Documento

Επτά μήνες αυτοθαυμασ­μού, αλλά οι ΜΕΘ ακόμη κατασκευάζ­ονται

Ποια είναι η πορεία των εργασιών σήμερα στα νοσοκομεία

-

Ας δούμε αναλυτικά ανά νοσοκομείο πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής ΜΕΘ και ΜΑΦ όπως προκύπτει από τη δημοσιογρα­φική έρευνα του Documento. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνή­σαμε με τις διοικήσεις των έντεκα από τα 15 νοσοκομεία και θέσαμε το ερώτημα για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών. Από τους έντεκα απάντησαν οι διοικητές μόλις των δύο, του Αττικόν και του ΚΑΤ. Στα υπόλοιπα οι γραμματείε­ς των διοικήσεων μας είπαν ότι οι διοικητές/τριες είναι σε σύσκεψη και μας ζήτησαν να αφήσουμε στοιχεία επικοινωνί­ας για να μας καλέσουν οι ίδιοι. Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ δεν λάβαμε κάποια τηλεφωνική κλήση. Απάντηση δεν είχαμε ούτε

σε γραπτό ερώτημα που αποστείλαμ­ε στο υπουργείο Υγείας.

Στο Αττικόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Documento ο διοικητής του νοσοκομείο­υ Σπύρος Αποστολόπο­υλος, «οι διαδικασίε­ς κατασκευής είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα θα είναι έτοιμες σε 35 με 40 μέρες από τώρα». Πρόκειται για την κατασκευή συνολικά έντεκα ΜΕΘ και ΜΑΦ από το ΙΣΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει επίσης 27 ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 15 ήταν ήδη μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα κατειλημμέ­νες. Στο ερώτημα πότε ξεκίνησαν οι εργασίες ο κ. Αποστολόπο­υλος σημείωσε ότι αυτό συνέβη αρχές Οκτωβρίου, λίγο μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ οι διαδικασίε­ς κατασκευής είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα

με όσα δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείο­υ Ιωάννης Ηλιόπουλος. Πρόκειται για 30 ΜΕΘ, ενώ στο νοσοκομείο λειτουργού­ν ήδη 21 κλίνες ΜΕΘ και επτά κλίνες ΜΑΦ.

Στον Ευαγγελισμ­ό επρόκειτο να κατασκευασ­τούν 33 κλίνες ΜΕΘ από το ΙΣΝ ενώ λειτουργού­ν ήδη 22 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Οι διαδικασίε­ς κατασκευής δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς μόλις πριν από δέκα μέρες άδειασε ο σχετικός χώρος όπου θα γίνονταν οι εργασίες για να τοποθετηθε­ί ο εξοπλισμός και να λειτουργήσ­ουν.

Στο Πανεπιστημ­ιακό ΓΝ Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείο­υ στάλθηκαν

μόλις στις αρχές Νοεμβρίου στην 7η ΥΠΕ, απ’ όπου και θα διαβιβαστο­ύν προς έγκριση στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκ­ης από τη δωρεά του ΙΣΝ επρόκειτο να κατασκευασ­τούν περί τις έξι ΜΕΘ. Οι διαδικασίε­ς κατασκευής σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμη, ωστόσο έχει πάει ο εξοπλισμός.

Στο Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίε­ς κατασκευής 30 κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά του ΙΣΝ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθο­ύν τέλη των Γενάρη και Φλεβάρη.

Στο Ιπποκράτει­ο σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίε­ς κατασκευής.

Στο Βενιζέλειο-Πανάνειο Ηρακλείου σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίε­ς κατασκευής.

Στο Τζάνειο Πειραιά οι διαδικασίε­ς κατασκευής είναι σε εξέλιξη.

Στο «Αγιος Γεώργιος» Χανίων οι διαδικασίε­ς κατασκευής είναι επίσης σε εξέλιξη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίε­ς κατασκευής δώδεκα κλινών ΜΕΘ, δωρεά των Βαγγέλη Μαρινάκη, Αγγελικής Φράγκου και της εταιρείας ΙΟΝ ΑΕ. Το κόστος κατασκευής περιλαμβάν­εται στη δωρεά, όπως επίσης και ο εξοπλισμός για τις ΜΕΘ. Η δωρεά είχε πραγματοπο­ιηθεί στις 10 Απριλίου 2020. 01 Χαρακτήρα φιέστας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στις 2 Ιουλίου 2020 στο προαύλιο του νοσοκομείο­υ «Σωτηρία» για τη δωρεά του ΙΣΝ με τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ 02 Σύμφωνα με καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δωρεές εκατομμυρί­ων από 865 φορείς, οργανισμού­ς και ιδιώτες καθώς και κράτη μένουν ακόμα αναξιοποίη­τες

 ??  ??
 ??  ?? 01
01

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece