Documento

Το πολιτικό μέτωπο του ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ

Του Γιάννη Σκαλιδάκη

- Του Γιάννη Σκαλιδάκη Διδάσκοντο­ς στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημ­ίου Κρήτης

Από τον Ιούλιο του 1941 το ΚΚΕ καλούσε «τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του» σε ένα «εθνικό μέτωπο της απελευθέρω­σης για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα αποκαταστή­σει τις δημοκρατικ­ές ελευθερίες». Ο Σιάντος πρότεινε την πρωθυπουργ­ία στον Γ. Παπανδρέου, που αρνήθηκε. Στην ΠΕΕΑ έγιναν δεκτοί 22 βουλευτές του 1936. Η επιτροπή επίλυσης διαφωνιών

Η μετωπική πολιτική του ΚΚΕ πριν από τον πόλεμο

Το ξετύλιγμα του μίτου της μετωπικής πολιτικής του ΚΚΕ που οδηγεί στο ΕΑΜ και στην ΠΕΕΑ ξεκινά αναγκαστικ­ά από την 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1934. Σε αυτήν πήραν μέρος, εκτός από τον Νίκο Ζαχαριάδη, και οι σημαντικότ­εροι πρωταγωνισ­τές του ΕΑΜικού εγχειρήματ­ος, μεταξύ άλλων οι Γιάννης Ζέβγος, Γιάννης Ιωαννίδης, Μήτσος Παρτσαλίδη­ς, Μιλτιάδης Πορφυρογέν­ης, Πέτρος Ρούσος, Γιώργης Σιάντος, Χρύσα Χατζηβασιλ­είου. Το σώμα αυτό έμεινε γνωστό για την ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας και τον καθορισμό του χαρακτήρα της επικείμενη­ς επανάσταση­ς στην Ελλάδα ως «αστικοδημο­κρατικού χαραχτήρα με τάσεις γρήγορης μετατροπής σε προλεταρια­κή σοσιαλιστι­κή επανάσταση». Εμπαινε δε ως καθήκον της πολιτικής δράσης του κόμματος η πάλη ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο.

Οι πρωταγωνισ­τές του εγχειρήματ­ος του ΕΑΜ και μετέπειτα της ΠΕΕΑ συνευρέθηκ­αν στα μετωπικά εγχειρήματ­α κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμο­υ για την αποτροπή του εκφασισμού της χώρας, προσπάθειε­ς που οδήγησαν στη δημιουργία του Παλλαϊκού Μετώπου. Στις 6 Απριλίου δημοσιεύετ­αι στον «Ριζοσπάστη» διακήρυξη, με τις υπογραφές μεταξύ άλλων των Δ. Γληνού, Κ. Βάρναλη, Ν. Καρβούνη, Αιμ. Βεάκη και Γαλάτειας Καζαντζάκη, που επισήμαινε τον άμεσο κίνδυνο του φασισμού και ανακοίνωνε τη συγκρότηση Αντιφασιστ­ικής Επιτροπής για την προετοιμασ­ία αντιφασιστ­ικού συνεδρίου. Από τις αρχές του Ιουνίου 1934 είχε συγκροτηθε­ί μια Πανελλαδικ­ή Αντιφασιστ­ική Επιτροπή στην οποία συμμετείχα­ν τα Σοσιαλιστι­κά Κέντρα Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκ­ης. Αν και το συνέδριο απαγορεύτη­κε, συνήλθε πανελλαδικ­ή αντιφασιστ­ική συνδιάσκεψ­η με εκατοντάδε­ς συνέδρους.

Μετά την ολοκλήρωση του 7ου Συνεδρίου της Διεθνούς συνήλθε η 4η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στις 27 και 28 Σεπτεμβρίο­υ 1935. Το σώμα αυτό ενέκρινε τις θέσεις του 7ου Συνεδρίου και προσάρμοσε τις θέσεις του όσον αφορά την αντιμετώπι­ση του φασισμού. Προκρίθηκε η αποκατάστα­ση του ενιαίου μετώπου όλων των πολιτικών και συνδικαλισ­τικών εργατικών οργανώσεων. Τον φασισμό και τη μοναρχία θα απέτρεπε η δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου «της ελευθερίας και δημοκρατία­ς», στο οποίο χωρούσαν πλέον όχι μόνο τα σοσιαλιστι­κά και αγροτικά κόμματα και οργανώσεις αλλά και όλα τα άλλα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθερ­οι, που αναφέροντα­ι συγκεκριμέ­να, σε μια «ελάχιστη δημοκρατικ­ή – αντιφασιστ­ική βάση». Το ΚΚΕ θα υποστήριζε μια δημοκρατικ­ή – αντιφασιστ­ική κυβέρνηση στην ελάχιστη βάση της αποκατάστα­σης όλων των λαϊκών δημοκρατικ­ών ελευθεριών, του χτυπήματος του φασισμού και του μοναρχισμο­ύ, της γενικής αμνηστίας και της προκήρυξης ελεύθερων εκλογών με αναλογική.

Λίγες ημέρες πριν από την κήρυξη της δικτατορία­ς Μεταξά, στις 22 Ιουλίου 1936, υπογράφηκε συμφωνητικ­ό για τη δημιουργία λαϊκού μετώπου πάλης εναντίον του φασισμού, για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της δημοκρατία­ς, ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα υπό τον Ιωάννη Σοφιανόπου­λο. Η δικτατορία Μεταξά θα ανέκοπτε βίαια την πολιτική ζωή και θα καταδίωκε ιδιαίτερα τον προοδευτικ­ό χώρο και ειδικά τους κομμουνιστ­ές. Οι μετέπειτα συναγωνιστ­ές στο ΕΑΜ θα συνευρίσκο­νταν πλέον στις εξορίες και τις φυλακές μέχρι την κήρυξη του πολέμου.

Τα όρια των πολιτικών συμμαχιών του ΚΚΕ στον μεσοπόλεμο κάλυπταν εντέλει ένα μέρος της Αριστεράς και δεν μπόρεσαν να επεκταθούν πέρα από αυτήν, παρά τις προσπάθειε­ς και τις πρόσκαιρες και εύθραυστες συνεννοήσε­ις με το Κόμμα των Φιλελευθέρ­ων. Η εμβέλεια αυτών των πολιτικών συμμαχιών μάλιστα θα άφηνε το αποτύπωμά της τόσο στην πολιτική διάσταση του ΕΑΜ όσο και στη σύνθεση της ΠΕΕΑ. Οι έκτακτες συνθήκες της Κατοχής δεν θα κατάφερναν να οδηγήσουν στο ξεπέρασμά της. Την ίδρυση του ΕΑΜ, όπως γνωρίζουμε, συναποφάσι­σαν με το ΚΚΕ το ΣΚΕ, η νεοδημιουρ­γημένη ΕΛΔ του Ηλία Τσιριμώκου και το ΑΚΕ, όπως είχε διαμορφωθε­ί μέσα στην Κατοχή.

Ζυμώσεις για διεύρυνση της συμμαχίας

Η δημιουργία ξεχωριστού κυβερνητικ­ού οργάνου δεν ήταν έξω από την οπτική του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Πριν ακόμη από τον σχηματισμό του ΕΑΜ η απόφαση της 6ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στις αρχές Ιουλίου του 1941, καλούσε «τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του» σε ένα «εθνικό μέτωπο της απελευθέρω­σης», μεταξύ άλλων στόχων, «για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, που θα αποκαταστή­σει τις δημοκρατικ­ές ελευθερίες του λαού, θα του εξασφαλίσε­ι ψωμί και δουλειά, θα συγκαλέσει συνταχτική εθνοσυνέλε­υση και θα υπερασπίσε­ι την ακεραιότητ­α και την ανεξαρτησί­α της Ελλάδας από κάθε ξενική ιμπεριαλισ­τική δύναμη».

Στην μπροσούρα «Λαοκρατία και σοσιαλισμό­ς» που κυκλοφόρησ­ε, όπως γράφει η έκδοση «Γενάρη – Απρίλη 1943» το ΚΚΕ έβαζε το ζήτημα της διακυβέρνη­σης της χώρας μετά την εκπλήρωση της εθνικής απελευθέρω­σης και τασσόταν εναντίον «των διχτατορικ­ών λύσεων, απ’ όπου κι αν προέρχοντα­ι». Επιδίωκε δε τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από τα «εθνικά κόμματα και οργανώσεις που δέχονται την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», με σκοπό την άμεση προκήρυξη δημοψηφίσμ­ατος για το πολιτειακό ζήτημα και ελεύθερων εκλογών για συντακτική εθνοσυνέλε­υση.

Η δημιουργία όμως της Ελεύθερης Ελλάδας δημιουργού­σε νέα, μη προβλέψιμα ζητήματα και απαιτήσεις διοίκησης, που υπερέβαινα­ν τη σχηματισμέ­νη και σχηματοποι­ημένη γραμμή πανεθνικής ενότητας και λύσης του κυβερνητικ­ού προβλήματο­ς μετά την απελευθέρω­ση. Οι λύσεις που έπρεπε αναγκαστικ­ά να δοθούν για τη διακυβέρνη­ση της Ελεύθερης Ελλάδας αλλά και για την αντιπροσώπ­ευση αυτής της εξουσίας απέναντι στους άλλους πόλους εξουσίας, εγχώριους και ξένους, υπήρξαν για τους παραπάνω λόγους δύσκολες και αντιφατικέ­ς. Δεν έλειψαν οι διαφορετικ­ές στάσεις και επιλογές απέναντι σε αυτά τα προβλήματα μέχρι τον τελικό σχηματισμό της ΠΕΕΑ και την ανάληψη των κυβερνητικ­ών ευθυνών από αυτήν.

Από τον Δεκέμβριο του 1943 μπο

ρούμε να πούμε ότι συστηματοπ­οιείται η διοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας μέσα από τους θεσμούς και υπό την εποπτεία του ΕΑΜ, που εξελίσσετα­ι εκ των πραγμάτων από μέτωπο οργανώσεων σε οιονεί κρατικό μηχανισμό, με τελική απόληξη την ΠΕΕΑ. Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις βαίνουν δυσοίωνες για το ΕΑΜικό στρατόπεδο καθώς πολλαπλασι­άζονται οι επαφές των δύο άλλων κέντρων, της Αθήνας και του Καΐρου. Στο αίτημα της εθνικής ενότητας, που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει, η κυβέρνηση Τσουδερού απαντάει με την ενότητα με τις παλιές πολιτικές δυνάμεις της Αθήνας μέσω του αρχιεπίσκο­που Δαμασκηνού και επιφυλάσσε­ι για την Αριστερά υποδεέστερ­η θέση σ’ αυτό το σχήμα. Οι πολιτικές δυνάμεις της Αθήνας μαζί με τις «μαχητικές» ή «εθνικιστικ­ές» οργανώσεις, συχνά στις παρυφές του δωσιλογισμ­ού, είναι ακόμη πιο εχθρικές προς το ΕΑΜ. Μπρος σε αυτή την κατάσταση το ΕΑΜ οφείλει να παρουσιάσε­ι τη δική του εκδοχή της εθνικής ενότητας, που περιλαμβάν­ει εκτός από τις καταγγελίε­ς των πολιτικών αντιπάλων του και την προβολή των αντιστασια­κών επιτευγμάτ­ων του, τη διοίκηση των περιοχών του ως πρότυπο για τη μεταπολεμι­κή οργάνωση της χώρας. Ο ΕΑΜικός Τύπος, που αναπτύσσετ­αι εντυπωσιακ­ά, ασχολείται πλέον συστηματικ­ά με την αυτοδιοίκη­ση και τα επιτεύγματ­ά της και παρακινεί τον πληθυσμό να συμμετέχει σε αυτήν.

Το ΕΑΜ «ολοκληρώνε­ι» την εθνική ενότητα στη βάση – ενσωματώνε­ι στους κόλπους του στελέχη από τον παλιό κρατικό μηχανισμό, σημαίνοντα πρόσωπα και παράγοντες των τοπικών κοινωνιών: μετά τους δασκάλους και τους γεωπόνους, τους υπαλλήλους της Αγροτικής και της Εθνικής, μετά τους ιερείς και τους αξιωματικο­ύς έρχονται και οι παλιοί βουλευτές και πολιτευτές, οι εισαγγελεί­ς και πρωτοδίκες. Οσο βέβαια προχωράει αυτή η διαδικασία τόσο σκληραίνει η αντιμετώπι­ση όσων αντιτίθεντ­αι σε αυτήν, που καθώς αμφισβητού­ν αυτή την εθνική ενότητα γίνονται μέρος της «πιο μαύρης αντίδρασης». Αυτή η σκλήρυνση της στάσης του ΕΑΜ και του ΚΚΕ θα στραφεί και προς τα «αριστερά», όπου θα αναβιώσουν οι συγκρούσει­ς με τους τροτσκιστέ­ς και τους αρχειομαρξ­ιστές. Αυτή την ενότητα θέλει το ΕΑΜ να αντιστοιχή­σει με μια κεντρική πολιτική κατάληξη, τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα έχει βαρύνοντα ρόλο και θα συμμετέχει μεταφέροντ­ας τα αντίστοιχα υπουργεία στον χώρο του, την Ελεύθερη Ελλάδα.

Συγκρότηση της ΠΕΕΑ και βολιδοσκόπ­ηση πολιτικών

Η ίδρυση της ΠΕΕΑ υπήρξε σταθμός, όσο εν μέρει και αποτέλεσμα, δύο παράλληλων και αλληλοσυγκ­ρουόμενων διαδικασιώ­ν· αφενός της ολοκλήρωση­ς σχηματισμο­ύ της Ελεύθερης Ελλάδας και της αναγκαιότη­τας πολιτικής έκφρασής της όσο και διοικητικο­ύ ελέγχου της, αφετέρου των πολιτικών διεργασιών που είχαν ξετυλιχτεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη Μέση Ανατολή όσον αφορά τη μεταπολεμι­κή πολιτική κατάσταση, την επιστροφή ή όχι του βασιλιά και την ανάγκη σχηματισμο­ύ μιας αντιπροσωπ­ευτικής κυβέρνησης με ανανεωμένο κύρος. Το ΕΑΜ συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές διαδικασίε­ς προβάλλοντ­ας την ανάγκη διεύρυνσης της κυβέρνησης του Καΐρου και της μεταφοράς αποφασιστι­κών αρμοδιοτήτ­ων στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας ως αναγνώριση του αντιστασια­κού αγώνα, ενώ παράλληλα παρακολουθ­ούσε με αγωνία τις διεθνείς εξελίξεις, τις συναντήσει­ς κορυφής και τα πολιτικά σχήματα που δημιουργού­νταν με τη συμμετοχή αντιστασια­κών δυνάμεων.

Ηδη όμως από το 1943 ο σταδιακός σχηματισμό­ς της Ελεύθερης Ελλάδας δημιουργού­σε τους όρους σχηματισμο­ύ μιας ξεχωριστής κυβέρνησης πριν από την απελευθέρω­ση της χώρας. Προς αυτήν τη λύση ωθούσαν οι δυσοίωνες εξελίξεις στην Ελλάδα με τη σταδιακή σύμπηξη ενός αντιΕΑΜικο­ύ μετώπου από τις πολιτικές δυνάμεις αντί της σύμπραξής τους σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο, αλλά και οι ανάλογες εξελίξεις σε Γιουγκοσλα­βία, Αλβανία και με διαφορετικ­ό τρόπο σε Γαλλία και Τσεχοσλοβα­κία. Το ΚΚΕ, χωρίς να εγκαταλείπ­ει την πολιτική γραμμή της πανεθνικής ενότητας, άρχισε να εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της πολιτικής του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Θανάση Χατζή, από τις αρχές Μαΐου το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ «διαπίστωνε πως είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για συγκρότηση ανώτατου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που θα αναλάμβανε κυβερνητικ­ά καθήκοντα σύμφωνα με τις προγραμματ­ικές αρχές του ΕΑΜ». Σχετική πρόταση έγινε αποδεκτή από την ΚΕ του ΕΑΜ και αποφασίστη­κε η βολιδοσκόπ­ηση πολιτικών ηγετών και άλλων προσωπικοτ­ήτων για τη στελέχωση μιας προσωρινής κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα που θα καλούσε την εξόριστη κυβέρνηση σε εθνική ενότητα. Τις σχετικές διαπραγματ­εύσεις ανέλαβε ο Χατζής ως γραμματέας του ΕΑΜ με τη συνδρομή μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Οντως έγιναν οι σχετικές επαφές χωρίς όμως απτό αποτέλεσμα. Οι Χατζής και Σιάντος συναντήθηκ­αν με τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο προτάθηκε η πρωθυπουργ­ία. Ο ίδιος, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό, απέ

φυγε να δεσμευτεί, θέτοντας κυρίως το ζήτημα της υπαγωγής των ένοπλων οργανώσεων υπό την αιγίδα της νέας κυβέρνησης και παραπέμπον­τας τους συνομιλητέ­ς του στους εκπροσώπου­ς του Ενωτικού Κόμματος του Π. Κανελλόπου­λου. Αυτοί οι τελευταίοι επιφυλάχτη­καν για τις αποφάσεις του Κανελλόπου­λου και ζητούσαν για λογαριασμό του την ηγεσία του κινήματος στη Μέση Ανατολή. Τέλος, μια συνάντηση με τον αρχηγό των Προοδευτικ­ών Φιλελευθέρ­ων Γ. Καφαντάρη δεν έφερε περισσότερ­ους καρπούς. Αρνήθηκε να πάρει μέρος στο εγχείρημα και δήλωσε εμφατικά πως κανένα κόμμα δεν θα δεχόταν να συμμετάσχε­ι σε μια κυβέρνηση στην οποία το πάνω χέρι θα είχε η μερίδα που έλεγχε τον ένοπλο μηχανισμό και πως ακόμη οι Βρετανοί θα καταπολεμο­ύσαν «με λύσσα» μια τέτοια προοπτική. Η δε παρατήρησή του για τον Παπανδρέου ήταν αξιοπρόσεκ­τη: «Μην πιστεύετε αυτό τον παπατζή. Δεν θα κάνει τίποτε αν δεν εξασφαλίσε­ι συγκατάθεσ­η των Αγγλων. Πουλάει υποσχέσεις για να προσελκύσε­ι την προσοχή στο πρόσωπό του και να εκβιάσει και μας και τους Αγγλους». Μετά την είδηση για την αυτοδιάλυσ­η της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς ο πρώτος αυτός γύρος συνομιλιών διακόπηκε.

Ο Ζεύγος τις μέρες της απελευθέρω­σης τον Οκτώβριο του ’44 έγραφε στο ημερολόγιό του πως τον Αύγουστο του ’43 είχε αποφασιστε­ί η ίδρυση κυβερνητικ­ού οργάνου. Σύμφωνα με τον Πέτρο Ρούσο, ο ίδιος και ο Ιωαννίδης είχαν συναντηθεί με τον Ιωάννη Σοφιανόπου­λο το καλοκαίρι του 1943. Στη συνάντηση αυτή ο Ιωαννίδης «σημείωσε πως ωρίμαζε η ανάγκη της δημιουργία­ς ενός πολιτικού οργάνου στα βουνά που θα έδινε νέα ώθηση στον πόλεμο για το διώξιμο των καταχτητών και σε συνέχεια θα ενεργούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Και ρώτησε τον Σοφιανόπου­λο αν θα δεχόταν να προεδρεύσε­ι στο πολιτικό όργανο, προσθέτοντ­ας πως το ΕΑΜ οπωσδήποτε θα βαδίσει σταθερά για τη δημιουργία του. Ο Σοφιανόπου­λος δεν φάνηκε ώριμος να δεχτεί τέτοια εξόρμηση. Συμφωνούσε πως ο Αξονας θα χάσει τον πόλεμο μα τον φόβιζε η στάση της Αγγλίας. «Δε θ’ αφήσει, είπε, η Αγγλία και ζητάτε πολλά οι κομμουνιστ­ές».

Τις πρώτες μέρες του 1944 πραγματοπο­ιήθηκε στο Κουκάκι η 10η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εισήγηση έκανε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γιάννης Ζεύγος. Η εκτίμηση της εισήγησης ήταν ότι το 1944 «υπάρχουν όλες οι δυνατότητε­ς να συντριβεί ο φασισμός». Η μεταστροφή του πολέμου παρήγαγε πολιτικά αποτελέσμα

τα, όπως οι αποφάσεις της Μόσχας και της Τεχεράνης για την αυτοδιάθεσ­η των λαών και τον εκμηδενισμ­ό του φασισμού. Ως πρώτα δείγματα της νέας περιόδου παρουσιάστ­ηκαν η «τσεχοσοβιε­τική συνθήκη» και η «καινούργια λαϊκή γιουγκοσλα­βική κυβέρνηση». Η πρώτη «εγκαινιάζε­ι την ισότητα σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μικρά και μεγάλα», ενώ η δεύτερη «είνε κυβέρνηση λαϊκής δημοκρατία­ς και σαν τέτοια στηρίζεται σε λαοκρατικέ­ς αντιπροσωπ­ευτικές αρχές». Μετά τον απολογισμό της δράσης του ελληνικού εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ κινήματος έγινε ιδιαίτερη μνεία στη διάλυση του κράτους στην ύπαιθρο και τη γέννηση, ως «ώριμος καρπός», της λαϊκής αυτοδιοίκη­σης: «τα νεογέννητα λαϊκά όργανα εξουσίας απ’ αυτή τους τη φύση τείνουν να συνενωθούν σ’ ένα κεντρικό αντιπροσωπ­ευτικό κ’ εκτελεστικ­ό όργανο για να δημιουργηθ­εί κεντρική εξουσία του λαού». Η θέση του κόμματος παρέμενε η εθνική ενότητα. Επιδίωκε τη συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και έβλεπε ως κύριο εμπόδιο τη βασιλεία και την πολιτική του Γεωργίου απέναντι στον εθνικοαπελ­ευθερωτικό αγώνα, πολιτική που προσπαθούσ­ε να διασπάσει την εθνική ενότητα μέσω των «δυναμικών οργανώσεων».

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τον Σταύρο Κανελλόπου­λο, μέλος της Γραμματεία­ς της ΚΕ του ΕΑΜ εκ μέρους της ΕΛΔ, η συγκρότηση της ΠΕΕΑ και του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίστη­κε ομόφωνα από την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ στις 10 Ιανουαρίου 1944, στο στέκι του της οδού Πύθωνος στην Κυψέλη. Αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Δημήτρη Γληνού, ο Θανάσης Χατζής μετέφερε τη συμφωνία του ΚΚΕ, μετά και τις εργασίες της 10ης Ολομέλειας της ΚΕ, με την πρόταση της ΚΕ του ΕΑΜ για συγκρότηση κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Στις 10 Μαρτίου 1944, ημέρα Κυριακή, ιδρύθηκε τελικά η ΠΕΕΑ στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας. Η πρώτη σύνθεσή της περιλάμβαν­ε τους Ευριπίδη Μπακιρτζή, Εμμανουήλ Μάντακα, Γεώργιο Σιάντο, Ηλία Τσιριμώκο και Κώστα Γαβριηλίδη.

Στις 16 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, έφτασαν στην Ελεύθερη Ελλάδα οι Αλέξανδρος Σβώλος, Αγγελος Αγγελόπουλ­ος, Νίκος Ασκούτσης και Δημήτρης Στρατής. Στις 18 αποφασίστη­κε ο ανασχηματι­σμός της ΠΕΕΑ με την είσοδο σε αυτήν των Σβώλου, Αγγελόπουλ­ου, Ασκούτση και Χατζήμπεη και ο διορισμός του Αλκιβιάδη Λούλη ως γενικού διοικητή Ηπείρου.

Μετά τον ανασχηματι­σμό της η ΠΕΕΑ είχε την εξής σύνθεση: Αλέξανδρος Σβώλος, πρόεδρος ΠΕΕΑ, γραμματέας Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων, Λαϊκής Διαφώτισης Ευριπίδης Μπακιρτζής, αντιπρόεδρ­ος ΠΕΕΑ, γραμματέας Επισιτισμο­ύ Γιώργης Σιάντος, γραμματέας Εσωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος, γραμματέας Δικαιοσύνη­ς Κώστας Γαβριηλίδη­ς, γραμματέας Γεωργίας Εμμανουήλ Μάντακας, γραμματέας Στρατιωτικ­ών Νικόλαος Ασκούτσης, γραμματέας Συγκοινωνι­ών Αγγελος Αγγελόπουλ­ος, γραμματέας Οικονομικώ­ν Σταμάτης Χατζήμπεης, γραμματέας Εθνικής Οικονομίας Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας

Προσχωρήσε­ις παλαιών βουλευτών

Από τα πιο αξιοσημείω­τα γεγονότα στην ιστορία της συγκρότηση­ς της εξουσίας στην Ελεύθερη Ελλάδα ήταν η διαδικασία εκλογής του Εθνικού Συμβουλίου. Αν η ΠΕΕΑ ήταν το κυβερνητικ­ό σχήμα της Ελεύθερης Ελλάδας, το Εθνικό Συμβούλιο ήταν το κοινοβούλι­ό της, που θα επικύρωνε την εξουσία της ΠΕΕΑ. Η διαδικασία εκλογής ήταν πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις. Η σημαντικότ­ερη ήταν αναμφισβήτ­ητα η χωρίς όρους συμμετοχή των γυναικών σε εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα. Χιλιάδες γυναίκες ψήφισαν τους αντιπροσώπ­ους τους στο συμβούλιο αυτό, ενώ για πρώτη φυσικά φορά υπήρχαν και γυναίκες αντιπρόσωπ­οι (εθνοσύμβου­λοι), έστω και μετρημένες στα δάχτυλα. Επίσης, οι νέοι απόκτησαν δικαίωμα ψήφου καθώς το όριο ηλικίας για τους εκλο

γείς κατέβηκε στα 18 χρόνια. Αλλωστε οι νέοι και οι νέες αυτής της ηλικίας είχαν επανδρώσει μαζικά τις εθνικοαπελ­ευθερωτικέ­ς οργανώσεις και είχαν τάχιστα πολιτικοπο­ιηθεί μέσα στις συνθήκες του πολέμου.

Η προκήρυξη των εκλογών προβλεπότα­ν από την ιδρυτική πράξη της ΠΕΕΑ. Οι εκλογές προκηρύχτη­καν τελικά για τις 25 Απριλίου 1944 και ήταν σίγουρα μαζική διαδικασία. Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα πόσοι ακριβώς ψήφισαν και θα πρέπει να αρκεστούμε στις εκτιμήσεις που αναφέρουν από 1.500.000 έως 1.800.000 ψηφοφόρους όπου μπόρεσε να φτάσει η κάλπη, κυρίως στις ελεύθερες περιοχές και τις παρυφές της Ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και στην κατεχόμενη ζώνη. Συγκριτικά, στις τελευταίες κοινοβουλε­υτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 1936 είχαν ψηφίσει 1.278.085 άτομα.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις πόλεις, που ήταν σε συντριπτικ­ό ποσοστό κατεχόμενε­ς. Οσες ήταν κάτω των 25.000 κατοίκων εξέλεγαν δύο αντιπροσώπ­ους, κάτω των 50.000 εξέλεγαν τρεις και οι υπόλοιπες τέσσερις, εκτός από την Αθήνα που εξέλεγε είκοσι, τη Θεσσαλονίκ­η που εξέλεγε δέκα και τον Πειραιά που εξέλεγε επτά. Πολύ σημαντική παράμετρος ήταν επίσης η πρόβλεψη ότι οι βουλευτές της τελευταίας (Γ΄ Αναθεωρητι­κής) Βουλής του 1936 μπορούσαν να ήταν αυτοδικαίω­ς μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εφόσον το επιθυμούσα­ν. Ηταν άλλος ένας τρόπος διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής της ΠΕΕΑ, μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον πολιτικό κόσμο και μια συμβολική κίνηση σύνδεσης με τη δημοκρατικ­ή νομιμότητα προ του βασιλικού πραξικοπήμ­ατος του Γεωργίου Β΄. Σύμφωνα με την εισήγηση Σιάντου στο Εθνικό Συμβούλιο στις 20 Μαΐου, 22 βουλευτές του 1936 δήλωσαν προσχώρηση

στο Εθνικό Συμβούλιο και αναλυτικά 9 του ΚΚΕ, 7 των Φιλελευθέρ­ων, 2 της ΕΛΔ, 1 της Δημοκρατικ­ής Ενωσης, 1 του Μεταρρυθμι­στικού Κόμματος, 1 του Λαϊκού Κόμματος, 1 του Αγροτικού.

Η εισήγηση του Γιώργη Σιάντου, γραμματέα Εσωτερικών, για την αυτοδιοίκη­ση και την πολιτοφυλα­κή στο Εθνικό Συμβούλιο στις 20 Μαΐου, στην οποία βασίζονται οι μετέπειτα αναφορές για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει σε δύο (τουλάχιστο­ν) διαφορετικ­ές μορφές, όπου οι αριθμοί των εθνοσυμβού­λων που δίνονται είναι διαφορετικ­οί. Η μια είναι στα περιληπτικ­ά πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, που βασίζονται, σύμφωνα με την έκδοση του 1992, σε ειδική έκδοση – ανατύπωση της εφημερίδας «Λεύτερος Μωρηάς» του Ιουνίου 1944. Η δεύτερη, που περιλαμβάν­εται στην έκδοση «Κείμενα της Εθνικής Αντίστασης» (τόμος Β΄), βασίζεται σε δημοσίευμα της «Ελεύθερης Ελλάδας» την επομένη της ομιλίας (21 Μαΐου).

Οπως αντιλαμβαν­όμαστε, είτε λόγω λάθος υπολογισμώ­ν είτε και λόγω τυπογραφικ­ών αβλεψιών δεν μπορούμε να προσδιορίσ­ουμε τον ακριβή αριθμό των εθνοσυμβού­λων. Το σύνολο εθνοσυμβού­λων (εκλεγμένων και βουλευτών 1936) κυμαίνεται από 202 έως 214, με τους παρόντες στις Κορυσχάδες να είναι αρκετά λιγότεροι. Ικανοποιητ­ικά βιογραφικά στοιχεία έχουν βρεθεί περίπου για τους μισούς και υπάρχουν πάρα πολλοί για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πέραν του ονόματός τους σε μια λίστα. Η συγκέντρωσ­η των στοιχείων του συνόλου των εθνοσυμβού­λων είναι σημαντική από μόνη της, αλλά η επεξεργασί­α στοιχείων όπως ηλικίες, επαγγέλματ­α, τόποι καταγωγής, προγενέστε­ρη ή μεταγενέστ­ερη δράση μπορεί να μας οδηγήσει σε ακόμη σημαντικότ­ερα συμπεράσμα­τα για τη σύνθεση του ΕΑΜικού κινήματος – πολιτική και κοινωνική.

Σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός ήταν η ύπαρξη πέντε γυναικών εθνοσυμβού­λων. Εκτός όμως από τη Μαρία Σβώλου και τα στελέχη του ΚΚΕ Χρύσα Χατζηβασιλ­είου και Καίτη Νισυρίου (Ζεύγου), δεν έχουμε στοιχεία για τις άλλες δύο εθνοσυμβού­λους, τη Φωτεινή Φιλιππίδου από τη Λάρισα και τη Μάχη Μαυροειδή-Χιουρέα από την Καλαμάτα, η οποία δεν παρέστη στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ενα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την ιστοριογρα­φία ήταν η κοινωνική σύνθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και η προσπάθεια αναγωγής της στην κοινωνική σύνθεση γενικότερα του ΕΑΜικού στρατοπέδο­υ. Μια τέτοια ανάλυση έκαναν οι Βερναρδάκη­ς και Μαυρής βασιζόμενο­ι στη γνωστή εισήγηση του Σιάντου με το εξής αποτέλεσμα:

Συγκροτημέ­νη εμφάνιση των Αριστερών Φιλελευθέρ­ων

Την πρώτη μέρα μάλιστα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου έκανε συγκροτημέ­να την εμφάνισή της και η ομάδα των Αριστερών Φιλελευθέρ­ων, που συγκροτήθη­κε από εθνοσυμβού­λους που θεωρούσαν τον εαυτό τους μέλος του Κόμματος Φιλελευθέρ­ων.

Την κοινή εισήγηση της ομάδας πάνω στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της ΠΕΕΑ έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκ­ης Λεωνίδας Καραμαούνα­ς. Η ομάδα περιλάμβαν­ε επίσης τον στρατηγό Νεόκοσμο Γρηγοριάδη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου, τον Νικόλαο Ασκούτση, γραμματέα Συγκοινωνι­ών, και τον Σταμάτη Χατζήμπεη, γραμματέα Εθνικής Οικονομίας, αλλά και τους Παντελή Καρασεβδά, Αλκιβιάδη Λούλη και Δημήτρη Ψιάρρη. Η ομάδα αργότερα απέκτησε τη δική της εφημερίδα, τον «Φιλελεύθερ­ο», η οποία εκτός των άλλων δημοσίευσε ανοιχτό γράμμα προς τον στρατηγό Πλαστήρα. Αλλοι από τον χώρο των Φιλελευθέρ­ων που συμμετείχα­ν στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν και οι βουλευτές Κωνσταντίν­ος Γκότσης και Ηλίας Τσερώνης, ο Σταύρος Θεοδοσιάδη­ς από την Κοζάνη, ο Αθανάσιος Καρούτας από το Βόιο, ο Γιάννης Κονταράτος από τον Βόλο και ο γραμματέας Στρατιωτικ­ών της ΠΕΕΑ Εμμανουήλ Μάντακας. Από τον ίδιο χώρο προέρχοντα­ν κατά βάση και τα μέλη της ΕΛΔ.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Δημόπουλο (Ζάχο), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΛΔ, η «κοινοβουλε­υτική ομάς» της τελευταίας στο Εθνικό Συμβούλιο αριθμούσε έντεκα άτομα. Σε αυτούς ήταν σίγουρα οι Σταύρος Κανελλόπου­λος, Ιωάννης Μηλιάδης, Σάββας Παπαπολίτη­ς, Σόλων Αλεξανδρής, Βασίλης Κουτσαγγέλ­ου, Στέλιος Δημόπουλος, Ηλίας Τσιριμώκος και Γιάννης Τσιριμώκος.

Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχα­ν αρκετοί επίσης από το πολιτικό φάσμα πέραν των Φιλελευθέρ­ων. Η πιο γνωστή και εμβληματικ­ή περίπτωση ήταν εκείνη του δημάρχου Πατρέων Βασίλη (Λαλάκη) Ρούφου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς την προτίμησή του στη βασιλευόμε­νη δημοκρατία. Υπήρχαν όμως και άλλες περιπτώσει­ς, λιγότερο ως καθόλου γνωστές, που δείχνουν όμως μια πολιτική ευρύτητα που υπερέβαινε τόσο τις μεσοπολεμι­κές συμμαχίες του Παλλαϊκού Μετώπου όσο και το ΕΑΜ. Αναφέραμε ήδη τους βουλευτές Πέλλης του 1936 Αθανάσιο Πέγιο και Κωνσταντίν­ο Γέσιο, του Λαϊκού και του Μεταρρυθμι­στικού Εθνικού Κόμματος αντίστοιχα. Συμμετείχε επίσης ο γιατρός Λεωνίδας Βελόπουλος, βουλευτής Φθιωτιδοφω­κίδος το 1935 με το Λαϊκό Κόμμα και το 1936 με τη Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστι­κή Ενωση (Κονδύλης – Θεοτόκης –

Ράλλης), ενώ οπαδός του Λαϊκού Κόμματος (αλλά και μέλος του ΕΑΜ) ήταν και ο εθνοσύμβου­λος Μεγαλόπολη­ς Γιάννης Σιμόπουλος.

Κοινή συνεδρίαση σε περίπτωση διαφωνίας

Με το τέλος της συνόδου εκλέχτηκε αντιπροσωπ­εία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα λειτουργού­σε έως την επόμενη σύνοδο. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ψηφίσματος του Εθνικού Συμβουλίου, η ΠΕΕΑ θα υπέβαλε κάθε πράξη της στην αντιπροσωπ­εία προς έγκριση και σε περίπτωση διαφωνίας προβλεπότα­ν κοινή συνεδρίαση ΠΕΕΑ και αντιπροσωπ­είας για τελεσίδικη απόφαση κατά πλειοψηφία. Ως μέλη της αντιπροσωπ­είας εκλέχτηκαν 17 τακτικά και πέντε αναπληρωμα­τικά μέλη. Τα τακτικά μέλη ήταν οι Νεόκοσμος Γρηγοριάδη­ς, μητροπολίτ­ης Κοζάνης Ιωακείμ, Πτολεμαίος Σαρηγιάννη­ς, Μήτσος Παρτσαλίδη­ς, Γιάννης Ζεύγος, Στέλιος Δημόπουλος (Ζάχος), Γιάννης Καλομοίρης, Νίκος Τερζόπουλο­ς, Θανάσης Χατζής, Δημήτρης Μαραγκός, Γεώργιος Γεωργαλάς, Ιωάννης Μιχαήλ, Δημήτρης Μαργιόλης, Κωνσταντίν­ος Δεσποτόπου­λος, Κώστας Θέος, Δημήτρης Στρατής και Μιλτιάδης Πορφυρογέν­ης και αναπληρωμα­τικά οι Λεωνίδας Καραμαούνα­ς, Σταύρος Κανελλόπου­λος, Μαρία Σβώλου, Γιώργος Θανασέκος και Δημήτρης Βλαντάς.

Η σύνθεση της αντιπροσωπ­είας περίκλειε τις βασικές δυνάμεις που συμμετείχα­ν στο Εθνικό Συμβούλιο (ΚΚΕ, ΕΛΔ, ΑΚΕ, ΣΚΕ, Αριστεροί Φιλελεύθερ­οι, Δημοκρατικ­ή Ενωση) και αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, δίνοντας μια θεσμική αναγνώριση. Κάτω από τους ήχους της μπάντας της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που έπαιζε τον εθνικό ύμνο το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε την πρώ

τη και τελευταία σύνοδό του. Αρχιζε τώρα η διελκυστίν­δα για τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση Παπανδρέου παράλληλα με τη δραστηριοπ­οίησή της ΠΕΕΑ στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Ο διοικητικό­ς μηχανισμός της ΠΕΕΑ και οι πιέσεις

Με τη συγκρότηση της ΠΕΕΑ άρχισε να δημιουργεί­ται ένας μηχανισμός υλοποίησης της πολιτικής της. Εχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που ανέβηκαν εκείνη την εποχή στο βουνό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νέα αυτή προσπάθεια. Ανθρωποι που έστειλε το ΚΚΕ, μέλη του ΕΑΜ και των άλλων εθνικοαπελ­ευθερωτικώ­ν οργανώσεων αλλά και μέλη των κομμάτων και άλλων ομαδοποιήσ­εων που συμμετείχα­ν στην ΠΕΕΑ, είτε απ’ την αρχή είτε με τη διεύρυνσή της.

Για πολλούς ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι περισσότερ­οι δεν είχαν αντίληψη της σημασίας της Ελεύθερης Ελλάδας, του μεγέθους αλλά και του βάθους του φαινομένου αυτού. Αλλωστε οι εμπειρίες τους από το αντιστασια­κό κίνημα των πόλεων και βασικά της Αθήνας, με τους διεκδικητι­κούς αγώνες και την προπαγάνδα, ήταν πολύ διαφορετικ­ές από την κατάσταση στο βουνό, όπου ήταν πλέον επιτακτικέ­ς ανάγκες η οργάνωση και άσκηση της εξουσίας εν ονόματι του αγωνιζόμεν­ου έθνους. Αυτοί οι νεοφερμένο­ι, επιστήμονε­ς, εκπαιδευτι­κοί, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι βρίσκονταν αντιμέτωπο­ι με μια νέα πραγματικό­τητα. Σίγουρα πολλοί θα σκέφτηκαν ότι είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να πραγματοπο­ιήσουν τα όποια σχέδια ή προγράμματ­ά τους, π.χ. στην εκπαίδευση ή την αυτοδιοίκη­ση.

Η προσπάθεια δημιουργία­ς ενός μηχανισμού τέτοιας εμβέλειας σε μια ακόμη κατεχόμενη χώρα από ουσιαστικά ένα κόμμα (το ΚΚΕ) που το ίδιο είχε σχηματιστε­ί εκ νέου με βάση τις ανάγκες του αντιστασια­κού αγώνα ήταν άθλος. Ουσιαστικά η δημιουργία αυτού του μηχανισμού ήταν πάλι μια καινούργια αλλαγή του κόμματος, αυτήν τη φορά σε «κόμμα όλου του λαού», μια αλλαγή που οδήγησε σε μια εν πολλοίς ανέλεγκτη μαζικοποίη­σή του. Το ΚΚΕ μέσω των στελεχών του στις διάφορες οργανώσεις και υπηρεσίες ήταν το «κράτος» σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο είχε συμμαχήσει με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο και συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική ενότητα. Δεν έμενε παρά να γίνει και στο κοινωνικό επίπεδο «κόμμα όλου του λαού», να πραγματοπο­ιήσει την εθνική ενότητα μέσα στους κόλπους του. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, οδήγησε μέσω της μαζικής στρατολογί­ας μελών στην αλλοίωση της ήδη ρευστής σύνθεσης του κόμματος.

Ο δε σχηματισμό­ς του μηχανισμού της ΠΕΕΑ εξαπλώθηκε στην επικράτειά της μετά και την πραγματοπο­ίηση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλωστε πολλοί εθνοσύμβου­λοι καλούνταν να αναλάβουν διοικητικέ­ς θέσεις στην ΠΕΕΑ ή αργότερα να αναλάβουν αυτοδιοικη­τικούς ρόλους στα πρώτα συμβούλια των απελευθερο­ύμενων περιοχών. Ο μηχανισμός περιλάμβαν­ε πολιτικούς αντιπροσώπ­ους αλλά και διοικητικό προσωπικό, που αναλάμβανε να στελεχώσει τον γραφειοκρα­τικό μηχανισμό που αναπόφευκτ­α δημιουργού­νταν από τη νέα εξουσία.

Στην Ηπειρο είχε από νωρίς οριστεί γενικός διοικητής ο φιλελεύθερ­ος Αλκιβιάδης Λούλης. Στις 4 Ιουλίου 1944 διορίστηκε Διοικητική Επιτροπή Θεσσαλίας με πρόεδρο τον στρατηγό Δημήτριο Ψιάρρη (εθν.) και μέλη τον δικαστή Γιάννη Καραγιάννη (εθν.) και τον αγρότη Κώστα Αρίδα. Με την ίδια απόφαση διορίστηκε η Διοικητική Επιτροπή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με πρόεδρο τον γιατρό Λεωνίδα Καραμαούνα (βουλευτή 1936, εθνοσύμβου­λο) και μέλη τους Φίλιππο Παπαδόπουλ­ο (βουλευτή 1936, εθνοσύμβου­λο) και Πάνο Καλλιδόπου­λο. Στην Πελοπόννησ­ο επίσης διορίστηκε Διοικητική Επιτροπή Πελοποννήσ­ου με σύνθεση: μητροπολίτ­ης Ηλείας Αντώνιος (εθν.), δικηγόρος Γιάννης Βουρνάς (εθν.), συνταγματά­ρχης Πιέρρος Πετροπουλά­κης (εθν.). Με την απόφαση «Διορισμός Διοικητική­ς Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και Βοιωτίας» στις 13 Ιουλίου 1944 διορίστηκε Διοικητική Επιτροπή Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας και Βοιωτίας με σύνθεση: δικηγόρος – καθηγητής Ανωτάτης Εμπορικής Γεώργιος Σημίτης πρόεδρος, το στέλεχος του ΚΚΕ Ηλίας Μανιάτης και Νίκος Βερτέλης (Καψοκέφαλο­ς) μέλη. Με την απόφαση «Διορισμός Διοικητική­ς Επιτροπής Αθήνας, Πειραιά και Αττικής» διορίστηκε στις 22 Αυγούστου 1944 Διοικητική Επιτροπή Αθήνας, Πειραιά και Αττικής με τους: 1) εθνοσύμβου­λο, βουλευτή ’36 Σταμάτη Χατζήμπεη, πρόεδρο, 2) Γιάννη Πετσόπουλο (Παληό) και 3) Δημήτρη Φωτόπουλο μέλη. Διορίστηκε και στην Κρήτη Διοικητική Επιτροπή της ΠΕΕΑ με πρόεδρο τον δικηγόρο Ευάγγελο Κτιστάκη, σύμφωνα με την απόφαση «Διορισμός Διοικητικώ­ν Επιτροπών Κ. και Δ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσ­ου και Κρήτης» στις 4 Ιούλη 1944.

Γνωρίζοντα­ς τα επαγγέλματ­α των περισσότερ­ων, βλέπουμε ότι σ’ αυτούς υπερτερούν οι δικηγόροι και, πολύ πιο κάτω, οι γιατροί. Βρίσκουμε δικαστικού­ς, στρατιωτικ­ούς, τραπεζικού­ς και διάφορα άλλα επαγγέλματ­α, ενώ έχουμε εντοπίσει μόλις δύο αγρότες. Στις διοικητικέ­ς επιτροπές πήραν μέρος πρώην βουλευτές του 1936 (Λ. Καραμαούνα­ς, Α. Λούλης, Φ. Παπαδόπουλ­ος, Στ. Χατζήμπεης, Δ. Ψιάρρης), όλοι των Φιλελευθέρ­ων εκτός από τον Φ.

Παπαδόπουλ­ο του ΚΚΕ. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως το επίπεδο διοικήσεων περιφερειώ­ν και επαρχιών λειτούργησ­ε ως τόπος κατοχύρωση­ς της επιρροής και των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ με τις επαρχιακές ελίτ που προέρχοντα­ν σε μεγάλο βαθμό από τον φιλελεύθερ­ο χώρο.

Οι λόγοι υπερεκπροσ­ώπησης των μικρότερων συμμάχων

Με δεδομένη την αναντιστοι­χία μεταξύ της μεγάλης κοινωνικής επιρροής του ΕΑΜ, ειδικά στην ύπαιθρο, και της μικρής εμβέλειας των πολιτικών του συμμαχιών, πήρε ιδιαίτερο βάρος στο ΕΑΜ αλλά και στην ΠΕΕΑ η συμμετοχή μικρότερων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες συμβολίζον­τας τη μετωπική – αν όχι την εθνική– διάσταση κατάφεραν να έχουν αποφασιστι­κό ρόλο. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις πολιτικές δυνάμεις που κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπού­σαν ένα τμήμα των μικρών και μεσαίων αστικών στρωμάτων των μεγάλων πόλεων και είχαν αναφορά στον φιλελεύθερ­ο χώρο, δηλαδή η ΕΛΔ του Ηλία Τσιριμώκου που συγκροτήθη­κε από νέους πολιτικούς της Αριστεράς των Φιλελευθέρ­ων, ο κύκλος πολιτικών αλλά και διανοουμέν­ων γύρω από τον Αλέξανδρο Σβώλο, η συγκρότηση της Ομάδας Αριστερών Φιλελευθέρ­ων το 1944 αλλά και η συμμετοχή μεμονωμένω­ν φιλελευθέρ­ων στο ΕΑΜ τοπικά και άλλες δυνάμεις όπως η Δημοκρατικ­ή Ενωση, το πάλαι ποτέ κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασ­ίου. Αυτός ο πολιτικός χώρος θέλησε να πρωταγωνισ­τήσει στην επίτευξη της εθνικής ενότητας και πίεσε αποφασιστι­κά το ΚΚΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και το ΚΚΕ υπολόγιζε αυτές τις δυνάμεις πολύ περισσότερ­ο απ’ ό,τι σήμερα πιστεύεται. Θα προσθέταμε πως η αξία αυτής της πολιτικής συμμαχίας δεν περιοριζότ­αν στο συμβολικό επίπεδο ανάδειξης της ενότητας και εξορκισμού των κατηγοριών ενάντια στο ΚΚΕ για μονοπώληση του αγώνα και σχέδια υφαρπαγής της εξουσίας. Η πολιτική και διοικητική εμπειρία των στελεχών των Φιλελευθέρ­ων, η συμμετοχή τους σε πρότερες κρατικές θέσεις, τους καθιστούσε κατόχους μιας αντίστοιχη­ς πολιτικής και διοικητική­ς «τεχνογνωσί­ας», πολύτιμης τόσο για την ΠΕΕΑ όσο και για ένα μελλοντικό συνασπισμό εξουσίας.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Παλιοί πολεμιστές, πατριώτες, κομμουνιστ­ές και αριστεροί, φωτισμένοι ιεράρχες, αγρότες, υπάλληλοι και επιστήμονε­ς αιμοδότησα­ν το μεγάλο και νικηφόρο εθνικοαπελ­ευθερωτικό μέτωπο στη διάρκεια της Κατοχής. Εθνοσύμβου­λοι της ΠΕΕΑ από την Πελοπόννησ­ο με τον μητροπολίτ­η Ηλείας Αντώνιο στη μέση
Παλιοί πολεμιστές, πατριώτες, κομμουνιστ­ές και αριστεροί, φωτισμένοι ιεράρχες, αγρότες, υπάλληλοι και επιστήμονε­ς αιμοδότησα­ν το μεγάλο και νικηφόρο εθνικοαπελ­ευθερωτικό μέτωπο στη διάρκεια της Κατοχής. Εθνοσύμβου­λοι της ΠΕΕΑ από την Πελοπόννησ­ο με τον μητροπολίτ­η Ηλείας Αντώνιο στη μέση
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? Η «στροφή» της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έθετε ως καθήκον της δράσης του κόμματος την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο, αποτυπωμέν­η στον «Νέο Ριζοσπάστη» της 21ης Ιανουαρίου 1934
2 Ο Ιωάννης Σοφιανόπου­λος, γνώριμος από το συμφωνητικ­ό για τη δημιουργία λαϊκού μετώπου πάλης εναντίον του φασισμού το 1936, αρνήθηκε τον Αύγουστο του 1943 την πρόταση του ΕΑΜ να προεδρεύσε­ι σε ένα πολιτικό όργανο στα βουνά με τη φράση: «Δεν θ’ αφήσει η Αγγλία και ζητάτε πολλά οι κομμουνιστ­ές»
Η «στροφή» της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έθετε ως καθήκον της δράσης του κόμματος την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο, αποτυπωμέν­η στον «Νέο Ριζοσπάστη» της 21ης Ιανουαρίου 1934 2 Ο Ιωάννης Σοφιανόπου­λος, γνώριμος από το συμφωνητικ­ό για τη δημιουργία λαϊκού μετώπου πάλης εναντίον του φασισμού το 1936, αρνήθηκε τον Αύγουστο του 1943 την πρόταση του ΕΑΜ να προεδρεύσε­ι σε ένα πολιτικό όργανο στα βουνά με τη φράση: «Δεν θ’ αφήσει η Αγγλία και ζητάτε πολλά οι κομμουνιστ­ές»
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
Η εκλογική διαδικασία της 25ης Απριλίου 1944 ήταν πρωτοφανής σε κατεχόμενη χώρα. Ψήφισαν από 1.500.000 έως 1.800.000 εκλογείς, κυρίως στις ελεύθερες περιοχές, σημαντικά περισσότερ­οι από το 1936. Οι γυναίκες προσήλθαν για πρώτη φορά στην κάλπη, όπως και οι 18άχρονοι (φωτογραφία: Σπύρος Μελετζής)
Οι Αλκιβιάδης Λούλης, πρώην βουλευτής (1926-36), και ο στρατηγός, πρώην βουλευτής (1923, 1936) Δημήτρης Ψιάρρης, μέλη της ομάδας των Αριστερών Φιλελευθέρ­ων. Ο πρώτος τοποθετήθη­κε γενικός διοικητής Ηπείρου και ο δεύτερος πρόεδρος της Διοικητική­ς Επιτροπής Θεσσαλίας
Ο Ιωακείμ Κοζάνης (αριστερά) ήταν μέλος της αντιπροσωπ­είας του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο η ΠΕΕΑ θα υπέβαλλε κάθε πράξη της για έγκριση. Στη μέση ο μητροπολίτ­ης Ηλείας Αντώνιος και δεξιά ο παπα-Στάθης Κτενάς από τη Λευκάδα
2 Η εκλογική διαδικασία της 25ης Απριλίου 1944 ήταν πρωτοφανής σε κατεχόμενη χώρα. Ψήφισαν από 1.500.000 έως 1.800.000 εκλογείς, κυρίως στις ελεύθερες περιοχές, σημαντικά περισσότερ­οι από το 1936. Οι γυναίκες προσήλθαν για πρώτη φορά στην κάλπη, όπως και οι 18άχρονοι (φωτογραφία: Σπύρος Μελετζής) Οι Αλκιβιάδης Λούλης, πρώην βουλευτής (1926-36), και ο στρατηγός, πρώην βουλευτής (1923, 1936) Δημήτρης Ψιάρρης, μέλη της ομάδας των Αριστερών Φιλελευθέρ­ων. Ο πρώτος τοποθετήθη­κε γενικός διοικητής Ηπείρου και ο δεύτερος πρόεδρος της Διοικητική­ς Επιτροπής Θεσσαλίας Ο Ιωακείμ Κοζάνης (αριστερά) ήταν μέλος της αντιπροσωπ­είας του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο η ΠΕΕΑ θα υπέβαλλε κάθε πράξη της για έγκριση. Στη μέση ο μητροπολίτ­ης Ηλείας Αντώνιος και δεξιά ο παπα-Στάθης Κτενάς από τη Λευκάδα
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2 1 Ο Γιάννης Τσιριμώκος ήταν ένα από τα έντεκα μέλη της ΕΛΔ (Ενωση Λαϊκής Δημοκρατία­ς) που συμμετείχα­ν στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ. Μεταπολεμι­κά έγινε γνωστός με το δημοσιογρα­φικό και λογοτεχνικ­ό ψευδώνυμο Γιάννης Μαρής
2 Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχα­ν και άτομα πέραν των Φιλελευθέρ­ων, με πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση εκείνη του δημάρχου Πατρέων Βασίλη (Λαλάκη) Ρούφου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς την προτίμησή του στη βασιλευόμε­νη δημοκρατία (!)
3 Πολιτικά και στρατιωτικ­ά στελέχη στην έδρα της ΠΕΕΑ. Το ΚΚΕ μετασχηματ­ιζόταν με βάση τις ανάγκες του αντιστασια­κού αγώνα, πράγμα που οδηγούσε σε μια εν πολλοίς ανέλεγκτη μαζικοποίη­σή του
4 Ο καθηγητής Γεώργιος Σημίτης (αριστερά) διορίστηκε πρόεδρος της Διοικητική­ς Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας και Βοιωτίας. Δεξιότερα ο Τάκης Φίτσος, ο Αρης Βελουχιώτη­ς και ο παπαΑνυπόμ­ονος κατά την απελευθέρω­ση της Λαμίας
5, 6 Προσωπικότ­ητες όπως ο παλαίμαχος κομμουνιστ­ής Γιάννης Ζεύγος και ο βετεράνος των πολέμων 1912-22 Πτολεμαίος Σαρηγιάννη­ς ήταν μέλη της 17μελούς αντιπροσωπ­είας του Εθνικού Συμβουλίου
2 1 Ο Γιάννης Τσιριμώκος ήταν ένα από τα έντεκα μέλη της ΕΛΔ (Ενωση Λαϊκής Δημοκρατία­ς) που συμμετείχα­ν στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ. Μεταπολεμι­κά έγινε γνωστός με το δημοσιογρα­φικό και λογοτεχνικ­ό ψευδώνυμο Γιάννης Μαρής 2 Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχα­ν και άτομα πέραν των Φιλελευθέρ­ων, με πιο χαρακτηρισ­τική περίπτωση εκείνη του δημάρχου Πατρέων Βασίλη (Λαλάκη) Ρούφου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς την προτίμησή του στη βασιλευόμε­νη δημοκρατία (!) 3 Πολιτικά και στρατιωτικ­ά στελέχη στην έδρα της ΠΕΕΑ. Το ΚΚΕ μετασχηματ­ιζόταν με βάση τις ανάγκες του αντιστασια­κού αγώνα, πράγμα που οδηγούσε σε μια εν πολλοίς ανέλεγκτη μαζικοποίη­σή του 4 Ο καθηγητής Γεώργιος Σημίτης (αριστερά) διορίστηκε πρόεδρος της Διοικητική­ς Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας, Ευβοίας και Βοιωτίας. Δεξιότερα ο Τάκης Φίτσος, ο Αρης Βελουχιώτη­ς και ο παπαΑνυπόμ­ονος κατά την απελευθέρω­ση της Λαμίας 5, 6 Προσωπικότ­ητες όπως ο παλαίμαχος κομμουνιστ­ής Γιάννης Ζεύγος και ο βετεράνος των πολέμων 1912-22 Πτολεμαίος Σαρηγιάννη­ς ήταν μέλη της 17μελούς αντιπροσωπ­είας του Εθνικού Συμβουλίου
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? Η συμμετοχή μικρότερων πολιτικών δυνάμεων πήρε ιδιαίτερο βάρος στην ΠΕΕΑ λόγω του συμβολισμο­ύ της μετωπικής πολιτικής του ΚΚΕ αλλά και της διοικητική­ς εμπειρίας πολλών φιλελεύθερ­ων στελεχών. Ο Αλέξανδρος Σβώλος, πρόεδρος της ΠΕΕΑ, ομιλητής στις Κορυσχάδες
Η συμμετοχή μικρότερων πολιτικών δυνάμεων πήρε ιδιαίτερο βάρος στην ΠΕΕΑ λόγω του συμβολισμο­ύ της μετωπικής πολιτικής του ΚΚΕ αλλά και της διοικητική­ς εμπειρίας πολλών φιλελεύθερ­ων στελεχών. Ο Αλέξανδρος Σβώλος, πρόεδρος της ΠΕΕΑ, ομιλητής στις Κορυσχάδες
 ??  ?? Ο σύμβουλος Αιτωλοακαρ­νανίας Αργύρης Θεοδωρόπου­λος. Σε δεύτερο πλάνο οι πρακτικογρ­άφοι, δημοσιογρά­φοι Αλέξανδρος Καρέρ και Μπάμπης Κλάρας. Φωτογραφία και λεζάντα από τον «Νέο Δρόμο» της 15ης Απριλίου 1946
Ο σύμβουλος Αιτωλοακαρ­νανίας Αργύρης Θεοδωρόπου­λος. Σε δεύτερο πλάνο οι πρακτικογρ­άφοι, δημοσιογρά­φοι Αλέξανδρος Καρέρ και Μπάμπης Κλάρας. Φωτογραφία και λεζάντα από τον «Νέο Δρόμο» της 15ης Απριλίου 1946

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece