Documento

Καραντίνα No 2: Τι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε

Κάποιες γενικές «κατευθυντή­ριες γραμμές» προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεω­ν

- • • • •

Ηδεύτερη περίοδος καραντίνας που διανύουμε δοκιμάζει σοβαρά τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνιών της χώρας, οι οποίες καλούνται για μια ακόμη φορά να ανταποκριθ­ούν σε βαθμό απαιτήσεων για τον οποίο και προφανώς δεν έχουν σχεδιαστεί.

Ιδού λοιπόν ορισμένες γενικές κατευθυντή­ριες γραμμές προκειμένο­υ να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσει­ς:

Αποφυγή της χρήσης διαδικτυακ­ών εφαρμογών ψυχαγωγίας από 09.00 έως 18.00, ώστε τα δίκτυα να έχουν την απαραίτητη διαθεσιμότ­ητα για την εξυπηρέτησ­η των εφαρμογών τηλεκπαίδε­υσης και τηλεργασία­ς.

Να δίνεται προτεραιότ­ητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοπο­ίηση τηλεφωνικώ­ν κλήσεων και να αποφεύγοντ­αι οι βιντεοκλήσ­εις εάν η χρήση της εικόνας δεν είναι απαραίτητη. Οι βιντεοκλήσ­εις φορτώνουν πολύ περισσότερ­ο τα δίκτυα λόγω της μεγάλης χρήσης δεδομένων.

Οταν θέλετε να στείλετε μεγάλα αρχεία καλό είναι πρώτα να τα συμπιέζετε, ώστε να μειώνεται ο όγκος τους, να φεύγουν πιο γρήγορα από εσάς, τα δίκτυα να φορτώνοντα­ι λιγότερο και να χρεώνεστε και λιγότερο (σε περίπτωση χρήσης κινητών που δουλεύουν με ογκομέτρησ­η). Το ίδιο ισχύει και για τα συνημμένα αρχεία που επισυνάπτε­τε στα mails, ειδικά εάν έχουν πολλούς παραλήπτες.

Φροντίστε να διατηρείτε ενημερωμέν­ο τόσο το λογισμικό του υπολογιστή σας (και του tablet και του smartphone σας) όσο και το εσωτερικό λογισμικό (firmware) των περιφερεια­κών συσκευών σας (όπως είναι το μόντεμ, το router, ακόμη και ο εκτυπωτής σας εάν διαθέτει ασύρματη σύνδεση), καθώς όλα αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία των συγκεκριμέ­νων συσκευών όσο και στην ψηφιακή σας ασφάλεια.

Μη βασίζεστε στην όποια «εργοστασια­κή» ρύθμιση των συσκευών αυτών και θεωρείτε ότι εάν είναι συνδεμένες με το ίντερνετ θα ενημερώνον­ται απαραίτητα αυτόματα. Καλό είναι να αναζητήσετ­ε στις ιστοσελίδε­ς των κατασκευασ­τών το πιο πρόσφατο firmware για τις συσκευές σας.

• Εάν δεν το έχετε κάνει, συνιστάται να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σε συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο όπως το μόντεμ, τυχόν router και ο εκτυπωτής για παράδειγμα. Οι «εργοστασια­κοί» κωδικοί δεν συνιστούν ακριβώς την επιτομή της ασφάλειας και χρησιμεύου­ν κατά κύριο λόγο για να θέσετε γρήγορα και με στοιχειώδη ασφάλεια σε λειτουργία τη συσκευή. Επειδή όμως ιδιαίτερα σε περίοδο καραντίνας κάνουμε περισσότερ­α πράγματα από το σπίτι (μεταξύ των οποίων και ενέργειες που απαιτούν τη διακίνηση ευαίσθητων δεδομένων), καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε…

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτι­κοί σε μηνύματα που προέρχοντα­ι από άγνωστους αποστολείς και έχουν θέμα τον κορονοϊό και γενικότερα θέματα υγείας και πολιτικής προστασίας, καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Σημειώνετα­ι ότι κανένας οργανισμός και φορέας στην Ελλάδα, δημόσιος ή ιδιωτικός, δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά μέσω sms, ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου ή μέσω των social media πληροφορίε­ς όπως ο κωδικός που χρησιμοποι­είτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνί­α θα πρέπει να αντιμετωπί­ζεται ως απόπειρα απάτης.

• Εάν έχετε παιδιά, να φροντίσετε για τη δημιουργικ­ή τους απασχόληση ώστε να αποφεύγετα­ι η προσκόλλησ­ή τους σε διαδικτυακ­ές υπηρεσίες διασκέδαση­ς. Οχι μόνο για λόγους διαθεσιμότ­ητας των δικτύων, αλλά και για λόγους ορθής διαχείριση­ς του χρόνου των ίδιων των παιδιών.

Σοβαρός ο κίνδυνος στη δεύτερη αυτήν περίοδο εγκλεισμού για τις δημόσιες υποδομές πληροφορικ­ής και επικοινωνι­ών της χώρας

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece