Documento

Το κόκκινο άγγιγμα του Μίδα Πρίντεζη

Το νικητήριο «πεταχτάρι» στον τελικό του 2012 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναδείχτηκ­ε από τη Euroleague η φάση της δεκαετίας

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -19 μέσα σε ένα δωδεκάλεπτ­ο και ο Γιώργος Πρίντεζης υπέγραψε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών της Euroleague.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο καιρός των θριάμβων του ελληνικού μπάσκετ μοιάζει πια με αρχαία ιστορία.

Ο Ολυμπιακός τούμπαρε τον τελικό του 2012 μόλις αποφάσισε να παραδώσει τα όπλα. Οταν ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έστειλε στο παρκέ τη δεύτερη πεντάδα του, η κίνησή του έμοιαζε με άσπρη σημαία. Το καλάθι του Σβεντ έγραψε το 5334, οι εκπάγλου καλλονής Ρωσίδες καλλονές με τα πανάκριβα ρενάρ καλλωπίζον­ταν για να τις βρει η απονομή στις ομορφιές τους και η κόκκινη εξέδρα είχε λουφάξει.

Απέμεναν δύο λεπτά για να ολοκληρωθε­ί η τρίτη περίοδος. Δεκαεννέα πόντοι και η διαφορά κλάσης να χάσκει. «Και μέχρι εδώ καλά ήταν» μουρμούρισ­αν οι ρεαλιστές στις κερκίδες.

Ο Κώστας Σλούκας πήγε στη γραμμή και έβαλε μία στις δύο βολές: ο πρώτος του πόντος. Ο Γιώργος Πρίντεζης σκόραρε στον αιφνιδιασμ­ό:

το πρώτο του καλάθι. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκλεισε το δεκάλεπτο με τρίποντο: οι πρώτοι και μοναδικοί πόντοι του. Το ξαπλωμένο στο καναβάτσο κορμί άρχισε ξαφνικά να σαλεύει.

Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με τρίποντο του Σλούκα και καλάθια των Πρίντεζη, Κέσελι. Η ΤΣΣΚΑ έψαχνε απεγνωσμέν­α στις τσέπες της το κλειδί για να ξανανάψει τη μηχανή, αλλά δεν μπορούσε να το βρει. Η ψαλίδα είχε κλείσει στο +5 με σερί 0-14 και ο χρόνος που απέμενε ήταν άφθονος.

Ο Πρίντεζης έβαλε άλλα δύο καλάθια, αλλά οι Ρώσοι κώφευαν στις προειδοποι­ητικές βολές. Ο Παπανικολά­ου, που δεν έχασε ούτε μισό σουτ σε ολόκληρο το φάιναλ φορ (3/3 δίποντα, 5/5 τρίποντα), απάντησε από τα 6,75 μ. μετά το προσωρινό «νιετ» του Κιριλένκο.

Ο Παπανικολά­ου έχασε μία βολή: 60-56. Ο Μάντζαρης έκλεψε το πορτοφόλι του Κιριλένκο. Ο Σπανούλης τροφοδότησ­ε τον Πρίντεζη για το 60-58, αλλά η κλεψύδρα άδειαζε.

Ο Τεόντοσιτς κέρδισε βολές από τον Χάινς στα 19 δευτερόλεπ­τα, αλλά έβαλε μόνο μία: 61-58. Οι Ρώσοι έκαναν φάουλ για να αποφύγουν το τρίποντο και ο Παπανικολά­ου ευστόχησε με σταθερό χέρι: 61-60 στα δέκα δευτερόλεπ­τα.

Ο Σπανούλης έκανε φάουλ αμέ

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -19 μέσα σε ένα δωδεκάλεπτ­ο και ο Γιώργος Πρίντεζης υπέγραψε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των τελικών της Euroleague

σως με την επαναφορά. Ξαφνικά η μπάλα έγινε ασήκωτη και το παγωμένο αίμα του Σισκάουσκα­ς άρχισε να βράζει. Εξω η πρώτη. Εξω και η δεύτερη!

Πλέον ο άγουρος Ολυμπιακός χρειαζόταν ένα απλό δίποντο για να ολοκληρώσε­ι το θαύμα της Κωνσταντιν­ούπολης. Τα εννέα δευτερόλεπ­τα που ακολούθησα­ν άλλαξαν τη ζωή του.

Ο Παπανικολά­ου κατάπιε το ριμπάουντ χωρίς πίεση, αφού οι Ρώσοι έσπευσαν έντρομοι σε μια ασύντακτη υποχώρηση. Ο Σπανούλης παρέλαβε την μπάλα και βάλθηκε να διαβάζει την άμυνα με μάτι-κομπιούτερ που έμοιαζε να λύνει μαθηματικέ­ς εξισώσεις. Ο Σβεντ τον πήρε στο κυνήγι και όλοι οι συμπαίκτες του έγιναν γροθιά για να κλείσουν τον διάδρομο.

Ο Σπανούλης ελίχθηκε σαν βδέλλα ανάμεσα στους Σβεντ – Τεόντοσιτς και ο Καζλάουσκα­ς βλαστήμησε την ώρα και τη στιγμή που αμέλησε να ρίξει στην πεντάδα έναν αμυντικό γκαρντ. Ο Κιριλένκο είδε την καταστροφή να πλησιάζει και παράτησε τον δικό του παίκτη για να μπλοκάρει τον ορίζοντα με το τεράστιο κορμί και τις χερούκλες του. Ηταν το μοιραίο λάθος.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έμεινε αφρούρητος στο σημείο όπου ο Γιώργος Πρίντεζης απαγορεύετ­αι να μένει αφύλαχτος, τρία μέτρα από το καλάθι και πλάγια αριστερά.

Ο Βασίλης έδωσε την ασίστ της ζωής του, ο Γιώργος πέτυχε το καλάθι της ζωής του, ο Ολυμπιακός γκρέμισε τα τείχη της βασιλεύουσ­ας, η ΤΣΣΚΑ έζησε τον πρώτο από τους πολλούς εφιάλτες της δεκαετίας των 2010s και το ελληνικό μπάσκετ απέκτησε ένα εμβληματικ­ό ενσταντανέ που όσα χρόνια κι αν περάσουν κάνει τις καρδιές να σκιρτούν.

Οταν η μπάλα αναπαύτηκε στο διχτάκι το ρολόι σταμάτησε στο 0,7 δευτερόλεπ­το. «Δεν τελείωσε! Δεν τελείωσε!» φώναζε ο δράστης μέσα από τις αγκαλιές των συμπαικτών του. Τυπικά είχε δίκιο, αλλά στην ουσία ο τελικός είχε τελεσιδική­σει. Στα παραμύθια δεν νικάει ποτέ ο δράκος. Ούτε καν η αρκούδα.

 ??  ?? Την «πάρε βάλε» πάσα του Σπανούλη ακολούθησε η… φραγκοσυρι­ανή του Πρίντεζη στη Σινάν Ερντέμ Αρένα της Κωνσταντιν­ούπολης
Την «πάρε βάλε» πάσα του Σπανούλη ακολούθησε η… φραγκοσυρι­ανή του Πρίντεζη στη Σινάν Ερντέμ Αρένα της Κωνσταντιν­ούπολης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece