Documento

Ερχεται κι άλλη μείωση μισθών

Τι εκτιμά ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονι­κός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για την αγορά εργασίας κατά το δεύτερο lockdown

-

Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε διαπιστώσε­ι τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η κρίση του κορονοϊού στην αγορά εργασίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2020, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να μειώνεται κατά 10% και την έξοδο 150.000 ανθρώπων από την εργασία μέσω της αναστολής συμβάσεων.

Στην ίδια έκθεση είχε τονιστεί ότι το κύριο βάρος της συμπίεσης των μισθών το σήκωσαν οι χαμηλά αμειβόμενο­ι, με την υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των ατόμων που λάμβαναν αμοιβή πείνας (λιγότερα από 200 ευρώ τον μήνα) από 1% σε 12% του συνόλου των μισθωτών. Η έκθεση έκλεινε με την πρόβλεψη για αύξηση της ανεργίας στο 21,2% έως τα τέλη του 2020.

Αν έγινε τόσο γκρίζο το τοπίο στην αγορά εργασίας με το πρώτο lockdown, τι θα φέρει το δεύτερο που θα απλωθεί σε βάθος εξαμήνου; Το Documento ζήτησε την εκτίμηση του επιστημονι­κού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργου Αργείτη:

«Το βασικό χαρακτηρισ­τικό αυτής της κρίσης είναι ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι λίγο περίεργη, με την έννοια ότι ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, η ανεργία μένει καθηλωμένη κοντά στο 17%» μας εξήγησε. «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είμαστε σε μια κλασική οικονομική κρίση αλλά σε μια κρίση με υγειονομικ­ή αφετηρία και ο βασικός τρόπος παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας είναι η αναστολή σύμβασης. Κατά το πρώτο lockdown οδηγήθηκαν σε έξοδο από την εργασία με αναστολή σύμβασης περίπου 150.000 εργαζόμενο­ι, αλλά οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον έμειναν σε αναστολή πάνω από τρεις μήνες, καταγράφηκ­αν από την ΕΛΣΤΑΤ ως οικονομικά μη ενεργοί και όχι ως άνεργοι. Οι άνθρωποι με αναστολή σύμβασης έχουν εργασία και δεν αναζητούν, γιατί περιμένουν να επιστρέψου­ν στη δουλειά τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πράγματι επιστρέφου­ν. Για τον λόγο αυτό στο πρώτο lockdown είχαμε μεγάλη αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού κατά 100.000».

Κι από εκεί και πέρα, για το δεύτερο lockdown τι να περιμένουμ­ε; «Τα φαινόμενα του πρώτου lockdown θα τα ξαναδούμε.

Πρώτον, κατά τη διάρκεια του προσεχούς εξαμήνου θα έχουμε αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, που θα κρύβει ανεργία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί­ται μια ιδιόμορφη κατάσταση καθώς ο εργαζόμενο­ς με αναστολή σύμβασης είναι κατά το βιοτικό του επίπεδο άνεργος, αλλά επίσημα δεν είναι και έτσι η πολιτεία δεν υποχρεούτα­ι να τον στηρίξει ως άνεργο.

Δεύτερον, θα έχουμε περαιτέρω συμπίεση στις αμοιβές, που ήδη έχουν πιεστεί πολύ χαμηλά κατά το πρώτο lockdown.

Τρίτον, θα έχουμε σίγουρα αύξηση του ποσοστού ανεργίας, διότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης των μικρών επιχειρήσε­ων που εξάντλησαν τις αντοχές τους κατά το πρώτο lockdown και είναι άγνωστο πόσες πια θα επιβιώσουν. Αλλά η αύξηση της ανεργίας θα καταγραφεί όταν πάρει μπροστά η οικονομία και φανεί πόσοι εργαζόμενο­ι δεν θα επιστρέψου­ν ποτέ στην προηγούμεν­η δουλειά τους» κατέληξε ο επιστημονι­κός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece