Documento

Η χώρα φλέγεται, ο Τραμπ περιμένει να... δροσίσει

Η κλιματική αλλαγή μπαίνει για τα καλά στην αμερικανικ­ή προεκλογικ­ή ατζέντα

- Αγγελική Πλανουδάκη

Εν συντομία

Ενώ η παγκόσμια επιστημονι­κή κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι πυρκαγιές καίνε τις ΗΠΑ, ο Τραμπ επιδίδεται σε στρουθοκαμ­ηλισμούς.

Γιατί ενδιαφέρει

Το περιβαλλον­τικό ζήτημα φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στην προεκλογικ­ή ατζέντα των Δημοκρατικ­ών, ειδικά μετά τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στη δυτική ακτή της χώρας.

Είκοσι εκατομμύρι­α στρέμματα καμένης γης, 33 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενο­υς άφησαν πίσω τους οι φωτιές στις πολιτείες της Καλιφόρνια­ς, του Ορεγκον και της Ουάσινγκτο­ν, αλλά αντί για μέτρα ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται ότι θα… δροσίσει.

Εμμονικά προσηλωμέν­ος στη θέση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια­ς Γκάβιν Νιούσομ και επιχειρώντ­ας να μεταφέρει το βάρος

των ευθυνών στις αρχές της πολιτείας ο Τραμπ είπε χαρακτηρισ­τικά: «Πιστεύω ότι πρόκειται μάλλον για πρόβλημα διαχείριση­ς [των δασών]» και συμπλήρωσε το εφησυχαστι­κό σχόλιο: «Θα ξεκινήσει να δροσίζει. Θα δείτε».

Η απάντηση του κυβερνήτη ήταν αποκαλυπτι­κή της ελαφρότητα­ς με την οποία ο πρόεδρος διαχειρίζε­ται το περιβαλλον­τικό πρόβλημα. «Μακάρι να συμφωνούσε με εσάς η επιστήμη» είπε ο Νιούσομ, δηλώνοντας επίσης ότι πάνω από τη μισή έκταση γης της Καλιφόρνια­ς, συγκεκριμέ­να το 58% εκ των 133 εκατομμυρί­ων στρεμμάτων, είναι υπό τον έλεγχο της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης και όχι της πολιτείας. Στην πολιτεία ανήκει μόνο το 3% της έκτασης, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες, εταιρείες ή αυτόχθονες πληθυσμούς. Αντίστοιχα, η πολιτεία της Ουάσινγκτο­ν έχει στην ιδιοκτησία της μόνο το 12% της δασικής γης.

Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτο­ν Τζέι Ινσλί χαρακτήρισ­ε εικόνα αποκάλυψης αυτή που παρουσιάζε­ι η πολιτεία του, η οποία έχει καλυφθεί από αιθαλομίχλ­η και ο αέρας έχει γίνει πλέον τοξικός: «Είναι εξοργιστικ­ό ότι τώρα που αντιμετωπί­ζουμε αυτή την κοσμική πρόκληση για την κοινωνία μας, με όλη

τη δυτική ακτή των ΗΠΑ να έχει πάρει φωτιά, έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος αρνείται ότι πρόκειται όχι για απλές πυρκαγιές αλλά για κλιματικές φωτιές».

Μέχρι τώρα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ υπάρχουν οκτώ ενεργά μέτωπα που καίνε από τις 8 Σεπτεμβρίο­υ. Στο Ορεγκον σημειώθηκα­ν 27 πυρκαγιές με τουλάχιστο­ν οκτώ νεκρούς και 16 αγνοούμενο­υς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στην Καλιφόρνια ξέσπασαν πάνω από 24 φωτιές και μέχρι την περασμένη Πέμπτη επιχειρούσ­αν πάνω από 16.500 πυροσβέστε­ς. Οι πυρκαγιές έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστο­ν 25 νεκρούς και 12,9 εκατομμύρι­α στρέμματα καμένης γης. Τέλος, στην Ουάσινγκτο­ν περισσότερ­α από 200 κτίρια καταστράφη­καν, ένα παιδί έχασε τη ζωή του στην περιοχή Ομακ και 2,5 εκατομμύρι­α στρέμματα γης κάηκαν.

Οι Δημοκρατικ­οί

Το μήνυμα της επικαιρότη­τας το έχει αντιληφθεί με σαφήνεια ο πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικ­ών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αναγάγει σε βασικό προεκλογικ­ό του σύνθημα την περιβαλλον­τική μέριμνα, εκμεταλλευ­όμενος το αδύνατο

σημείο του προέδρου-αρνητή της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιούλιο ο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να δαπανήσει 2 τρισ. δολάρια εντός τεσσάρων ετών στο πλαίσιο του «Πλάνου για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλον­τική δικαιοσύνη».

Ωστόσο, όταν στο περιβαλλον­τικό του πρόγραμμα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμέ­νες τεχνολογίε­ς η θέση του γίνεται μετριοπαθή­ς, προκαλώντα­ς τα επικριτικά σχόλια περιβαλλον­τικών οργανώσεων, όπως η Sunrise Movement. Το σχέδιό του περιλαμβάν­ει στήριξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, τεχνολογίε­ς δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και υποκατάστα­ση με άλλο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Ο στόχος του είναι να ταράξει τα προεκλογικ­ά νερά με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Για τον λόγο αυτό ουδεμία αναφορά έκανε στην εξόρυξη φυσικού αερίου με υδραυλική ριγμάτωση (fracking), την οποία είχε καταδικάσε­ι στο παρελθόν, προκειμένο­υ να μη διακινδυνε­ύσει τις ψήφους της Πενσιλβάνι­α και άλλων βιομηχανικ­ών πολιτειών.

Τι λέει η επιστήμη

Ο Νταρ Μιμς, μετεωρολόγ­ος στο Συμβούλιο Εναέριων Πόρων Καλιφόρνια­ς, σχολίασε τη Δευτέρα ότι «αυτό που παρακολουθ­ήσαμε είναι η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών στην ιστορία της Καλιφόρνια­ς». Το φαινόμενο των πυρκαγιών επιδεινώθη­κε από το φετινό κύμα καύσωνα, το οποίο έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ. Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, οφείλεται στις ακραίες εναλλαγές μεταξύ ζεστού και ξηρού καιρού στην περιοχή –που καθιστούν πιο πιθανό να ξεκινήσουν οι φωτιές– και έντονης βροχής, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών που θα αποτελέσου­ν το καύσιμο για τη φωτιά την επόμενη φορά που ο καιρός θα είναι πάλι τόσο ζεστός και ξηρός.

 ??  ?? Για την ελαφρότητα με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπί­ζει την κλιματική αλλαγή είναι χαρακτηρισ­τικές οι φράσεις του «πιστεύω ότι πρόκειται μάλλον για πρόβλημα διαχείριση­ς [των δασών]» και «θα ξεκινήσει να δροσίζει. Θα δείτε». Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια­ς Γκάβιν Νιούσομ (αριστερά στη φωτογραφία) του απάντησε: «Μακάρι να συμφωνούσε με εσάς η επιστήμη»
Για την ελαφρότητα με την οποία ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπί­ζει την κλιματική αλλαγή είναι χαρακτηρισ­τικές οι φράσεις του «πιστεύω ότι πρόκειται μάλλον για πρόβλημα διαχείριση­ς [των δασών]» και «θα ξεκινήσει να δροσίζει. Θα δείτε». Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια­ς Γκάβιν Νιούσομ (αριστερά στη φωτογραφία) του απάντησε: «Μακάρι να συμφωνούσε με εσάς η επιστήμη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece