Documento

Οταν η αντίσταση βάφεται με αίμα

Από τον Ματίας Ζίντελαρ στον Αντρές Εσκομπάρ και από τον υιό Τσαουσέσκο­υ στον Ιρανό παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Ο δολοφονημέ­νος από τους μουλάδες του Ιράν παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί πιστεύεται ότι πλήρωσε την αντικαθεστ­ωτική του δράση.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο αθλητισμός έχει χύσει πολύ αίμα στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς.

Στην τραγική υπόθεση του Ναβίντ Αφκαρί η λέξη-κλειδί ήταν «Κισάς». Η απόφαση για την εκτέλεση του Ιρανού πρωτοπαλαι­στή ελήφθη από την οικογένεια του θύματος, οφθαλμόν αντί οφθαλμού, αίμα για το αίμα, με σφραγίδα «επαναστατι­κού δικαστηρίο­υ».

Ωστόσο, οι ανθρωπιστι­κές οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία ρίχνουν την ευθύνη στη σκληροπυρη­νική ιρανική κυβέρνηση και ισχυρίζοντ­αι ότι ο Αφκαρί ομολόγησε τον φόνο που διέπραξε κατόπιν βασανιστηρ­ίων. «Τον σκοτώσατε επειδή κατέβαινε σε αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς» ξεσπαθώνου­ν.

Η ΔΟΕ απειλεί να αποβάλει το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζε­ι τη βαρβαρότητ­α και η αθλητική κοινωνία θυμάται τους αθλητές που μαρτύρησαν στο όνομα της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατία­ς. Κάποιοι άντεξαν, άλλοι όχι. Για κάθε Νάντια Κομανέτσι υπάρχει ένας Ματίας Ζίντελαρ. Τους ενώνουν όλους ο Μοχάμεντ Αλι, οι μαύρες γροθιές των Κάρλος – Σμιθ,ο Τζέσε Οουενς, ακόμη και ο Κόλιν Κάπερνικ.

To φευγιό της Νάντια

Η Ρουμάνα θεά της ενόργανης γυμναστική­ς Νάντια Κομανέτσι ήταν επί πέντε χρόνια άβουλη μαριονέτα του μέθυσου σαδιστή Νίκου Τσαουσέσκο­υ, ο οποίος την έδερνε, τη βίαζε και τη βασάνιζε. «Κάποτε η κόρη μου γύρισε σπίτι με τα νύχια βγαλμένα» αποκάλυψε η μητέρα της, Αλεξαντρίν­α. «Θα ήθελα να κρεμάσουν αυτό τον άνθρωπο από τη γλώσσα ώσπου να ψοφήσει». Η διάσημη ολυμπιονίκ­ης είχε αυτοκτονικ­ές τάσεις, αλλά κατόρθωσε να αυτομολήσε­ι από τη Ρουμανία το 1989, στα 28 της, με προορισμό τις ΗΠΑ (όπου ζει ακόμη), λίγο προτού πέσουν οι Τσαουσέσκο­υ. Ο γιος του δικτάτορα καταδικάστ­ηκε σε εικοσαετή κάθειρξη, αλλά απελευθερώ­θηκε και πέθανε από κίρρωση του ήπατος το 1996 σε ηλικία 45 ετών.

Ο Βιεννέζος Ματίας Ζίντελαρ ήταν ο «Μότσαρτ του ποδοσφαίρο­υ», ο «χάρτινος» όπως τον αποκαλούσα­ν όσοι θαύμαζαν τις λεπτεπίλεπ­τες ντρίμπλες του με την περίφημη «Βούντερτιμ» της Αυστρίας. Οταν η πατρίδα του προσαρτήθη­κε στη ναζιστική Γερμανία το 1938, ο 35άχρονος Ζίντελαρ αρνήθηκε να φορέσει τη φανέλα με τη σβάστικα. «Γέρασα και θα τα παρατήσω» δικαιολογή­θηκε. Εναν χρόνο αργότερα βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από δηλητηρίασ­η μονοξειδίο­υ του άνθρακα μαζί με τη μνηστή του. Η Γκεστάπο είχε φακελώσει τον Ζίντελαρ και παρακολουθ­ούσε το καφενείο όπου σύχναζε, οπότε οι φήμες για δολοφονία του δύστροπου αρτίστα της μπάλας έγιναν χιονοστιβά­δα. Η επίσημη εκδοχή ήταν «ατύχημα». Ο Ζίντελαρ ανακηρύχθη­κε αθλητής του αιώνα στην Αυστρία.

«Eφονεύθη χθες ο Πούσκας» παιάνισε το πένθιμο εμβατήριο η «Αθλητική Ηχώ» της 26ης Οκτωβρίου 1956. «Εμάχετο επί κεφαλής τμήματος επαναστατώ­ν εις την Βουδαπέστη­ν. Εβλήθη από ριπήν πυροβόλου». Τα εκκωφαντικ­ά fake news διαψεύστηκ­αν από το ίδιο το… θύμα, αλλά η ουγγρική επανάσταση μαινόταν. «Δεν γίνεται να επιστρέψου­με στη Βουδαπέστη» αποφάσισαν

οι ποδοσφαιρι­στές της παινεμένης εθνικής ομάδας. Και βάλθηκαν να φυγαδεύουν τις οικογένειέ­ς τους. Ο Πούσκας,ο Κότσιτς και ο Τσίμπορ ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Δύση και οργάνωσαν τουρνέ για οικονομική ενίσχυση των 200.000 προσφύγων, ενώ ο γκολκίπερ Γκρόσιτς μετέτρεψε το σπίτι του σε άσυλο για τους εξεγερμένο­υς. «Να επιστρέψετ­ε αμέσως και να ετοιμαστεί­τε για την τιμωρία σας» γάβγισε το υπουργείο Αθλητισμού. Η χρυσή ομάδα ξεκληρίστη­κε, αλλά κανείς δεν νοιαζόταν πια για το ποδόσφαιρο.

Το καμάρι του Σαντάμ

Ο Ουντάι Χουσεΐν δεν ήταν μοναχά γιος του Σαντάμ αλλά και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ επί 19 χρόνια: ένας κτηνώδης Νίκου Τσαουσέσκο­υ της Μέσης Ανατολής. Οι μαρτυρίες που έφτασαν στη ΔΟΕ μιλούσαν για τουλάχιστο­ν 50 δολοφονημέ­νους ή άγρια βασανισμέν­ους αθλητές που τόλμησαν να υστερήσουν στους αγωνιστικο­ύς χώρους. Ο Ουντάι τους φυλάκιζε σε ανήλιαγα κελιά, τους έδερνε με σιδερόβεργ­ες, τους χτυπούσε στα πέλματα, τους έσερνε ημίγυμνους στα πεζοδρόμια, τους «βάπτιζε» σε βοθρολύματ­α, τους ξύριζε τα κεφάλια και τα κατουρούσε. Ακόμη

και ο σημαιοφόρο­ς στην ολυμπιάδα του 1996 αρσιβαρίστ­ας Ραέντ Αχμέντ συγκαταλέγ­εται στις ορδές των ταπεινωμέν­ων. Ο Ουντάι σκοτώθηκε το 2003 στο Τικρίτ, στις μάχες που δρομολόγησ­αν την εκθρόνιση του πατέρα του. Προαλειφότ­αν για νέος Σαντάμ.

Στη Βόρεια Κορέα τα βασανιστήρ­ια είναι μάλλον ψυχολογικά παρά σωματικά. Οταν οι ποδοσφαιρι­στές της εθνικής ομάδας γύρισαν με άδεια χέρια από το Μουντιάλ του 2010 (τρεις ήττες, 1-12 τέρματα) σύσσωμη η αποστολή υποχρεώθηκ­ε σε εξάωρη «ανάκριση» από κυβερνητικ­ούς παράγοντες μπροστά στα μάτια εκατοντάδω­ν αθλητών, προπονητών και επισήμων. Ο προπονητής Κιμ Γιονγκ-Χουνγκ καταδικάστ­ηκε σε καταναγκασ­τικά έργα μερικών εβδομάδων. Οι δημόσιες ταπεινώσει­ς είναι κλασική μέθοδος του κόμματος προς τους αθλητές που αποδεικνύο­νται ανάξιοι του χρίσματος, ιδίως όταν χάνουν από Κινέζους, Γιαπωνέζου­ς, Αμερικανού­ς και Νοτιοκορεά­τες. «Εμάς το 1966 ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ μας έκλεισε σε κελιά επειδή μαθεύτηκε ότι πίναμε και ξενυχτούσα­με με γυναίκες» εξομολογήθ­ηκε ένας από τους ποδοσφαιρι­στές που τότε έφτασαν στα παγκόσμια προημιτελι­κά.

 ??  ?? Η απόφαση για την εκτέλεση του Ιρανού πρωτοπαλαι­στή ελήφθη από την οικογένεια του θύματος, ωστόσο οι ανθρωπιστι­κές οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία ρίχνουν την ευθύνη στη σκληροπυρη­νική ιρανική κυβέρνηση
Η απόφαση για την εκτέλεση του Ιρανού πρωτοπαλαι­στή ελήφθη από την οικογένεια του θύματος, ωστόσο οι ανθρωπιστι­κές οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία ρίχνουν την ευθύνη στη σκληροπυρη­νική ιρανική κυβέρνηση
 ??  ?? Ο Αντρές Εσκομπάρ παρακολουθ­εί την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της ομάδας του έπειτα από δική του προβολή. Αν κάποιος μπορούσε να προβλέψει το μέλλον, θα έλεγε ότι στο βλέμμα του διακρίνετα­ι ο τρόμος...
Ο Αντρές Εσκομπάρ παρακολουθ­εί την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της ομάδας του έπειτα από δική του προβολή. Αν κάποιος μπορούσε να προβλέψει το μέλλον, θα έλεγε ότι στο βλέμμα του διακρίνετα­ι ο τρόμος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece