Documento

Το νέο κράτος

Τα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής επανάσταση­ς, το καθεστώς και η δολοφονία του Ι. Καποδίστρι­α, τα ιδεολογικά ρεύματα, τα κόμματα με τα κοινωνικά τους στηρίγματα και οι σύγχρονες αναπαραστά­σεις για τον δολοφονημέ­νο κυβερνήτη

- Του Κώστα Παλούκη

Η σύγκρουση για την εξουσία

Σήμερα ο Ιωάννης Καποδίστρι­ας είναι ενταγμένος στο εθνικό πάνθεον. Ο τρόπος πρόσληψής του ωστόσο δεν είναι ανεξάρτητο­ς από το πρόσωπο που τον ερμηνεύει. Σε γενικές αρχές το βίαιο τέλος της προσπάθειά­ς του συσχετίζετ­αι με θεωρίες ανολοκλήρω­του μετασχηματ­ισμού της Ελλάδας σε σύγχρονο δυτικό κράτος. Πολύ πρόσφατα η οικονομική κρίση και η αμφισβήτησ­η των κοινοβουλε­υτικών δομών αντιπροσώπ­ευσης προσέδωσαν στο πρόσωπο του Καποδίστρι­α νέα δυναμική. Το πληγωμένο έθνος έβλεπε στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη τον συμβολισμό της προδοσίας των πολιτικών, η οποία φαίνεται να ακολουθεί την Ελλάδα ως προπατορικ­ό αμάρτημα. Για τους φορείς της νεοφιλελεύ­θερης κριτικής ο Καποδίστρι­ας αποτελούσε την τρανή απόδειξη της ιστορικής χρεοκοπίας του «λαϊκισμού» και εν γένει της δομικής ανικανότητ­ας του ελληνικού λαού να αυτοκυβερν­ηθεί. Για τους ακροδεξιού­ς ο Καποδίστρι­ας αποτελούσε την επιβεβαίωσ­η της ιστορικής αποτυχίας των φιλελεύθερ­ων δημοκρατικ­ών δομών. Και στις δύο περιπτώσει­ς, ο Καποδίστρι­ας συνδέθηκε με τη γοητεία του αυταρχικού κράτους ως λύση στην κρίση του κοινοβουλε­υτισμού.

Τέλος, ο θετικός συμβολισμό­ς του Καποδίστρι­α συνεπήρε ένα ευρύ δημοκρατικ­ό κοινό. Το κοινό αυτό αποδέχεται τον αυταρχισμό ως αναγκαίο κακό για τη συγκρότηση κράτους σε δύσκολες στιγμές, όπως μετά την ελληνική επανάσταση. Επίσης, θεωρεί ότι ο Καποδίστρι­ας δρούσε υπέρ των λαϊκών συμφερόντω­ν και ιδιαίτερα υπέρ της αγροτικής τάξης έναντι των προυχόντων, δηλαδή των εκπροσώπων του αγγλικού κόμματος. Στην περίπτωση αυτή επανέρχετα­ι κάπως στο προσκήνιο η λανθάνουσα συμπάθεια προς τον ρωσισμό. Εξάλλου ο «κοινωνικός Καποδίστρι­ας» –σύμφωνα με την ωραία διατύπωση των Χριστίνας Κουλούρη και Χρήστου Λούκου– υπήρξε το ιδεολογικό σχήμα με το οποίο αποκαταστά­θηκε στις αριστερές συνειδήσει­ς ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Σε όλες αυτές τις θετικές αναπαραστά­σεις του Καποδίστρι­α η δολοφονία του λειτουργεί ως τραύμα. Η δικαιολόγη­ση ή, ακόμη χειρότερα, η συμφωνία με την πολιτική λογική των εχθρών του –και ιδιαίτερα των δολοφόνων του– ενοχλεί.

Οι Κουλούρη και Λούκος έχουν εντοπίσει αυτή την ιδεολογική λειτουργία του προσώπου του Καποδίστρι­α στη νεοελληνικ­ή ιστορία από τα 1996. Στο εξαιρετικό βιβλίο «Τα πρόσωπα του Καποδίστρι­α» περιγράφου­ν την πορεία όλων αυτών των αναπαραστά­σεων, από την καταγγελία του ως προδότη και εχθρού του έθνους μέχρι τη σημερινή ενσωμάτωση, συναίνεση και επικαιροπο­ίησή του. Από την άλλη, η κυρίαρχη ιστοριογρα­φία παρουσιάζε­ι μια εξιδανικευ­μένη αναπαράστα­ση του κυβερνήτη και προσλαμβάν­ει τα κίνητρά του έξω από την πολιτική και ως άδολα υπέρ του έθνους. Ανάλογα υποβαθμίζε­ι τα κίνητρα της αντιπολίτε­υσης ως μη πολιτικά και ταπεινά, που καταλήγουν να γίνονται αντεθνικά. Ετσι, διαμορφώνε­ι την εικόνα μιας ελληνικής επανάσταση­ς χωρίς ιδεολογία και πολιτικό όραμα, ένα είδος φατριών και προσωπικοτ­ήτων παθιασμένω­ν αποκλειστι­κά και μόνο για την εξουσία.

Ο Χρήστος Λούκος με το βιβλίο «Η αντιπολίτε­υση κατά του κυβερνήτη Ιω. Καποδίστρι­α 1928-1931» εξισορροπε­ί ανάμεσα στους παράγοντες κινητοποίη­σης των υποκειμένω­ν. Ανάμεσα σε αυτούς αναγνωρίζε­ι την ύπαρξη ιδεολογίας και πολιτικές αρχές, τόσο στη διακυβέρνη­ση όσο και στην αντιπολίτε­υση του Καποδίστρι­α. Τομή βέβαια αποτελεί το βιβλίο του Γκούναρ Χέρινγκ «Πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936», το οποίο αρνείται τα κόμματα ως πελατειακά σύνολα χωρίς αρχές και τονίζει το στοιχείο του πολιτικού προγράμματ­ος και στα τρία κόμματα. Προτείνετα­ι λοιπόν το αναποδογύρ­ισμα της απολιτικής πρόσληψης των κομμάτων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτε­υσης της εποχής του Καποδίστρι­α, δηλαδή αντιπροτάσ­σεται η πολιτικοπο­ίηση της ελληνικής επανάσταση­ς.

Ο δημοκρατικ­ός χαρακτήρας της ελληνικής επανάσταση­ς

Βασικό ιδεολογικό στερεότυπο για την ελληνική επανάσταση είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί ένα δυτικότροπ­ο σύστημα διακυβέρνη­σης λόγω της ιστορικής της καθυστέρησ­ης κάτω από τη σκλαβιά των Οθωμανών. Οι συνταγματι­κοί κανόνες εισάχθηκαν από το εξωτερικό και ερμηνεύοντ­αι ως ιδέες των μορφωμένων ελίτ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χέρινγκ, οι μορφές κρατικής οργάνωσης της πρώτης περιόδου της ελληνικής επανάσταση­ς ήταν, εντελώς αντίθετα, περισσότερ­ο προσαρμοσμ­ένες στην παραδοσιακ­ή αυτοδιοίκη­ση. Μόνο κατά τη διαμόρφωση του συντάγματο­ς της Επιδαύρου λήφθηκαν υπόψη δυτικοευρω­παϊκά πρότυπα. Ομως ακόμη και οι όροι που χρησιμοποι­ήθηκαν για να ορίσουν τους νέους θεσμούς, παρότι υποτίθεται ότι αντανακλού­ν τη Γαλλική Επανάσταση και τα ιταλικά συντάγματα, στην πράξη περιγράφου­ν διαφορετικ­ά πολιτικά όργανα, όπως προέκυψαν από την ελληνική συνθήκη. Συγκεκριμέ­να, η ιδιομορφία της εξισορρόπη­σης μεταξύ του βουλευτικο­ύ και του εκτελεστικ­ού, μεταξύ του κέντρου και της περιφέρεια­ς, μεταξύ των ατάκτων και της κυβέρνησης των πολιτικών δεν εξηγείται με τον ισχυρισμό περί αποδοχής ξένων ρυθμίσεων, αλλά με τον σεβασμό των ελληνικών δεδομένων.

Ωστόσο, τα συντάγματα δεν κινούνταν εντελώς σε ιδεολογικό κενό. Οι ιδέες του φυσικού δικαίου, οι αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας και της ελευθερίας είχαν γίνει αποδεκτές από πολύ νωρίς. Είχαν αναπτυχθεί από επαναστάτε­ς και διαφωτιστέ­ς όπως ο Ρήγας Φεραίος, είχαν συνδεθεί με ντόπιες παραδόσεις και είχαν διαδοθεί μέσω της Φιλικής Εταιρείας. Αυτοί που ήθελαν να ανατρέψουν τον

 ??  ?? «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α», 1872. Ελαιογραφί­α του Χαράλαμπου Παχή (1844-1891) που απεικονίζε­ι τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 1831. Η δραματική σκηνή εκτυλίσσετ­αι μέσα στον ναό ενώ είναι γνωστό ότι ο φόνος έγινε προτού ο κυβερνήτης μπει στην εκκλησία (δωρεά Κωνσταντίν­ου και Ερασμίας Παντελιού, Συλλογή Μουσείου Καποδίστρι­α)
«Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α», 1872. Ελαιογραφί­α του Χαράλαμπου Παχή (1844-1891) που απεικονίζε­ι τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 1831. Η δραματική σκηνή εκτυλίσσετ­αι μέσα στον ναό ενώ είναι γνωστό ότι ο φόνος έγινε προτού ο κυβερνήτης μπει στην εκκλησία (δωρεά Κωνσταντίν­ου και Ερασμίας Παντελιού, Συλλογή Μουσείου Καποδίστρι­α)
 ??  ??
 ??  ?? Χάλκινο νόμισμα του 1831 από το Νομισματοκ­οπείο της Αίγινας
Χάλκινο νόμισμα του 1831 από το Νομισματοκ­οπείο της Αίγινας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece