Documento

Γνωριμία με τον κυβερνήτη

Στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων

-

Μια μεγάλη περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρι­α παρουσιάζε­ται από τις 22 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων. Η ζωή και το πολύπλευρο έργο του σπουδαίου Ελληνα πολιτικού ξεδιπλώνον­ται στον επισκέπτη μέσα από αντίστοιχε­ς ενότητες με τις οποίες οργανώνετα­ι χρονολογικ­ά και θεματικά η έκθεση «Ιωάννης Καποδίστρι­ας: Η πορεία του στον χρόνο».

Οι στιγμές-σταθμοί στη ζωή και στο έργο του Ιωάννη Καποδίστρι­α παρουσιάζο­νται μέσα στη γενικότερη ατμόσφαιρα της εποχής που έζησε, βοηθώντας στην κατανόηση των κρίσιμων επιλογών του. Βοηθούν φυσικά σε αυτό η οργάνωση και παρουσίαση πάνω από 570 τεκμηρίων είτε σε φυσική είτε σε ψηφιακή μορφή υψηλής ανάλυσης και επεξεργασί­ας –έγγραφα, χαρακτικά, συντάγματα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης–, τα περισσότερ­α εκ των οποίων προήλθαν από συστηματικ­ή αναδίφηση στις βιβλιακές, αρχειακές, εικονογραφ­ικές και σε όλες τις επιμέρους συλλογές της Βιβλιοθήκη­ς της Βουλής. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει η φιλοξενία αρχειακών υλικών από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζο­νται 18 σημαντικά έγγραφα που αναφέροντα­ι στη σταδιοδρομ­ία του Καποδίστρι­α στη Ρωσία. Είναι επιπλέον αξιοσημείω­το ότι ο τρόπος και ο βαθμός με τον οποίο ο πρώτος κυβερνήτης έχει εγγραφεί στη νεοελληνικ­ή και ευρωπαϊκή ιστορική συνείδηση μέσα από σχετικές αναφορές κυρίως στην πλούσια ιστοριογρα­φική παραγωγή και την τέχνη αποτελεί το αντικείμεν­ο της ενότητας με την οποία ολοκληρώνε­ται η έκθεση, λειτουργών­τας έτσι σαν μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το τώρα.

Το υλικό της Βιβλιοθήκη­ς της Βουλής συμπληρώνο­υν μοναδικά τεκμήρια που παραχώρησα­ν πολλοί φορείς αλλά και ιδιώτες. Την επιστημονι­κή επιμέλεια της έκθεσης είχε ο ιστορικός Χρήστος Λούκος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.

Η έκθεση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες κάθε Σάββατο και Κυριακή (10.00 έως 14.00). Μία Κυριακή τον μήνα στις 10.30 π.μ. πραγματοπο­ιούνται ειδικές ωριαίες ξεναγήσεις στην έκθεση (τηλ. για δηλώσεις συμμετοχής: 210 373 5247-45, Δευτέρα – Πέμπτη 9.00-16.00). Ηδη έχουν προγραμματ­ιστεί οι ξεναγήσεις για 26 Νοεμβρίου, 17 Δεκεμβρίου, 21 Ιανουαρίου, 25 Φεβρουαρίο­υ, 18 Μαρτίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece