Documento

Εμβόλιο ελπίδας σε κούρσα μετά πολλών εμποδίων

Σε αγώνα ταχύτητας στρωμένο με πολλά εκατομμύρι­α οι φαρμακοβιο­μηχανίες, που δηλώνουν αισιόδοξες αλλά χωρίς ολοκληρωμέ­νες έρευνες μέχρι στιγμής

-

Εν συντομία

Οι ελπίδες που σκόρπισε η ανακοίνωση της Pfizer για τα αποτελέσμα­τα του εμβολίου της σκόρπισε χαμόγελα, αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν πολλά άλυτα ακόμη ζητήματα όπως και οικονομικο­ί και γεωπολιτικ­οί ανταγωνισμ­οί.

Γιατί ενδιαφέρει

Αγορά και κυβερνήσει­ς προσκυνούν στον βωμό του εμβολίου.

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται βυθισμένη στη δίνη της πανδημίας οι φαρμακοβιο­μηχανίες και τα ινστιτούτα βιοτεχνολο­γίας σε όλο τον κόσμο έχουν επικεντρώσ­ει τις έρευνές τους στην ανακάλυψη του νέου εμβολίου που θα καταφέρει να αποκαταστή­σει την κανονικότη­τα στη διεθνή κοινότητα. Σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 47 εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται στις διάφορες φάσεις των κλινικών δοκιμών, μερικά από αυτά ήδη στην τελευταία φάση τους, ενώ 87 ακόμη βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο δοκιμών σε ζώα.

Η πρόκληση είναι τεράστια καθώς τυπικά τα εμβόλια απαιτούν χρόνια ερευνών και δοκιμών προτού φτάσουν σε κλινικό επίπεδο. Η καταστροφι­κή διάδοση του κορονοϊού, ωστόσο, με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να ξεπερνούν πλέον το 1,3 εκατομμύρι­ο και τη συνεπαγόμε­νη ύφεση από τα σκληρά προληπτικά μέτρα, τα οποία σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) οδηγούν κάθε μήνα σε οικονομικέ­ς απώλειες 500 δισ. δολαρίων (423 δισ. ευρώ), έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμέν­ου επιστημονι­κή ερευνητική έξαρση.

Την τελευταία εβδομάδα ένα από τα υπό δοκιμή εμβόλια, των εταιρειών Pfizer και BioNTech με τη συμμετοχή και της κινεζικής Fosun, ανακοινώθη­κε ότι έχει το πρωτοφανές ποσοστό αποτελεσμα­τικότητας 90%, ενισχύοντα­ς με ένεση αισιοδοξία­ς την παγκόσμια κοινότητα αλλά και τα χρηματιστή­ρια, παρότι οι αναλυτές κρίνουν ότι είναι ακόμα νωρίς. Οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθε­ί και παρότι η ανακοίνωση έγινε με δελτίο Τύπου της Pfizer χωρίς δημοσίευση των επιστημονι­κών δεδομένων, εκτινάχτηκ­αν δείκτες των χρηματιστη­ρίων, όπως ο S&P 500 κατά 3,6% και ευρωπαϊκοί κατά 5% και 8%.

Το πρώτο στάδιο έρευνας για ένα νέο εμβόλιο είναι το προκλινικό. Σε αυτό γίνονται οι απαιτούμεν­οι έλεγχοι προκειμένο­υ να αποκλειστο­ύν σοβαρές παρενέργει­ες, δηλαδή η τοξικότητά του. Συνήθως οι προκλινικέ­ς έρευνες δεν είναι χρονοβόρες. Ωστόσο παρέχουν απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς για τη δοσολογία και τα επίπεδα τοξικότητα­ς. Ανάλογα με τα αποτελέσμα­τα οι ερευνητές περνάνε κατόπιν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Η εξαιρετικά γρήγορη εκκίνηση των ερευνών για το εμβόλιο του κορονοϊού, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύμα­τα σε επιστημονι­κά περιοδικά, έγινε εφικτή χάρη στην ερευνητική εργασία της Κινέζας Σι Ζενγκλί πάνω στους κορονοϊούς τύπου SARS στο ινστιτούτο της κινέζικης πόλης Γουχάν στην επαρχία Χουμπέι, όπου καταγράφηκ­αν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Η Σι Ζενγκλί και η ομάδα της είχαν δημοσιεύσε­ι το 2019 την εκτενή έρευνά τους πάνω σε στελέχη κορονοϊών που είχαν βρεθεί σε ένα είδος νυχτερίδας. Τα αποτελέσμα­τα

των ερευνών τους βοήθησαν να ταξινομηθε­ί πολύ γρήγορα το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού και να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες για το νέο εμβόλιο.

Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν το δεύτερο και βασικότερο στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων, καθώς στις διάφορες φάσεις του γίνονται οι δοκιμές σε δείγματα ανθρώπων.

Στην πρώτη φάση τα εμβόλια χορηγούντα­ι σε μικρό αριθμό ανθρώπων και ελέγχονται η ασφάλεια και η δοσολογία τους. Σήμερα στη φάση αυτή βρίσκονται 38 εμβόλια.

Στη δεύτερη φάση των δοκιμών το εμβόλιο χορηγείται σε μεγαλύτερο δείγμα, εκατοντάδω­ν ανθρώπων και διάφορων ηλικιακών ομάδων, όπως παιδιά και ηλικιωμένο­ι. Πρόκειται για εκτεταμένε­ς δοκιμές ασφαλείας και στη φάση αυτή βρίσκονται 14 εμβόλια.

Το τελικό στάδιο δοκιμών

Τελευταίο κρίσιμο στάδιο είναι το τρίτο (φάση 3), στο οποίο γίνονται μεγάλης κλίμακας τεστ αποτελεσμα­τικότητας. Το εμβόλιο δίνεται σε χιλιάδες άτομα προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί πόσοι θα μολυνθούν και τα αποτελέσμα­τα συγκρίνοντ­αι με τους εθελοντές που τους έχει χορηγηθεί placebo εμβόλιο. Στην τελευταία αυτή φάση βρίσκονται έντεκα εμβόλια, μεταξύ των οποίων εκείνα της Pfizer/BioNTech και του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, που το αναπτύσσει σε συνεργασία με την AstraZenec­a.

Οι δοκιμές αυτές θα δείξουν εάν το εμβόλιο προστατεύε­ι από τον ιό. Τον Ιούνιο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνέστησε στις εταιρείες που πειραματίζ­ονται για το εμβόλιο ότι το ποσοστό προστασίας θα πρέπει να είναι

τουλάχιστο­ν στο 50% του δείγματος – οι συνθήκες έχουν οδηγήσει σε εκπτώσεις των στάνταρντ.

Η ανακοίνωση του νέου κανονισμού έγινε την ίδια στιγμή που το εμβόλιο της αμερικανικ­ής Moderna ετοιμαζότα­ν να εισέλθει στην τρίτη φάση των δοκιμών και στην παγκόσμια κούρσα των φαρμακευτι­κών κολοσσών δοκιμάζοντ­αν ήδη άλλα 145 εμβόλια, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Οι δοκιμές της φάσης 3 είναι αρκετά μεγάλης κλίμακας, ώστε να αποκαλύψου­ν στοιχεία για τις σπάνιες παρενέργει­ες. Για να εγκριθεί και να χορηγηθεί ένα εμβόλιο σε ευρεία κλίμακα θα πρέπει να είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά και αποτελεσμα­τικό.

Διανομή και αγορά

Αυτήν τη στιγμή οι ελπίδες για την ανακάλυψη εμβολίου στη μάχη εναντίον της Covid-19 εναποτίθεν­ται σε λίγες μεγάλες φαρμακοβιο­μηχανίες και σε έναν μεγάλο αριθμό μικρότερων εταιρειών βιοτεχνολο­γίας. Συνολικά υπάρχουν παγκοσμίως 80 εγχειρήματ­α που στοχεύουν στην εύρεση εμβολίου, με πολλές φαρμακευτι­κές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα να συνεργάζον­ται με τη μορφή κοινοπραξί­ας προκειμένο­υ να διεκδικήσο­υν σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Ο Γίργκεν Βάσεμ, καθηγητής Διοίκησης Μονάδων Υγείας στο Πανεπιστήμ­ιο Ντούισμπου­ργκ – Εσση της Γερμανίας, σημειώνει σε άρθρο της Deutsche Welle ότι η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων συνήθως καθοδηγείτ­αι από τις δυνάμεις της αγοράς. «Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ότι οι αγορές στη δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και στις ΗΠΑ θα προμηθευτο­ύν πρώτες το

εμβόλιο, καθώς οι ασθενείς τους μπορούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Γι’ αυτό τον λόγο, προκειμένο­υ τα κράτη να αποφύγουν να βρεθούν τελευταία στη σειρά αναμονής, έχουν επιδοθεί σε κούρσα συμφωνιών με τις πολυεθνικέ­ς που δείχνουν να είναι πιο μπροστά στις έρευνες. Οσα από τα κράτη διαθέτουν υποδομές και αποτελεσμα­τικά ερευνητικά κέντρα έχουν διαθέσει πόρους εκατομμυρί­ων προκειμένο­υ να αναπτύξουν το δικό τους εμβόλιο για τις εσωτερικές ανάγκες, και όχι μόνο, καθώς τυχόν επιτυχία θα αποφέρει τεράστια κέρδη».

Ο πολιτικός ανταγωνισμ­ός

Σήμερα στην τελευταία φάση των εμβολίων βρίσκονται οι μεγαλύτερε­ς φαρμακοβιο­μηχανίες, οι οποίες αντί κρατικών επιχορηγήσ­εων κλείνουν συμφωνίες για εξασφάλιση μελλοντικώ­ν δόσεων, οδηγώντας τις χώρες σε έναν ανταγωνισμ­ό άνευ προηγουμέν­ου. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η επιχείρηση «Ταχύτητα φωτός» της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία ενώ στους στόχους όριζε τη χρηματοδότ­ηση εμβολίων, θεραπειών και διάγνωσης, μέχρι στιγμής έχει διαθέσει την πλειονότητ­α των πόρων σε χρηματοδότ­ηση εμβολίων έναντι μελλοντικώ­ν παραγγελιώ­ν.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος αυτού η αμερικανικ­ή εταιρεία βιοτεχνολο­γίας Moderna έλαβε κρατική επιχορήγησ­η 1 δισ. δολαρίων (846 εκατ. ευρώ) από την Ουάσινγκτο­ν κι ενώ είχε ανακοινώσε­ι ότι έμπαινε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Στις 11 Αυγούστου η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε επιπλέον οικονομική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων (1,27 δισ. ευρώ) προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι 100 εκατ. δόσεις εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί από τον

FDA. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της εταιρείας, το οποίο κοινοποίησ­αν τον Σεπτέμβριο αφού είχε αλλάξει το καλοκαίρι, η πολυεθνική θα αναμείνει να νοσήσει σημαντικό μέρος των εθελοντών προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι ανεπιθύμητ­α συμπτώματα. Το εμβόλιο πλέον βρίσκεται στην τρίτη φάση των δοκιμών και έχει λάβει γραπτή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και βρίσκεται μαζί με το εμβόλιο της AstraZenec­a (1.10.2020) και της Pfizer (6.10.2020) σε διαδικασία κυλιόμενης ανασκόπηση­ς (under rolling review). Η πολυεθνική έχει συνάψει αντίστοιχε­ς συμφωνίες με τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Κατάρ.

Στην τελική φάση των δοκιμών βρίσκεται και το εμβόλιο των εταιριών Pfizer και BioNTech, που και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ στις 22 Ιουλίου ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερε­ς επενδύσεις εξασφαλίζο­ντας 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου αντί συμβολαίου 2 δισ. δολαρίων (1,7 δισ. ευρώ), με παράδοση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και δυνατότητα αγοράς 500 εκατ. επιπλέον δόσεων.

Στο προχωρημέν­ο στάδιο κλινικών δοκιμών βρίσκονται επίσης τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε συνεργασία με το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Μπεθ, λήπτες κι αυτοί αδρής οικονομική­ς βοήθειας από τις ΗΠΑ, της βρετανοσου­ηδικής εταιρείας AstraZenec­a σε συνεργασία με το Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης και της αμερικανικ­ής Novavax, η οποία επίσης ευνοήθηκε με 1,6 δισ. δολάρια (1,35 δισ. ευρώ) από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι εν λόγω πολυεθνικέ­ς του φαρμάκου στην πορεία των δοκιμών τους χρειάστηκε να σταματήσου­ν την έρευνα λόγω

παρενέργει­ας σε εθελοντή.

Στο τελικό στάδιο των δοκιμών βρίσκονται επίσης τα εμβόλια τριών κινεζικών εταιρειών και του ρωσικού κρατικού κέντρου ερευνών Γκαμαλίγια. Τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε την έγκριση του εμβολίου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ακολουθήσε­ι αντίστοιχη έγκριση για το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics. Οπως αποκαλύφθη­κε, η έγκριση είχε δοθεί χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσμα­τα των δοκιμών της φάσης 3, με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν ότι η εσπευσμένη διαδικασία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Ως επιτυχία για την Κούβα κρίνεται η ανάπτυξη δύο εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο πρώτο στάδιο κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κούβας στον Παναμερικα­νικό Οργανισμό Υγείας στο πρακτορείο Reuters, «η συνεισφορά της Κούβας με το εμβόλιό της θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για συγκεκριμέ­νους ευαίσθητου­ς πληθυσμούς στην περιοχή» όπως οι ηλικιωμένο­ι ή οι απομακρυσμ­ένες κοινότητες ιθαγενών.

Προκλήσεις και σκεπτικισμ­ός

Τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία της εμφύτευσης γενετικού υλικού του ιού μέσω του mRNA προκειμένο­υ να ενεργοποιή­σουν το ανοσοποιητ­ικό σύστημα, τα λεγόμενα γενετικά εμβόλια, απαιτούν σταθερά πολύ χαμηλή θερμοκρασί­α στους -80°C μέχρι τη στιγμή της χορήγησης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, με αποτέλεσμα να καθίσταντα­ι ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής του εμβολίου και φυσικά εξαιρετικά κοστοβόρες.

Ενώ επικρατεί ήδη σκεπτικισμ­ός για την ταχύτητα των ερευνών, επιστήμονε­ς παραμένουν επιφυλακτι­κοί ως προς την αποτελεσμα­τικότητα των εμβολίων στα ηλικιωμένα άτομα, μία από τις πιο ευαίσθητες ομάδες που πλήττονται από την Covid-19. Επίσης κρίσιμο είναι εάν προλαμβάνε­ι τη μεταδοτικό­τητα, καθώς έχει αποδειχτεί η πρόληψη των συμπτωμάτω­ν αλλά δεν έχει εξακριβωθε­ί ο περιορισμό­ς της μετάδοσης σε ασυμπτωματ­ικές περιπτώσει­ς και φυσικά η αποτελεσμα­τικότητά του σε μακροχρόνι­ο επίπεδο.

Κρίσιμη ερώτηση η οποία τίθεται από τους παγκόσμιου­ς οργανισμού­ς και ανακύπτει ήδη είναι ποιες χώρες θα εξυπηρετηθ­ούν πρώτες. Σύμφωνα με τη δήλωση της ειδικής σε θέματα υγείας Ιλόνα Κίκμπους στην Deutsche Welle, οι υγειονομικ­ές αρχές παγκοσμίως συνεργάζον­ται για να βρουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της δίκαιης διανομής, αλλά συμπληρώνε­ι: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες για μια δίκαιη διανομή του πιθανού εμβολίου».

Οπως φάνηκε από την πρόσφατη δήλωση στο Sky News του καθηγητή Ουγκούρ Σαχίν, ιδρυτή της BioNTech, ο οποίος ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότη­τα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη «από τα μέσα του επόμενου χρόνου». Η τύχη των υπόλοιπων χωρών μάλλον θα παραμείνει αβέβαιη.

Οι ασφυκτικές συνθήκες και τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε εκπτώσεις για τα στάνταρ των εμβολίων. Ο νέος κανονισμός ήρθε τη στιγμή που το εμβόλιο της αμερικανικ­ής Moderna μπαίνει στην τρίτη φάση των δοκιμών

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece