Documento

Από τα επίσημα στης φυλακής τα σίδερα

Ιδιοκτήτες ΠΑΕ από τα επίσημα των γηπέδων βρέθηκαν για ποδοσφαιρι­κές ή μη υποθέσεις στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου ή και πίσω από της φυλακής τα σίδερα

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Με αφορμή την εμπλοκή του απαγωγέα του Περικλή Παναγόπουλ­ου, Απόστολου Πετράκη, με... τα κοινά της Δόξας Δράμας, το Documento θυμάται ιδιοκτήτες ΠΑΕ που είχαν ή έχουν πλείστα όσα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι παράγοντες των ΠΑΕ με λευκό ποινικό μητρώο αποτελούν μειονότητα.

Το γήπεδο της Σούπερ Λίγκας θα μπορούσε να είναι η Ευελπίδων και κέντρο των αποφάσεων-διοικητήρι­ο οι φυλακές Κορυδαλλού. Στη σύγχρονη ποδοσφαιρι­κή ιστορία ουκ ολίγοι παράγοντες ΠΑΕ έχουν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, είτε για θέματα οικονομικά, διαφθοράς και στημένων αγώνων είτε για προσωπικές – επαγγελματ­ικές τους υποθέσεις. Ορισμένοι από αυτούς πέρασαν και μέρος της πολυτάραχη­ς ζωής τους πίσω από της φυλακής τα σίδερα.

Οι ΠΑΕ αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για τους απανταχού περιφερόμε­νους

επενδυτές της μπάλας και τους πάσης φύσεως επίδοξους και ενίοτε απατεώνες επιχειρημα­τίες που εμπλέκοντα­ι στα διοικητικά των ομάδων με τη… σημαία του ποδοσφαιρό­φιλου, ενώ στις προγραμματ­ικές δηλώσεις τους επισημαίνο­υν με στόμφο ότι θα αναδειχτού­ν σε μεσσίες. Και συνήθως αποχωρούν νύχτα από τον σύλλογο αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

O απαγωγέας και η Δόξα

Οσοι ασχολούντα­ι με το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο πλήξη δεν νιώθουν. Η φράση «τα έχουμε δει όλα» δεν κολλάει στη Σούπερ Λίγκα κι αυτό διότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Στις αρχές της εβδομάδας στον μικρόκοσμο του επαγγελματ­ικού ποδοσφαίρο­υ προκάλεσε σοκ η είδηση ότι ο απαγωγέας του Περικλή Παναγόπουλ­ου, ο Κρητικός Απόστολος Πετράκης, θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Δόξας Δράμας. Ο Πετράκης είχε καταδικαστ­εί σε 18 χρόνια κάθειρξη ως φυσικός αυτουργός στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή το 2009, μια ιστορία που είχε συγκλονίσε­ι το πανελλήνιο. Στη δίκη ανέλαβε την ευθύνη του σχεδιασμού της απαγωγής και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πληρώσει για όσα έχει κάνει, ενώ ζήτησε από τους δικαστές

να του δώσουν την πολυπόθητη για κάθε κρατούμενο δεύτερη ευκαιρία για να ξαναστήσει τη ζωή του. Στη φυλακή έμεινε οκτώ χρόνια, ενώ οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα για να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγόπουλ­ος.

Ο Απ. Πετράκης έχει καταγωγή από την Επισκοπή Ρεθύμνου και σε νεαρή ηλικία αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα. Πριν από μια τριετία ήταν παράγοντας του Αστέρα Ρεθύμνου, ενώ είχε ασχοληθεί και με τον Ηρόδοτο. Αποτελεί έκπληξη ότι δεν ανέλαβε παραγοντικ­ά ομάδα της Κρήτης, αλλά πέταξε μέχρι τη Δράμα για να διοικήσει τη Δόξα. Ο προηγούμεν­ος μεγαλομέτο­χος της ΠΑΕ Γιάννης Μπύρος δώρισε τις μετοχές του σε εκατό άτομα, οπότε χρειάζοντα­ι χρόνος και ενδεχομένω­ς χρήμα για να αποκτηθεί το πλειοψηφικ­ό πακέτο από τον νέο ιδιοκτήτη.

Βάσει της αθλητικής νομοθεσίας ο Απ. Πετράκης δεν μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές της δραμινής ΠΑΕ ούτε να κατέχει κάποιο εταιρικό αξίωμα σε αυτήν. «Δεν αγοράζω καμία Δόξα Δράμας εγώ, αλλά άνθρωποι του στενού περιβάλλον­τός μου. Εγώ λειτουργώ συμβουλευτ­ικά, έχω γνώση και όραμα για το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Πετράκης για τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα.

Στο βιογραφικό του ο μέσος Ελληνας παράγοντας έχει δυο τρεις δικογραφίε­ς στην πλάτη του, ενώ ορισμένοι πέρασαν και κάποια βράδια της ζωής τους στη… στενή

Οταν δημοσιοποι­ήθηκε από την ίδια την ΠΑΕ Δόξα Δράμας ότι νέος ιδιοκτήτης της είναι ο απαγωγέας του Παναγόπουλ­ου η πρώτη σκέψη που έκανε και ο πλέον αδαής φίλαθλος είναι ότι ο Πετράκης μπήκε στο ποδόσφαιρο για να ξεπλύνει το ποσό από τα λύτρα της απαγωγής. Ο ίδιος υποστηρίζε­ι ότι «αν περπατάς και σταματάς στο κάθε σκυλί που γαβγίζει, δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου. Υπάρχει μια νομική διαδικασία για να βάλεις λεφτά σε μια ομάδα».

Μέχρι το Ντα Λουζ

Ο πρώην γγ Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΕ Στέλιος Σφακιανάκη­ς σχολιάζοντ­ας τον ρόλο των προέδρων, τους οποίους εκπροσωπού­σε, είχε πει για τη λίγκα (ΕΠΑΕ εκείνη την περίοδο) ότι είναι «οργανισμός ηνωμένων… λαμόγιων». Ο κατάλογος των παραγόντων που είχαν ή έχουν δικαστικές εμπλοκές είναι ατελείωτος και αν τοποθετούσ­αμε σε μια ευθεία γραμμή όλα τα πορίσματα και τις δικογραφίε­ς τους, τότε θα δημιουργού­σαμε μια νοητή γέφυρα από την Αθήνα μέχρι το Ντα Λουζ στη Λισσαβώνα, όπου η εθνική μας το 2004 κατέκτησε το Euro 2004. Δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή η τεράστια και ανέλπιστη επιτυχία έμεινε ανεκμε

τάλλευτη και η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψ­ε και έπιασε πάτο.

Ο Μιχάλης Σταματελάτ­ος ήταν παράγοντας που υπεξαίρεσε μεν χρήματα, αλλά τα έβαλε όλα στον Πανιώνιο. Το 1984 έγινε πρόεδρος του «ιστορικού» και ως υποδιευθυν­τής της Λαϊκής – Ιονικής Τράπεζας υπεξαίρεσε 220 εκατ. δραχμές από την τράπεζα, τα οποία διέθεσε στην ομάδα. Καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και εξέτισε τα πέντε.

Ηταν Σάββατο 29 Οκτωβρίου 1988 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο τραπεζίτης και κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθη­καν για υπεξαίρεση κεφαλαίων ύψους 33,5 δισ. δραχμών. Ο Γιώργος Κοσκωτάς ήρθε με «μεταγραφή» από τις ΗΠΑ και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κυριάρχησε σε διάφορους τομείς, ενώ το 1987 είχε αγοράσει και τον Ολυμπιακό. Ο τότε υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου τον κατήγγειλε για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Merrill Lynch, έπειτα από λίγες μέρες ο επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κοσκωτά και η κατάληξη της ιστορίας ήταν να πάει φυλακή. Η υπόθεση είχε αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο, αφού η ΠΑΕ Ολυμπιακός

βρέθηκε υπερχρεωμέ­νη και ο σύλλογος για περίπου μια δεκαετία βίωσε πέτρινα χρόνια.

Με τον Γ. Κοσκωτά στη φυλακή, ως σωτήρας του Ολυμπιακού εμφανίστηκ­ε ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Ο «βασιλιάς των ρουμπινιών» τον Ιούνιο του 1993 κηρύσσεται ένοχος για υπόθαλψη εγκληματία, συγκεκριμέ­να για τη φυγάδευση του Κοσκωτά το 1988, και οδηγείται στη φυλακή καταδικασμ­ένος σε δεκαετή κάθειρξη.

Ο Σαλιαρέλης απασχόλησε και άλλες φορές τη Δικαιοσύνη: το 1999 του ασκήθηκε δίωξη για απάτη, το 2002 συνελήφθη στον Πειραιά έπειτα από καταγγελία για υπεξαίρεση και απάτη και το 2006 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή σωματική βλάβη και εξύβριση όταν βρέθηκε σε αντιδικία με δύο ξυλουργούς για επισκευές στο σκάφος του.

Ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί και κατά του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος επανέφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή, αλλά όλες τέθηκαν στο αρχείο.

Δικέφαλα προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη είχαν και παράγοντες του ΠΑΟΚ. Μετά την αποχώρηση του Θωμά Βουλινού, ο οποίος παρέδωσε τις μετοχές του την Πρωτοχρονι­ά του 1996, μέλη των περισσότερ­ων διοικήσεων της ΠΑΕ πέρασαν σοβαρές δικαστικές περιπέτειε­ς. Οι Θοδωρής Ζαγοράκης και Ηλίας Βιολίδης κατηγορήθη­καν για απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ στο εδώλιο βρέθηκαν οι Γιώργος Μπατατούδη­ς, Γιάννης Γούμενος και στη φυλακή οδηγήθηκε ο μέτοχος της ΠΑΕ Γιώργος Σαχπατζίδη­ς. Μπλεξίματα είχε και ο υποψήφιος για την προεδρία της ΠΑΕ Βασίλης Φλωρίδης.

Ο «Μπάτμαν» είχε στενές επαφές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ήταν μεγάλος παίκτης την εποχή της τρελής κούρσας του χρηματιστη­ρίου. Το 2009 το Πρωτοβάθμι­ο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκ­ης τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών χωρίς αναστολή για υπόθεση υπεξαίρεση­ς 2,5 δισ. δραχμών από την εταιρεία Interactiv­e. Η καταδίκη του Μπατατούδη έγινε ερήμην του. Στη συνέχεια αντιμετώπι­σε και άλλες τέσσερις καταδίκες για υποθέσεις μη καταβολής εσόδων στο δημόσιο. Τελικά συνελήφθη όταν πήγε στο ελληνικό προξενείο στη Λιβύη προκειμένο­υ να βγάλει καινούργιο διαβατήριο, ωστόσο δεν πέρασε το κατώφλι της φυλακής.

Ο Γ. Γούμενος είχε διοικητική εμπλοκή με τον ΠΑΟΚ από το 2003 και μεταξύ άλλων δικαστικών αποφάσεων το Πλημμελειο­δικείο Θεσσαλονίκ­ης του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για χρέη της ΠΑΕ ύψους 13.281.179 ευρώ.

Ο Β. Φλωρίδης εμφανίστηκ­ε ως μεγαλομέτο­χος της ΠΑΕ, αλλά τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη καθώς είχε καταδικαστ­εί για ψευδορκία και επειδή δεν είχε καταβάλει διατροφή στην πρώην σύζυγό του. Τα ελληνικά δικαστήρια τον είχαν καταδικάσε­ι σε δύο ποινές φυλάκισης δέκα μηνών, όμως εξαγόρασε την ποινή του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Τα προβλήματα για τον συνεργάτη του στον ΠΑΟΚ Γ. Σαχπατζίδη ήταν σοβαρότερα (προφυλακίσ­τηκε), καθώς σύμφωνα με εισαγγελικ­ό πόρισμα ήταν εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Torcaso, από την οποία μεταβιβάστ­ηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου τρία ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας. Η αγορά των ακινήτων αυτών έγινε με χρήματα που φέρεται να προήλθαν από παθητική δωροδοκία και μίζες του Ακη Τσοχατζόπο­υλου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών του Πειραιά με το υπ’ αριθμ. 298 βούλευμά του είχε αποφασίσει τη σύλληψη και προφυλάκισ­η των επιχειρημα­τιών και μεγαλοπαρα­γόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδ­η και Γιάννη Καρρά, αποδεχόμεν­ο ότι υπάρχει ενοχή τους σε μεγάλη κομπίνα τράνζιτ πετρελαίου. Μετά τα στοιχεία που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της έρευνας ο «τίγρης» είχε χαρακτηρίσ­ει την υπόθεση «σκόπιμη και υποκινούμε­νη από ξένες εταιρείες πετρελαιοε­ιδών», ενώ βρέθηκε με καρδιακό επεισόδιο στην εντατική μονάδα του Κρατικού Νοσοκομείο­υ Νικαίας.

Για τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος ασχολήθηκε με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο της ΑΕΚ, γράφεται εγκυκλοπαί­δεια. Η εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» είχε ασχοληθεί με τον βίο και την πολιτεία του «Big Mac» και ενδεικτικά από τα ρεπορτάζ προέκυψαν μεταξύ άλλων: όταν ο Ψωμιάδης έκλεισε τα 26 του χρόνια, μαζί με άλλα 15 άτομα κατηγορήθη­κε για την απαγωγή του μικροεφοπλ­ιστή Νίκου Σεχόπουλου, ο οποίος βάσει του κατηγορητη­ρίου κρατήθηκε όμηρος σε σπίτια στην Αθήνα και στον Καναδά. Ολοι οι κατηγορούμ­ενοι αθωώθηκαν. Το 1987 ο «αγαπούλας» καταζητούν­ταν από την Ιντερπόλ. Σύμφωνα με τον ανακριτή της Γενεύης Μπάρμπι Κάπολ, ο Ψωμιάδης αγόρασε από την εταιρεία Decafin 165 κιλά χρυσού για τα οποία πλήρωσε με ακάλυπτες επιταγές.

Θέματα με τη Δικαιοσύνη λόγω των χρεών της ΑΕΚ προς το δημόσιο, που έφταναν τα 170 εκατ. ευρώ, είχαν αρκετοί παράγοντες της ΠΑΕ, όπως οι Ντ. Νικολαΐδης, Ν. Θανόπουλος, Στ. Αδαμίδης και Αν. Δημητρέλος.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 01 Ο Απόστολος Πετράκης (ο πρώτος από αριστερά με τη λευκή μπλούζα) οδηγείται τον Ιούλιο του 2009 στον ανακριτή μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμ­ενους για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλ­ου. Εξέτισε οκτώ από τα 18 χρόνια στα οποία καταδικάστ­ηκε ως φυσικός αυτουργός και τώρα ετοιμάζετα­ι να αναλάβει τα διοικητικά ηνία της Δόξας Δράμας
01 Ο Απόστολος Πετράκης (ο πρώτος από αριστερά με τη λευκή μπλούζα) οδηγείται τον Ιούλιο του 2009 στον ανακριτή μαζί με τους υπόλοιπους κατηγορούμ­ενους για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλ­ου. Εξέτισε οκτώ από τα 18 χρόνια στα οποία καταδικάστ­ηκε ως φυσικός αυτουργός και τώρα ετοιμάζετα­ι να αναλάβει τα διοικητικά ηνία της Δόξας Δράμας
 ??  ?? 02 02, 03 Τα καμώματα του Γιώργου Κοσκωτά και του Αργύρη Σαλιαρέλη ταλαιπώρησ­αν πολλά χρόνια τον Ολυμπιακό
02 02, 03 Τα καμώματα του Γιώργου Κοσκωτά και του Αργύρη Σαλιαρέλη ταλαιπώρησ­αν πολλά χρόνια τον Ολυμπιακό
 ??  ?? 04 04 Δικαστικές περιπέτειε­ς είχε και ο Γιώργος Μπατατούδη­ς του ΠΑΟΚ, ο οποίος καταδικάστ­ηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για υπόθεση υπεξαίρεση­ς 2,5 δισ. δραχμών
04 04 Δικαστικές περιπέτειε­ς είχε και ο Γιώργος Μπατατούδη­ς του ΠΑΟΚ, ο οποίος καταδικάστ­ηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για υπόθεση υπεξαίρεση­ς 2,5 δισ. δραχμών
 ??  ?? 05 05
Οσο για τον… παραγκάρχη Θωμά Μητρόπουλο, καταδικάστ­ηκε σε δύο έτη φυλάκιση για το αδίκημα της δωροδοκίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσμα­τος
05 05 Οσο για τον… παραγκάρχη Θωμά Μητρόπουλο, καταδικάστ­ηκε σε δύο έτη φυλάκιση για το αδίκημα της δωροδοκίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσμα­τος
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece