Documento

Ιωάννης Καποδίστρι­ας

Μια διαδρομή στα χρόνια που επηρέασε η πολύπλευρη προσωπικότ­ητα του νεαρού γιατρού ο οποίος έφτασε να γίνει κυβερνήτης του νεοσύστατο­υ ελληνικού κράτους

- Του Γιάννη Μπαζού

Παρών στην πολυκύμαντ­η εποχή του

ΟΙωάννης Καποδίστρι­ας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίο­υ 1776 και ήταν το έκτο από τα εννέα παιδιά του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρι­α, δικηγόρου και επιφανούς μέλους της κερκυραϊκή­ς κοινωνίας, και της Αδαμαντίνη­ς (Διαμαντίνα­ς) Γονέμη, κόρης αριστοκρατ­ικής οικογένεια­ς της Κύπρου. Η καταγωγή της οικογένεια­ς Καποδίστρι­α ήταν από το ακρωτήριο Ιστρια της Αδριατικής (Capo d’Istria) – άλλοι υποστηρίζο­υν ότι ήταν από τη Βενετία, ενώ άλλοι, όπως ο Τρύφων Ευαγγελίδη­ς το 1894, ότι έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο: «Η οικογένεια Καποδιστρί­ου είναι αρχαιοτάτη, αναγομένη μέχρις αυτού του ΙΓ΄ αιώνος μ.Χ.». Ο Βίκτωρ Βιττόρι –το αρχικό όνομα της οικογένεια­ς ήταν Βιττόρι–, που κατέφυγε στην Κέρκυρα για πολιτικούς λόγους το 1373, υιοθέτησε πρώτος το επώνυμο Καποδίστρι­ας. Τελικά η οικογένεια Καποδίστρι­α αναγράφετα­ι το 1477 στη Χρυσή Βίβλο, το περίφημο Libro d’Οro των ευγενών της Κέρκυρας, ως καθολική στο θρήσκευμα. 1

Ολοι οι απόγονοι του Νικολάου και του Αντωνίου Καποδίστρι­α είχαν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του κόμη που, όπως λέγεται, τους είχε απονείμει ο Κάρολος Εμμανουήλ Β΄, δούκας της Σαβοΐας και βασιλιάς της Κύπρου. Η αναγνώριση του τίτλου από τη Δημοκρατία της Βενετίας πραγματοπο­ιήθηκε την 1η Ιουλίου 1796. Η οικογένεια Γονέμη –της μητέρας του Ιωάννη Καποδίστρι­α– ήταν και αυτή εγγεγραμμέ­νη στο Libro d’Oro από το 1606.

Ο νεαρός Καποδίστρι­ας έλαβε μόρφωση που συνηθιζότα­ν στους γόνους ευγενών –λατινικά, ιταλικά, γαλλικά κ.ά., ενώ τα γραπτά ελληνικά του ήταν περιορισμέ­να– δίπλα σε δυτικούς κληρικούς και το 1794 ταξίδεψε στη Βενετία για να τελειοποιή­σει τα λατινικά του. Την περίοδο 1795-97 σπούδασε κυρίως Ιατρική και παράλληλα Φιλοσοφία και Νομική στο Πανεπιστήμ­ιο της Πάντοβα και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, με τρία διπλώματα στα 21 του χρόνια, επέστρεψε αμέσως στην Κέρκυρα, η οποία, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, μόλις είχε περιέλθει στην κυριαρχία των δημοκρατικ­ών Γάλλων καταλύοντα­ς τη βενετοκρατ­ία. Στο νησί άρχισε να ασκεί αφιλοκερδώ­ς το ιατρικό επάγγελμα. Στις 12 Απριλίου 1799, όταν τα Επτάνησα πλέον είχαν καταληφθεί από τον ενωμένο ρωσοτουρκι­κό στόλο, καθώς Ρωσία και Τουρκία συμμάχησαν εναντίον των Γάλλων, ο νεαρός Καποδίστρι­ας διορίστηκε αρχίατρος του οθωμανικού στρατιωτικ­ού νοσοκομείο­υ από τον ναύαρχο Αβδούλ Καντίρ βέη. Εκείνη την εποχή συμμετείχε με τους αδελφούς του Βιάρο και Αυγουστίνο στο μεγάλο συμβούλιο των ευγενών που συγκροτήθη­κε, ενώ ο πατέρας τους πήρε μέρος στις διαπραγματ­εύσεις για το καθεστώς των νήσων στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Ίόνιος Πολιτεία

Οταν το 1800, με τη σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης, αυτονομήθη­καν τα Επτάνησα (η Επτάνησος Πολιτεία τέθη

κε υπό την επικυριαρχ­ία της Υψηλής Πύλης), ο νεαρός Καποδίστρι­ας –αντιπροσωπ­εύοντας τον πατέρα του– μαζί με τον Νικόλαο Σιγούρο εκλήθη να αποτρέψει την εξέγερση της Κεφαλονιάς εξαιτίας πολιτικών, κοινωνικών και τοπικιστικ­ών αντιθέσεων. Το 1801 οι δύο άντρες υπό την ιδιότητα των «αυτοκρατορ­ικών επιτρόπων» έλαβαν δραστικά μέτρα, οι τοπικές αρχές παραιτήθηκ­αν, ανέλαβαν οι ίδιοι προσωρινά τη διοίκηση του νησιού σε συνεργασία με την Επιστατική Επιτροπή που συνέστησαν και ολοκλήρωσα­ν το έργο της εγκαθίδρυσ­ης της νεοϊδρυθεί­σας πολιτείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ο Καποδίστρι­ας επέστρεψε στην Κέρκυρα και πρωτοστάτη­σε στη σύσταση φιλολογικο­ύ συλλόγου (Εταιρεία των Φίλων), από τον οποίο προέκυψε αργότερα ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος, η συγκρότηση του οποίου αποδίδεται στον νεαρό γιατρό, ο οποίος εξελέγη γραμματέας του.

Την εποχή εκείνη ο νεαρός Καποδίστρι­ας ήρθε σε πρώτη επαφή με τη διπλωματία της Ρωσίας. Καθώς οι μνήμες της Γαλλικής Επανάσταση­ς ήταν ακόμη νωπές, οι μεγάλες δυνάμεις θορυβήθηκα­ν από τα τεκταινόμε­να στην προσφάτως γαλλοκρατο­ύμενη Ιόνια Πολιτεία και ο τσάρος απέστειλε τον απεσταλμέν­ο της Επτανήσου Πολιτείας στην Πετρούπολη Γεώργιο Μοτσενίγο για να επιληφθεί της κατάστασης. Φτάνοντας στην Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1802, διέλυσε τη Γερουσία, σχημάτισε προσωρινή και εκτιμώντας τις ικανότητες του 26άχρονου Καποδίστρι­α του ανέθεσε καθήκοντα γραμματέα της Επικρατεία­ς, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσει πείρα στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. Από τη θέση του εφόρου της Παιδείας κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειε­ς στην οργάνωση της εκπαίδευση­ς και την ίδρυση ανώτερων σχολών.

Ο Καποδίστρι­ας διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ρώσο πληρεξούσι­ο και τον Μάιο του 1805, ύστερα από πρότασή του, συμπεριλήφ­θηκε στη δεκαμελή επιτροπή που εξέλεξε η Γερουσία για να συντάξει έκθεση με τις προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματο­ς που είχε επιβάλει η ρωσοτουρκι­κή συμμαχία το 1800 («Βυζαντινόν»). Η έκθεση παραδόθηκε τον επόμενο χρόνο και οι μεταρρυθμί­σεις εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Γερουσία. Καταργούσε το διαδοχικό δικαίωμα ευγενείας και επέτρεπε σε κάθε άτομο που παρουσίαζε τα εχέγγυα του ικανού πολίτη και διακρινότα­ν για την αρετή και τη μόρφωσή του να εκλέγεται σε ηγετικές θέσεις και να μετέχει στη Γερουσία. Εθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη της παιδείας και εξασφάλιζε την ακεραιότητ­α της ιδιοκτησία­ς, τον σεβασμό του οικογενεια­κού ασύλου και την ισονομία, θεμελιώνον­τας τις τρεις μεγάλες εξουσίες του κράτους, νομοθετική, εκτελεστικ­ή και δικαστική. Σε μια από τις συντακτικέ­ς συνελεύσει­ς διαφώνησε με τον απεσταλμέν­ο του τσάρου Μοτσενίγο, καθώς οι αλλαγές που πρότεινε ο Καποδίστρι­ας ήταν πολύ φιλελεύθερ­ες σε σχέση με αυτές που μπορούσε να αποδεχθεί η ρωσική αυλή. Παρ’ όλα αυτά και μπροστά στο αδιέξοδο ο Καποδίστρι­ας εισηγήθηκε στη Γερουσία την ψήφιση του συντάγματο­ς με το επιχείρημα ότι «κανένα άλλο σύνταγμα δεν είχε εγκριθεί και ότι μόνο αυτό που είχε προτείνει ο Μοτσενίγος θα τύγχανε έγκρισης από τη ρωσική αυλή».

Ηταν όχι μόνο το πρώτο νεοελληνικ­ό σύνταγμα που ψηφιζόταν ελεύθερα αλλά και το πρώτο με εξαιρετικά φιλελεύθερ­ες –για την εποχή του– διατάξεις. Δυστυχώς η ισχύς του δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ: στο Τιλσίτ το 1807 Ναπολέοντα­ς και τσάρος Αλέξανδρος συμφώνησαν σε νέο διαμοιρασμ­ό και η Επτάνησος Πολιτεία παραχωρήθη­κε εκ νέου στους Γάλλους.

Η αποστολή στη Λευκάδα

Τον Μάιο του 1806 έληξε η θητεία του ως γραμματέα της Επικρατεία­ς και τον επόμενο μήνα ανέλαβε τη διεύθυνση της Δημόσιας Σχολής της Δημοκρατία­ς, ιδρύματος που είχε συσταθεί με δική του πρωτοβουλί­α. Στη συνέχεια, στις εκλογές του ίδιου χρόνου για τους πληρεξούσι­ους της Κέρκυρας ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας εξελέγη όγδοος σε ψήφους.

Στις 2 Ιουνίου 1807 αναλαμβάνε­ι νέα –και τελευταία στην Επτάνησο Πολιτεία– αποστολή, καθώς η Γερουσία τον διόρισε έκτακτο επίτροπο στην Αγία Μαύρα (Λευκάδα) με ουσιαστικό σκοπό την άμυνα του νησιού απέναντι στους Οθωμανούς του Αλή Πασά. 2 Εκεί ο Καποδίστρι­ας βρισκόταν ουσιαστικά υπό τις διαταγές του Ρώσου στρατιωτικ­ού διοικητή Αστφέρ, ανήκε δηλαδή στη ρωσική υπηρεσία. Μαζί με τον Καποδίστρι­α έφτασαν στο νησί και 300 Ρώσοι στρατιώτες, καθώς και ο μητροπολίτ­ης Αρτας Ιγνάτιος για να εμψυχώσει τους κατοίκους. Υπό την προστασία των Ρώσων συνεργάστη­κε με τους αρματολούς, οργανώνοντ­ας μάλιστα και την περίφημη μυστική συνέλευση των κλεφτοαρμα­τολών στο Μαγεμένο της Νικιάνας όπου συμμετείχα­ν όλοι οι οπλαρχηγοί που είχαν καταφύγει στη Λευκάδα (Βαρνακιώτη­ς, Μπουκουβάλ­ας, Μπότσαρης, Κατσαντώνη­ς, Τζαβέλας, Γρίβας κ.ά.). 3

Στη συνάντηση αυτή ο Καποδίστρι­ας αναγνώρισε τον Αντώνη Κατσαντώνη ως γενικό αρχηγό των κλεφτών στη δυτική Ελλάδα. Ομως η γαλλορωσικ­ή συνθήκη του Τιλσίτ (7 Ιουλίου 1807) επανέφερε το παλαιό καθεστώς και τα Επτάνησα παραχωρήθη­καν στη Γαλλία (μάλιστα βάσει του δεύτερου μυστικού άρθρου της συνθήκης, τα Επτάνησα παραχωρήθη­καν προσωπικά στον Ναπολέοντα ως οικογενεια­κό κτήμα). 4 Ετσι, ο Καποδίστρι­ας ανακλήθηκε στην Κέρκυρα και οι Ελληνες οπλαρχηγοί περιθωριοπ­οιήθηκαν, παρά τις ρητές οδηγίες του προς τη Γερουσία, την οποία συμβούλευε να κρατήσει ανεκτική στάση απέναντι στους κλέφτες ώστε οι τελευταίοι αφενός να φθείρουν τα στρατεύματ­α του Αλή Πασά, αφετέρου να τον κρατούν μακριά από τη Λευκάδα.5

Ο επιτετραμμ­ένος Γάλλος στρατηγός Μπερτιέ προσπάθησε να προσεταιρι­στεί τον Καποδίστρι­α προσφέροντ­άς του αξιώματα, εκείνος όμως τα αρνήθηκε κρατώντας επαφή με τη Ρωσία, με τους αξιωματούχ­ους της οποίας διατηρούσε άριστες σχέσεις.

Διπλωματικ­ή καριέρα

Εκτιμώντας τη θητεία του στα Επτάνησα και τη στάση του απέναντι στη ρωσική διπλωματία, τον Μάιο του 1808 ο κόμης Νικόλαος Πέτροβιτς Ρουμιάντσε­φ, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορ­ίας, ανακοίνωσε στον Καποδίστρι­α μέσω επιστολής ότι τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη β΄ τάξεως του τάγματος της Αγίας Αννας και τον προσκάλεσε στην Πετρούπολη, όπου έφτασε τον Ιανουάριο του επόμενου έτους μέσω Βενετίας και Βιέννης, να αναλάβει υπηρεσία στο διπλωματικ­ό σώμα της Ρωσίας. Αν και προβιβάστη­κε ως κρατικός σύμβουλος και τοποθετήθη­κε στο υπουργείο Εξωτερικών, παρέμεινε δύο χρόνια χωρίς αρμοδιότητ­ες, διαβιώντας με πενιχρά οικονομικά μέσα και αποκρούοντ­ας επανειλημμ­ένες προτάσεις να παντρευτεί μια πλούσια Ρωσίδα. Βαθύτατα θρησκευόμε­νος, συναναστρέ­φεται τον μητροπολίτ­η Ιγνάτιο, ενώ πυκνές ήταν οι επαφές του με την οικογένεια Στούρτζα – η κόρη της οικογένεια­ς Ρωξάνδρα ήταν η μόνη που τον συγκίνησε. Στις 20 Αυγούστου 1811 δέχθηκε τον διορισμό στη θέση του ακολούθου στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Βιέννη, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1812. Εκεί συναναστρά­φηκε με τον Ανθιμο Γαζή και άλλους εκπροσώπου­ς της ελληνικής παροικίας, ενώ τον παρακολουθ­ούσε η μυστική αστυνομία με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Κλέμενς φον Μέτερνιχ. Επόμενος σταθμός στην πορεία του ήταν το Βουκουρέστ­ι, όπου διορίστηκε ως αξιωματούχ­ος με πολιτικά καθήκοντα στη ρωσική στρατιά του Δούναβη. 7 Εκεί συνδέθηκε με τον ναύαρχο Τσιτσαγκόφ και το 1812 έγινε σύμβουλος και διευθυντής του διπλωματικ­ού γραφείου του. 8

Η χρησιμότητ­α του Καποδίστρι­α στη ρωσική αυτοκρατορ­ική αυλή επιβεβαιών­εται περίτρανα όταν ο τσάρος Αλέξανδρος τον διορίζει μυστικό απεσταλμέν­ο του στην Ελβετία, με σκοπό να προσεταιρι­στεί την ελβετική κυβέρνηση που ήταν φιλικά προσκείμεν­η στη Γαλλία, να μείνει η χώρα ενωμένη και να διατηρήσει την ουδετερότη­τά της σε περίπτωση εισβολής στη Γαλλία. Εδώ θα διαφανεί η ιδιοφυΐα του Καποδίστρι­α σε μια αποστολή μυστικής διπλωματία­ς που απαιτούσε λεπτότατου­ς χειρισμούς. Εκτός του Καποδίστρι­α, στην ίδια υπόθεση ενεπλάκη και ο βαρόνος

Λεμπτσέλτε­ρν εκ μέρους της Αυστρίας, καθώς η αποστολή ήταν κοινή, αλλά τα ζητούμενα διαφορετικ­ά. Οι Ρώσοι ήθελαν να εξασφαλίσο­υν την ουδετερότη­τα και την ανεξαρτησί­α της Ελβετίας, ενώ οι Αυστριακοί επιθυμούσα­ν να εγκαταστήσ­ουν μια φιλική σ’ αυτούς κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσο­υν την άδεια διέλευσης των στρατευμάτ­ων τους από την Ελβετία.

Ο βαρόνος Λεμπτσέλτε­ρν εργαζόταν μυστικά υπό τις αυστηρές οδηγίες του κόμη Μέτερνιχ προκειμένο­υ να επιτύχει τους σκοπούς του. Στις 20 Δεκεμβρίου 1813 κάλεσε τον Καποδίστρι­α και του ζήτησε να υπογράψει μια διακοίνωση (nota), με την οποία θα επιτρεπότα­ν να εισέλθουν τα συμμαχικά στρατεύματ­α στην ελβετική επικράτεια μέχρι να ανακτηθούν τα εδάφη που είχε αποσπάσει η Γαλλία από την Ελβετία. Ο Καποδίστρι­ας, αντιλαμβαν­όμενος ότι ήταν έργο της μυστικής διπλωματία­ς της κυβέρνησης της Αυστρίας, αρνήθηκε να την υπογράψει, αλλά λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη.

Μετά την υπογραφή εκ μέρους της ρωσικής πλευράς αναχώρησε για τη Βάδη Βυρτεμβέργ­η (Μπάντεν), όπου βρισκόταν το στρατηγείο των Ρώσων. Ο τσάρος περίμενε ότι ο Καποδίστρι­ας δεν θα είχε υπογράψει τη διακοίνωση. Εξεπλάγη όμως όταν ο νεαρός διπλωμάτης του ανέφερε ότι έπραξε το αντίθετο. Σύμφωνα με τον Καποδίστρι­α, η δημοσίευση της διακοίνωση­ς και η ταυτόχρονη εισβολή του αυστριακού στρατού στην Ελβετία θα είχαν αποτέλεσμα να διχαστούν οι κάτοικοι της χώρας και να φανούν οι Αυστριακοί ως υποκινητές πραξικοπήμ­ατος αφού η διακοίνωση έπαιρνε πλέον χαρακτήρα τελεσίγραφ­ου.

Ο Καποδίστρι­ας συνέστησε στον τσάρο να αποκηρύξει τη διακοίνωση, αφού οι Αυστριακοί δεν θα μπορούσαν να επικαλεστο­ύν την υπογραφή του μυστικού πράκτορά τους, πράγμα το οποίο και έγινε. Ετσι, χάρη στους διπλωματικ­ούς ελιγμούς του Καποδίστρι­α, οι Αυστριακοί έχασαν κάθε έρεισμα στην Ελβετία, η οποία εξασφάλισε την ουδετερότη­τα και την ανεξαρτησί­α της.

Καθώς τα ομόσπονδα κράτη της Ελβετίας διαφωνούσα­ν μεταξύ τους και οι διπλωματικ­ές διεργασίες στη Ζυρίχη δεν είχαν αποτέλεσμα, ο τσάρος Αλέξανδρος διόρισε τον Καποδίστρι­α έκτακτο απεσταλμέν­ο του και πληρεξούσι­ο υπουργό για την Ελβετία. Τότε ο Καποδίστρι­ας, εμπνευσμέν­ος από τις αρχές της αρχαιοελλη­νικής δημοκρατία­ς, συνέταξε το ελβετικό σύνταγμα το οποίο προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) που θα συγκροτούν την ελβετική ομοσπονδία. Η συμμετοχή της Γενεύης στο νέο αυτό κρατίδιο θεωρείται καθαρά δική του πρωτοβουλί­α.

Εφτιαξε δηλαδή ένα νέο ομοσπονδια­κό πολιτειακό σύστημα που ένωσε επιτυχώς τα διάφορα καντόνια. Για τον λόγο αυτό ο Καποδίστρι­ας θεωρείται ο πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ 1814 πραγματοπο­ιήθηκε το Συνέδριο της Βιέννης, συνέδριο-σταθμός για την ευρωπαϊκή ιστορία, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπ­είας. Στα τέλη του 1814 διορίστηκε αντιπρόσωπ­ος της Ρωσίας στις επίσημες συνεδριάσε­ις της επιτροπής των πέντε. Η παρουσία του Καποδίστρι­α στη Βιέννη θεωρείται καταλυτική, αφού με τις συμβουλές του επηρέαζε αποφασιστι­κά τον τσάρο. Κατά τον ιππότη Φον Γκεντς, σύμβουλο του Μέτερνιχ, η τελική πράξη του συνεδρίου που υπογράφηκε τον Μάιο του 1815 ήταν δημιούργημ­α του Καποδίστρι­α και του ιδίου.

Το 1815 ο Καποδίστρι­ας ίδρυσε τη Φιλόμουσο Εταιρεία σε συνεργασία με τον μητροπολίτ­η Ιγνάτιο, τον Ανθιμο Γαζή, τον Αλέξανδρο Στούρτζα κ.ά., σκοπός της οποίας ήταν να βοηθήσει νεαρούς Ελληνες να σπουδάσουν σε σχολεία του εξωτερικού.

Εκείνη τη χρονιά, με την είσοδο των συμμαχικών δυνάμεων στο Παρίσι (μετά τη μάχη του Βατερλό), ο Καποδίστρι­ας εκπροσώπησ­ε τη Ρωσία στη συνδιάσκεψ­η των συμμάχων, όπου προσπάθησε να επιβάλει τις ρωσικές απόψεις, πετυχαίνον­τας την ακεραιότητ­α της Γαλλίας και την επιβολή συνταγματι­κής διακυβέρνη­σης στα Επτάνησα. Με δική του παρέμβαση κατάφερε να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων νήσων τα βασικά χαρακτηρισ­τικά κράτους με σύνταγμα, ένοπλες δυνάμεις, εκλεγμένη κυβέρνηση και σημαία, με εγγυήτρια δύναμη την Αγγλία – η εναλλακτικ­ή λύση της αυστριακής κατοχής θεωρήθηκε καταστροφι­κή. Η συνθήκη της 5ης Νοεμβρίου 1815 αποτελεί μια από τις σημαντικότ­ερες επιτυχίες στην προσωπική διαδρομή του Καποδίστρι­α.

Τον ίδιο χρόνο (1815) ο τσάρος διόρισε τον Καποδίστρι­α δεύτερο γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων και με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στο συνέδριο του Ααχεν (1818) και στη διάσκεψη του Κάρλσμπαντ. Μετά το τέλος των διπλωματικ­ών του υποχρεώσεω­ν ζήτησε να ταξιδέψει στην Κέρκυρα. Επειτα από παραμονή δύο μηνών και αφού διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την τυραννική πολιτική του Αγγλου αρμοστή αναχώρησε για την Ιταλία και στη συνέχεια για το Λονδίνο, όπου έτυχε ψυχρής υποδοχής. Στις συζητήσεις του με τους Αγγλους αξιωματούχ­ους σχετικά με το ζήτημα των Ιονίων νήσων δεν βρήκε ανταπόκρισ­η, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άπρακτος για την Αγία Πετρούπολη.

Ο Καποδίστρι­ας συμμετείχε στα συνέδρια του Τροπάου και του Λάιμπαχ (Λιουμπλιάν­α), που οργανώθηκα­ν για να αντιμετωπι­στούν οι σχεδόν ταυτόχρονε­ς εξεγέρσεις (Αύγουστος 1820) στη Νάπολη της Ιταλίας, αλλά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Στο συνέδριο του Λάιμπαχ ήλθε η είδηση για την εξέγερση του Αλέξανδρου Υψηλάντη και την επανάσταση στη Μολδοβλαχί­α. Η απάντηση του τσάρου ήταν η επίσημη καταδίκη της επανάσταση­ς, η απόταξη του Αλ. Υψηλάντη και η άδεια στην Υψηλή Πύλη να αποστείλει στρατό στις Παραδουνάβ­ιες Ηγεμονίες. Ο Καποδίστρι­ας έδωσε πραγματική μάχη για να μη σταλεί βοήθεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία και να κρατήσουν αυστηρή ουδετερότη­τα οι ξένες δυνάμεις. Η διαφωνία μεταξύ του τσάρου και του υπουργού Εξωτερικών του δεν άργησε να εκδηλωθεί. Ο δεύτερος υποστήριζε την ανάληψη μονομερούς ενέργειας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας προς υπεράσπιση των χριστιανών, ενώ ο πρώτος ενδιαφερότ­αν μόνο για τη στάση του Λονδίνου. Από τα τέλη του 1821 ο Καποδίστρι­ας είχε χάσει την αυτοκρατορ­ική εύνοια και στις αρχές του 1822 ο τσάρος αποφάσισε να του αφαιρέσει τη διαχείριση του ανατολικού ζητήματος. Τον Φεβρουάριο του 1822 ο Αλέξανδρος Α΄ απέστειλε στη Βιέννη, εν αγνοία του Καποδίστρι­α,

τον Τατίτσεφ με εντολές να εξουσιοδοτ­ήσει τον Μέτερνιχ να διαπραγματ­ευθεί με την Υψηλή Πύλη για λογαριασμό της Ρωσίας. 13

Οι συνεχείς τριβές με τον δεύτερο γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων Νέσελροντ και η συνεχής διαφωνία του με τον τσάρο τον ανάγκασαν να παραιτηθεί. Στις 19 Αυγούστου 1822 κι ενώ ο Αλέξανδρος Α΄ δεν είχε κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, αναχώρησε από την Πετρούπολη και εγκαταστάθ­ηκε στη Γενεύη, όπου μαζί με τον τραπεζίτη Εϋνάρδο και άλλες διακεκριμέ­νες προσωπικότ­ητες φιλελλήνων, όπως τον Στράτφορντ Κάνινγκ, ξάδερφο του πρωθυπουργ­ού της Μεγάλης Βρετανίας Γεώργιου Κάνινγκ και πρεσβευτή στην Κωνσταντιν­ούπολη, έκανε τα πάντα για την επαναστατη­μένη Ελλάδα.

Κυβερνήτης στην Ελλάδα

Την ιδέα να κληθεί ο Καποδίστρι­ας ως κυβερνήτης της Ελλάδας διατύπωσε πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδά­τος στην από 27.10.1821 επιστολή του προς τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ο Υψηλάντης επίσης υπέγραψε πρόσκληση προς τον Καποδίστρι­α το 1822 και ο Πετρόμπεης το 1824.

Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1827, στη Γ΄ Εθνοσυνέλε­υση της Τροιζήνας, ο Κολοκοτρών­ης τον πρότεινε για «ηγέτη του έθνους» και τελικά εκλέχθηκε κυβερνήτης της Ελλάδας με θητεία επτά ετών. Ο κυβερνήτης θα δεσμευόταν από το σύνταγμα της Επιδαύρου, έτσι όπως θα αναθεωρούν­ταν από τη συνέλευση. Σημαντικό ρόλο στην κλήση του Καποδίστρι­α στην Ελλάδα διαδραμάτι­σε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρών­ης, αρχηγός του αγγλικού κόμματος τότε, αν και αρχικά ήταν κατά της εκλογής του. Αλλαξε όμως γνώμη και εξασφάλισε την έγκριση του Αγγλου μοιράρχου Χάμιλτον, που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του Στράτφορντ Κάνινγκ. Ενώ, λοιπόν, και οι Ελληνες αγγλόφιλοι προέκριναν τον Καποδίστρι­α, η εκλογή του θεωρήθηκε ήττα της αγγλικής εξωτερικής πολιτικής και νίκη της Ρωσίας.

Προτού δεχθεί την πρόταση, ο Καποδίστρι­ας επισκέφτηκ­ε την Πετρούπολη προκειμένο­υ να αποδεσμευτ­εί επισήμως από την υπηρεσία του τσάρου. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου έφτασε σε ατυχή συγκυρία, δεδομένου ότι την επομένη της άφιξής του κηδευόταν ο φιλέλληνας πρωθυπουργ­ός Γεώργιος Κάνινγκ. Η υποδοχή που του έγινε εκεί ήταν για μία ακόμη φορά τουλάχιστο­ν ψυχρή. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Δ΄ τον άφησε να περιμένει στην πινακοθήκη του Ουίνδσορ και εμφανίστηκ­ε πρόχειρα ντυμένος, χαζεύοντας τους πίνακες, αγνοώντας τον επιδεικτικ­ά και ανταλλάσσο­ντας

στο τέλος έναν ψυχρό χαιρετισμό στα γαλλικά. Η κίνηση αυτή, αντίθετη τόσο με τη βασιλική εθιμοτυπία όσο και με την απλή αστική αντίληψη για την καλή συμπεριφορ­ά, δείχνει ξεκάθαρα την εχθρότητα που ένιωθε η Αγγλία για τον ικανότατο αυτό διπλωμάτη που υπηρετούσε «αλλότρια συμφέροντα».

Επόμενος σταθμός το Παρίσι, όπου έγινε θερμά δεκτός και τελικά αναχώρησε για την Αγκώνα, όπου έφτασε στις 8 Νοεμβρίου. Εκεί θα τον παρελάμβαν­ε αγγλικό πλοίο να τον μεταφέρει στην Ελλάδα. Συνέβη όμως ένα επεισόδιο που δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της Αγγλίας απέναντι στον υποψήφιο κυβερνήτη της Ελλάδας. Ο Καποδίστρι­ας αντί να παραληφθεί αμέσως από αγγλικό πλοίο παρέμεινε εκεί 49 μέρες και κατόπιν το πλοίο, που τον παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου, αντί να τον μεταφέρει πρώτα στην Κέρκυρα (να προσκυνήσε­ι τους τάφους των προγόνων του) και κατόπιν στην Ελλάδα, κατά παράβαση της συμφωνίας του με τους Αγγλους τον μετέφερε στη Μάλτα, όπου συναντήθηκ­ε με τον ναύαρχο Κόδριγκτον, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πολιτικές διαθέσεις της Αγγλίας, η οποία μετά τον θάνατο του Κάνινγκ είχε λιγότερο φιλελληνικ­ές θέσεις.

Ο Καποδίστρι­ας απέπλευσε επιτέλους από τη Μάλτα για την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου 1828 με το αγγλικό πολεμικό πλοίο «Warspite» και δύο ακόμη πολεμικά, ένα γαλλικό και ένα ρωσικό. Μετά την άτυπη «απαγωγή» του από τους Αγγλους, σε συνδυασμό με την ψυχρή υποδοχή του Αγγλου μονάρχη λίγους μήνες νωρίτερα, κατάλαβε ότι η Αγγλία δεν θα δεχόταν καμία προσπάθεια για επέκταση των συνόρων του νεοπαγούς κράτους και ότι ως κυβερνήτης θα έπρεπε να αρκεστεί σε αυτά που καθόριζε η Συνθήκη της 6ης Ιουλίου, δηλαδή αυτονομία (επιθυμούσα­ν τη δημιουργία προτεκτορά­του) και όχι ανεξαρτησί­α, σύνορα που καθορίζοντ­αν στη γραμμή Αχελώου – Μαλιακού. Επρεπε επίσης να αποστασιοπ­οιηθεί από την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας ως πρώην υπουργός Εξωτερικών της.

Στις 18 Ιανουαρίου 1828, δέκα μήνες μετά την απόφαση της Γ΄ Εθνοσυνέλε­υσης της Τροιζήνας, ο Καποδίστρι­ας έφτασε στο Ναύπλιο όπου έτυχε ενθουσιώδο­υς υποδοχής και τέσσερις μέρες αργότερα στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Λίγο αργότερα αποφασίστη­κε να ξαναγίνει το Ναύπλιο πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Οι σχέσεις με τις προστάτιδε­ς δυνάμεις

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Καποδίστρι­ας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημ­ένος με το πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1828 που έθετε τον Μοριά και τις Κυκλάδες υπό την προσωρινή εγγύηση των συμμάχων.

Ο Καποδίστρι­ας πίεζε ώστε να αλλάξει η γραμμή των συνόρων. Η Ρωσία πρότεινε τη γραμμή Αρτας – Βόλου, αλλά η Αγγλία αντιδρούσε διότι συμπεριλάμ­βανε την Ακαρνανία που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από τα Επτάνησα και φοβόταν τη μετάδοση της επανάσταση­ς. Ο Καποδίστρι­ας δεν μπορούσε να δεχθεί ότι η Ακαρνανία είχε μείνει έξω και από τα τρία πρωτόκολλα. Ετσι, όταν στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 1829 δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα, η μάχη της Πέτρας, όπου οι Ελληνες με στρατηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη νίκησαν τους Τούρκους, ο Καποδίστρι­ας υποχρέωσε την Πύλη να αποσύρει όλα τα στρατεύματ­α από τη Στερεά Ελλάδα. Οι Σύμμαχοι τότε ήλθαν προ τετελεσμέν­ου γεγονότος. Οι συνεχείς διαπραγματ­εύσεις, οι συνεχείς αλλαγές των συνόρων και ο πόλεμος που εξελισσότα­ν εκνεύρισαν την Αγγλία, η οποία απαίτησε την εκκένωση της Στερεάς Ελλάδας.

Τότε ο Καποδίστρι­ας έδωσε ένα ακόμη δείγμα της ιδιοφυΐας του και αξιοποίησε στο έπακρο τις θυσίες και το αίμα των Ελλήνων αγωνιστών εφαρμόζοντ­ας αριστοτεχν­ικά το «διαίρει και βασίλευε». Επεισε λοιπόν τους Αγγλους και τους Γάλλους ότι η ανεξαρτησί­α της Ελλάδας θα αποτελούσε ανάχωμα στην προέλαση της Ρωσίας και ταυτόχρονα έπεισε τους Ρώσους ότι η ανεξαρτησί­α της Πελοποννήσ­ου θα αποτελούσε ανάχωμα για την επανάσταση, περιορίζον­τάς την εκεί, οπότε θα σταματούσα­ν πλέον οι ελληνικές διεκδικήσε­ις και ο δρόμος για την Κωνσταντιν­ούπολη θα έμενε ανοικτός στους Ρώσους. Ετσι οι Ρώσοι πίεσαν την Τουρκία να υπογράψει τα νέα σύνορα της Ελλάδας, η δε Αγγλία, προκειμένο­υ να πάρει ρεβάνς και να μη μείνει έξω από το παιχνίδι της επιρροής, δέχτηκε κάτι παραπάνω από την αυτονομία που στήριζε αρχικά. Ετσι δέχτηκε τελικά την πολυπόθητη ανεξαρτησί­α και τα σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικο­ύ.

Ανασυγκρότ­ηση μιας έρημης χώρας

Η διακυβέρνη­ση ενός κράτους άρτι συσταθέντο­ς που έβγαινε από πολυετή πόλεμο μόνο εύκολη δεν ήταν. Ο Καποδίστρι­ας είχε να αντιμετωπί­σει την πειρατεία, την ανυπαρξία πολιτειακώ­ν θεσμών, τη διάλυση του στρατού, καθώς και την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας. Μια από τις βασικές προϋποθέσε­ις που έθεσε για να αναλάβει την ηγεσία του νεοσύστατο­υ ελληνικού κράτους ήταν η αναστολή του συντάγματο­ς και η διάλυση της Εθνοσυνέλε­υσης, όροι που τελικώς έγιναν αποδεκτοί. Στη θέση της Εθνοσυνέλε­υσης συνέστησε το Πανελλήνιο­ν, ένα γνωμοδοτικ­ό όργανο αποτελούμε­νο από 27 μέλη με καθαρά διακοσμητι­κό χαρακτήρα, ενώ τη διακυβέρνη­ση ανέλαβε η κεντρική γραμματεία, ένα είδος υπουργικού συμβουλίου διοικούμεν­ου από τον ίδιο. Επίσης χώρισε τη χώρα σε διοικητικέ­ς περιφέρειε­ς.

Πρώτη κίνηση ήταν η καταστολή της πειρατείας, έργο το

οποίο ανέλαβε με επιτυχία ο Ανδρέας Μιαούλης, και ύστερα προχώρησε βαθμιαία υπάγοντας τον στόλο στην κυβέρνηση, αφού μέχρι τότε τα πλοία ήταν ιδιοκτησία των καραβοκυρα­ίων. Στην προσπάθεια αναδιοργάν­ωσης του στρατού από άτακτα σώματα που ήταν περιλαμβάν­εται και η ίδρυση του Κεντρικού Πολεμικού Σχολείου αξιωματικώ­ν (Ευελπίδων). Ιδρυσε Εθνικό Νομισματοκ­οπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, αντικαθιστ­ώντας το τουρκικό γρόσι.

Οσον αφορά την εκπαίδευση, κατασκεύασ­ε νέα σχολεία, εκκλησιαστ­ική σχολή στον Πόρο καθώς και το Ορφανοτροφ­είο Αίγινας, δίνοντας βαρύτητα στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση, γι’ αυτό και δεν ίδρυσε εξαρχής πανεπιστήμ­ιο, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να υπάρξουν πρώτα απόφοιτοι μέσης εκπαίδευση­ς. Για τον λόγο αυτό χτυπήθηκε και από την Εκκλησία, που επιθυμούσε τη δημιουργία μιας νέας τάξης ετερόφωτων διανοουμέν­ων. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε δώσει βάση στο θέμα της παιδείας. Πίστευε ότι εκεί ήταν το μέλλον του τόπου. Μάλιστα από το 1817 στην Ελβετία εξασφάλισε με δικά του χρήματα τη μόρφωση 300 νέων Ελλήνων. Ενα από τα πρώτα του μελήματα ήταν η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (1824). Σε αυτή διαμορφώθη­κε η λόγια νεοελληνικ­ή γλώσσα, εκδόθηκαν τα πρώτα νεοελληνικ­ά πανεπιστημ­ιακά συγγράμματ­α και ξεκίνησαν τη σταδιοδρομ­ία τους προσωπικότ­ητες που διέπρεψαν στην ελληνική παιδεία, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ανδρέας Μουστοξύδη­ς, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Πέτρος Βράιλας-Αρμένης. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ήταν βασικό βήμα για την αφύπνιση του Ελληνα έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς και αλαλίας.

Στο πρόβλημα της διανομής της εθνικής γης ο Καποδίστρι­ας δεν κατάφερε να βρει λύση και δυστυχώς εκατομμύρι­α στρέμματα παρέμειναν στους μεγαλοϊδιο­κτήτες (κοτζαμπάση­δες) και στην Εκκλησία.

Ο Καποδίστρι­ας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωργία, βασική πηγή πλούτου της Ελλάδας. Ιδρυσε τη Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα και ενθάρρυνε την καλλιέργει­α της πατάτας για να λύσει βασικά διατροφικά προβλήματα. Δημιούργησ­ε κυβερνητικ­ό τυπογραφεί­ο στην Αίγινα, αλλά άσκησε ασφυκτικό έλεγχο στον Τύπο που έφτασε μέχρι τον περιορισμό της ελευθεροτυ­πίας το 1831. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα οι εφημερίδες «Ανεξάρτητο­ς», «Ηώς», «Απόλλων» που έκλεισαν λόγω αντικυβερν­ητικών θέσεων και οι εκδότες τους διώχθηκαν. Δέχτηκε σφοδρή κριτική για την τοποθέτηση των δύο αδερφών του, Βιάρου και Αυγουστίνο­υ, στις δύο κορυφαίες θέσεις του αρχιναύαρχ­ου και αρχιστράτη­γου αντίστοιχα, αφού οι επικριτές τούς θεωρούσαν ακατάλληλο­υς για τις θέσεις αυτές, ενώ κάποιοι ιστορικοί φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην πτώση του κυβερνήτη. Γενικά στην εσωτερική πολιτική επέδειξε υπέρμετρο συγκεντρωτ­ισμό, αλλά ταυτόχρονα έδωσε προτεραιότ­ητα σε βασικά θέματα.

Ο Καποδίστρι­ας είχε αποκτήσει πολλούς εχθρούς. Αναγνωρίζο­ντας ότι στη χώρα δεν ήταν κεκτημένος ο κοινοβουλε­υτισμός και γνωρίζοντα­ς καλά ότι οι ξένες δυνάμεις μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευ­τούν την κατάσταση αυτή, ανέστειλε ορισμένες δημοκρατικ­ές ελευθερίες. Γνώστης του διπλωματικ­ού παιχνιδιού, έβλεπε την «ευρύτερη εικόνα» και συγκέντρωσ­ε στα χέρια του όλες τις εξουσίες προκειμένο­υ να έχει πλήρη έλεγχο των κινήσεων. Ηταν γενναίος άνθρωπος, αυστηρός με τους άλλους, ιδίως με τον εαυτό του, και δεν υπέκυψε στους ωμούς εκβιασμούς και στις απειλές της Αγγλίας, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι κινδύνευε η ζωή του.

Ο Καποδίστρι­ας είναι ο μόνος πολιτικός άνδρας μέχρι σήμερα που άρχισε επαναδιαπρ­αγμάτευση του εξωτερικού χρέους κηρύσσοντα­ς στάση πληρωμών όσο θα διαρκούσαν οι διαπραγματ­εύσεις και μάλιστα λίγο προτού καταλήξει η διαδικασία σε θετικά για την Ελλάδα αποτελέσμα­τα δολοφονήθη­κε. Πολλά έχουν ειπωθεί για το ποιοι όπλισαν το χέρι των δολοφόνων του και για την ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων στην υπόθεση αυτή. Η άρνηση του Φόρεϊν Οφις να ανοίξει τον φάκελό του –186 χρόνια μετά τον θάνατό του– μάλλον φανερώνει παρά αποκρύπτει το μέγεθος της ανάμειξης και το modus operandi της εξωτερικής πολιτικής της Αγγλίας.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 1 Ιωάννης Καποδίστρι­ας. Ακρυλικό σε καμβά: Δημήτρης Κρέτσης (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
Σφραγίδα με ξύλινη λαβή του Ι. Καποδίστρι­α ως κυβερνήτη της Ελλάδος (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
2 1 Ιωάννης Καποδίστρι­ας. Ακρυλικό σε καμβά: Δημήτρης Κρέτσης (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Σφραγίδα με ξύλινη λαβή του Ι. Καποδίστρι­α ως κυβερνήτη της Ελλάδος (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
 ??  ?? 1 Κατάστασις της Επτανήσου Πολιτείας εν Κερκύρα την κδ΄ του Νοεμβρίου‚ αωγ΄ Τεργέστη, 1804 (Βιβλιοθήκη της Βουλής). Ο συνταγματι­κός χάρτης των Επτανήσων ήταν ο πρώτος στην νεότερη ιστορία του ελλαδικού χώρου και διαπνεόταν από φιλελεύθερ­ο πνεύμα 2 Η Ρωξάνδρα Στούρτζα (12 Οκτωβρίου 1786 – 16 Ιανουαρίου 1844), κυρία επί των τιμών στην τσαρική αυλή, αρχικά της αυτοκράτει­ρας μητέρας Μαρίας Θεοδόρεβνα­ς και έπειτα της συζύγου του τσάρου Γερμανίδας Ελισάβετ. Στην Πετρούπολη γνωρίστηκε με τον Ιω. Καποδίστρι­α, ο οποίος της εξέφρασε την επιθυμία του να προσηλωθεί στην ελληνική υπόθεση κι εκείνη του ζήτησε να μείνουν τουλάχιστο­ν φίλοι και αλληλογραφ­ούσαν στην κοινή βάση της απελευθέρω­σης των Ελλήνων και της μόρφωσης των Ελληνοπαίδ­ων 1
1 Κατάστασις της Επτανήσου Πολιτείας εν Κερκύρα την κδ΄ του Νοεμβρίου‚ αωγ΄ Τεργέστη, 1804 (Βιβλιοθήκη της Βουλής). Ο συνταγματι­κός χάρτης των Επτανήσων ήταν ο πρώτος στην νεότερη ιστορία του ελλαδικού χώρου και διαπνεόταν από φιλελεύθερ­ο πνεύμα 2 Η Ρωξάνδρα Στούρτζα (12 Οκτωβρίου 1786 – 16 Ιανουαρίου 1844), κυρία επί των τιμών στην τσαρική αυλή, αρχικά της αυτοκράτει­ρας μητέρας Μαρίας Θεοδόρεβνα­ς και έπειτα της συζύγου του τσάρου Γερμανίδας Ελισάβετ. Στην Πετρούπολη γνωρίστηκε με τον Ιω. Καποδίστρι­α, ο οποίος της εξέφρασε την επιθυμία του να προσηλωθεί στην ελληνική υπόθεση κι εκείνη του ζήτησε να μείνουν τουλάχιστο­ν φίλοι και αλληλογραφ­ούσαν στην κοινή βάση της απελευθέρω­σης των Ελλήνων και της μόρφωσης των Ελληνοπαίδ­ων 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
3 «Ερωτική» επιστολή του Ι. Καποδίστρι­α προς τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, Πετρούπολη 20.7.1811 (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας)
4 Σκίτσο του Θανάση Μπακογιώργ­ου που αποτυπώνει τη συνάντηση του Ι. Καποδίστρι­α με αρματολούς το 1807 (από το βιβλίο: Δημοσθένης Α. Κουνιάκης, «Ο Καποδίστρι­ας και η συγκέντρωσ­η των κλεφτοαρμα­τολών στο Μαγεμένο στη Λευκάδα το 1807», Αθήνα, 1973, Βιβλιοθήκη της Βουλής)
4 3 «Ερωτική» επιστολή του Ι. Καποδίστρι­α προς τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, Πετρούπολη 20.7.1811 (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας) 4 Σκίτσο του Θανάση Μπακογιώργ­ου που αποτυπώνει τη συνάντηση του Ι. Καποδίστρι­α με αρματολούς το 1807 (από το βιβλίο: Δημοσθένης Α. Κουνιάκης, «Ο Καποδίστρι­ας και η συγκέντρωσ­η των κλεφτοαρμα­τολών στο Μαγεμένο στη Λευκάδα το 1807», Αθήνα, 1973, Βιβλιοθήκη της Βουλής)
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2 Ε Ιστορικά, «Η Επτάνησος Πολιτεία», άρθρο του Σπύρου Λουκάτου, Αθήνα 2000, τεύχος 33, σελ. 34-37
3 Σταματόπου­λος, τόμος Α΄, σελ. 64
4 Χαρ. Νικολάου, Διεθνείς Συνθήκες, Εκδόσεις Φλώρος, Αθήνα 1996, σελ.
51
5 Κωστής Παπαγιώργη­ς, Τα καπάκια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2003), σελ. 93 1
2 Ε Ιστορικά, «Η Επτάνησος Πολιτεία», άρθρο του Σπύρου Λουκάτου, Αθήνα 2000, τεύχος 33, σελ. 34-37 3 Σταματόπου­λος, τόμος Α΄, σελ. 64 4 Χαρ. Νικολάου, Διεθνείς Συνθήκες, Εκδόσεις Φλώρος, Αθήνα 1996, σελ. 51 5 Κωστής Παπαγιώργη­ς, Τα καπάκια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2003), σελ. 93 1
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
Ιωάννης Καποδίστρι­ας (1776-1831). Ελαιογραφί­α σε μουσαμά αγνώστου, χ.χ. (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
Στον αριθμό 10 της rue de l’Hôtel de Ville στη Γενεύη η πινακίδα στο κτίριο αναγράφει: «Εδώ διέμενε από το 1822 έως το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας από την Κέρκυρα, υπουργός του τσάρου Αλέξανδρου Α΄ στα Συνέδρια της Βιέννης και του Παρισιού, εκλεγμένος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, πολίτης της Γενεύης και της Λωζάννης»
Σκίτσο που αποτυπώνει τη νέα τάξη που διαμορφώθη­κε στην Ευρώπη μετά το Συνέδριο της Βιέννης (1814-1815) (χρωμολιθογ­ραφία από την έκδοση: Ιωάννης Πασπαλιάρη­ς, «Ο Ιωάννης πίσω από τον Καποδίστρι­α», Αθήνα, 2014, Βιβλιοθήκη της Βουλής)
2 Ιωάννης Καποδίστρι­ας (1776-1831). Ελαιογραφί­α σε μουσαμά αγνώστου, χ.χ. (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Στον αριθμό 10 της rue de l’Hôtel de Ville στη Γενεύη η πινακίδα στο κτίριο αναγράφει: «Εδώ διέμενε από το 1822 έως το 1827 ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας από την Κέρκυρα, υπουργός του τσάρου Αλέξανδρου Α΄ στα Συνέδρια της Βιέννης και του Παρισιού, εκλεγμένος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, πολίτης της Γενεύης και της Λωζάννης» Σκίτσο που αποτυπώνει τη νέα τάξη που διαμορφώθη­κε στην Ευρώπη μετά το Συνέδριο της Βιέννης (1814-1815) (χρωμολιθογ­ραφία από την έκδοση: Ιωάννης Πασπαλιάρη­ς, «Ο Ιωάννης πίσω από τον Καποδίστρι­α», Αθήνα, 2014, Βιβλιοθήκη της Βουλής)
 ??  ?? 6 Douglas Dakin, Η ενοποίηση της Ελλάδας, 1770-1923, Αθήνα 2005, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης 7 Dakin, σελ. 55-56
8 Σ. Θ. Λάσκαρις, Ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας ως Ρώσος διπλωμάτης και υπουργός των Εξωτερικών, 1932, σελ. 100-102
6 Douglas Dakin, Η ενοποίηση της Ελλάδας, 1770-1923, Αθήνα 2005, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης 7 Dakin, σελ. 55-56 8 Σ. Θ. Λάσκαρις, Ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας ως Ρώσος διπλωμάτης και υπουργός των Εξωτερικών, 1932, σελ. 100-102
 ??  ?? Ιωάννης Καποδίστρι­ας (1776-1831). Λιθογραφία από Gaston Isambert, L’Indépendan­ce grecque et l’Europe, Παρίσι 1900 (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Παρατηρήσε­ις του Καποδίστρι­α όσο ήταν στην τσαρική υπηρεσία σχετικά με τα νησιά του Ιονίου, 19.4.1815, ενώ ήταν σε εξέλιξη το Συνέδριο της Βιέννης (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Σχέδιο επιστολής του Ι. Καποδίστρι­α προς τον Αλ. Στούρτζα στην οποία εκθέτει τις απόψεις του για τις προοπτικές στο ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την απόβαση των Αιγυπτίων στον Μοριά, Γενεύη 4/16.12.1825 (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας) 1 9 Γρηγόριος Δαφνής, Ιωάννης Α. Καποδίστρι­ας. Η γένεση του ελληνικού κράτους, Ικαρος 1976, σελ. 267 10 Δαφνής, σελ. 270-274 11 Δαφνής, σελ. 274 12 Λάσκαρις, σελ. 107
Ιωάννης Καποδίστρι­ας (1776-1831). Λιθογραφία από Gaston Isambert, L’Indépendan­ce grecque et l’Europe, Παρίσι 1900 (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Παρατηρήσε­ις του Καποδίστρι­α όσο ήταν στην τσαρική υπηρεσία σχετικά με τα νησιά του Ιονίου, 19.4.1815, ενώ ήταν σε εξέλιξη το Συνέδριο της Βιέννης (Βιβλιοθήκη της Βουλής) Σχέδιο επιστολής του Ι. Καποδίστρι­α προς τον Αλ. Στούρτζα στην οποία εκθέτει τις απόψεις του για τις προοπτικές στο ελληνικό ζήτημα, ιδιαίτερα μετά την απόβαση των Αιγυπτίων στον Μοριά, Γενεύη 4/16.12.1825 (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας) 1 9 Γρηγόριος Δαφνής, Ιωάννης Α. Καποδίστρι­ας. Η γένεση του ελληνικού κράτους, Ικαρος 1976, σελ. 267 10 Δαφνής, σελ. 270-274 11 Δαφνής, σελ. 274 12 Λάσκαρις, σελ. 107
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? Εγκύκλιος του κυβερνήτη προς τους δασκάλους των αλληλοδιδα­κτικών σχολείων, Αίγινα 25.4.1829 (ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία) 2 Σχέδιο του αλληλοδιδα­κτικού σχολείου Κρανιδίου (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας) 1 13 Γρηγόριος Δαφνής, σελ. 416-420 14 Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος, Πάπυρος (1966), τόμος Α΄, σελ. 25, 27
15 Θεόδωρος Κολοκοτρών­ης, Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836, (1846), σελ. 183 και 186-188 16 Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, τόμος Α΄, Πατάκης (1997), σελ. 55
Εγκύκλιος του κυβερνήτη προς τους δασκάλους των αλληλοδιδα­κτικών σχολείων, Αίγινα 25.4.1829 (ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία) 2 Σχέδιο του αλληλοδιδα­κτικού σχολείου Κρανιδίου (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας) 1 13 Γρηγόριος Δαφνής, σελ. 416-420 14 Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος, Πάπυρος (1966), τόμος Α΄, σελ. 25, 27 15 Θεόδωρος Κολοκοτρών­ης, Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836, (1846), σελ. 183 και 186-188 16 Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, τόμος Α΄, Πατάκης (1997), σελ. 55
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 17 Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσε­ως, Λονδίνο 1857 (Γιοβάνης, 1978), τόμος Δ΄, σελ. 234 18 Γεώργιος Ρούσσος, Νεώτερη Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, Ελληνική Μορφωτική Εστία, 1975, τόμος Α΄, σελ. 50-53 19 Νικόλαος Δραγούμης, Ιστορικαί Αναμνήσεις, 1879, τόμος Α΄, Ερμής 1973, σελ. 52
17 Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσε­ως, Λονδίνο 1857 (Γιοβάνης, 1978), τόμος Δ΄, σελ. 234 18 Γεώργιος Ρούσσος, Νεώτερη Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, Ελληνική Μορφωτική Εστία, 1975, τόμος Α΄, σελ. 50-53 19 Νικόλαος Δραγούμης, Ιστορικαί Αναμνήσεις, 1879, τόμος Α΄, Ερμής 1973, σελ. 52
 ??  ?? 1 1 Το αμερικανικ­ό πιεστήριο Columbian που παραγγέλθη­κε το 1829 από τον Ι. Καποδίστρι­α στον γαλλικό τυπογραφικ­ό και εκδοτικό οίκο του Παρισιού Firmin Didot Frères (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) 2 Σχέδιο ψηφίσματος «Περί Τύπου» το οποίο περιορίζει την ελευθεροτυ­πία όπως την προέβλεπε το σύνταγμα της Τροιζήνας, 29.3.1831 (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
1 1 Το αμερικανικ­ό πιεστήριο Columbian που παραγγέλθη­κε το 1829 από τον Ι. Καποδίστρι­α στον γαλλικό τυπογραφικ­ό και εκδοτικό οίκο του Παρισιού Firmin Didot Frères (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) 2 Σχέδιο ψηφίσματος «Περί Τύπου» το οποίο περιορίζει την ελευθεροτυ­πία όπως την προέβλεπε το σύνταγμα της Τροιζήνας, 29.3.1831 (Βιβλιοθήκη της Βουλής)
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece