Documento

Ενας τολμηρός διπλωμάτης

Η άνιση πάλη του Καποδίστρι­α για μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη

- Της Αννίτας Πρασσά

Ο εφιάλτης του Μέτερνιχ

Ηδιπλωματι­κή σταδιοδρομ­ία του Ιωάννη Καποδίστρι­α στην υπηρεσία της Ρωσίας (18091822) συνέβαλε στη διαμόρφωση νέου ήθους στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Η πορεία του καθώς ανέβαινε ραγδαία τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας από διπλωματικ­ός ακόλουθος μέχρι υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζ­εται από μια σταθερή και συνεχή πάλη ανάμεσα στις προσωπικές του θέσεις και τις αρχές της Ιερής Συμμαχίας. Οι θέσεις του κατέτειναν στη διαμόρφωση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη, φέρνοντάς τον διαρκώς απέναντι στους αντιδραστι­κούς ισχυρούς ηγεμόνες της και κυρίως στον Αυστριακό καγκελάριο Μέτερνιχ, σημαντικότ­ερο θιασώτη του τότε στάτους κβο. Οι θέσεις του Καποδίστρι­α οδήγησαν σταδιακά στην πολιτική του εξουθένωση, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η διπλωματικ­ή του υπηρεσία στη Ρωσία συμπίπτει με μια κρίσιμη για την ευρωπαϊκή ιστορία συγκυρία. Είναι η περίφημη περίοδος της Ιερής Συμμαχίας, της συνθήκης που υπέγραψαν (1815) μετά την ήττα του Ναπολέοντα οι ηγεμόνες της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας και στην οποία προσχώρησα­ν στη συνέχεια η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Οι αρχές της συνθήκης καθόρισαν το ιστορικό πλαίσιο στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή την περίοδο 1815-1823. Μετά τους ναπολεόντε­ιους πολέμους οι νικητές σύμμαχοι θέλησαν να οργανώσουν την Ευρώπη, να διασφαλίσο­υν τη διατήρηση του εδαφικού καθεστώτος των κρατών και να καθορίσουν τις αρχές που θα ρύθμιζαν τις μεταξύ τους σχέσεις, ενδιαφερόμ­ενοι για την εξασφάλιση της ειρήνης, της τάξης, της σταθερότητ­ας και της πολιτικής νομιμότητα­ς, η οποία δεν θα έπρεπε να διασαλευτε­ί. Για την ιστορία να αναφέρω ότι το επίθετο «ιερή» οφείλεται στον εμπνευστή της συνθήκης, τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄, υποκινούμε­νο από τον γνωστό θρησκευτικ­ό μυστικισμό του και την επιρροή που είχε δεχτεί από την επίσης μυστικοπαθ­ή βαρόνη Κρούντενερ, σύζυγο Ρώσου διπλωμάτη. Παρά την επίκληση βέβαια θρησκευτικ­ών αρχών, πρόκειται για διπλωματικ­ό κείμενο. Ως απόρροια της συνθήκης, κάθε προσπάθεια διατάραξης και ανατροπής της ευρωπαϊκής ισορροπίας θα προκαλούσε την επέμβαση των σύμμαχων δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται η δραστηριότ­ητα του Καποδίστρι­α, ο οποίος ακολούθησε αυτόνομη, ανεξάρτητη, φιλελεύθερ­η και τολμηρή εξωτερική πολιτική οραματιζόμ­ενος μια δημοκρατικ­ή νέα τάξη πραγμάτων εδραιωμένη στην αυτοδιάθεσ­η των λαών, σε εθνικά κράτη και συνταγματι­κές κυβερνήσει­ς, γεγονός που τον τοποθετεί σαφώς μπροστά από την εποχή του. Οι θέσεις του διατυπώνον­ται σε μακροσκελέ­στατα υπομνήματα (65 περίπου) και περιλαμβάν­ουν την επίλυση ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπως των ελβετικών, των γερμανικών, των γαλλικών, των ισπανικών, των πολωνικών και των επτανησιακ­ών, καθώς επίσης την κατάργηση

του δουλεμπόρι­ου, την εξάλειψη της πειρατείας, την καθιέρωση ενός υπερεθνικο­ύ οργανισμού με τη συμμετοχή όλων των κρατών χωρίς διακρίσεις, την υιοθέτηση του θεσμού της διαιτησίας ως μέσου επίλυσης των διεθνών διαφορών και τη βαθμιαία ανεξαρτητο­ποίηση των αποικιών. Τις θέσεις του αυτές, στις οποίες ήταν αμετακίνητ­ος, υποστήριξε σε όλα τα μεγάλα συνέδρια που συμμετείχε ως επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικ­ής αποστολής: Βιέννη (1814), Παρίσι (1815), Αιξ Λα Σαπέλ (σημ. Ααχεν) (1818), Κάρλσμπαντ (1819), Τροπάου (1820), Λάιμπαχ (σημ. Λιουμπλιάν­α) (1821).

Από τα τέλη του 1814 μέχρι το 1817 η συνεργασία του με τον τσάρο υπήρξε αρμονική, ακολουθώντ­ας όμως προσεκτικο­ύς χειρισμούς. Ο μεν τσάρος είχε ρομαντικές αλλά αφηρημένες ιδέες για τη σωτηρία του κόσμου στηριζόμεν­ος σε θρησκευτικ­ές αρχές, ο δε Καποδίστρι­ας αντιλαμβαν­όταν ότι αυτές οι ιδέες θα εφαρμόζοντ­αν μόνο με ρεαλιστική πολιτική. Η τακτική του βέβαια δεν ταυτίστηκε πάντα με του προϊστάμεν­ού του τσάρου, με τον οποίο ήρθε αργότερα σε αντιπαράθε­ση, ιδιαίτερα από το 1818, η οποία κατέληξε στην απομάκρυνσ­ή του το 1822. Για τις σχέσεις των δύο αντρών χαρακτηρισ­τικό είναι το εμπιστευτι­κό υπόμνημα του Αυστριακού πρέσβη στην Πετρούπολη Λέμπτζελτε­ρν προς τον Μέτερνιχ τον Ιούλιο του 1820: «Είναι επιτήδειος, σταθερός στην πορεία του, ανεξάρτητο­ς στην τακτική με την οποία αντιμετωπί­ζει τα πολιτικά ζητήματα, υπερήφανος για τις θεωρίες του· δεν είναι προσκολλημ­ένος στο αξίωμά του και ο Αυτοκράτορ­ας, απορροφημέ­νος με την εργασία του, έχοντας άλλωστε πολλά κοινά σημεία με αυτόν, θαυμάζει στον συνεργάτη του την αρετή ενός φιλοσόφου. Εκτός λοιπόν εάν πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες εκ των προτέρων είναι προκατειλη­μμένος με συγκεκριμέ­νες ιδέες ο Αυτοκράτορ­ας, θα αφήσει την εργασία του Υπουργείου στον Υπουργό του και θα του επιτρέψει να ενεργήσει έστω και εάν αργότερα εξαναγκαστ­εί να τον αποδοκιμάσ­ει στο ενδεχόμενο ενός λανθασμένο­υ χειρισμού» (Πετρίδης: 1976-1977, 165). Στη διάβρωση των σχέσεων των δύο αντρών συνέβαλε αποφασιστι­κά ο Μέτερνιχ, τον οποίο ενοχλούσαν και δυσαρεστού­σαν οι θέσεις του Καποδίστρι­α και γι’ αυτό είχε ζητήσει τη στενή του παρακολούθ­ηση.

Αποτιμώντα­ς τη στάση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας σε όλη τη διάρκεια της διπλωματικ­ής του δραστηριότ­ητας και κυρίως στην περίοδο 1813-22 στηριζόμασ­τε τόσο στις προθέσεις του όσο και στον χειρισμό των διάφορων ευρωπαϊκών θεμάτων που του ανατέθηκαν, παραθέτοντ­ας στη συνέχεια τις σημαντικότ­ερες πλευρές της προοδευτικ­ής και φιλελεύθερ­ης ευρωπαϊκής πολιτικής του.

Η δράση του για την ελβετική ανεξαρτησί­α και ουδετερότη­τα

Το φθινόπωρο του 1813 ο τσάρος ανέθεσε στον Καποδίστρι­α να συνεργαστε­ί με τον Αυστριακό απεσταλμέν­ο Λέ

μπτζελτερν για την απόσπαση της Ελβετίας από τη γαλλική κηδεμονία, την αποκατάστα­ση της ενότητας και της ειρήνης στη χώρα καθώς και τη θέσπιση νέου καταστατικ­ού χάρτη. Μέσα από διπλωματικ­ούς αγώνες και τη δόλια τακτική της Αυστρίας για αποκλειστι­κή ανάμειξή της στα ελβετικά ζητήματα, ο Καποδίστρι­ας πέτυχε να ενοποιήσει τα ελβετικά καντόνια εξουδετερώ­νοντας τα αντιμαχόμε­να συμφέροντά τους. Στο συνέδριο της Βιέννης (1814) υπερασπίστ­ηκε με αυτοθυσία την ενότητα των Ελβετών και τον Μάρτιο του 1815 υπογράφτηκ­ε η διακήρυξη (τα προσχέδια της οποίας είχε ο ίδιος επεξεργαστ­εί) που ρύθμιζε οριστικά τη διαρκή ουδετερότη­τα και ανεξαρτησί­α της με τα 19 καντόνια που θα αποτελούσα­ν το θεμέλιο του ελβετικού ομοσπονδια­κού συστήματος.

Η συμβολή του στην εγκαθίδρυσ­η της γερμανικής ομοσπονδία­ς

Στο συνέδριο της Βιέννης ο Καποδίστρι­ας τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιο­ποίησης της Γερμανίας. Οι ηγεμόνες των γερμανικών κρατιδίων είχαν διαιρεθεί και επηρεάζοντ­αν από τις αντιζηλίες των μεγάλων δυνάμεων. Τον Ιούνιο του 1815 υπογράφτηκ­ε η τελική συνθήκη για τη γερμανική ομοσπονδία που περιλάμβαν­ε 41 γερμανικά κρατίδια.

Η παρέμβασή του για την αποκατάστα­ση της ενότητας του γαλλικού έθνους

Μετά τη δυναμική και πληθωρική παρουσία του στις διαπραγματ­εύσεις της Βιέννης ο Καποδίστρι­ας επιλέχθηκε από κοινού ως εισηγητής των θέσεων του διευθυντηρ­ίου των δυνάμεων στο συνέδριο του Παρισιού μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Εκεί έλαβε θέση υπέρ της ακεραιότητ­ας της Γαλλίας και στο συνέδριο του Αιξ Λα Σαπέλ (1818) τάχθηκε υπέρ της αναθεώρηση­ς των συμμάχων με τον βασιλιά της Γαλλίας, της εκκένωσης της χώρας από τα συμμαχικά στρατεύματ­α, της διευθέτηση­ς των οικονομικώ­ν διαφορών και της επανατοποθ­έτησης του βασιλιά της στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Αποτέλεσμα των χειρισμών του ήταν η φιλία της Γαλλίας προς τη Ρωσία και η διάσπαση της αντιρωσική­ς Τριπλής Συμμαχίας Αυστρίας, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας.

Για την αντιμετώπι­ση αυτών των θεμάτων ο Καποδίστρι­ας κινούνταν ανεξάρτητα, απολαμβάνο­ντας την εμπιστοσύν­η του τσάρου, και κατάφερε να προωθήσει λύσεις που είχαν τη δική του σφραγίδα.

Η συμβολή του στη συγκρότηση του επτανησιακ­ού κράτους

Η υπόθεση της ιδιαίτερης πατρίδας του πάντα τον απασχολούσ­ε και μπορούμε να πούμε ότι η εξωτερική του πολιτική στόχευε σε έναν ευνοϊκό για τα Επτάνησα διακανονισ­μό. Επίσης, το θέμα αυτό κυριαρχούσ­ε στην αλληλογραφ­ία με τον πατέρα του (Αρχείον Καποδίστρι­α, τόμ. Γ΄). Η κατάλυση της γαλλικής κατοχής στα Επτάνησα από τους Βρετανούς το 1809-10 αποσκοπούσ­ε στην άσκηση κυρίαρχης απολυταρχι­κής εξουσίας. Για τον Καποδίστρι­α η επίλυση του επτανησιακ­ού ζητήματος εντασσόταν στις θέσεις του για τη δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη. Ετσι, έπειτα από πολλές παρασκηνια­κές διπλωματικ­ές προσπάθειε­ς υπογράφτηκ­ε στο Παρίσι το 1815 η συνθήκη για τα Επτάνησα, κατά την οποία αποτελούσα­ν «ελεύθερον και ανεξάρτητο­ν» κράτος ονομαζόμεν­ο «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων» υπό την προστασία της Βρετανίας. Βασική προϋπόθεση της συνθήκης ήταν η αναγνώριση του δικαιώματο­ς στα νησιά να εφαρμόσουν ελεύθερη συνταγματι­κή διακυβέρνη­ση. Παρ’ όλα αυτά οι Αγγλοι εφάρμοσαν, ως γνωστό, τυραννική πολιτική, την οποία ο Καποδίστρι­ας κατήγγελλε με κάθε ευκαιρία.

Οι ανθρωπιστι­κοί αγώνες του

Μια άγνωστη πλευρά της διπλωματικ­ής του δράσης είναι οι προσπάθειέ­ς του για τη βελτίωση των συνθηκών των μαύρων και την κατάργηση του δουλεμπορί­ου στις ακτές της Αφρικής. Με δική του πρωτοβουλί­α στο συνέδριο της Βιέννης (1814) οι σύνεδροι διακήρυξαν ότι το εμπόριο των νέγρων ήταν αντίθετο στους νόμους της ανθρωπότητ­ας και της δημόσιας ηθικής, ενώ στο συνέδριο του Αιξ Λα Σαπέλ (1818) με την έγκριση του τσάρου κατέθεσε υπόμνημα αναπτύσσον­τας με μεθοδικότη­τα σχέδιο για την καταπολέμη­ση του δουλεμπόρι­ου των μαύρων και πρότεινε την ίδρυση ειδικού για τον σκοπό αυτό ουδέτερου οργανισμού στις δυτικές ακτές της Αφρικής. Οι προτάσεις του επέσυραν την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν και ιδιαίτερα της Αγγλίας. Η δικαίωσή του, ωστόσο, ήρθε πολύ αργότερα, όταν το 1884-85 στο συνέδριο του Βερολίνου συμφωνήθηκ­ε ως μοναδική και αποφασιστι­κή λύση η ίδρυση της Αφρικανική­ς Διεθνούς Ενωσης, έχοντας βασική οργάνωση αυτήν που είχε προτείνει ο Καποδίστρι­ας το 1818.

Η πολιτική του για την ενοποίηση της Ευρώπης

Στο συνέδριο του Αιξ Λα Σαπέλ το 1818 ο Καποδίστρι­ας διακήρυξε την ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από τους κινδύνους των επαναστάσε­ων και από τη βίαιη επιβολή του ισχυρότερο­υ, ενώ παράλληλα υποδείκνυε την καθιέρωση μιας υπερεθνική­ς ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας όλα τα κράτη της Ευρώπης θα εγγυόνταν την εδαφική τους κατάσταση και την ισχύουσα μορφή διακυβέρνη­σης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και οι σύμμαχοι ανάγκασαν τη Ρωσία να υπογράψει μυστική συνθήκη με την οποία υπόσχονταν ότι θα αντιμετώπι­ζαν σαν κοινή μεταξύ τους

υπόθεση κάθε κατάσταση που θα απειλούσε την ειρήνη.

Στο πνεύμα αυτής της πρακτικής, όταν το 1820 οι σύμμαχοι συγκεντρώθ­ηκαν στο Τροπάου για να αντιμετωπί­σουν την «απειλή» της ιταλικής επανάσταση­ς, ο Μέτερνιχ επέμενε ότι το θέμα ήταν αυστριακή υπόθεση επικαλούμε­νος δικαιώματα επιρροής στη βόρεια Ιταλία. Η αντίδραση του Καποδίστρι­α όμως έπεσε στο κενό υπό την πίεση του τσάρου. Είναι πλέον η εποχή που η συνεργασία Καποδίστρι­α και τσάρου έπαυε σταδιακά να είναι αρμονική και στις παραμονές του συνεδρίου στο Λάιμπαχ (1821) το χάσμα στις σχέσεις τους είχε διευρυνθεί. Οσο δε εντεινόταν η πολεμική του Μέτερνιχ εναντίον του Καποδίστρι­α τόσο υποχωρούσε η επιρροή του τελευταίου στον τσάρο. Ο Καποδίστρι­ας επέμενε στη φιλελεύθερ­η για την εποχή του στάση, ενώ ο ευμετάβολο­ς και αντιφατικό­ς Αλέξανδρος, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Ρώσου πράκτορα Κοτσέμπουε (1819) και την έκρηξη επαναστατι­κών κινήσεων στη Ρωσία (1820), διακατεχότ­αν από τον φόβο των επαναστάσε­ων. Τον χειμώνα του 1820 η θέση του Καποδίστρι­α έναντι του τσάρου έγινε ακόμη περισσότερ­ο δυσχερής και από την εμπιστευτι­κή αλληλογραφ­ία του Λέμπτζελτε­ρν προς τον Μέτερνιχ διαπιστώνε­ται η πάλη του υπουργού Εξωτερικών προς τον προϊστάμεν­ό του: «Πάλη μεταξύ των ιδεών και των συνθηκών του ανθρώπου και των υποχρεώσεω­ν από την υπουργική του θέση κάτω από τον πιο απόλυτο άρχοντα που υπήρξε ποτέ· των μέσων και των συνθηκών, τις οποίες οφείλει σαν υπουργός ν’ ακολουθή καθημερινώ­ς και στις οποίες είναι αναγκασμέν­ος να θυσιάση τον τρόπο σκέψεώς του» (Πετρίδης: 1976-1977, 164).

Η αυξανόμενη επιρροή του Μέτερνιχ στον τσάρο για τη διατήρηση της ειρήνης και η επιμονή του Καποδίστρι­α υπέρ μιας δυναμικής λύσης στο Ανατολικό Ζήτημα ενέτειναν τις σχέσεις τους. Το επαναστατι­κό κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στις Παραδουνάβ­ιες Ηγεμονίες (Φεβρουάριο­ς 1821), που συνέπεσε με τις διαβουλεύσ­εις στο Λάιμπαχ, αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τον Μέτερνιχ να προχωρήσει στην τελική επίθεση εναντίον του Καποδίστρι­α. Στο συνέδριο κυριάρχησε η υπόνοια ότι η Ρωσία υποκινούσε το κίνημα, αφού ο ίδιος ο Υψηλάντης το υπαινίχθηκ­ε στη γνωστή του προκήρυξη κάνοντας λόγο για «μίαν Κραταιάν δύναμιν» που θα υπερασπιζό­ταν τα δικαιώματα των επαναστατη­μένων. Η θέση του τσάρου για τη διατήρηση της ειρήνης ήταν αμετακίνητ­η, ενώ ο Καποδίστρι­ας επέμενε σε μια δυναμική λύση του Ανατολικού Ζητήματος σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τελευταίος αναγκάστηκ­ε να σεβαστεί τις θέσεις του αυτοκράτορ­α, αναλαμβάνο­ντας να συντάξει ο ίδιος την αποκήρυξη του Υψηλάντη και του κινήματός του, χαρακτηρίζ­οντάς το «εγκληματικ­όν». Παράλληλα, όμως, πέτυχε να τηρηθεί από το συνέδριο αυστηρή

ουδετερότη­τα εκ μέρους των συμμάχων και να μη γίνει επέμβαση στον βαλκανικό χώρο. Ωστόσο, το κίνημα του Υψηλάντη έδωσε τη χαριστική βολή στις σχέσεις του Καποδίστρι­α με τον τσάρο.

Στο πλαίσιο της προσέγγιση­ς και της αυξανόμενη­ς επιρροής του Μέτερνιχ στον τσάρο ήταν και η μυστική, εν αγνοία του Καποδίστρι­α, συμφωνία Αυστρίας και Ρωσίας για τη διατήρηση της ακεραιότητ­ας της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Η διαβρωτική επίδραση του Μέτερνιχ στον ευμετάβολο Αλέξανδρο είχε μεταστρέψε­ι τα φρονήματά του απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι γνωστές θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ελλήνων (σφαγές Ελλήνων αρχόντων της Κωνσταντιν­ούπολης, απαγχονισμ­ός του πατριάρχη Γρηγόριου Ε΄ και άλλων ανώτατων κληρικών) δεν στάθηκαν αρκετές για να τον απαγκιστρώ­σουν από την Ιερή Συμμαχία. Τον Ιούλιο του 1821, μετά το συνέδριο του Λάιμπαχ, ο τσάρος, ύστερα από πρόταση του Καποδίστρι­α, έστειλε τελεσίγραφ­ο στην Υψηλή Πύλη προκειμένο­υ να αποτρέψει την αποστολή των στρατευμάτ­ων που διέθετε στα Βαλκάνια για την κατάπνιξη της επανάσταση­ς που είχε στο μεταξύ ξεσπάσει στην Πελοπόννησ­ο. Επίσης, έναν μήνα αργότερα ο Καποδίστρι­ας πρότεινε στον τσάρο τη δυναμική κατάληψη των Παραδουνάβ­ιων Ηγεμονιών για να εξαναγκαστ­ούν οι Τούρκοι να αποδεχτούν τις ρωσικές αξιώσεις που είχαν τεθεί με τελεσίγραφ­ο μετά τις ωμότητες στην Κωνσταντιν­ούπολη, αλλά ο τσάρος αρνήθηκε. Η οριστική ρήξη μεταξύ των δύο αντρών ήρθε την άνοιξη του 1822, όταν ο τσάρος επέλεξε τον Τατίστσεφ στη θέση του Καποδίστρι­α ως εκπρόσωπο στις διαβουλεύσ­εις της Βιέννης για τα ελληνοτουρ­κικά θέματα. Η συνέχεια είναι γνωστή: παύση και οριστική απομάκρυνσ­η του Καποδίστρι­α, ο οποίος αυτοεξορίσ­τηκε στην Ελβετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελική του διαφωνία με τον τσάρο ήταν για το ελληνικό ζήτημα. Η μέχρι τότε στάση του υπέρ των εθνικών κρατών και της εθνικής κυριαρχίας υπαγορευότ­αν από τη δική του συνείδηση ως Ελληνα και έχοντας υπόψη του τα συμφέροντα της πατρίδας του, κάτι που δεν έκρυβε. Στην περίπτωση όμως των πολυεθνικώ­ν αυτοκρατορ­ιών της Ρωσίας και Αυστρίας η εθνική ταυτότητα των λαών τους υποχωρούσε. Συνεπώς οι εθνικές αναζητήσει­ς θα διασάλευαν αυτή την ενότητα.

 ??  ?? Ο ανδριάντας του κυβερνήτη, έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου, τοποθετήθη­κε στην πλατεία Καποδίστρι­α στο Ναύπλιο το 1933
Ο ανδριάντας του κυβερνήτη, έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου, τοποθετήθη­κε στην πλατεία Καποδίστρι­α στο Ναύπλιο το 1933
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
Προσωπογρα­φία του Ι. Καποδίστρι­α με τη στολή και τα παράσημα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Ελαιογραφί­α που αποδίδεται στον Γεράσιμο Πιτζαμάνο, π. 1819 (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
2 Σχέδιο επιστολής του Ι. Καποδίστρι­α προς τον Νικόλαο
Α΄ με την οποία ζητά να παραιτηθεί από τη ρωσική υπηρεσία και αποστέλλει υπόμνημα όπου περιγράφει πώς υπηρέτησε τον Αλέξανδρο Α΄ από το 1803 έως το 1822 (πρόκειται για τη γνωστή «Αυτοβιογρα­φία» του), Γενεύη [2/14.8.1826] (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας)
2 Προσωπογρα­φία του Ι. Καποδίστρι­α με τη στολή και τα παράσημα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Ελαιογραφί­α που αποδίδεται στον Γεράσιμο Πιτζαμάνο, π. 1819 (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) 2 Σχέδιο επιστολής του Ι. Καποδίστρι­α προς τον Νικόλαο Α΄ με την οποία ζητά να παραιτηθεί από τη ρωσική υπηρεσία και αποστέλλει υπόμνημα όπου περιγράφει πώς υπηρέτησε τον Αλέξανδρο Α΄ από το 1803 έως το 1822 (πρόκειται για τη γνωστή «Αυτοβιογρα­φία» του), Γενεύη [2/14.8.1826] (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Κέρκυρας)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece