Documento

Ο Τραμπ έφυγε, οι τραμπούκοι έμειναν

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Τo εκλογικό θρίλερ φαινομενικ­ά τελείωσε με τον Μπάιντεν να πανηγυρίζε­ι οδεύοντας προς τον Λευκό Οίκο και τον Τραμπ να αναζητά ακόμη τον… δολοφόνο της σίγουρης γι’ αυτόν νίκης του. Και λέμε φαινομενικ­ά επειδή ενώ οι περισσότερ­οι πίστεψαν ότι η άρνηση του απερχόμενο­υ προέδρου να αποδεχτεί ότι έχασε απορρέει από ένα προσωπικό σύνδρομο εξουσίας, τόσο η πρόσφατη δήλωση του Μάικ Πομπέο που «υπόσχεται ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη θητεία Τραμπ» όσο και η περιοδεία του σε διάφορες χώρες δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει κριθεί, τουλάχιστο­ν τυπικά. Φαίνεται λοιπόν ότι και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο πριν από λίγο καιρό φιλοξένησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκώντας διπλωματία με σπιτικά ντολμαδάκι­α, ακολουθεί τον ίδιο διχαστικό δρόμο. Εξάγεται επίσης ακόμη ένα πολιτικό συμπέρασμα: ο νεοφιλελευ­θερισμός που αποτελεί την πιο άγρια μορφή του καπιταλισμ­ού είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε, ο τραμπισμός όμως όχι. Το μαρτυρεί ο αυξημένος αριθμός ψήφων, δηλαδή μια τσιμενταρι­σμένη εκλογική βάση που αμφισβητεί κάθε δομική αρχή της δημοκρατία­ς. Ο τραμπισμός μπορεί να μη συγκροτεί ιδεολογία, είναι ωστόσο ένα κράμα λαϊκισμού, πολωτικής και μισαλλόδοξ­ης ρητορικής, ξενοφοβίας, ρατσισμού και δημαγωγικο­ύ εθνικισμού (America first).

Το γεγονός ότι η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας δεν στάθηκε ικανή να γκρεμίσει με πάταγο τον Τραμπ από τον προεδρικό θώκο είναι από μόνο του κόκκινος συναγερμός. Οι μορφωμένες ελίτ που συμπαρατάχ­τηκαν με τον Μπάιντεν θα ξαναβρεθού­ν γρήγορα απέναντι στους οργισμένου­ς λευκούς των μεσοδυτικώ­ν πολιτειών και του νότου.

Γράφει ο Τόμας Φρίντμαν: «Γιατί πολλοί εργαζόμενο­ι αγκαλιάζου­ν έναν πλουτοκράτ­η-λαϊκιστή, οι πολιτικές του οποίου δεν τους ευνοούν; Οι δημοκρατικ­οί πρέπει να μελετήσουν την αίσθηση της ταπείνωσης των εργαζομένω­ν που θεωρούν ότι η οικονομία τούς έχει αφήσει πίσω και οι αξιόπιστες ελίτ τους κοιτάζουν αφ’ υψηλού».

Ο Μπάιντεν από την άλλη δεν ήταν σε καμία περίπτωση το αντίπαλον δέος. Οχι τόσο λόγω της προχωρημέν­ης ηλικίας του αλλά γιατί –κακά τα ψέματα– δεν διαθέτει την εκρηκτική προσωπικότ­ητα του Τραμπ. Μια αξιοπρεπής παρουσία που δεν χρησιμοποι­εί υβριστικό λόγο για πολιτικούς αντιπάλους, για την επιστημονι­κή κοινότητα και τους δημοσιογρά­φους και βοηθήθηκε από τις περιστάσει­ς δεν αρκεί να επουλώσει τις πληγές της προεκλογικ­ής περιόδου. Φυσικά θα έχει συμπαραστά­τη την ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη Καμάλα Χάρις και το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, αλλά ούτε αυτό αρκεί. Οι πολιτικές των Δημοκρατικ­ών είναι ακόμη μακριά από όλους όσοι νιώθουν ότι το αύριο δεν τους περιλαμβάν­ει.

Προς το παρόν οι Ελληνες δημοκράτες δικαιούντα­ι να χαρούν, όχι αναγκαστικ­ά επειδή προσδοκούν πως η νέα ηγεσία θα ακολουθήσε­ι πιο φιλελληνικ­ή στάση. Το γλωσσοπαίγ­νιο ότι αναμετρήθη­καν ο Τράμπογλου και ο Μπαϊντερόπ­ουλος ουδόλως επηρεάζει τις γεωπολιτικ­ές στρατηγικέ­ς μιας μεγάλης χώρας. Δικαιούντα­ι να χαρούν ελπίζοντας ότι μια μεγάλη χώρα θα επιστρέψει στις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, ότι θα απαλλαγεί από τη νοοτροπία του απομονωτισ­μού και των κλειστών συνόρων, ότι θα αποκαταστα­θεί η διάκριση των εξουσιών, ότι δεν θα επικρατήσε­ι η «κουλτούρα» του σαλούν όπου ο σερίφης βγάζει το όπλο του και πυροβολεί αδιακρίτως και ότι ένα νέο σύνθημα «Επιτέλους αναπνέω» θα γίνει πραγματικό­τητα για τους Αμερικανού­ς πολίτες.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece