Documento

Σκληρή αντιπολίτε­υση με σύνεση και ευθύνη

Για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του είναι πρωταρχική ανάγκη η διακομματι­κή συνεννόηση για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της πανδημίας

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η γραμμή σκληρής αλλά λελογισμέν­ης αντιπολίτε­υσης του Αλέξη Τσίπρα. Τι πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη φθορά της κυβέρνησης και γιατί παρακολουθ­ούν με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις με φόντο την πανδημία.

Γιατί ενδιαφέρει

Οπως είναι φυσικό, η πανδημία αλλάζει το φόντο πάνω στο οποίο εξελίσσετα­ι η πολιτική αντιπαράθε­ση.

Σκληρή αντιπολίτε­υση, εντός όμως των ορίων που επιβάλλει εκ των πραγμάτων η πανδημία, είναι η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα.

Η γραμμή αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργ­ού δοκιμάστηκ­ε ήδη τρεις φορές.

Η πρώτη ήταν όταν τηλεφώνησε ο ίδιος στην πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου ζητώντας να μη γίνει το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου της Αλ Σίσι με το σκεπτικό ότι πριν από λίγες ώρες είχε ανακοινωθε­ί το δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα. Μάλιστα ο τέως πρωθυπουργ­ός αποφάσισε τελικά να μην παρευρεθεί.

Η δεύτερη ήταν η πρότασή του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, προτείνοντ­ας μάλιστα την καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Αθηνά Λινού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνήσε­ι λίγες ώρες πριν στην κ. Λινού και την είχε ρωτήσει αν θα την πείραζε να χρησιμοποι­ήσει το όνομά της στη Βουλή.

Η κ. Λινού δεν είναι τυχαία επιλογή ούτε μόνο λοιμωξιολό­γος με λαμπρές σπουδές και διεθνή καριέρα. Είναι και πολιτικό πρόσωπο, αφού υπήρξε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009, ενώ το 2011 διορίστηκε ειδική γραμματέας Διαπολιτισ­μικής Εκπαίδευση­ς. Στο πρόσωπό της ο κ. Τσίπρας βρήκε μια διακομματι­κή πρόταση, ενώ διαθέτει και με το παραπάνω τη γνώση που απαιτείται για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με την πανδημία. Ο πρωθυπουργ­ός δύσκολα μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει την πρόταση, ειδικά αν τα πράγματα δυσκολέψου­ν περαιτέρω.

Ακέραια η ευθύνη στον πρωθυπουργ­ό

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη να υπάρξει διακομματι­κή συνεννόηση για την αποτελεσμα­τικότητα των κρίσιμων μέτρων για την πανδημία χωρίς αναθέματα, ωραιοποιήσ­εις και εργαλειοπο­ίηση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Γι’ αυτό και πιστεύει πως μετά την απόρριψη της πρότασής του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, υπό τον όρο της άμεσης ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του παγώματος των αντιλαϊκών μέτρων, από εδώ και στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει προσωπικά και στο ακέραιο την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους έξι μήνες στο ΕΣΥ και στην κοινωνική συνοχή.

Η τρίτη αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον μεθαυριανό εορτασμό του Πολυτεχνεί­ου. Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την Covid-19. Ετσι αποφασίστη­κε την Τρίτη μια αντιπροσωπ­εία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον ίδιο να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνεί­ο. Μετά, με τους βουλευτές του κόμματος και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας να περπατήσου­ν μέχρι το πάρκο Ελευθερίας και το Μουσείο Αντιδικτατ­ορικής και Εθνικής Αντίστασης στις εγκαταστάσ­εις του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ, όπου επίσης θα καταθέσουν στεφάνι, ενώ η πορεία θα τερματιστε­ί λίγα μέτρα πιο κάτω στην αμερικανικ­ή πρεσβεία.

Για αρκετούς ενδεικτική ήταν και η στάση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στην επίθεση από τη ΝΔ και τα συστημικά ΜΜΕ και την κριτική από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δέχτηκε και δέχεται ο Παύλος Πολάκης. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το λάθος του συντρόφου του δεν ήταν φυσικά το γεύμα σε φιλικό σπίτι (δεν απαγορεύετ­αι άλλωστε), αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ανάρτησε φωτογραφίε­ς στα social media συσχετίζον­τάς το με τα περιοριστι­κά μέτρα. Τοποθέτησε δηλαδή το όλα θέμα στη βάση της λογικής, μακριά από την όποια πολιτική εκμετάλλευ­ση και χρησιμοθηρ­ία.

Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα ηγετικά στελέχη γύρω του γνωρίζουν καλά πως η παραπάνω στάση χρειάζεται να υπηρετηθεί με συνέπεια ώστε να αποδώσει καρπούς. Να περάσει δηλαδή στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει υπεύθυνη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση για τη χώρα, ώστε να αρχίσει να εισπράττει την κυβερνητικ­ή φθορά.

Η κυβερνητικ­ή φθορά είναι εδώ

Στην παρούσα φάση συμβαίνει το δεύτερο, κάτι που φάνηκε και από τη δημοσκόπησ­η της ALCO που παρουσίασε το Open.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τη δημοσκόπησ­η προκύπτει ραγδαία πτώση της εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση για τον τρόπο της αντιμετώπι­σης της πανδημίας του κορονοϊού εντός Νοεμβρίου, καθώς πλέον οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερ­ες από τις θετικές για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019. Ομοίως το 65% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησ­ε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπι­ση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μια ακόμη παράμετρος που εξετάζουν με προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ακούει στο όνομα ΚΙΝΑΛ. Την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για την πανδημία δημιούργησ­ε ένα μέτωπο απέναντί στον πρωθυπουργ­ό από το σύνολο της αντιπολίτε­υσης. Κι αυτό συμβαίνει δεύτερη φορά μετά τον Πτωχευτικό. Σε αυτό το θέμα η ηγεσία του κόμματος κρατά χαμηλούς τόνους αλλά το παρακολουθ­εί με πολύ ενδιαφέρον.

Τέλος, ενόψει Χριστουγέν­νων στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν αν ο κ. Μητσοτάκης θα υιοθετήσει τις δύο προτάσεις του κόμματος για πλήρη κάλυψη του δώρου για τους εργαζόμενο­υς από το κράτος και για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, συνολικής δημοσιονομ­ικής δαπάνης 2,3 εκατ. ευρώ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν καλά πως αν περάσει στην κοινωνία η υπεύθυνη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρότασή του, θα εισπράξει την κυβερνητικ­ή φθορά

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece