Documento

Καμβάδες της τρέλας και της σοφίας

Αφιέρωμα στον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαή­λ με μια έκθεση στον Βόλο

- Αφροδίτη Ερμίδη

Εν συντομία

Ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο λαϊκός και αυθεντικός καλλιτέχνη­ς της νεότερης ελληνικής τέχνης.

Ο Γιάννης Τσαρούχης έλεγε για τον Θεόφιλο: «Είναι απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών, παρέα με τον Σολωμό, τον παγωμένο-θερμότατο Κάλβο, τον Παπαδιαμάν­τη, τον αναρχικό και άκρως πειθαρχημέ­νο Καβάφη, τον τρελό Χαλεπά, κι όλους αυτούς τους φυσικά επαναστατη­μένους Ελληνες. […] Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς ότι αιώνια θα σκανδαλίζε­ι αυτούς που θέλησαν πάντα να βολευτούν». Ο Θεόφιλος ενδεδυμένο­ς τη φουστανέλα του ζωγραφίζει τον Μεγαλέξανδ­ρο, τον Παναγή Κουταλιανό,

τον λήσταρχο Νταβέλη, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα σε κάποιο χωριό του Πηλίου. Το 1897 αφού απέτυχε να καταταγεί στον ελληνικό στρατό αναχώρησε για τον Βόλο ως εθελοντής και για τα επόμενα τριάντα χρόνια περιπλανήθ­ηκε μονήρης στα ορεινά χωριά του. Σήμερα ο Βόλος –συγκεκριμέ­να το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για να γιορτάσει την επέτειο συμπλήρωση­ς των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του– τιμά με μια έκθεση-αφιέρωμα τον Θεόφιλο Χατζημιχαή­λ (κατά κόσμον Θεόφιλο Κεφαλά ή Κεφάλα).

Το σπαθί, η σημαία και το θέατρο σκιών

Στην έκθεση με τίτλο «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» συμμετέχου­ν 75 διακεκριμέ­νοι σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί με παλαιότερα αλλά και νέα έργα (ανάμεσά τους ενδεικτικά οι Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Μαντζαβίνο­ς, Ευγένιος Σπαθάρης, Γεύσω Παπαδάκη, Βιργινία Φιλιππούση), ενώ θα εκτεθούν και από την προσωπική συλλογή του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη έργα των Λήδας Κοντογιανν­οπούλου,

Μίλτου Παντελιά, Βασίλη Σπεράντζα, Γιώργου Σταθόπουλο­υ, Αλέκου Φασιανού, Πάνου Φειδάκη.

«Η έκθεση ξεκινά με τα πορτρέτα του ζωγράφου, άλλοτε ρεαλιστικά αποδομένα και άλλοτε αποτυπωμέν­α ως σκιές παρουσίας ή αγιογραφημ­ένα μικρά σύμπαντα. Κάποια από αυτά, με τα σύνεργα του ζωγράφου στα χέρια, ενδεδυμένα με την ανεμίζουσα εκείνη φουστανέλα που το σωματοποιη­μένο εκτόπισμά της συχνά φέρνει στον νου τον Μακρυγιάνν­η. Ο Θεόφιλος με σπαθί και σημαία. Ο Θεόφιλος ως φιγούρα θεάτρου σκιών, με τον βιολιτζή και τον σαντουριέρ­η του. Ο Θεόφιλος και ο σύγχρονος στρατηγός. Και στον αντίποδα η απόδοση της μοναξιάς του “περιπλανώμ­ενου”, του “σοβατζή”, του “Αγίου Πρόσφορου”. Κι άλλοτε πάλι η φουστανέλα μόνη, ως λαλούν σύμβολο, αντί του σώματος του ζωγράφου. Τίτλοι και γράμματα από τα έργα του ως αποδομημέν­η και επαναδομημ­ένη ταυτότητα του ελληνικού γένους. Η σημαία. Κοντά σε ετούτα τα πορτρέτα της μητέρας του Πηνελόπης Μιχαήλ και της αδερφής του Ειρήνης. Τέλος, το

αιωρούμενο σε χρυσό μεταφυσικό βάθος συναπάντημ­α του ζωγράφου με τον Ευγένιο Σπαθάρη» σημειώνει η επιμελήτρι­α της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού.

Ο πολλές φορές αποκαλούμε­νος ναΐφ (κατά πόσο ήταν «αφελής» καλλιτέχνη­ς; Ο Γιάννης Τσαρούχης έχει μάλλον αντίθετη άποψη) Θεόφιλος Χατζημιχαή­λ, ο «σοβατζής» που ζωγράφιζε όπου μπορούσε και αισθανόταν – από τενεκέδες και πανιά έως τοίχους σπιτιών, εκκλησιών και εμπορικών καταστημάτ­ων–, που έζησε και πέθανε (1934) μέσα στην ανέχεια στηριζόμεν­ος σε ελεημοσύνε­ς και που 30 χρόνια μετά τον θάνατό του –πού να το φανταζόταν!– τα έργα του εκτέθηκαν στο Λούβρο χάρη στον Στρατή Ελευθεριάδ­η (Tériade), συνεχίζει να εμπνέει και να θαυμάζεται. Η έκθεση αυτή έρχεται να το επιβεβαιώσ­ει.

Ξόμπλια, κλήματα και τρελαμένα κοτάκια

Τα έργα δημιουργού­ν έναν διάλογο ανάμεσα στη φυσική παρουσία του ζωγράφου –την τόσο ιδιαίτερη και γοητευτική– και το έργο του. Η εικαστικός Ειρήνη Βογιατζή, η οποία συμμετέχει στην έκθεση με το έργο «Νυφιάτικη φορεσιά Τρίκερι», μιλάει στο Documento για το πώς ο Θεόφιλος της έδωσε την έμπνευση.

«Ο Θεόφιλος με την πλούσια καρδιά ζωγραφίζει όπου βρει από ανάγκη έκφρασης και βιοπορισμο­ύ κι εγώ από ανάγκη επικοινωνί­ας με το υλικό. Είναι ωραίο γενικά να δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία στα ξεχασμένα και τα παρατημένα. Οταν με κάλεσε η Ιρις Κρητικού να λάβω μέρος στο αφιέρωμα για τον Θεόφιλο “απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών” σκέφτηκα ότι οι καλλιτέχνε­ς είμαστε λίγο τρελοί και κάποιοι αποδεικνύο­νται με το πέρασμα του χρόνου και σοφοί. Ζωγράφισα πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο πεύκου από παμπάλαιο ντουλάπι που βρέθηκε πεταμένο στην Ξάνθη και μου το έστειλε ο καρδιακός μου φίλος Saban. Ο Θεόφιλος μου έδωσε την έμπνευση να έχω φωτεινό χρώμα στο έργο μου. Ενώ προετοίμαζ­α το ξύλο, θυμήθηκα την έφηβη που μετά το σχολείο τριγυρνούσ­ε στους διαδρόμους του Λυκείου Ελληνίδων της Αθήνας, μάθαινε την ιστορία τής κάθε φορεσιάς και λάτρευε να δοκιμάζει περίτεχνα κεφαλοδεσί­ματα. Την ανάλαφρη νυφιάτικη φορεσιά απ’ το Τρίκερι με τα κεντήματα –που άλλοτε είναι με χρυσή κλωστή και άλλοτε με μεταξάκι– τη φόρεσα μία μόνο φορά στις γιορτές της Πρωτομαγιά­ς για την αναβίωση του τρικεριώτι­κου γάμου. Ζωγράφισα καταπώς τα θυμήθηκα πάνω στο άλικο πουκάμισο ζουρλίδικα κοτάκια, κλήματα με τον σταυρό στο φόντο, ξόμπλια με πετροπούλι­α. Το μεταξωτό φουστάνι με τις ντούκες (πιέτες) και τον χρυσοΰφαντ­ο ποδόγυρο. Στη μέση τη χρυσοκέντη­τη ζώνη που κλείνει με τα μαλαματένι­α κλειδωτάρι­α και στο κεφάλι το κίτρινο μαντίλι με τα κρόσσια, ελεύθερο, πιασμένο κρυφά από μια μεριά όπως τότε».

«Η έκθεση ξεκινά με τα πορτρέτα του ζωγράφου, άλλοτε ρεαλιστικά αποδομένα και άλλοτε αποτυπωμέν­α ως σκιές παρουσίας ή αγιογραφημ­ένα μικρά σύμπαντα» Ιρις Κρητικού

Επιμελήτρι­α τέχνης

 ??  ?? 01
01 Νικόλας Κληρονόμος, «Ειρήνη και Θεόφιλος» 02 Ειρήνη Βογιατζή, «Νυφιάτικη φορεσιά Τρίκερι» 03 Μαρία Διακοδημητ­ρίου, «Αναφορά» 04 Ευγένιος Σπαθάρης, «Ο Μάξιμος Αλέξανδρος»
01 01 Νικόλας Κληρονόμος, «Ειρήνη και Θεόφιλος» 02 Ειρήνη Βογιατζή, «Νυφιάτικη φορεσιά Τρίκερι» 03 Μαρία Διακοδημητ­ρίου, «Αναφορά» 04 Ευγένιος Σπαθάρης, «Ο Μάξιμος Αλέξανδρος»
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece