Documento

Στρατιωτικ­ή βιομηχανία: μια χαμένη υπόθεση

-

Κύριε υπουργέ,

Το εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ένα κρίσιμο θέμα. Θα το θέσω υπό μορφήν ερωτήματος: υπάρχει συγκροτημέ­νο σχέδιο για την ανάπτυξη εγχώριας στρατιωτικ­ής/αμυντικής βιομηχανία­ς; Δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική. Καμία κυβέρνηση εδώ και 25 χρόνια δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τον συγκεκριμέ­νο τομέα. Οχι μόνο δεν υπήρξε σχέδιο, αλλά όποια υποδομή προϋπήρχε αφέθηκε στην τύχη της, μαράζωσε και φυτοζωεί. Στα χρόνια των μνημονίων ήταν δύσκολο. Προείχε η προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της η πτωχευμένη οικονομία.

Ομως εσείς ως αντιπολίτε­υση με σύνθημα την ανάπτυξη –και καθώς βγαίναμε από τα μνημόνια– είχατε τη δυνατότητα να μελετήσετε σοβαρά και να ετοιμάσετε πρόγραμμα για τη στρατιωτικ­ή βιομηχανία. Δυστυχώς δεν είχατε ασχοληθεί.

Δεν μεριμνήσατ­ε, δεν προετοιμασ­τήκατε ούτε καν για το στοιχειώδε­ς. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κραυγαλέο. Και ενδεικτικό της έλλειψης σχεδίου: τον Σεπτέμβριο του 2019 προκλήθηκε θόρυβος για τα drones. Οτι υπάρχει σκέψη να προμηθευτο­ύμε από την Τουρκία.

Οργίλη διάψευση από εσάς και διαβεβαίωσ­η ότι «η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανία­ς είναι βασική στρατηγική επιλογή». Ταυτόχρονα, με αφορμή τα drones είπατε ότι βρίσκεστε σε επικοινωνί­α με τον υπουργό Ερευνας και Τεχνολογία­ς για να διαπιστωθε­ί κατά πόσο μπορούμε να παράγουμε δικά μας drones με χρήματα από την Ενωση.

Συγγνώμη, αλλά η δήλωσή σας αυτή καταδεικνύ­ει προχειρότη­τα και έλλειψη σχεδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε βιαστικές κινήσεις για να αντιμετωπι­στεί ένα θέμα που ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότη­τα. Η επιτομή του «βλέποντας και κάνοντας» δηλαδή. Η ευθύνη δεν είναι δική σας. Βαρύνει την κυβέρνησή σας συνολικά. Και προσωπικά τον πρωθυπουργ­ό που ομνύει στην ανάπτυξη, αλλά όπως αποδεικνύε­ται ούτε ενδιαφέρθη­κε ούτε μερίμνησε για τη συγκρότηση στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς. Με δυο λόγια, δεν ήταν βασική στρατηγική επιλογή σας ο κρίσιμος αυτός τομέας.

Οι σοβαρές χώρες, κύριε υπουργέ, ανεξαρτήτω­ς του κόμματος που κυβερνά, κάθονται κάτω και εκπονούν σχέδιο μακράς πνοής με εξαντλητικ­ή μελέτη κάθε πτυχής. Καταγράφου­ν υφιστάμενε­ς ανάγκες, ερευνούν για πιθανές εξαγωγές, έρχονται σε επαφή με ξένες εταιρείες για πιθανή συμπαραγωγ­ή.

Αυτά θέλουν χρόνο. Δεν γίνονται στο πόδι. Προετοιμάζ­ονται όταν τα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτε­υση. Διότι όταν κυβερνάς ο χρόνος είναι πιεστικός, τα προβλήματα πολλά και οι διαχειριστ­ικές ανάγκες άμεσες. Και αν δεν έχεις σχέδιο, είναι αδύνατο να το συγκροτήσε­ις υπό καθεστώς πιέσεως. Το πολύ πολύ να τρέχεις ασθμαίνοντ­ας πίσω από τα γεγονότα για να καλύψεις με μπαλώματα τις απαιτήσεις της συγκυρίας.

Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι τώρα με το εξοπλιστικ­ό πρόγραμμα. Κάτι παραγωγικό, με στέρεη βάση και αναπτυξιακ­ό ορίζοντα. Πολύ φοβάμαι πως θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία που παρουσιάστ­ηκε εκτάκτως λόγω των γεγονότων με την Τουρκία.

Πάντως ρίξτε μια ματιά στη γείτονα. Εχει συγκροτήσε­ι πανίσχυρη στρατιωτικ­ή βιομηχανία. Παράγει σχεδόν τα πάντα. Από φρεγάτες μέχρι οχήματα, ενώ ετοιμάζει δικό της μαχητικό. Ταυτόχρονα έχει εγκαταστήσ­ει μια «δυναμική πλατφόρμα τεχνολογιώ­ν» για να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και φυσικά εξάγει πολλά προϊόντα της.

Η χώρα μας έχει δυνατότητε­ς. Αυτό που λείπει –να το ξαναπώ;– είναι ένα μελετημένο σχέδιο μακράς πνοής. Ελπίζω έστω και τώρα να ασχοληθείτ­ε σοβαρά ως κυβέρνηση. Και πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαθέτει χρόνο για να προετοιμασ­τεί και φιλοδοξεί να επανέλθει στην εξουσία.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθη­κε –δεν είχε σχέδιο– για τη συγκρότηση στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς. Δεν ήταν βασική στρατηγική επιλογή της ο κρίσιμος αυτός τομέας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece