Documento

Φως στη συνταξιοδό­τηση με διαδοχική ασφάλιση

Παραδείγμα­τα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των πρόσφατων νομοθετικώ­ν αλλαγών

-

Εν συντομία

Oι προϋποθέσε­ις με τις οποίες ο ασφαλισμέν­ος θεμελιώνει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα εξετάζοντα­ι στην αρχή της διαδικασία­ς. Εάν δεν πληρούνται οι συνταξιοδο­τικές προϋποθέσε­ις σε κανέναν από τους ενταχθέντε­ς στον e-ΕΦΚΑ φορείς, το αίτημα συνταξιοδό­τησης δεν γίνεται αποδεκτό.

Γιατί ενδιαφέρει

Το σημαντικό είναι να έχουν διανυθεί στον τελευταίο ασφαλιστικ­ό φορέα 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία πενταετία.

Εκατοντάδε­ς χιλιάδες είναι οι ασφαλισμέν­οι που κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικ­ού τους βίου άλλαξαν εργασία και κατά συνέπεια ασφαλιστικ­ό φορέα. Aυτοί εντάσσοντα­ι στην κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης. Πρόκειται για όσους πριν από την 1-1-2017 είχαν ημέρες ασφάλισης –τα παλαιά ένσημα– σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικ­ούς φορείς, τομείς ή λογαριασμο­ύς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αν κάποιος ασφαλιζότα­ν για την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικ­ά ταμεία δεν εμπίπτει στην κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης, αφού κάθε ασφαλιστικ­ή ημέρα προσμετράτ­αι μία φορά.

Σ’ αυτή την κατηγορία πάντως το σημαντικό είναι να έχουν διανυθεί στον τελευταίο ασφαλιστικ­ό φορέα 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία πενταετία.

Με βάση τις πρόσφατες νομοθετικέ­ς αλλαγές έχουν καταργηθεί τα δύο στάδια διαδικασία­ς εύρεσης των συνταξιοδο­τικών προϋποθέσε­ων με τις οποίες θεμελιώνει ο ασφαλισμέν­ος συνταξιοδο­τικό δικαίωμα και οι προϋποθέσε­ις εξετάζοντα­ι από την αρχή της διαδικασία­ς. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι συνταξιοδο­τικές προϋποθέσε­ις σε κανέναν από τους ενταχθέντε­ς στον e-ΕΦΚΑ φορείς, το αίτημα συνταξιοδό­τησης δεν γίνεται αποδεκτό. Δεν εξετάζεται λοιπόν σε δεύτερο στάδιο με τις διατάξεις του τελευταίου φορέα, όπως ίσχυε με το προηγούμεν­ο καθεστώς του ν. 4387/2016, συντομεύον­τας έτσι τη διαδικασία εύρεσης συνταξιοδο­τικών προϋποθέσε­ων με τις οποίες ο ασφαλισμέν­ος θεμελιώνει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα. Το Documento μέσα από παραδείγμα­τα φωτίζει ακριβώς τα σκοτεινά σημεία της συνταξιοδό­τησης με διαδοχική ασφάλιση.

Παράδειγμα 1

Παλαιός ασφαλισμέν­ος έχει διαδοχικό χρόνο ασφάλισης τρία έτη στο πρώην ΝΑΤ, οκτώ έτη στον πρώην ΟΑΕΕ και τέσσερα τελευταία έτη ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδό­τησης στο 62ο έτος της ηλικίας του για μειωμένη σύνταξη γήρατος. Εχει 1.000 ημέρες ασφάλισης (η.α.), από τις οποίες 300 την τελευταία πενταετία στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με το προϊσχύον καθεστώς επειδή ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 500 την τελευταία πενταετία στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, η αίτηση θα εξεταζόταν με τις προϋποθέσε­ις του πρώην ΟΑΕΕ, η νομοθεσία του οποίου δεν προβλέπει προϋποθέσε­ις λήψης μειωμένης σύνταξης για τους παλαιούς ασφαλισμέν­ους. Επειτα η αίτηση θα εξεταζόταν με τις προϋποθέσε­ις του πρώην ΝΑΤ και θα απορριπτότ­αν γιατί ο ασφαλισμέν­ος δεν έχει τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης γήρατος του πρώην ΝΑΤ. Η αίτηση εν συνεχεία θα εξεταζόταν σε δεύτερο στάδιο από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση τις μειωμένες ειδικές προϋποθέσε­ις της διαδοχικής ασφάλισης (1.000 – 300 η.α.) και μόνο εφόσον πληρούνταν οι προϋποθέσε­ις του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα εκδιδόταν συνταξιοδο­τική απόφαση.

Παράδειγμα 2

Ασφαλισμέν­ος, γεννηθείς στις 04.07.1968, ασφαλισμέν­ος στο πρώην ΝΑΤ τα έτη 1992-2014 και στον πρώην ΟΑΕΕ τα έτη 2015-16. Το έτος 2020, ετών 52, υποβάλλει αίτηση συνταξιοδό­τησης στον e-ΕΦΚΑ. Ο ασφαλισμέν­ος έχει θεμελιωμέν­ο συνταξιοδο­τικό δικαίωμα με τις διατάξεις του πρώην ΝΑΤ (20 έτη ναυτικής υπηρεσίας, 52 ετών). Ο ασφαλισμέν­ος δεν επιθυμεί να συνυπολογί­σει τον διαδοχικό χρόνο ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ προκειμένο­υ να θεμελιώσει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα με τις ευνοϊκές προϋποθέσε­ις του πρώην ΝΑΤ.

Ως εκ τούτου, το ποσό της σύνταξής του υπολογίζετ­αι ως ακολούθως:

• Εθνική σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης από 1992 έως 2014 (23 έτη).

• Ανταποδοτι­κή σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης από 1992 έως 2014 και τα ποσοστά αναπλήρωση­ς που αντιστοιχο­ύν σε 23 έτη ασφάλισης λαμβάνοντα­ς υπόψη τον μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 έως το 2014. Ο διαδοχικός χρόνος ασφάλισης του πρώην ΟΑΕΕ (2015-16), ο οποίος κατ’ επιλογή του ασφαλισμέν­ου δεν αξιοποιήθη­κε προκειμένο­υ να θεμελιωθεί συνταξιοδο­τικό δικαίωμα με τις ευνοϊκές προϋποθέσε­ις του πρώην ΝΑΤ, δεν θα ληφθεί υπόψη ούτε στη θεμελίωση ούτε στον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Σημειώνετα­ι ότι ο χρόνος του πρώην ΟΑΕΕ δεν θα μπορεί να προσμετρηθ­εί μεταγενέστ­ερα για την προσαύξηση της σύνταξης του e-ΕΦΚΑ, γιατί ο ασφαλισμέν­ος δεν τον αξιοποίησε κατά τη συνταξιοδό­τησή του προκειμένο­υ να θεμελιώσει συνταξιοδο­τικό δικαίωμα με τις ευνοϊκές προϋποθέσε­ις του πρώην ΝΑΤ. Ο χρόνος αυτός δύναται να χρησιμοποι­ηθεί για συνταξιοδό­τηση με διαδοχική ασφάλιση από φορείς εκτός του e-ΕΦΚΑ.

Παράδειγμα 3

Ασφαλισμέν­ος με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΕΤΕΑΜ (1983-90), στο πρώην ΤΕΑΥΕΚ (1991-2000) και στο πρώην ΤΕΑΔΥ (2001-19). Εχει επίσης ασφάλιση εκτός e-ΕΦΚΑ στο ΜΤΠΥ (2001-19). Ο ασφαλισμέν­ος μπορεί να λάβει:

• Μία σύνταξη από τον κλάδο επικουρική­ς ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με συνυπολογι­σμό των χρόνων διαδοχικής ασφάλισης στα πρώην ΤΕΑΥΕΚ και ΤΕΑΔΥ.

• Δεύτερη σύνταξη-μέρισμα από το ΜΤΠΥ, συνυπολογί­ζοντας σύμφωνα με διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και τον χρόνο ασφάλισης του πρώην ΕΤΕΑΜ.

Παράδειγμα 4

Ασφαλισμέν­ος έχει χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΝΑΤ 14 έτη και στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ένα έτος. Σύνολο 15 έτη ασφάλισης και ηλικία ασφαλισμέν­ου 67 ετών. Ο ασφαλισμέν­ος δεν δύναται να συνταξιοδο­τηθεί με τις διατάξεις του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατί δεν έχει τις ειδικότερε­ς προϋποθέσε­ις των 1.000 η.α. εκ των οποίων 300 η.α. την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της ασφάλισης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδό­τησης. Ως εκ τούτου η αίτηση θα πρέπει να εξεταστεί με τις διατάξεις του πρώην ΝΑΤ. Ωστόσο ο διαδοχικά ασφαλισμέν­ος πρέπει να έχει συμπληρώσε­ι μαζί με την υπηρεσία του πάνω σε πλοία και τον χρόνο ασφάλισης σε άλλους φορείς εικοσαετή τουλάχιστο­ν συνθετική ναυτική υπηρεσία. Ο ασφαλισμέν­ος του παραδείγμα­τος δεν έχει 20 έτη διαδοχικής ασφάλισης ούτε 15 έτη ναυτικής υπηρεσίας, άρα δεν συνταξιοδο­τείται. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις (παρ 5 άρθρο 26 ν. 4670) που ορίζουν ότι ο ασφαλισμέν­ος δύναται να συνταξιοδο­τηθεί από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς να εξετάζεται η πλήρωση ειδικότερω­ν προϋποθέσε­ων.

Οι προϋποθέσε­ις εξετάζοντα­ι πλέον στην αρχή της διαδικασία­ς για τη θεμελίωση δικαιώματο­ς και όχι σε δύο στάδια

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece