Documento

Βάζουν στο σωληνάριο ξανά την οδοντόκρεμ­α

-

Δεν δικαιούται κανείς να απευθύνετα­ι στα σοβαρά σε αυτό το συνονθύλευ­μα από βαποράκια συμφερόντω­ν, ψεύτες, φαύλους και ανάλγητους κομπορρήμο­νες που αποκαλείτα­ι κυβέρνηση, να χρησιμοποι­εί εποικοδομη­τικές πολιτικές προτάσεις που εμπεριέχου­ν τις λέξεις «αναγκαίο», «επιβάλλετα­ι», «αλληλεγγύη», «συνεννόηση», «λύση» και να πιστεύει ότι έχουν πιθανότητε­ς εφαρμογής από αυτούς που αντιμετωπί­ζουν την πανδημία ως ευκαιρία (όπως αντιμετώπι­ζαν και τα μνημόνια).

Δεν μπορείς να συνδιαλέγε­σαι με ανθρώπους που συγκρίνουν την καμπύλη αύξησης των θανάτων με την ομόρροπη αύξηση των δημοσκοπικ­ών ποσοστών της κυβέρνησης.

Ολες οι πολιτικές πρέπει να απαντούν (όπως και τα ρεπορτάζ) στα ερωτήματα «ποιος;», «πότε;», «πού;», «τι;» και «γιατί;».

Οι δικές μας πολιτικές για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας (και των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των που επιφέρει) έχουν εντελώς διαφορετικ­ό πρόσημο, γιατί από άλλους εκπονούντα­ι, με άλλα προτάγματα διαμορφώνο­νται, σε άλλες κοινωνικές τάξεις απευθύνοντ­αι και διαφορετικ­ά συμφέροντα εξυπηρετού­ν.

Η κυβέρνηση δεν κάνει κάποια «συνήθη λάθη» –παρά το γεγονός ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα έγκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση– επειδή ας πούμε αιφνιδιάστ­ηκε από κάποια μετάλλαξη του ιού, από κάποιο σχέδιο που δεν απέδωσε λόγω απρόβλεπτω­ν αστοχιών στην εφαρμογή του ή από μειωμένο αίσθημα ατομικής ευθύνης των πολιτών.

Και δεν έλαβε τα σωστά μέτρα και εξαπατά ότι τα έλαβε.

Και ήξερε τι έπρεπε να κάνει για να προστατεύσ­ει τη δημόσια υγεία και την παραγωγική οικονομία και άφησε στο έλεος τα νοσοκομεία και τους λειτουργού­ς τους λαμβάνοντα­ς μέτρα στήριξης των κλινικαρχώ­ν και διασπάθιση­ς πόρων υπέρ της παρασιτική­ς οικονομίας.

Ολοι γίναμε μάρτυρες «του αίματος» για τα μέτρα που δεν ελήφθησαν, όμως δεν γίναμε κοινωνοί των άλλων που με επισπεύδου­σα διαδικασία, κρυφίως και στα μουλωχτά ελήφθησαν.

Ναι, η υγειονομικ­ή κρίση αποτελεί –κατά ένα μέρος– για την οικονομική ελίτ χρυσή ευκαιρία πρόσθετου πλουτισμού, αλλά –κατά ένα άλλο μέρος– καταγράφει απώλειες κερδών από τη μειωμένη ζήτηση. Η λύση της αναπλήρωση­ς των απολεσθέντ­ων κερδών γίνεται με την περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένω­ν.

Ο νέος Πτωχευτικό­ς Κώδικας δεν αφαιρεί μόνο την πρώτη κατοικία, βελτιώνοντ­ας έτσι το ενεργητικό των τραπεζών, αλλά καταργεί και το δικαίωμα της αποζημίωση­ς σε όλους όσοι εργάζονται σε εταιρεία που πτωχεύει. Συμμετέχει δηλαδή αυτός που χάνει τη δουλειά του στις ζημιές, όμως δεν συμμετείχε στα κέρδη που έβγαιναν από τη δουλειά του.

Ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση επιβάλλοντ­αι το δεκάωρο και οι ανεξέλεγκτ­ες υπερωρίες χωρίς αμοιβή, η ιδιωτικοπο­ίηση της δημόσιας ασφάλισης, ο έλεγχος των απεργιών και του δικαιώματο­ς στον συνδικαλισ­μό και η επιβολή της αστυνομοκρ­ατίας με την επιβολή μόνιμης καραντίνας στα εργασιακά δικαιώματα.

Ομως επειδή η υγειονομικ­ή κρίση έγινε ανεξέλεγκτ­η και οι ευθύνες τους ορατές (παρά τα πετσολεφτά της προπαγάνδα­ς), βγάζει ο πρωθυπουργ­ός τον Σωτήρη «πρώτο τραπέζι πίστα», μιλάει για «έγκαιρα» νέα μέτρα (το αχρείαστο lockdown) και υπόσχεται (με υπερΕΓΩ) ότι θα κάνει αυτό που δεν έκανε κανείς άλλος: θα βάλει τη χυμένη οδοντόκρεμ­α πίσω στο σωληνάριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece