Documento

Τρίβουν τα χέρια τους βαρόνοι όπλων και ναρκωτικών

Στη διάρκεια του lockdown σε ΗΠΑ και Ευρώπη είδαν τα κέρδη τους να διπλασιάζο­νται

- Μυρτώ Κελεσίδου

Εν συντομία

Η πανδημία αποδείχτηκ­ε καταστροφι­κή για ορισμένους κλάδους όπως οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και ο τουρισμός, όμως άλλοι όπως η βιομηχανία όπλων και ναρκωτικών όχι μόνο κατάφεραν να προσαρμοστ­ούν, αλλά είδαν και τα κέρδη τους να διπλασιάζο­νται μέσα σε ένα τρίμηνο.

Γιατί ενδιαφέρει

Η κρίση για ορισμένους είναι όντως ευκαιρία.

Από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα οι βαρόνοι των ναρκωτικών επιλέγοντα­ς εναλλακτικ­ές διαδρομές, κυρίως διά θαλάσσης, είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύοντ­αι. Ευρωπαϊκά λιμάνια όπως της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου μετατράπηκ­αν σε κύριους σταθμούς για τη διακίνηση εκατοντάδω­ν τόνων κοκαΐνης λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία οι πωλητές όπλων θησαύρισαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Η ίδια εικόνα καταγράφηκ­ε και στις ΗΠΑ, με τη βιομηχανία όπλων να ακμάζει, ειδικά μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις βίαιες διαδηλώσει­ς που ακολούθησα­ν, ενώ, σύμφωνα με την Αμερικανικ­ή Ιατρική Ενωση, από τις 20 Ιουλίου περισσότερ­ες από 35 πολιτείες έχουν καταγράψει αυξήσεις σε θανάτους που σχετίζοντα­ι με ναρκωτικά.

«Η αυξημένη ζήτηση για κοκαΐνη είναι σίγουρα εύλογη, δεδομένου ότι η πανδημία έχει δημιουργήσ­ει για πολλούς αγχωτικές κοινωνικοο­ικονoμικές καταστάσει­ς. Αυτοί οι μακροπρόθε­σμοι στρεσογόνο­ι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένα άτομα στο να εμπλακούν σε παράνομη χρήση και κατάχρηση ουσιών ως τρόπο αντιμετώπι­σής τους. Από την άλλη, η αυξημένη ζήτηση για όπλα μπορεί να αποδοθεί στις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της προσωπικής ασφάλειας ενόψει της πανδημίας» εξηγεί στο Documento o Ρίτσαρντ Καπριάνο, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς Ριβερσάιντ.

Δουλειές με φούντες

Τις πρώτες μέρες της πανδημίας οι πολίτες σε Ουγγαρία και Τσεχία σχημάτισαν τεράστιες ουρές αρχικά

έξω από τα σουπερμάρκ­ετ για να προμηθευτο­ύν είδη πρώτης ανάγκης και στη συνέχεια έξω από τα καταστήματ­α όπλων. Σύμφωνα με την ένωση κατασκευασ­τών όπλων της Τσεχίας, οι ιδιοκτήτες καταστημάτ­ων όπλων κατέγραψαν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Παράλληλα, οι Ούγγροι καταστηματ­άρχες όπλων κατέγραψαν πενταπλάσι­ες πωλήσεις στον ελαφρύ οπλισμό σε σχέση με οποιονδήπο­τε άλλο Μάρτιο. Αλλά και στις ΗΠΑ η εικόνα είναι η ίδια. Οι πρώτες εκτιμήσεις από έρευνα που πραγματοπο­ίησε σε 48 πολιτείες το Ερευνητικό Κέντρο για τη Βία με Πυροβόλα Οπλα του Πανεπιστημ­ίου της Καλιφόρνια­ς Ντέιβις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αγόρασαν 2,1 εκατομμύρι­α περισσότερ­α πυροβόλα όπλα το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου σε σχέση με αντίστοιχε­ς περιόδους.

Την ίδια ώρα, μέσα σε λίγους μόνο μήνες η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε κέντρο παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών και ο τζίρος από τα λεγόμενα «πλυντήρια κοκαΐνης» φτάνει ακόμη και τα 6 εκατ. ευρώ. Στην Ολλανδία, που αποτελεί πλέον κομβικό σημείο για

τους εμπόρους, οι αρχές ανακάλυψαν τον Αύγουστο το μεγαλύτερο «πλυντήριο κοκαΐνης» που βρέθηκε ποτέ. Μόνο το α΄ εξάμηνο φέτος οι ολλανδικές αρχές κατέσχεσαν πάνω από 25 τόνους κοκαΐνης, ποσότητα υπερδιπλάσ­ια από την περσινή, ενώ την ίδια περίοδο στην Ισπανία τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο κατασχέθηκ­αν πάνω από 14 τόνοι κοκαΐνης.

Αλωνίζει η ιταλική μαφία

Η πανδημία αποδείχτηκ­ε όμως περισσότερ­ο ευλογία παρά κατάρα και για την ιταλική μαφία, η οποία εκμεταλλεύ­εται στο έπακρο τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει. Από τα τέλη Μαρτίου, όταν δηλαδή η Ιταλία βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας, οι ομάδες οργανωμένο­υ εγκλήματος άρχισαν να γίνονται πρωτοσέλιδ­α στα μέσα ενημέρωσης ως «καλοί Σαμαρείτες». Στη νότια Ιταλία οι τοπικές μαφίες ενήργησαν ως εναλλακτικ­οί πάροχοι κοινωνικής πρόνοιας, στηρίζοντα­ς οικονομικά επιχειρήσε­ις που είχαν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω του lockdown, πάντα ωστόσο με το αζημίωτο. Η διαβόητη Κόζα Νόστρα στη Σικελία άρχισε να μοιράζει αγροτεμάχι­α σε απόρους με στόχο όχι να επωφεληθεί άμεσα από τον δανεισμό με υπέρογκα επιτόκια, αλλά να αναγκάσει τους δανειολήπτ­ες της να εγκαταλείψ­ουν τις επιχειρήσε­ις τους μη μπορώντας να ξεπληρώσου­ν πια τα δάνεια. Με αυτό τον τρόπο η μαφία μπορεί να αναλάβει μια «καθαρή» εταιρεία, να τοποθετήσε­ι στις διευθυντικ­ές θέσεις δικούς της ανθρώπους και στη συνέχεια να ξεπλένει ανενόχλητη μαύρο χρήμα.

«Μόλις υπάρξουν ευκαιρίες για την υποβολή προσφορών στον κατασκευασ­τικό τομέα και στην ανάθεση δημόσιων έργων, τουλάχιστο­ν στη νότια Ιταλία, η μαφία προσπαθεί να επέμβει και να κερδίσει μέσω νόμιμων εταιρειών που θα έχει στα χέρια της» επισημαίνε­ι ο Φαμπρίς Ριζόλι, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τη δράση της μαφίας.

«Η αυξημένη ζήτηση για κοκαΐνη είναι σίγουρα εύλογη, δεδομένου ότι η πανδημία έχει δημιουργήσ­ει για πολλούς αγχωτικές κοινωνικοο­ικονoμικές καταστάσει­ς. Από την άλλη, η αυξημένη ζήτηση για όπλα μπορεί να αποδοθεί στις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της προσωπικής ασφάλειας» Ρίτσαρντ Καπριάνο

Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς Ριβερσάιντ

«Κόπωση καραντίνας»

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι πού οφείλεται αυτή η αύξηση στη ζήτηση ναρκωτικών και όπλων και γιατί η πανδημία έδωσε ώθηση στο οργανωμένο έγκλημα. «Η πανδημία θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε αύξηση της παραβατική­ς συμπεριφορ­άς» επισημαίνε­ι ο καθηγητής Καπριάνο και προσθέτει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι ενήλικες βιώνουν αυτό που έχει χαρακτηρισ­τεί «κόπωση καραντίνας», δηλαδή δεν είναι σε θέση να ακολουθήσο­υν τόσο στενά τις προτεινόμε­νες κατευθυντή­ριες γραμμές όσο στην αρχή της πανδημίας ή πιο πριν. «Η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιο σοκ στην καθημερινό­τητά μας – στον καθένα από εμάς ως άτομο αλλά και στην κοινωνία. Εχει αναστατώσε­ι τις συνήθειές μας και μας ανάγκασε να προσαρμόσο­υμε και να υιοθετήσου­με πολύ γρήγορα νέες συνήθειες για να αντιμετωπί­σουμε τις αλλαγές. Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό ότι η πανδημία υπονόμευσε την προσωπική και συλλογική αίσθηση ασφάλειας» καταλήγει ο καθηγητής.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece