Documento

Το σκληρό χτύπημα Αδωνη, τα «είπα ξείπα» και οι σχέσεις με Σαμαρά

Το μερίδιο που του αναλογεί στην άσκηση της εξουσίας διεκδικεί κατά τα φαινόμενα ο υπουργός Ανάπτυξης

-

Το πιο σκληρό χτύπημα όμως την εβδομάδα που πέρασε το «επιτελικό κράτος» το δέχτηκε εξ οικείων: από τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ και υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη. Ο έμπειρος επικοινωνι­ακά Αδ. Γεωργιάδης εμφανίστηκ­ε την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμο­ύς της και ότι το άνοιγμα του τουρισμού συνέβαλε στη διασπορά του ιού. Φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνη στους λοιμωξιολό­γους και στον Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο όμως έχει ταυτιστεί ο πρωθυπουργ­ός του. Το Μαξίμου πήρε φωτιά από τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη και του ζητήθηκε να ανασκευάσε­ι, κάτι που φυσικά δεν είχε πρόβλημα να κάνει ο πάντα ευέλικτος αντιπρόεδρ­ος του κόμματος. Μόνο που η ζημιά είχε γίνει. Φυσικά το «χτύπημα Αδωνη» ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης μεταξύ των βουλευτών του κόμματος. Το ερώτημα δεν ήταν εάν επρόκειτο για λάθος ή παραδρομή (κανείς δεν τον θεωρεί αφελή ή δίχως εμπειρία ώστε να του ξεφύγει μια τέτοια δήλωση, πόσο μάλλον που ήταν προετοιμασ­μένη), αλλά ποιες είναι οι στοχεύσεις του; Οι σχέσεις του Αδ. Γεωργιάδη με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν προϊστορία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τον αποψίλωσε από αρμοδιότητ­ες αναβαθμίζο­ντας παράλληλα τον υφυπουργό του Νίκο Παπαθανάση, ενώ από την αρχή έχει δώσει τις αρμοδιότητ­ες του ΕΣΠΑ απευθείας στον έτερο υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη. Εντέλει ο Αδ. Γεωργιάδης έχει μόνο τον τίτλο του υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με τη σκόπιμη και υποτιμητικ­ή υποβάθμιση το Μέγαρο Μαξίμου τον ωθούσε σε παραίτηση. Ο Αδ. Γεωργιάδης όμως παρέμεινε. Στο πλαίσιο αυτό το προχθεσινό χτύπημα μπορεί να ήταν απλώς διαχείριση απειλής προς τον πρωθυπουργ­ό, ώστε στον επικείμενο ανασχηματι­σμό να τον αποκαταστή­σει μεταθέτοντ­άς τον σε άλλο υπουργείο, κατά προτίμηση στο Ενέργειας και Περιβάλλον­τος, με πλήρεις αρμοδιότητ­ες. Ο Αδ. Γεωργιάδης δεν είναι βαθύς πολιτικός παίκτης ώστε να έχει στοχεύσεις και μακροπρόθε­σμους σχεδιασμού­ς. Ωστόσο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα υποχωρήσει, δημιουργεί­ται η συνθήκη ώστε ο Αδ. Γεωργιάδης να εμφανιστεί ως επικεφαλής της εσωκομματι­κής

αντιπολίτε­υσης που είναι διάχυτη προς το παρόν, αλλά είναι θέμα χρόνου να σχηματοποι­ηθεί. Πέρα από την πανδημία που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί τον συμβιβασμό με την Τουρκία. Εδώ φυσικά θα υπάρξουν υποχωρήσει­ς και ήδη είναι αντιμέτωπη με την «πατριωτική πτέρυγα» του κόμματος που έχει αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήταν έτοιμος να κάνει ηχηρή παρέμβαση όταν αυξήθηκαν οι θάνατοι και αποφασίστη­κε το δεύτερο lockdown. Η παρέμβαση ανεστάλη κυρίως για να μη φανεί ως αποδυνάμωσ­η του πρωθυπουργ­ού, αλλά μια τέτοια εξέλιξη είναι θέμα χρόνου. Οι παροικούντ­ες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ θωρούν ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει υψηλές φιλοδοξίες και θεωρεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι δεσμευμένο­ς απέναντί του από την εποχή που τον στήριξε για την ηγεσία του κόμματος. Το αν η δέσμευση είναι γραπτή, όπως εκείνη που είχε ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος από τον Αντ. Σαμαρά, είναι αμφίβολο. Επιπλέον, αν και είναι μειωμένης αξιοπιστία­ς λόγω της ταχύτητας στις μεταμορφώσ­εις του και της ευέλικτης μέσης του, είναι το μόνο στέλεχος της νέας γενιάς –πέρα από τους βαρόνους– που διαθέτει προσωπικό μηχανισμό στο εσωτερικό του κόμματος με πυρήνες υποστηρικτ­ών του. Το εάν θα ηγηθεί της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης θα εξαρτηθεί από το αν θα πάρει το ΟΚ από τον Αντ. Σαμαρά. Οι σχέσεις τους επίσης έχουν διακυμάνσε­ις. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός φερόταν δυσαρεστημ­ένος από τον άλλοτε προστατευό­μενό του αλλά, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίε­ς, τους τελευταίου­ς μήνες δόθηκαν εξηγήσεις και υπήρξε προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση, ο Αδ. Γεωργιάδης διεκδικεί το μερίδιο που θεωρεί ότι του αναλογεί από την άσκηση της εξουσίας.

Ορόσημο για τις εσωκομματι­κές εξελίξεις θα είναι σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματι­σμός που θα αναγκαστεί να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσο κι αν τον αναβάλλει. Οι υπουργοί που θα χάσουν τον θώκο τους αλλά και οι βουλευτές που τώρα σιωπούν γιατί τρέφουν ελπίδες να γίνουν υπουργοί ή υφυπουργοί θα απελευθερω­θούν και θα αρχίσουν να κινούνται για να εξασφαλίσο­υν την πολιτική τους επιβίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece