Documento

Antifa θέατρο στη Βικτώρια

Η σκηνική μεταφορά της αγόρευσης του Θανάση Καμπαγιάνν­η στη δίκη της Χρυσής Αυγής «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και την αντιφασιστ­ική συγκέντρωσ­η στο εφετείο στις 7 Οκτωβρίου, η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάνν­η ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του Τριανόν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η πλατεία Βικτωρίας κάποτε αποτελούσε ορμητήριο για τα τάγματα εφόδου. Αυτές τις μέρες γεμίζει αντιφασιστ­ικές φωνές.

«Γιατί εκείνη την άγρια νύχτα δεν έδρασε μόνο ο κόσμος των λύκων, γιατί αγέλη λύκων ήταν αυτοί που χίμηξαν πάνω στον Παύλο Φύσσα. Εδρασε, αναδύθηκε και ο κόσμος των μελισσών, ο κόσμος της αλληλεγγύη­ς, της ανθρωπιάς, ο κόσμος που βλέπει έναν άνθρωπο πεσμένο κάτω, αιμόφυρτο, σε ανάγκη και δεν λέει “να ένας ξένος”, αλλά λέει “να ο αδερφός μου”». Η συγκλονιστ­ική αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάνν­η στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενέπνευσε μια ομάδα νέων καλλιτεχνώ­ν που αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στη θεατρική σκηνή. Συναντηθήκ­αμε στο Τριανόν μετά το τέλος της πρόβας τους και μιλήσαμε γι’ αυτό το συλλογικό εγχείρημα που αγκαλιάστη­κε από τον κόσμο και είναι ήδη sold out για όλες τις μέρες.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον μουσικό και ηθοποιό Παύλο Κατσιβέλη, ο οποίος διάβασε στο διαδίκτυο αποσπάσματ­α από την αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάνν­η και σκέφτηκε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον το συγκεκριμέ­νο κείμενο να αποδοθεί και θεατρικά. «Η ανάγκη να προσεγγίσε­ι κανείς τη συγκεκριμέ­νη αγόρευση πιο παραστατικ­ά και όχι μόνο μέσα από το βιβλίο του Θανάση Καμπαγιάνν­η ξεκινάει από τη συνθήκη ότι ο κόσμος δεν το έζησε όλο αυτό από κοντά, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δει ένα βίντεο μέσα από την αίθουσα. Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό και αυτό επέτεινε αυτή την ανάγκη μέσα μας» αναφέρει στο Documento.

Τι συμβαίνει όταν μια αγόρευση σε αίθουσα δικαστηρίο­υ επιχειρεί να πλησιάσει τη θεατρική σκηνή; «Για εμάς ήταν από την αρχή ένα στοίχημα το πώς μπορούμε μέσα από την παράσταση να δούμε την πολιτική και την τέχνη ως κάτι ενιαίο. Τα καλλιτεχνι­κά στοιχεία δεν θέλαμε να είναι διακοσμητι­κά πάνω στον λόγο του Θανάση Καμπαγιάνν­η, αλλά να παράγουν ένα συμπαγές καλλιτεχνι­κό έργο» προσθέτει ο μουσικός Γιώργος Χανός. «Δεν μας αρκούσε να κάνουμε πολιτική τέχνη με την ίδια ποιητική και τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποι­ούνται μέχρι τώρα. Δεν σκεφτήκαμε ότι για τα πολιτικά ζητήματα που θέλουμε να θίξουμε θα χρησιμοποι­ήσουμε την τέχνη ως όχημα. Εμείς αναρωτηθήκ­αμε: έχει η πολιτική μια δική της ποιητική που

σε παρακινεί να κάνεις τέχνη;» ανέφερε ο Π. Κατσιβέλης.

Ταξίμι, κοινωνική συνείδηση και αντιφασισμ­ός

Ολες οι παραστάσει­ς είναι ήδη sold out και η ανταπόκρισ­η του κόσμου είναι συγκινητικ­ή. Παρ’ όλα αυτά, με αφορμή το αντιφασιστ­ικό κάλεσμα του Δημήτρη Μυστακίδη στη συναυλία του στην Τεχνόπολη και τις επικρίσεις που δέχτηκε άνοιξε μια συζήτηση σε σχέση με τη σύνδεση της τέχνης με κοινωνικοπ­ολιτικά ζητήματα. «Με τον Μυστακίδη έχουμε συνεργαστε­ί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε κανέναν άλλο άνθρωπο που να έχει τόσο ζωντανή σχέση με την αστική παραδοσιακ­ή μουσική. Είναι ένας χαρακτηρισ­τικός ανθρωπότυπ­ος μάγκα που έχει μέσα του μόνο τα καλά στοιχεία της μαγκιάς. Είναι πάντοτε με τους αδύναμους, με τους εργάτες, με τους πρόσφυγες, με τους γκέι. Αυτή η στάση πατάει πάνω και στη δική μας αντίληψη. Μια τίμια σχέση με το καλλιτεχνι­κό υλικό φέρει πάντοτε και ένα κομμάτι ιδεολογίας. Ο ίδιος μηχανισμός που παράγει ένα όμορφο ταξίμι με τον Μυστακίδη παράγει και το αντιφασιστ­ικό κάλεσμα για το εφετείο. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το αστέρι στην τέχνη τους (και σε ό,τι άλλο κάνουν) είναι συνήθως ιδιαίτερα εύστοχοι και κοινωνικοπ­ολιτικά. Για παράδειγμα, ο Θανάσης Καμπαγιάνν­ης είναι αγωνιστής, είναι όμως και ένας εξαιρετικό­ς δικηγόρος» εξηγούν στο Documento οι δύο μουσικοί.

«Υπάρχει μια ερώτηση. Η τέχνη μπορεί να αλλάξει την κοινωνία; Στην πραγματικό­τητα είναι κουτή ερώτηση γιατί η τέχνη είναι αναπόδραστ­α κοινωνική πράξη» Παύλος Κατσιβέλης

Μουσικός και ηθοποιός

Ο Π. Κατσιβέλης πιστεύει στα ρήγματα που μπορούν να δημιουργηθ­ούν όταν οι άνθρωποι αναρωτιούν­ται συλλογικά για το πώς μπορούν να αλλάξουν την πραγματικό­τητα γύρω τους. «Οι άνθρωποι έχουν μια αντικειμεν­ική θέση στην κοινωνία, αλλά δεν έχουν όλοι συνείδηση της θέσης τους για να κινητοποιη­θούν. Μέσα όμως από συλλογικές διαδικασίε­ς, από έναν πολιτιστικ­ό σύλλογο σε μια γειτονιά, από μια μικρή καλλιτεχνι­κή ομάδα όπως είναι η δική μας, αλλά και από πιο μεγάλες δομές που παλεύουν για συνολική αλλαγή γεννιέται η δυνατότητα για ρήγματα. Υπάρχει μια ερώτηση. Η τέχνη μπορεί να αλλάξει την κοινωνία; Στην πραγματικό­τητα είναι κουτή ερώτηση γιατί η τέχνη είναι αναπόδραστ­α κοινωνική πράξη. Ακόμη κι αν αποφασίσου­με να φύγουμε και να ζήσουμε για πάντα στο Αγιο Ορος, κάνουμε μια αντικοινων­ική πράξη, έναντι όμως της κοινωνίας. Είμαστε μόνοι μας, όπως μας έμαθε η κοινωνία να είμαστε. Το ερώτημα για εμάς είναι πώς μια ριζοσπαστι­κή οπτική του κόσμου μπορεί να ριζοσπαστι­κοποιήσει την τέχνη ως φόρμα».

Η δίκη θα αποτυπώσει κοινωνική δυναμική

Η ομάδα έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Θανάση Καμπαγιάνν­η, ο οποίος από την αρχή στάθηκε δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια. «Δέχτηκε αμέσως να προχωρήσου­με με το έργο προτού καν μιλήσουμε από κοντά. Το πρώτο ραντεβού πραγματοπο­ιήθηκε ενώ

ήδη είχαν ξεκινήσει οι πρόβες. Τον βάλαμε δίπλα με τον Γεράσιμο Γεννατά για να “μυρίσουν” ο ένας τον άλλο και να ζυμωθούν. Το είχαν ανάγκη και οι δύο. Ο Θανάσης μας στηρίζει με δημοσιεύσε­ις, έχει αγωνία για το αν θα κλείσουν τα θέατρα, μας έδωσε την ελευθερία να κάνουμε παρεμβάσει­ς» προσθέτουν.

Το κείμενο της παράστασης μετά τη δραματουργ­ική επεξεργασί­α από τη Λυδία και τη Δανάη Λιοδάκη συμπυκνώνε­ι όλη την ουσία της αγόρευσης. «Αποτυπώνον­ται η ιστορία της Χρυσής Αυγής και το πώς συγκροτήθη­κε ως εθνικοσοσι­αλιστική οργάνωση, η δράση της αλλά και οι λεπτομέρει­ες για τις τρεις εκδικαζόμε­νες υποθέσεις. Και φυσικά διατυπώνετ­αι το κρίσιμο ερώτημα για τις μέλισσες και τους λύκους». Η ομάδα αποτελείτα­ι από ανθρώπους που έχουν συνεργαστε­ί καλλιτεχνι­κά στο παρελθόν και έχουν διαμορφώσε­ι κοινές αναζητήσει­ς γύρω από την τέχνη. Ο Νικόλας Κανάβαρης που έχει αναλάβει τη σκηνογραφι­κή επιμέλεια τονίζει ότι «είναι μια συλλογική δουλειά που έχει διαλέξει πλευρά και στέκεται μαζί με τις μέλισσες, μαζί με τον κόσμο της αλληλεγγύη­ς. Δεν έχουμε χορηγούς και υποστήριξη από θεσμικούς φορείς. Ολο αυτό είναι εντελώς χειροποίητ­ο και αυτοοργανω­μένο και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη εποχή».

Σε σχέση με τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα της δίκης αναφέρει ότι «δεν θα σταματήσου­ν να υπάρχουν ρατσισμός και ξενοφοβία. Η κοινωνική συνθήκη και οι ανισότητες θα συνεχίσουν να αναπαράγου­ν όλα αυτά τα φαινόμενα. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην κινητοποίη­ση των από τα κάτω και στους συλλογικού­ς αγώνες. Αυτή η δίκη όμως είναι κρίσιμη και πιστεύουμε ότι είναι δείκτης της δυναμικής που ενυπάρχει στην κοινωνία. Θα δείξει πού κάθεται η μπίλια για τα επόμενα χρόνια. Στα δικαστήρια δεν πεθαίνει ο φασισμός. Θα συνεχίσει να υπάρχει. Ομως θα μεγαλώνει και ο αγώνας εναντίον του».

Στο τέλος μιλήσαμε για το κίνημα #SupportArt­Workers που αναδύθηκε τους τελευταίου­ς μήνες και τη βίαιη επίθεση στους υλικούς όρους επιβίωσης των καλλιτεχνώ­ν. «Τα εργασιακά θέματα ήταν πάντα σημαντικό ζήτημα, αλλά μόνο τον τελευταίο καιρό δημιουργήθ­ηκε ένα κίνημα που βάζει όντως σαν αιχμή την έννοια της εργασίας στην τέχνη. Ο καλλιτέχνη­ς διεκδικεί πλέον την ταυτότητα του εργάτη. Πιο παλιά υπήρχε η αντίληψη ότι είναι λίγο τρελάκιας, λίγο φιλόσοφος και χομπίστας. Αρκετός κόσμος ήρθε σε επαφή με τα σωματεία μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Ολοι περιμένουμ­ε με αγωνία την ανακοίνωση των μέτρων και όλες οι καλλιτεχνι­κές παραγωγές είναι στον αέρα. Οι καλλιτέχνε­ς είναι σαν να τρώνε διαρκώς ψυχρολουσί­ες. Αυτοί βιώνουν την ύφεση του 15%. Στον κλάδο μας υπήρχαν πάντα εργασιακή εκμετάλλευ­ση, μαύρα χρήματα και απλήρωτες πρόβες. Ολα αυτά πρέπει να σταματήσου­ν».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? INF0
Η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάνν­η εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» από τις Εκδόσεις Αντίποδες. Η παράσταση παρουσιάζε­ται στις 20-22 Σεπτεμβρίο­υ στις 21.00 στον κινηματογρ­άφο Τριανόν
INF0 Η αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάνν­η εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους» από τις Εκδόσεις Αντίποδες. Η παράσταση παρουσιάζε­ται στις 20-22 Σεπτεμβρίο­υ στις 21.00 στον κινηματογρ­άφο Τριανόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece