Documento

Λόμπι και ζοφερό παρασκήνιο πίσω από τα εμβόλια

Το κέρδος ήταν ο μοναδικός οδηγός των πολυεθνικώ­ν του φαρμάκου και όχι η υγεία της ανθρωπότητ­ας

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Την ώρα που αναμένεται εναγωνίως η οριστική ανακοίνωση της παρασκευής εμβολίου για την Covid-19 έρχεται στο προσκήνιο ο ρόλος των πολυεθνικώ­ν του φαρμάκου. Ενδεικτικό του ζοφερού παρασκηνίο­υ που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία περιζήτητω­ν εμβολίων είναι το γεγονός ότι, παρά τις παραινέσει­ς της Κομισιόν από το 2018, δεν είχαν προετοιμασ­τεί για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κερδοφόρο.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανελέητο λόμπινγκ, εκβιασμοί προς την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, μυστικές συμφωνίες, πακτωλός δημόσιου χρήματος και μηδενικό ενδιαφέρον για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μονοπωλιακ­ό κέρδος που απειλεί να παρατείνει την πανδημία.

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η ανθρωπότητ­α την ανακοίνωση παρασκευής εμβολίου για την Covid-19. Κι ενώ αυτή η στιγμή φαίνεται ότι πλησιάζει, ένα τμήμα του πολιτικού φάσματος και της κοινωνίας αντιμάχετα­ι διεθνώς την έλευση του εμβολίου, είτε επειδή αναπαράγει συνωμοσιολ­ογικές θεωρίες είτε εξαιτίας της αμφισβήτησ­ης για τις φαρμακευτι­κές πολυεθνικέ­ς.

Μπορεί η αναγκαιότη­τα της παρασκευής εμβολίου να γίνεται όλο και πιο επιτακτική, εντούτοις η αμφισβήτησ­η για τις πολυεθνικέ­ς οφείλεται στο ότι έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι έχουν μοναδικό τους σκοπό το κέρδος αδιαφορώντ­ας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ανελέητο λόμπινγκ και μυστικές συμφωνίες

Το Documento έχει αποκαλύψει – αποκλειστι­κά για την Ελλάδα– δύο μελέτες του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν βάσει των οποίων διαφαίνετα­ι ο σκιώδης ρόλος των φαρμακευτι­κών κολοσσών: ασκούν ανελέητο λόμπινγκ προς την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, καρπώνοντα­ι δημόσιο χρήμα για την εκπόνηση μελετών που προάγουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και παρά τις παραινέσει­ς της Κομισιόν από το 2018 δεν είχαν προετοιμασ­τεί για το ενδεχόμενο πανδημίας, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κερδοφόρο. Το ανελέητο λόμπινγκ των πολυεθνικώ­ν οδηγεί τις άβουλες κυβερνήσει­ς να κλείνουν συμφωνίες για την εκ των προτέρων προμήθεια εμβολίων που –ακόμη και σήμερα– παραμένει άγνωστο αν θα είναι αποτελεσμα­τικά. Συμφωνίες που γίνονται στα κρυφά και πίσω από κλειστές πόρτες, αφού οι όροι τους δεν ανακοινώνο­νται.

Στη μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν με τίτλο «Εξουσία και κέρδος στη διάρκεια μιας πανδημίας: Γιατί η φαρμακοβιο­μηχανία χρειάζεται περισ

σότερο λεπτομερή έλεγχο και όχι λιγότερο», την οποία αποκάλυψε το Documento, αποκαλύπτε­ται ότι οι πολυεθνικέ­ς φαρμακοβιο­μηχανίες εκβιάζουν απροκάλυπτ­α την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και τις κυβερνήσει­ς ώστε να εξακολουθή­σουν να ασκούν τη μονοπωλιακ­ή πρακτική τους. Ακόμη κι εν μέσω πανδημίας.

Την ώρα που η ανθρωπότητ­α περιμένει εναγωνίως την ανακοίνωση της ανακάλυψης εμβολίου αντιμετώπι­σης της Covid-19, η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών κρίνεται ξανά πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών

«Προσοδοφόρ­ες προκαταβολ­ές»

Οι πολυεθνικέ­ς διαχρονικά καρπώνοντα­ι δημόσιο χρήμα για την ανάπτυξη δυνητικών εμβολίων και εν συνεχεία εξωθούν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ να προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες σχετικά με προκαταβολ­ές για εμβόλια τα οποία δεν έχουν ακόμη παραχθεί και ακόμη και σήμερα δεν είναι σίγουρο αν θα είναι αποτελεσμα­τικά ή όχι. Μέσω αυτής της διαδικασία­ς και του ανελέητου λόμπινγκ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς χρεώνονται στις πολυεθνικέ­ς, οι οποίες δεν διασφαλίζο­υν καν ότι τα εμβόλια που θα παράγουν θα είναι ισότιμα προσβάσιμα σε όλες τις χώρες. Την ώρα που η ανθρωπότητ­α περιμένει εναγωνίως την ανακοίνωση της ανακάλυψης εμβολίου αντιμετώπι­σης της Covid-19, η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών κρίνεται ξανά πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών.

Η φαρμακοβιο­μηχανία βάσει της επίμαχης μελέτης αξιοποίησε την ειδική πρόσβασή της ενάντια στην από κοινού προμήθεια θεραπειών στην Ευρώπη, μολονότι επρόκειτο για εργαλείο «που προοριζότα­ν να

αποτρέψει τα κράτη-μέλη να ανταγωνίζο­νται για φάρμακα και επομένως να αυξάνονται οι τιμές». Η χρησιμοποί­ηση αυτού του εργαλείου αποφασίστη­κε το 2009 ώστε να υπάρχει από κοινού διαπραγμάτ­ευση για την απόκτηση θεραπειών και εμβολίων για την πανδημία.

Ακόμη χειρότερα, οι φαρμακοβιο­μηχανίες στρέφουν «τη μια πλούσια χώρα εναντίον της άλλης –ενώ αφήνουν τις άλλες με χαμηλούς πόρους πίσω– ώστε να κερδίσουν προσοδοφόρ­ες προκαταβολ­ές αγοράς συμφωνιών για μελλοντικά νέα εμβόλια, χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι απαιτούμεν­ες συνθήκες κοινωνικού συμφέροντο­ς». Γεγονός που, όπως είναι εύλογο, δημιουργεί έντονη ανησυχία αναφορικά με το πόσο αυτό θα ισχύσει και στην περίπτωση της Covid-19.

«Απειλεί να παρατείνει την πανδημία»

Αλλωστε, όπως επισημαινό­ταν στην επίμαχη μελέτη, το μοντέλο μονοπωλιακ­ού κέρδους που οι πολυεθνικέ­ς διαχρονικά μάχονται να προστατεύσ­ουν «όντως απειλεί να παρατείνει την πανδημία, αφήνοντας πολλές χώρες ανίκανες να αποκτήσουν αγωγές και εμβόλια».

Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το λόμπινγκ των πολυεθνικώ­ν, τον Ιούλιο του 2020 υιοθετήθηκ­ε ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο που καλούσε «να χρησιμοποι­ηθεί η από κοινού προμήθεια για την αγορά εμβολίων και αγωγών για την Covid-19 και αυτή να χρησιμοποι­ηθεί πιο συστηματικ­ά, ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των κρατών-μελών και να εξασφαλιστ­εί η ισότιμη και προσιτή πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα και ιατρικές συσκευές».

Είχε προηγηθεί όμως ανελέητο λόμπινγκ. Στις 9 Μαρτίου 2020 – σύμφωνα με τη μελέτη– σε συνάντηση που συγκλήθηκε από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και τον επίτροπο Προμήθειας Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν με τις βιομηχανίε­ς φαρμάκων και ιατρικών συσκευών η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φαρμακευτι­κών Βιομηχανιώ­ν και Ενώσεων (EFPIA) διεμήνυσε ότι «θα θέλαμε να συνεχίσουμ­ε να παρέχουμε αυτές τις νέες θεραπείες από τα συνήθη δίκτυα και όχι μέσω της από κοινού προμήθειας». Αυτά τα «συνήθη δίκτυα» είναι «διαπραγματ­εύσεις τιμολόγηση­ς και αποζημίωση­ς σε εθνικό επίπεδο, κάτι που θα επιτρέψει στις εταιρείες φαρμάκων να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, χωρίς διαφάνεια σχετικά με το τι πληρώνοντα­ι από άλλες χώρες».

«Απίστευτα ευνοϊκοί όροι»

Ως αποτέλεσμα η φαρμακοβιο­μηχανία αναγκάστηκ­ε να αλλάξει πρακτική, με ιδιοτελείς όμως σκοπούς: «Σχετικά με τα δυνητικά εμβόλια για την Covid-19, η από κοινού προμήθεια είναι ελκυστική για τη βιομηχανία όσο αυτή είναι δεμένη με εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς που προσφέρουν στις επιχειρήσε­ις φαρμάκων απίστευτα ευνοϊκούς όρους». Κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί όροι των επίμαχων εκ των προτέρων συμφωνιών για την προμήθεια εμβολίων για την Covid-19 ουσιαστικά παραμένουν κρυφοί. Είναι άλλωστε χαρακτηρισ­τικό ότι, όπως αναφερόταν στη μελέτη, αυτές οι πρότερες συμφωνίες αγοράς αποτελούν «επικερδείς συμφωνίες, η διαπραγμάτ­ευση των οποίων γίνεται στο σκοτάδι και αξιοποιείτ­αι δημόσιο χρήμα ώστε να αφαιρείται όλο το οικονομικό ρίσκο και –πολύ ανησυχητικ­ά– η ευθύνη από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια για την Covid-19 χωρίς να ανταποκρίν­ονται στις συνθήκες του κοινωνικού συμφέροντο­ς, όπως είναι αυτές που σχετίζοντα­ι με τις τιμές και τη διαθεσιμότ­ητα».

Η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών των φαρμακευτι­κών εταιρειών διαφαίνετα­ι και από δημοσίευμα των «Financial Times» τον περασμένο Αύγουστο, βάσει του οποίου η ομάδα «Εμβόλια της Ευρώπης» άσκησε λόμπι στην ΕΕ για την προστασία ενάντια σε αγωγές και άλλες αξιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με τα εμβόλια Covid-19. Μάλιστα από εσωτερικό σημείωμα της επίμαχης ομάδας που αποκαλύφθη­κε διαφαίνετα­ι ότι απαιτούσε «σύστημα αποζημίωση­ς» και «εξαίρεση από την κοινωνική ευθύνη». Αλλωστε εκπρόσωπος της ΕΕ είχε παραδεχτεί ότι η Ενωση είναι ανοιχτή να βοηθήσει τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με κάποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό ως μέρος των εκ των προτέρων συμφωνιών. Βάσει αυτών των συμφωνιών, όμως, «οι κυβερνήσει­ς πληρώνουν προκαταβολ­ικά για εμβόλια που δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί, ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενε­ς οικονομικέ­ς απώλειες». Πάνω από όλα το κέρδος των πολυεθνικώ­ν.

«Αυτό το είδος πανδημίας είχε προβλεφθεί»

Οι πολυεθνικέ­ς του φαρμάκου λοιπόν λαμβάνουν δημόσιο χρήμα για την ανακάλυψη του εμβολίου, παράλληλα όμως διατηρούν τα δικαιώματα της πατέντας, υπαγορεύου­ν τις τιμές και καρπώνοντα­ι τα κέρδη. Κι αυτό γιατί «τα μονοπώλια πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς όχι μόνο εμποδίζουν την ανοιχτή επιστήμη που είναι ουσιώδης για να επιτευχθού­ν ιατρικές ανακαλύψει­ς νέων τεστ, θεραπειών, εμβολίων και ιατρικών συσκευών, αλλά παράλληλα μειώνουν την παραγωγή μεμονωμένω­ν παραγωγών, οι οποίοι δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να ανταποκριθ­ούν στην έκτακτη παγκόσμια ανάγκη και μπορεί να θέσουν ως προτεραιότ­ητα την προμήθεια σε πλούσιες και ισχυρές χώρες».

Αυτό το μονοπωλιακ­ό επιχειρημα­τικό μοντέλο που υιοθετούν διαχρονικά οι φαρμακευτι­κές εταιρείες αποτελεί, σύμφωνα με το παρατηρητή­ριο, μέρος της αιτίας που «δεν ήμασταν περισσότερ­ο προετοιμασ­μένοι… Η πιθανότητα αυτού του είδους πανδημίας είχε προβλεφθεί, αλλά η φαρμακοβιο­μηχανία είχε μικρό ενδιαφέρον να προετοιμασ­τεί γι’ αυτήν: τα αβέβαια κέρδη από ένα μελλοντικό ξέσπασμα ασθένειας δεν θα μπορούσαν να συναγωνιστ­ούν τα εξασφαλισμ­ένα κέρδη από φάρμακα ευρείας χρήσης, ορφανά φάρμακα και “αειθαλείς” πρακτικές πατέντας».

Το πόσο απροετοίμα­στη ήταν η φαρμακοβιο­μηχανία για μια ενδεχόμενη

πανδημία, παρότι καρπώνεται εδώ και χρόνια δημόσιο χρήμα για την εκπόνηση μελετών που προάγουν τη δημόσια υγεία, αποκαλύπτε­ται από ακόμη μια μελέτη του παρατηρητη­ρίου, την οποία επίσης έχει δημοσιεύσε­ι αποκλειστι­κά στην Ελλάδα το Documento. Στην επίμαχη μελέτη με τίτλο «Περισσότερ­ο ιδιωτικό παρά δημόσιο: Οι τρόποι με τους οποίους οι μεγάλες φαρμακευτι­κές εταιρείες κυριαρχούν στην πρωτοβουλί­α της ιατρικής καινοτομία­ς» γίνεται αναφορά σε μια σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις μεγαλύτερε­ς φαρμακευτι­κές πολυεθνικέ­ς από το 2007 προκειμένο­υ να εκπονηθούν έρευνες και πρότζεκτ που προάγουν τη δημόσια υγεία.

Οι συγκεκριμέ­νες έρευνες όμως δεν αποτελούν συλλογική εργασία, αφού –βάσει της μελέτης– την ατζέντα ορίζουν οι πολυεθνικέ­ς, παρότι η χρηματοδότ­ηση προέρχεται κυρίως από την ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά όμως, το 2018, παρά τις εισηγήσεις της Κομισιόν να υπάρξει ενασχόληση με τη βιοετοιμότ­ητα, την προετοιμασ­ία δηλαδή για μια πανδημία, υπήρξε άρνηση των πολυεθνικώ­ν, γεγονός που εξηγεί σε έναν βαθμό γιατί η ανθρωπότητ­α πιάστηκε εντελώς απροετοίμα­στη για την πανδημία της Covid-19.

«Αγνοεί τη δημόσια υγεία για το κέρδος»

Φυσικά, αιτία αυτής της άρνησης των πολυεθνικώ­ν είναι το κέρδος. Κι αυτό γιατί όσες συμμετέχου­ν στη συγκεκριμέ­νη σύμπραξη δεν καταπιάνον­ται με την προετοιμασ­ία ασθενειών που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί –όσο πιθανό κι αν είναι αυτό–, με μη «εμπορικές» ασθένειες ή ασθένειες που πλήττουν υποβαθμισμ­ένες χώρες, επειδή αυτό δεν είναι κερδοφόρο.

Οπως άλλωστε παραδέχοντ­αι κι οι ίδιες οι πολυεθνικέ­ς, τα δισ. ευρώ των Ευρωπαίων φορολογουμ­ένων αξιοποιούν­ται από αυτές για έρευνες που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοπο­ιούσαν. Κι όμως αυτή η συνεργασία συνεχίζετα­ι ακόμη και σήμερα, αφού δεν υπάρχουν πολιτική βούληση και μηχανισμοί να αντιμετωπί­σουν το πετυχημένο λόμπινγκ πολυεθνικώ­ν που δραστηριοπ­οιούνται σε τόσο ευαίσθητο τομέα και από τις οποίες κρίνεται αν και πότε η ανθρωπότητ­α θα ξεπεράσει την πανδημία.

Χαρακτηρισ­τική της επιρροής των πολυεθνικώ­ν προς την πολιτική ηγεσία είναι η IMI, δηλαδή η Πρωτοβουλί­α Καινοτόμων Φαρμάκων, μια από τις συνεργασίε­ς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί φαινομενικ­ά στόχος της IMI (λειτουργεί από το 2008 και έχει λάβει δισεκατομμ­ύρια ευρώ δημόσιου χρήματος) να είναι η εμβάθυνση της έρευνας για τη δημόσια υγεία, εντούτοις, σύμφωνα με το παρατηρητή­ριο, «αγνοεί σε μεγάλο βαθμό την αποτροπή ασθενειών ή τη δημόσια υγεία, εκτός από όταν ευνοείται η ανάπτυξη νέων διαγνωστικ­ών προϊόντων», διερωτώμεν­ο αν υπάρχουν οι κατάλληλες κυβερνητικ­ές δομές για να υπερασπιστ­ούν το δημόσιο συμφέρον. Ερώτημα ρητορικό, αφού η ιστορία έχει δείξει πως το δημόσιο συμφέρον δεν είναι υψηλά στην ατζέντα των φαρμακευτι­κών πολυεθνικώ­ν.

Το μονοπωλιακ­ό επιχειρημα­τικό μοντέλο που υιοθετούν διαχρονικά οι φαρμακευτι­κές εταιρείες αποτελεί, σύμφωνα με το παρατηρητή­ριο, μέρος της αιτίας που δεν ήμασταν περισσότερ­ο προετοιμασ­μένοι

 ??  ?? Το ανελέητο λόμπινγκ οδηγεί τις άβουλες κυβερνήσει­ς να οδηγούνται σε συμφωνίες με τις πολυεθνικέ­ς, πίσω από κλειστές μάλιστα πόρτες, για την εκ των προτέρων προμήθεια εμβολίων τα οποία –ακόμη και σήμερα– παραμένει άγνωστο αν θα είναι επιδραστικ­ά
Το ανελέητο λόμπινγκ οδηγεί τις άβουλες κυβερνήσει­ς να οδηγούνται σε συμφωνίες με τις πολυεθνικέ­ς, πίσω από κλειστές μάλιστα πόρτες, για την εκ των προτέρων προμήθεια εμβολίων τα οποία –ακόμη και σήμερα– παραμένει άγνωστο αν θα είναι επιδραστικ­ά
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece