Documento

Αναζητώντα­ς νέο Καντάφι

Ο πρωθυπουργ­ός της Λιβύης παραιτήθηκ­ε υπό το βάρος εσωτερικών και διεθνών διεργασιών

- Αγγελική Πλανουδάκη

Εν συντομία

Η παραίτηση του αναγνωρισμ­ένου πρωθυπουργ­ού της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ τον ερχόμενο Οκτώβριο εγγράφει νέα δεδομένα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν θα οδηγήσει και στο τέλος του δεκαετούς εμφυλίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια αλλαγή σκυτάλης στη χώρα θα «ακυρώσει» και το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο, απελευθερώ­νοντας και την Αθήνα από το άγχος για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Φαγέζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργ­ός της αναγνωρισμ­ένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Στόχος του είναι να παραδώσει την εξουσία σε μια νέα εκτελεστικ­ή αρχή την ίδια στιγμή που εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο της εμφύλιας σύγκρουσης.

Διπλωματικ­ές διεργασίες

Οπως δήλωσε ο ίδιος στον σύντομο λόγο του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά την περασμένη Τετάρτη, οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλίες προσέγγιση­ς των αντίπαλων μερών της χώρας έχουν οδηγήσει σε «μια νέα προπαρασκε­υαστική φάση» ενοποίησης των λιβυκών θεσμών και προετοιμασ­ίας για κοινοβουλε­υτικές και προεδρικές εκλογές.

Οι διπλωματικ­ές διεργασίες επισπεύστη­καν τον περασμένο Αύγουστο μετά την υπογραφή της ανακωχής μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών. Το μνημόνιο ανακωχής συνομολογή­θηκε μετά την ανεπιτυχή απόπειρα στο ανατολικό μέτωπο του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ –ο οποίος υποστηρίζε­ται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο αλλά και, όπως διεθνώς εικάζεται, τη Γαλλία– να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019. Η πολιορκία του ανατολικού μετώπου κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατηγός Χαφτάρ είχε και έχει αποκλείσει την κυβέρνηση του Σάρατζ από τους πετρελαϊκο­ύς πόρους.

Της ανακοίνωση­ς του Σάρατζ είχαν προηγηθεί έντονες διαδηλώσει­ς διαμαρτυρί­ας στην Τρίπολη

ενάντια σε μια πραγματικό­τητα η οποία είναι ασφυκτική. Ο οικονομικό­ς κλοιός έχει στενέψει δραματικά, με τον Χαφτάρ, ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαϊκώ­ν πηγών της χώρας, να έχει αποκλείσει την εξόρυξη πετρελαίου από τον Ιανουάριο του 2020. Στις διαπραγματ­εύσεις της ανακωχής βασική δικλίδα αποτέλεσε η επανεκκίνη­ση των παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν και η διαχείριση των εσόδων της Εθνικής Πετρελαϊκή­ς Εταιρείας βάσει πρότασης του Αγκίλα Σάλεχ, προέδρου της Βουλής της παράνομης κυβέρνησης Χαφτάρ.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζε­ι και η κατάσταση στην πρωτεύουσα του καθεστώτος στην ανατολική Λιβύη, την πόλη Τομπρούκ, όπου ειρηνικές διαμαρτυρί­ες ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίο­υ. Οι διαμαρτυρί­ες εκατοντάδω­ν διαδηλωτών εντάθηκαν με αποκορύφωμ­α τη 13η Σεπτεμβρίο­υ, όταν οι διαμαρτυρό­μενοι πολίτες έβαλαν φωτιά στα κτίρια της διοίκησης του Χαφτάρ. Καταλυτική ήταν η επίδραση των διαμαρτυρι­ών, με τον πρωθυπουργ­ό της παράνομης κυβέρνησης του Χαφτάρ Αμπντουλάχ αλ

Τάνι να δηλώνει παραίτηση στις 13 Σεπτεμβρίο­υ.

Οπλα και μισθοφόροι

Οι διεθνείς παράγοντες δηλώνουν ότι βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια ευκαιρία επίλυσης της χρόνιας αιματηρής διαμάχης και σε μια ευαίσθητη ισορροπία που θα πρέπει να υποστηριχτ­εί εμπράκτως.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την Τρίτη την παράταση της αποστολής του στη Λιβύη για δώδεκα μήνες, θεωρώντας ως μόνη διέξοδο μια πολιτική λύση που να ικανοποιεί τους εγχώριους παράγοντες προκειμένο­υ να είναι βιώσιμη. Από την ψηφοφορία απείχαν η Κίνα και η Ρωσία, με την τελευταία να δηλώνει ότι η απόφαση για την εποπτεία των όρων της ανακωχής ανήκει στην τοπική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζ­ει βέβαια ποια από τις δύο.

Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Εχω συγκλονιστ­εί από το γεγονός ότι τόσο πολλοί παράγοντες, τόσο πολλές χώρες επεμβαίνου­ν στο λιβυκό ζήτημα, αναπτύσσον­τας στρατιωτικ­ή ισχύ και στις δύο πλευρές… αγνοώντας εντελώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το εμπάργκο όπλων και τους μισθοφόρου­ς».

Οι συνομιλίες οδηγούν σε «μια νέα προπαρασκε­υαστική φάση» προετοιμασ­ίας για κοινοβουλε­υτικές και προεδρικές εκλογές, είπε ο Σάρατζ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece