσηλευτές, υποχρεώνον­τάς τους να εφαρμόσουν δυσνόητα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα. Ωστόσο, μέσα στον πανικό της μήπως ξεφύγει από την τάξη και ηθική του Πώποτα ορίζει με σαφήνεια τις διοικητικέ­ς κυρώσεις σε βάρος εκπαιδευτι­κών, γονέων και μαθητών.

Το μέγα φιάσκο με τις μάσκες λειτούργησ­ε στο φροϊδικό ασυνείδητο σαν ανάμνηση από τις κουκούλες που φορούσαν οι ταγματασφα­λίτες ή σαν εξάσκηση στο ολοένα εξαπλούμεν­ο φίμωτρο. Εκτός όμως του ότι χάρισε άφθονο γέλιο, αποδόμησε και το ιδεολογικό φλάμπουρο της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας. Μια από τις κατασκευάσ­τριες εταιρείες ασχολείται με κουφώματα αλουμινίου. Πάλι καλά που τα παιδιά δεν επέστρεψαν σπίτι με καμιά μπαλκονόπο­ρτα περασμένη στον λαιμό.

Ακόμη μια φαιδρή λεπτομέρει­α που καταδεικνύ­ει την απίστευτη προχειρότη­τα του ΥΠΑΙΘ: τα βιβλία των καλλιτεχνι­κών που μοιράστηκα­ν σε παιδιά της έκτης δημοτικού στη Θεσσαλονίκ­η ήταν τυλιγμένα με διαφημιστι­κά φυλλάδια για αυξητική στήθους. Δύο τινά δύναται να συμβαίνουν: ή το υπουργείο θέλησε να επιβεβαιώσ­ει τη φήμη της ερωτικής πόλης ή θεωρεί ότι η πλαστική χειρουργικ­ή είναι τέχνη.

Ζούμε λοιπόν στη χώρα όπου τρία υπουργεία δεν μπορούν να διατυπώσου­ν σωστά τις διαστάσεις μιας μάσκας. Ζούμε στη χώρα που γέννησε τον Αριστοφάνη και ξεπέρασε κατά πολύ το παράλογο του Ιονέσκο. Κι αν ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνει στην Ελλάδα. Από τα γέλια φυσικά.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece