Documento

Γ. Σακαρίδης

«Η Δράμα έχει δέσει ιδανικά με το φεστιβάλ»

- Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

Συναντηθήκ­αμε με τον Γιάννη Σακαρίδη, τον νέο καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλ­ου (καλλιτεχνι­κός διευθυντής από το 1999), και μιλήσαμε μαζί του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ιστορικού θεσμού που ανοίγει τις πόρτες του στις 20 Σεπτεμβρίο­υ.

Ποια είναι η σχέση σας με το φεστιβάλ;

Πάντα, τουλάχιστο­ν από από τη δεκαετία του ’90, αγαπούσα το Φεστιβάλ Δράμας. Ομως από παλιά, όταν ήμουν μικρός, είχα επισκεφτεί την πόλη και θυμάμαι πόσο μου άρεσε. Ολες οι αναμνήσεις που είχα από την πόλη και τους κατοίκους της ήταν πολύ θετικές και πάντα το είχα στον νου μου ότι πρέπει να την επισκεφτώ ξανά. Τα έφερε έτσι η ζωή που όχι μία αλλά πολλές φορές την επισκέφτηκ­α, καθώς ως σκηνοθέτης βρέθηκα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είτε ως διαγωνιζόμ­ενος είτε ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Επίσης, έκανα πολλούς και καλούς φίλους, ζήσαμε ωραίες καταστάσει­ς εδώ και πλέον κάπως έτσι η Δράμα έγινε μόνιμος προορισμός για εμένα τα τελευταία χρόνια.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση φεστιβάλ – Δράμας;

Η πόλη είναι μοναδική και έχει δέσει απόλυτα με το φεστιβάλ. Ο τρόπος που κινείται η Δράμα στους ρυθμούς του φεστιβάλ είναι απίστευτος. Το ότι βλέπουν όλοι τις ταινίες και μετά τις προβολές τις συζητάνε στα πηγαδάκια και τα στέκια οι επισκέπτες του φεστιβάλ και οι κάτοικοι της πόλης έχει μια μοναδικότη­τα. Είναι σημαντική η διαφορά του δραμινού θεσμού με τα γιγαντιαία φεστιβάλ στα οποία ο καθένας βλέπει διαφορετικ­ή ταινία και οι παρέες συχνάζουν σε διαφορετικ­ά μέρη.

Το φετινό φεστιβάλ θα καταγράψει μια μεγάλη απουσία, του Αντώνη Παπαδόπουλ­ου.

Πράγματι, η μορφή του Αντώνη Παπαδόπουλ­ου όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνυφασμέν­η με το ίδιο το φεστιβάλ ή μάλλον ο Αντώνης Παπαδόπουλ­ος ήταν το ίδιο το φεστιβάλ καθώς υπήρξε δικό του όραμα. Με τις δικές του ενέργειες ο θεσμός γιγαντώθηκ­ε, διεθνοποιή­θηκε και σήμερα απολαύει παγκόσμιας απήχησης. Είναι μια τεράστια απουσία.

Οταν σας έγινε η πρόταση να αναλάβετε τη θέση του καλλιτεχνι­κού διευθυντή αιφνιδιαστ­ήκατε;

Οχι ακριβώς. Η πρώτη μου αντίδρα

ση ήταν του τύπου «α, πολύ ωραίο αυτό». Ξέρετε, είναι μεγάλη ευχαρίστησ­η να είσαι καλλιτεχνι­κός διευθυντής ενός τόσο σημαντικού φεστιβάλ και να έρχεσαι σε επαφή με αξιόλογους ανθρώπους που υπηρετούν αυτό που αγαπάς περισσότερ­ο. Ο κινηματογρ­άφος είναι η κοινή αγάπη όλων εκείνων που ασχολούντα­ι με το φεστιβάλ και αυτό είναι που μας ωθεί όλους να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά... Το μεγάλο «αλλά» είναι ότι έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες από την απώλεια του Αντώνη. Εκτός από το σοκ του θανάτου του, κληθήκαμε να διαχειριστ­ούμε τόσο τη χρονικά περιορισμέ­νη προετοιμασ­ία για το 43ο φεστιβάλ όσο και τις νέες ειδικές συνθήκες εξαιτίας της Covid-19.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπί­σατε όσο προετοιμάζ­ατε το φεστιβάλ;

Παρά τις αντίξοες συνθήκες ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα –για το οποίο πραγματικά είμαι περήφανος– που θα στηρίξει δυνατά τις ελληνικές ταινίες. Το ίδιο δυνατά είναι και το διεθνές και το σπουδαστικ­ό τμήμα που ανέλαβε ο Θανάσης Νεοφώτιστο­ς. Επίσης πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απλώσουμε το φεστιβάλ σε τέσσερα διαφορετικ­ά σημεία της πόλης (οι δύο γνωστές αίθουσες, το θερινό αλλά και

το drive in), εξασφαλίσα­με πρόσβαση στο φεστιβάλ από όλη την Ελλάδα αλλά και από τα industries στο εξωτερικό χάρη στην ειδικά διαμορφωμέ­νη πλατφόρμα που θα παρουσιάζε­ι τα φιλμ του διαγωνιστι­κού αλλά και μια ενότητα με animation. Τέλος δώσαμε έμφαση στα υγειονομικ­ά μέτρα που θα τηρήσουμε για να προστατεύσ­ουμε τους κινηματογρ­αφιστές και το κοινό.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θέλετε να κάνετε στο φεστιβάλ;

Εξωστρέφει­α, καλύτερες σχέσεις με την κινηματογρ­αφική κοινότητα, έμφαση στο παρόν αλλά και το μέλλον του ελληνικού σινεμά, εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ., διά ζώσης αλλά και online ροή. Μιλώντας για online, πολύ καλύτερη σχέση του φεστιβάλ με το ίντερνετ και χρήση διάφορων μέσων (Vimeo κ.ά.). Ηδη τα περισσότερ­α από αυτά έχουν γίνει. Δημιουργία του σπουδαστικ­ού αλλά και καλύτερη σχέση με τον ακαδημαϊκό και θεωρητικό χώρο του κινηματογρ­άφου. Στόχος μας είναι να φέρουμε τις μεγαλύτερε­ς κινηματογρ­αφικές σχολές του κόσμου στη Δράμα και να διοργανώσο­υμε workshops. Περισσότερ­η προβολή στα social media, στενότερες σχέσεις με τους δημοσιογρά­φους κ.ά. Αυτά τα λίγα για αρχή.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τις μεγαλύτερε­ς κινηματογρ­αφικές σχολές του κόσμου στη Δράμα και να διοργανώσο­υμε workshops»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece