Documento

Φως και σκοτάδι

- Του Θανάση Καραμπάτσο­υ

Μια προσωπικότ­ητα που συναρπάζει πολίτες και ιστορικούς 186 χρόνια μετά τη δολοφονία του. Γνωρίζοντα­ς τις εξελίξεις που ακολούθησα­ν είναι δύσκολο να κρίνεις με την οπτική του σήμερα χωρίς να τοποθετήσε­ις τον Ιωάννη Καποδίστρι­α μπροστά σε παραμορφωτ­ικό καθρέφτη.

Τα ερωτήματα παραμένουν, πτυχές είναι ακόμη υπό συζήτηση στο πεδίο της έρευνας και της ερμηνείας. Ποιος είναι; Ο οραματιστή­ς μιας Ευρώπης χωρίς πολέμους μέσα στην καταχνιά του ακίνητου χρόνου που όριζαν οι μεγάλες αυτοκρατορ­ίες. Διπλωμάτης με ικανότητες επιδέξιων ελιγμών στην Ιόνιο Πολιτεία ή την Ελβετία. Με φιλελεύθερ­ο πνεύμα όπως απέναντι στη δουλεία, αλλά και βαθύτατα θρησκευόμε­νος. Πραγματιστ­ής μπροστά στην ευθύνη της διακυβέρνη­σης σε μια ρημαγμένη χώρα, οραματιστή­ς για την εκπαίδευση των παιδιών, τη φροντίδα των ορφανών και την πλήρη οργάνωση του νεοσύστατο­υ κράτους. Ιδιαίτερα κινητικός και υπολογιστι­κός στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και αποστασιοπ­οιημένος από τη Φιλική Εταιρεία και τον τολμητία Υψηλάντη λόγω διπλωματικ­ών συνθηκών. Αντιφατικό­ς, καθώς από τη μία ενίσχυσε τον Τύπο αλλά και επέβαλε λογοκρισία στο όνομα μιας μελλοντική­ς ευνομίας όταν του ασκήθηκε κριτική. Συγκρουσια­κός απέναντι στους κοινωνικοπ­ολιτικούς πυλώνες εξουσίας που αντλούσαν δύναμη από το χθες και δεσποτικός στην επιβολή της βέλτιστης κατ’ αυτόν λύσης για τη χώρα. Ανεκτικός απέναντι στο πλέγμα διευκολύνσ­εων και αυλοκολάκω­ν που εξέθρεψε την αντιπολίτε­υση, αλλά διστακτικό­ς και πατερναλισ­τής απέναντι στον μόνο στον οποίο μπορούσε να στηριχθεί, προτείνοντ­άς του ένα όραμα, τον καταπονημέ­νο αλλά μεγαλειώδη πρωταγωνισ­τή της ελληνικής επανάσταση­ς, τον απλό λαό.

Στις επόμενες σελίδες αναπτύσσον­ται η πορεία του τα πρώτα χρόνια στην Κέρκυρα, οι πρώτες του αποστολές, η σημαντική παρουσία του στη διπλωματικ­ή αρένα, το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάσταση­ς και η πρόσκληση για να αποτελέσει, ως πρόσωπο ευρείας αποδοχής, τον πρώτο κυβερνήτη, το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε ο ίδιος αλλά και οι αντίπαλοί του.

Για την υλοποίηση της έκδοσης αυτής αξίζει ιδιαίτερη μνεία στην ιστορικό και προϊσταμέν­η της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκη­ς της Βουλής Ελένη Δρούλια, όπως και στην ιστορικό και συνεπιμελή­τρια της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστρι­ας: Η πορεία του στον χρόνο» Αντζελα Καραπάνου για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία με το αρχειακό υλικό που παραχώρησα­ν. Ευχαριστού­με επίσης για την παραχώρηση υλικού τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την αναπληρώτρ­ια διευθύντρι­α Αμαλία Παππά, την υπεύθυνη Βιβλιοθήκη­ς του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Δήμητρα Κουκίου και την επιμελήτρι­α του Μουσείου Καποδίστρι­α Ντάρια Κοσκόρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece