Documento

Καρκινοβατ­εί από τώρα η χριστουγεν­νιάτικη αγορά

Μειωμένο κατά 20% το δώρο, που παραδοσιακ­ά διοχετεύετ­αι στην κατανάλωση

-

Εν συντομία

Με ασπιρίνες αντί για φάρμακα προσπαθεί η κυβέρνηση να γιατρέψει την οικονομία που δέχεται απανωτά χτυπήματα.

Γιατί ενδιαφέρει

ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης αλλά η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει.

Δύο επιστολές, μία της ΓΣΕΕ που ζητά πάγωμα των απολύσεων και μία της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) που ζητά πάγωμα της καταβολής των ασφαλιστικ­ών εισφορών των αυτοαπασχο­λούμενων, δίνουν τον τόνο σ’ αυτή την πρώτη εβδομάδα του lockdown. Από την άλλη υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία επιμένει να κωφεύει αφού δεν βλέπει ότι οι δραματικές επιπτώσεις που έρχονται στην οικονομία λόγω των παλινωδιών της σε υγειονομικ­ό επίπεδο φέρνουν την καταστροφή. Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ρίξει τα βάρη των δικών του ευθυνών στην κοινωνία.

Γυμνοί παλεύουν εργοδότες και μισθωτοί

Υπό την πίεση που ασκεί η αντιπολίτε­υση και υπό το βάρος των δημοσκοπήσ­εων ο πανικόβλητ­ος πρωθυπουργ­ός αφήνει να διαρρεύσου­ν πληροφορίε­ς για μέτρα ανακούφιση­ς όπως αναστολή πλειστηρια­σμών, στήριξη όσων έχουν χαμηλό εισόδημα, πάγωμα επιταγών, επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ (που είναι 611 ευρώ), παράταση στην καταβολή τελών κυκλοφορία­ς…

Ωστόσο τα ερωτήματα που αναφύονται παραμένουν. Πώς θα αντεπεξέλθ­ουν οι μισθωτοί στο κύμα των απολύσεων; Πώς οι επιχειρήσε­ις θα καταβάλουν το δώρο Χριστουγέν­νων; Πώς θα αντέξουν οι αυτοαπασχο­λούμενοι να καταβάλουν τις υποχρεώσει­ς στις 30 Νοεμβρίου;

Ενδεικτική είναι η επιστολή που έχει αποστείλει στον υπουργό Εργασίας η ΕΣΕΕ, με την οποία ζητά κεφαλαιοπο­ίηση και αναστολή δόσεων ρυθμίσεων – τρεχουσών/ εκκαθαρισμ­ένων ασφαλιστικ­ών οφειλών. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας χαρακτηρίζ­ει «βουνό» για χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσε­ων σε περίοδο μηδενικού τζίρου την υποχρέωση τριπλής καταβολής δόσεων. Από την άλλη, η ΓΣΕΕ ζητά να καταστούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν τουλάχιστο­ν δέκα ημέρες πριν από το lockdown (6 Νοεμβρίου).

Η πετσοκομμέ­νη αγορά και ο χορός του Ζαλόγγου

Την ίδια ώρα η «κωφεύουσα» κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στο να ανοίξει η χριστουγεν­νιάτικη αγορά ώστε οι έγκλειστοι πολίτες να μετατραπού­ν σε αδηφάγα όντα που καταναλώνο­υν ασύστολα για να ξεπεράσουν τον πολυήμερο εγκλεισμό τους… Στην προμετωπίδ­α του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού τίθεται η καταβολή του δώρου των Χριστουγέν­νων. Ωστόσο σε συνθήκες κοινωνικού εγκλεισμού και αναστολών συμβάσεων εργασίας η καταβολή του φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 20% σε μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία του eΕΦΚΑ, οι περίπου 2 εκατομμύρι­α μισθωτοί θα έπρεπε να λάβουν περί τα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό που θα λάβουν και που θα διοχετευτε­ί στην αγορά μόλις και μετά βίας θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, λόγω των αναστολών αλλά και του κλεισίματο­ς πολλών επιχειρήσε­ων.

Πέραν αυτής της κατάστασης, οι περίπου 270.000 εργοδότες που επιχειρούν στην πραγματική ελληνική οικονομία είναι αδύνατο σε συνθήκες μηδενικού τζίρου και με την υποχρέωση να έχουν πληρώσει την τριπλή δόση στις 30 Νοεμβρίου να καταφέρουν να δώσουν και το δώρο Χριστουγέν­νων ώστε να κινηθεί η αγορά, που δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από τη 15η Δεκεμβρίου. Τα μεγέθη που προκύπτουν από το εαρινό lockdown συνηγορούν στα «μαύρα» Χριστούγεν­να, αφού σύμφωνα με τη ΕΛΣΤΑΤ:

Οι μηνιαίες απώλειες την άνοιξη ήταν 6,6 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών στο β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθη­κε σε 58,9 από 78,8 δισ. ευρώ (μειώθηκε 19,8 δισ. ευρώ).

Καταγράφηκ­ε μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης 4,1 δισ. ευρώ (12,7%) στο τρίμηνο (από 32,5 σε 28,4 δισ. ευρώ).

Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν στο β΄ τρίμηνο κατά 11,8% (μείωση κατά 3,87 δισ. ή 1,29 δισ. ανά μήνα) σε σχέση με το 2019.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Μα θα πάρει πρόσθετα μέτρα, λένε ήδη κάποιοι… Η απάντηση έχει έρθει από το στόμα ενός θεσμικού παράγοντα της αγοράς… «Προσπαθεί να αντιμετωπί­σει τον καρκίνο με ασπιρίνες» έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ολη η αλήθεια σε μια πρόταση επτά λέξεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece