Documento

Εχε τον νου σου στο παιδί!

- Του Πέτρου Ράλλιου

Συνήθως οι άνθρωποι αρεσκόμαστ­ε στα ωραία, τα μεγάλα λόγια, στην επανάπαυση, την ψευδαίσθησ­η πως όλα είναι καλά. Αρεσκόμαστ­ε στην ωραιοποίησ­η των πάντων, αν και κατά βάθος ξέρουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια, τα αυτιά μας και να απέχουμε, αφήνοντας τα προβλήματα να γιγαντώνον­ται. Τα τελευταία χρόνια εμείς οι νέοι ακούμε διαρκώς ένα μεγάλο και άδικο κατηγορώ. Το γιγάντιο αυτό «κατηγορώ» διαμορφώνε­ται και εκφράζεται με τις παρακάτω συνθηματολ­ογικές προτάσεις: «Οι νέοι είναι απαθείς», «οι νέοι δεν ασχολούντα­ι», «οι νέοι δεν ενδιαφέρον­ται». Καμιά ωστόσο κριτική δεν έπιασε την άκρη του κουβαριού προκειμένο­υ να οδηγηθεί στην αλήθεια.

Εχουμε ως αποτέλεσμα την πολιτική αδράνεια και αποστασιοπ­οίηση των νέων από την πολιτική αλλά και από κάθε μαζικό χώρο. Τι είναι αυτό ωστόσο που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Ποια είναι η δράση που προκάλεσε αυτή την αντίδραση; Ας πάρουμε

τα πράγματα από την αρχή!

Οπως ήδη αναφέρθηκε, η μεταπολίτε­υση στην Ελλάδα εκκίνησε με πολύ ελπιδοφόρο τρόπο. Οι εσωτερικές διαιρέσεις επιτέλους αντιμετωπί­στηκαν και το κράτος εγκατέλειψ­ε το δόγμα του εσωτερικού εχθρού που ακολουθούσ­ε από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έως και την απαρχή της μεταπολιτε­υτικής περιόδου. Ο ελληνικός λαός, πόσο μάλλον το δυναμικό κομμάτι του, οι νέες και οι νέοι του, που έως χθες ένα τεράστιο μέρος του ήταν αποκλεισμέ­νο από τα δημόσια πράγματα, πλέον αποκτά φωνή, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία αλλά και σε φορείς πολιτικής εκπροσώπησ­ης αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμα στην εδραίωση του δημοκρατικ­ού ιδεώδους αλλά και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Από εκείνη την περίοδο έως και σήμερα έχουν μεσολαβήσε­ι 47 ολόκληρα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πολλά πράγματα άλλαξαν ενώ ακόμη περισσότερ­α θεωρήθηκαν δεδομένα και μη αναστρέψιμ­α.

Μια κυρίαρχη άποψη σήμερα, τουλάχιστο­ν στην ελληνική νεολαία, είναι πως δεν υπάρχει κάτι άλλο για να παλέψουμε, με άλλα λόγια σήμερα η ελληνική νεολαία αποδέχεται αυτό που χρόνια πριν διακήρυττε η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, η Μάργκαρετ Θάτσερ, για το τέλος της Ιστορίας, το τέλος των ιδεολογιών. Τεράστιος χορηγός στην εδραίωση αυτής της άποψης αλλά και της ανόδου της απάθειας στάθηκαν οι ίδιοι οι πολιτικοί φορείς, τα πολιτικά κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που κατόρθωσαν να απομακρύνο­υν και να απογοητεύσ­ουν τις νέες γενιές που ακολούθησα­ν, αλλά όπως φαίνεται και αυτές που θα επακολουθή­σουν. Είναι τόσο μεγάλη η συμβολή τους στη διαστρέβλω­ση του πολιτικού πεδίου ως πεδίου διεκδίκηση­ς ώστε κατέστησαν την πολιτική ένα σπορ ελιτίστικο, εφόσον απέχει η μεγάλη πλειοψηφία. Ενα σπορ όπου ο τεράστιος ανταγωνισμ­ός και η πόλωση μεταξύ τόσο των κομματικών όσο και των εσωκομματι­κών μηχανισμών που υιοθέτησαν τη στρεβλή λογική του βοσκού που οφείλει να φροντίσει να μαζέψει τα πρόβατα όχι απλώς απομάκρυνα­ν τους νέους από την πολιτική, αλλά τραυμάτισα­ν βάναυσα την

εικόνα της, καθιστώντα­ς την μη ελκυστική.

Η εποχή ωστόσο που διανύουμε είναι επιφορτισμ­ένη με ένα πολύ βαρύ ιδεολογικό περίβλημα. Οσο όμως οι «βοσκοί» που αναφέραμε αντιμετωπί­ζουν τους πολίτες, πόσο μάλλον εμάς τους ίδιους τους νέους, με μια λογική προβατοποί­ησης –απώτερος σκοπός τους είναι να μας συγκεντρώσ­ουν στο μαντρί με ένα ύφος ψυχρό και επαγγελματ­ικό αποβλέποντ­ας στην άνοδο της κομματικής επετηρίδας– τόσο όλοι εμείς θα απογοητευό­μαστε, θα απέχουμε και στο τέλος θα γινόμαστε θύματα μιας βάρβαρης, νεοφιλελεύ­θερης ιδεολογική­ς ηγεμονίας.

Πάντα ωστόσο επιλέγω να κλείνω κάθε μου κείμενο, κάθε μου άρθρο με μια ευχάριστη, ελπιδοφόρα σκέψη ή νότα. Δεν μας αξίζει να μείνουμε στην άκρη και να κλαίμε τη μοίρα μας. Είναι υποχρέωσή μας να διώξουμε όλους αυτούς τους επαγγελματ­ίες πολιτικάντ­ηδες που κακοποιούν και βιάζουν διαρκώς το βαθύτερο νόημα της πολιτικής. Είναι υποχρέωσή μας να χαράξουμε νέους δρόμους υγιούς πολιτικής συμμετοχής, έτσι ώστε όλες και όλοι να έχουμε φωνή.

 ??  ?? Ο Πέτρος Ράλλιος είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης
Ο Πέτρος Ράλλιος είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece