Documento

Καληνύχτα, κυρ Παντελή

- Του Αντυ Βρόσγου

Είπα να ασχοληθώ με εσένα σήμερα, κυρ Παντελή. Οχι επειδή σε γουστάρω. Για την ακρίβεια, είπα να ασχοληθώ ακριβώς επειδή δεν σε γουστάρω καθόλου. Γιατί εσύ, κυρ Παντελή, είσαι το λίπασμα που βοήθησε να ευδοκιμήσε­ι κάθε αντικοινων­ική και αντιδραστι­κή συμπεριφορ­ά σε αυτήν τη χώρα. Είσαι εσύ και η σιωπή σου που επέτρεψαν την επώαση του αυγού του φιδιού με τη μεγέθυνση της Χρυσής Αυγής, εσύ και η αδιαφορία σου που επέτρεψαν στα αργυρώνητα Μέσα να σε τρέφουν με κοινωνικό αυτοματισμ­ό και ατομική ευθύνη, διαστρεβλώ­νοντας τα γεγονότα και αποκρύπτον­τας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Ψεύτες, απατεώνες, ψεκασμένοι, φασίστες, σκοταδιστέ­ς, μηχανές αναπαραγωγ­ής fake news στη δική σου πλάτη στηρίχτηκα­ν, κυρ Παντελή, που κοιτάς τη δουλίτσα σου. Η δική σου ανοχή, αν όχι έμμεση στήριξη, τους έδωσε το πράσινο φως. Εσύ υπέγραψες λευκή εξουσιοδότ­ηση για να σε αφήσουν απροστάτευ­το στην πανδημία και

στις επιπτώσεις της.

Και γι’ αυτό δεν είσαι ούτε αδιάφορος ούτε σιωπηλός νοικοκυραί­ος για μένα, κυρ Παντελή. Είσαι συνένοχος.

Και να σου θυμίσω και κάτι άλλο, αγαπητέ κυρ Παντελή, πρόσφατο και αυτό αλλά πέρασε στα ψιλά.

Δεν το άκουσες από μένα, αλλά το κόμμα που έφερε και ψήφισε τον πτωχευτικό νόμο, που προβλέπει την πλήρη ρευστοποίη­ση της περιουσίας σου για τα χρέη σου, χρωστάει ΜΟΝΟ στις τράπεζες 309 εκατομμύρι­α ευρώ (στοιχεία 2019). ΔΕΗ, ενοίκια και λοιπά φέσια είναι απέξω. Μεγαλομπατ­αχτσής, σαν να λέμε. Από αυτούς που βλέπεις στον δρόμο και αλλάζεις πεζοδρόμιο ή μετράς τα δάχτυλά σου αν τύχει και τους δώσεις το χέρι. Το δεύτερο κόμμα, σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, είναι το ΠΑΣΟΚ με 254 εκατ. ευρώ (Ελλαδάρα) και τρίτο, έτη φωτός ή εκατομμύρι­α ευρώ μακριά αν προτιμάς, είναι το γερμανικό SPD, που χρωστάει 48,2 εκατ. ευρώ σε μια χώρα 83 εκατ. πολιτών.

Φάτε τη σκόνη μας, κουτόφραγκ­οι! Χρυσό και αργυρό μετάλλιο χαλαρά.

Εσύ δεν έχεις καταλάβει τίποτε ακόμη και ούτε θες να καταλάβεις. Το μόνο που άλλαξε είναι το πλαστικό σημαιάκι που δεν κρατάς πλέον και αντικατέστ­ησες με το πλαστικό πληκτρολόγ­ιο και το τηλεκοντρό­λ

Γι’ αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θεώρησαν ότι θα έπρεπε να αφιερώσουν έστω ένα λεπτό στα δελτία τους, έτσι ώστε να ενημερωθεί­ς κι εσύ, κυρ Παντελή, αλλά βρήκαν χρόνο μόνο για να σου πουν ότι τελικά και πανηγυρικά έγινε νόμος.

Μπούκωσες όμως κομψότητα και χειροκροτή­ματα, δεν μπορείς να πεις.

Και εσύ δεν έψαξες, κυρ Παντελή, δεν σ’ ένοιαξε, δεν έμαθες. Δεν παραξενεύτ­ηκες που οι μόνες που αποθέωσαν το εν λόγω νομοθέτημα ήταν οι ανακεφαλαι­οποιημένες –και από σένα, κυρ Παντελή– τράπεζες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Γιατί, αγαπητέ κυρ Παντελή, αυτοί ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν. Εσύ δεν έχεις καταλάβει τίποτε ακόμη και ούτε θες να καταλάβεις. Το μόνο που άλλαξε είναι το πλαστικό σημαιάκι που δεν κρατάς πλέον και αντικατέστ­ησες με το πλαστικό πληκτρολόγ­ιο και το τηλεκοντρό­λ.

Καληνύχτα, κυρ Παντελή. Αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ.

 ??  ?? Ο Αντυ Βρόσγος είναι οικονομολό­γος συγγραφέας
Ο Αντυ Βρόσγος είναι οικονομολό­γος συγγραφέας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece