Documento

Οι παραγωγοί ΑΠΕ περιμένουν λύση από Χατζηδάκη

-

Από μέρα σε μέρα αναμένοντα­ι οι προτάσεις του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη προς τους παραγωγούς των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για το πώς θα κλείσει την τρύπα των 284 εκατ. ευρώ που ο ίδιος άνοιξε μειώνοντας το ΕΤΜΕΑΡ, τον ειδικό πόρο δηλαδή από τον οποίο πληρώνοντα­ι οι παραγωγοί ΑΠΕ, προκειμένο­υ να βελτιώσει την εικόνα της ΔΕΗ.

Η απόφαση Χατζηδάκη για μείωση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2019, δημιούργησ­ε μια τεράστια τρύπα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ από όπου πληρώνεται η παραγωγή των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

Στις προκαταρκτ­ικές επαφές μεταξύ Χατζηδάκη και παραγωγών ΑΠΕ που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα ο υπουργός είχε προτείνει να κλείσει η τρύπα με «κούρεμα» των τιμών αποζημίωση­ς παλιών έργων ΑΠΕ ή με επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ΑΠΕ, όπως είχε γίνει το 2014, προκαλώντα­ς τότε μεγάλη αναταραχή και πάγωμα της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας στις ΑΠΕ για αρκετό καιρό.

Κάτι όμως οι διαμαρτυρί­ες των ξένων πολυεθνικώ­ν ΑΠΕ (Enel, Iberdrola EDF) που έχουν εμπλακεί στην ελληνική αγορά και που φέρεται να έφτασαν ως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνο­ντας ότι δημιουργεί­ται θέμα αξιοπιστία­ς του ελληνικού δημοσίου απέναντι στις επενδύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι πράσινες επενδύσεις αποτελούν βασική κατεύθυνση για τη χορήγηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο το Μαξίμου προσδοκά ανόρθωση της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο 2021, ο Κ. Χατζηδάκης υποχρεώθηκ­ε να αναζητήσει άλλη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το ΥΠΕΝ, η λύση αυτή έχει βρεθεί και είναι ο επιμερισμό­ς του κόστους σε όλη την αγορά ενέργειας, παραγωγούς ΑΠΕ, προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας και ίδωμεν τελικά τι θα πληρώσει κι ο τελικός καταναλωτή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece