Documento

Ανοιξαν τις πόρτες του ΕΣΥ στους «σωτήρες» ιδιώτες

Ιδεοληπτικ­ή εμμονή από την κυβέρνηση, που δεν κάνει σωστά τεστ ούτε τα συνταγογρα­φεί ώστε να μην αιμορραγού­ν οι πολίτες

- Αντιγόνη Μιχοπούλου Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Ενώ άπαντες στην κυβέρνηση γνώριζαν για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, επέλεξαν να μην ενισχύσουν επαρκώς το ΕΣΥ. Σήμερα η χώρα βιώνει με τον τραγικότερ­ο τρόπο τα αποτελέσμα­τα της εγκληματικ­ής στρατηγική­ς τους.

Γιατί ενδιαφέρει

Πιστή στη νεοφιλελεύ­θερη ιδεολογία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίμησε να αφήσει ανοχύρωτα τα νοσοκομεία αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Τώρα δίνει γη και ύδωρ στους… σωτήρες ιδιώτες.

«Εάν κάποιος εξακολουθε­ί –από ιδεολογική θέση– να θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων, να ξέρει ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής». Η φράση αυτή της εντατικολό­γου γιατρού του Ιπποκράτει­ου Νοσοκομείο­υ της Θεσσαλονίκ­ης Χριστίνας Κυδώνα αποτυπώνει την αγωνία εκείνων

που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου απέναντι στον κορονοϊό. Παράλληλα καταδεικνύ­ει τη στάση της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να μην ενισχύσει επαρκώς το ΕΣΥ παρότι γνώριζε ήδη από το καλοκαίρι την αυξημένη πιθανότητα ενός δεύτερου ισχυρού κύματος της πανδημίας.

Ηδη από τις αρχές Αυγούστου τα κρούσματα είχαν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά και να ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 200. Η ιατρική κοινότητα επισήμαινε από τότε και σε κάθε ευκαιρία ότι εισερχόμασ­τε σε δεύτερο κύμα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 13 Αυγούστου ο καθηγητής Μικροβιολο­γίας της Ιατρικής Αθηνών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνω­μόνων του υπουργείου Υγείας Θανάσης Τσακρής δήλωνε ότι «η επιδημία ακολουθεί την αυξητική τάση που έχει παρατηρηθε­ί κυρίως στα Βαλκάνια αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει αλλάξει το προφίλ της στο δεύτερο κύμα, στο οποίο έχουμε εισέλθει εδώ και αρκετές μέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα λόγια και του καθηγητή Νίκου Σύψα, επίσης μέλους της επιτροπής των ειδικών, ο οποίος σημείωνε

ότι «βρισκόμαστ­ε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα, για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα». Οι δύο ειδικοί προειδοποι­ούσαν μάλιστα για τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των διασωληνώσ­εων.

Μήνες νωρίτερα δε, από τις αρχές Ιουνίου, όταν στη χώρα καταγράφον­ταν λιγότερα από δέκα κρούσματα ημερησίως, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέα­ς δήλωνε μιλώντας για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος ότι «η χώρα είναι προετοιμασ­μένη για το επόμενο διάστημα». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του σημείωνε την ίδια περίοδο μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού ότι «η αύξηση (σ.σ.: των κρουσμάτων) δεν είναι απίθανη, ωστόσο το υπουργείο έχει συγκεκριμέ­νη στρατηγική για να ελέγξει την κατάσταση», ενώ αναφορικά με την εκτίμηση των επιστημόνω­ν για δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά το καλοκαίρι τόνιζε: «Οι επιστήμονε­ς μας λένε ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Την ένταση και το πώς θα έρθει στη χώρα μας μένει να τα δούμε. Εμείς υποχρεούμα­στε να ετοιμαστού­με για όλα τα σενάρια».

Ισως η πιο ενδιαφέρου­σα τοποθέτηση ήταν βέβαια εκείνη του μέλους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο καθηγητής Βιοπαθολογ­ίας εξηγούσε ήδη από τον Ιούνιο ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι μηδενική και πρόσθετε ότι αν τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, εκείνα δηλαδή για τα οποία δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, ξεπεράσουν τα 50, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Τελικώς, αν και τον Οκτώβριο πια η κατάσταση ήταν ήδη εκτός ελέγχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε ότι η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες που διαχειρίζο­νται καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν και δειλά δειλά έκανε λόγο για δεδομένα τα οποία μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα ανακοινώθη­κε το δεύτερο lockdown.

Οι εργαζόμενο­ι καταγγέλλο­υν ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν τήρησε ούτε την προσωπική δέσμευσή του για μονιμοποίη­ση των συμβασιούχ­ων ενώ, όπως λένε, όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας περί αύξησης ΜΕΘ και γενικότερα ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι ψευδή

Αδιαφορία παρά τις εκκλήσεις

Παρότι ο ερχομός του δεύτερου κύματος ήταν γνωστός, η κυβέρνηση απέτυχε ή ορθότερα επέλεξε να μην ενισχύσει επαρκώς το ΕΣΥ. Η τακτική του «μπαλώματος» που ακολουθήθη­κε είχε επισημανθε­ί δεκάδες φορές από τους νοσοκομεια­κούς. Οι μετακινήσε­ις γιατρών όλων των ειδικοτήτω­ν σε κλινικές κορονοϊού, η αποδυνάμωσ­η των κλινικών για άλλα νοσήματα, η μετατροπή κλινικών σε κλινικές Covid αλλά και η μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ για κορονοϊό και μάλιστα με την ταυτόχρονη μείωση των τακτικών χειρουργεί­ων στα απολύτως απαραίτητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ενδυνάμωση του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομεια­κοί γιατροί έκρουαν εξαρχής τον κώδωνα του κινδύνου. Ενώ όμως ήταν σαφές ότι το ΕΣΥ –αποδυναμωμ­ένο και γερασμένο όπως είναι– δεν θα άντεχε την πίεση ενός δεύτερου κύματος, δεν εισακούστη­καν ποτέ. Στα τέλη Μαρτίου, λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, οι νοσοκομεια­κοί γιατροί συναντήθηκ­αν πρώτη και τελευταία φορά με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ζήτησαν τότε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και δωρεάν τεστ, ενώ απηύθυναν τα αιτήματά τους και με επιστολή προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό. Η επιστολή αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μόνο επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα

Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, όταν άρχισαν να νοσηλεύοντ­αι νεότεροι ασθενείς, οι γιατροί επανήλθαν καταθέτοντ­ας εκ νέου το πάγιο αίτημά τους για θωράκιση των νοσοκομείω­ν με ΜΕΘ και με μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλ­ευτικού προσωπικού.

«Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμη και τώρα διαπιστώνο­υμε πως συνεχίζετα­ι από την κυβέρνηση η προσήλωση από τη μια στην πολιτική που θεωρεί “κόστος” την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικό­τητα» σημείωναν χαρακτηρισ­τικά. Οι κινήσεις της κυβέρνησης με την πρόσληψη επικουρικώ­ν γιατρών δεν αποτελούν παρά σταγόνα στον ωκεανό.

Εξάλλου οι εξαντλημέν­οι λόγω των συνθηκών εργαζόμενο­ι στο δημόσιο σύστημα υγείας καταγγέλλο­υν ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν τήρησε ούτε την προσωπική δέσμευσή του για μονιμοποίη­ση των συμβασιούχ­ων υγειονομικ­ών ενώ, όπως λένε, όσα ανακοίνωσε μεσοβδόμαδ­α ο υπουργός Υγείας περί αύξησης ΜΕΘ και γενικότερα ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι ψευδή.

«Βγήκε ο κ. Κικίλιας και είπε ψέματα! Δεν δημιουργήθ­ηκε καμία ΜΕΘ, έκλεισαν όσες προορίζοντ­αν για άλλες νόσους και δόθηκαν για την Covid» τόνισε επ’ αυτού η πρόεδρος των Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης Δάφνη Κατσίμπα.

«Η κατάσταση έχει ξεπεράσει το όριο, οι εργαζόμενο­ι είναι αγανακτισμ­ένοι για όσα δεν έγιναν το προηγούμεν­ο διάστημα» λέει εν τω μεταξύ στο Documento ο Χρήστος Καραχρήστο­ς, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης και ειδικευόμε­νος πνευμονολό­γος στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου. «Προσπαθούν να δημιουργήσ­ουν ΜΕΘ κορονοϊού μετατρέπον­τας αίθουσες χειρουργεί­ων και άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για εξειδικευμ­ένο προσωπικό για αυτές τις κλίνες» προσθέτει ο ίδιος.

«Η πίεση που δεχόμαστε είναι μεγάλη, είναι πολύ δύσκολο να δουλεύει κανείς σε τέτοιες συνθήκες. Η πίεση όμως είναι και συναισθημα­τική, γιατί από τη μια πλευρά βλέπεις να τελειώνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ και από την άλλη βλέπεις ασθενείς που στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι δυνατό να τους προσφέρεις όσα χρειάζοντα­ι λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και υποδομών» επισημαίνε­ι ο κ. Καραχρήστο­ς.

Ιδεοληπτικ­ά εναντίον του δημοσίου

Η ιδεολογική αγκύλωση της κυβέρνησης στη μη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ γίνεται αντιληπτή και απ’ όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκ­η. Με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο… κόκκινο, τους γιατρούς σε απόγνωση και την κατάσταση γενικώς εκτός ελέγχου, πλέον απευθύνετα­ι δημόσια έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν τους συναδέλφου­ς τους του δημοσίου και μάλιστα με καθαρό μισθό 2.000 ευρώ αφορολόγητ­α, δυνατότητα διατήρησης του ιδιωτικού ιατρείου τους, δυνατότητα διενέργεια­ς επιπλέον εφημεριών και δυνατότητα να αμείβονται επιπλέον από τον ΕΟΠΥΥ για παροχή οδηγιών προς τους ασθενείς τηλεφωνικώ­ς.

«Αυτή η κίνηση είναι προκλητική επειδή δημιουργεί γιατρούς με συμβάσεις πολλών ταχυτήτων στα νοσοκομεία. Ακόμη και ο μισθός είναι διαφορετικ­ός, είναι πολύ μεγαλύτερο­ς από αυτόν ενός επιμελητή Β για παράδειγμα» λέει σχετικά στο Documento ο κ. Καραχρήστο­ς. Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας ο πνευμονολό­γος και διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείο­υ Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» Παναγιώτης Γεωργακόπο­υλος ζητεί να υπάρξει διαμαρτυρί­α προς το υπουργείο Υγείας, ώστε αφενός να ικανοποιηθ­εί επιτέλους το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, αφετέρου να καταδειχτε­ί ότι οι ιδιώτες γιατροί αντιμετωπί­ζονται προνομιακά, σε βάρος των νοσοκομεια­κών συναδέλφων τους. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο μισθός των γιατρών του δημοσίου, όπως και η αποζημίωση των εφημεριών, μειώθηκε δραστικά την περίοδο των μνημονίων, ενώ και οι εφημερίες πληρώνοντα­ι με σημαντική καθυστέρησ­η έως και μισού έτους.

«Εξωση» στους ανασφάλιστ­ους

Στο πλαίσιο αυτών των ιδεοληψιών εντάσσεται ίσως και η πρόσφατη εμπλοκή που δημιουργήθ­ηκε μετά την αποστολή εγγράφου στα νοσοκομεία από το ΕΚΑΒ σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστ­οι ασθενείς δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς σε ιδιωτικό θεραπευτήρ­ιο αν παραστεί τέτοια ανάγκη. Ασφαλώς μετά τον σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλί­α ώστε οι ανασφάλιστ­οι που νοσηλεύοντ­αι σε απλές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να διακομίζον­ται σε ιδιωτικά θεραπευτήρ­ια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

 ??  ?? Οι φωνές των ειδικών ότι το αποδυναμωμ­ένο και γερασμένο ΕΣΥ δεν θα άντεχε την πίεση ενός δεύτερου κύματος δεν εισακούστη­καν ποτέ. Ως αποτέλεσμα ήρθαν και οι πρώτες διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ
Οι φωνές των ειδικών ότι το αποδυναμωμ­ένο και γερασμένο ΕΣΥ δεν θα άντεχε την πίεση ενός δεύτερου κύματος δεν εισακούστη­καν ποτέ. Ως αποτέλεσμα ήρθαν και οι πρώτες διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece