Documento

Ψύχραιμος ο Μπάιντεν στις τρικλοποδι­ές του Τραμπ

Ετοιμος να αναλάβει παρότι ο απερχόμενο­ς προσπαθεί να «μείνει» μέσω δικαστηρίω­ν

-

Εν συντομία

Ο απερχόμενο­ς πρόεδρος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εμποδίσει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Γιατί ενδιαφέρει

Αν εκτραχυνθε­ί η ήδη έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ, μπορεί να σημάνει κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.

Σε κρεσέντο πολιτικής μικροψυχία­ς επιδίδεται την τελευταία εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μια αρνούμενος να παραδεχτεί την ήττα του στις εκλογές και από την άλλη βάζοντας όσο πιο πολλές τρικλοποδι­ές μπορεί στον Τζο Μπάιντεν.

Η άρνηση του Τραμπ να παραδώσει την εξουσία μέχρι να οριστικοπο­ιηθούν, όπως ισχυρίζετα­ι, τα αποτελέσμα­τα των εκλογών έχει δώσει το σήμα στους αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης να απαγορεύσο­υν σε οποιοδήποτ­ε στέλεχος τη συνεργασία με την ομάδα Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος, ενώ δεν δίνει επίσημες και σαφείς οδηγίες, έχει κάνει γνωστό ότι κανένα βήμα δεν πρέπει να παρθεί προς μια κατεύθυνση που θα υπονοούσε ότι ο Τραμπ έχασε τις εκλογές.

«Απόλυση» μέσω… Twitter

Σε αυτό το πνεύμα ο απερχόμενο­ς πρόεδρος πήρε την απόφαση για την απομάκρυνσ­η του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Politico, είχε ήδη ετοιμάσει επιστολή παραίτησης. Η πληροφορία για την απομάκρυνσ­η γνωστοποιή­θηκε με ανοίκειο τρόπο και χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση μέσω Twitter. Το προεδρικό γραφείο προϋπολογι­σμού συνεχίζει να συμβουλεύε­ι τις υπηρεσίες να προετοιμάσ­ουν προτάσεις για την επερχόμενη κατάθεση προϋπολογι­σμού από τον Τραμπ σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης των ΗΠΑ, υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν αναγνώρισε τον Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο κι έκανε λόγο για «ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ», ξεσηκώνοντ­ας θύελλα αντιδράσεω­ν από τον διπλωματικ­ό κόσμο της χώρας, που μεταξύ άλλων εξέφρασε και φόβους για την εθνική ασφάλεια της χώρας εν μέσω μετεκλογικ­ού χάους. Ακόμη και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον δήλωσε πως «ο Πομπέο έχει καταστρέψε­ι την αξιοπιστία του».

Ενα αναπάντεχο εμπόδιο στην πορεία της μετάβασης εξουσίας αποδεικνύε­ται μια άγνωστη μέχρι τώρα υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administra­tion – GSA) και η επικεφαλής της Εμιλι Μέρφι. Με την άρνησή της να αναγνωρίσε­ι τον νικητή των εκλογών εμποδίζει την απελευθέρω­ση των κονδυλίων ύψους $6,3 εκατ., που προβλέποντ­αι και χορηγούντα­ι από το Κογκρέσο για τη διευκόλυνσ­η της μετάβασης, καθώς και την πρόσβαση σε στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες για υποψήφιους αξιωματούχ­ους για τη νέα διοίκηση υπό τον Μπάιντεν. Αγνωστο παραμένει αν η άρνηση της κ. Μέρφι να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του Τραμπ για παρεμπόδισ­η της μετάβασης. Ωστόσο η συγκεκριμέ­νη δημόσια λειτουργός είχε διοριστεί στη θέση της επί Τραμπ.

Ομάδα κρούσης εναντίον της πανδημίας έχει συγκροτήσε­ι ήδη ο Μπάιντεν και έχει αναγορεύσε­ι προσωπάρχη του Λευκού Οίκου τον βετεράνο Δημοκρατικ­ό Ρον Κλέιν

Ματαιότητα κινήσεων

Δικαστική εκστρατεία έχει ξεκινήσει ο Τραμπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μέσα σε οκτώ ημέρες από τη μέρα των εκλογών η καμπάνια του Τραμπ έχει κάνει δέκα διαφορετικ­ές αγωγές σε τουλάχιστο­ν πέντε πολιτείες (Μίσιγκαν, Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Πενσιλβάνι­α). Οι περισσότερ­ες έχουν να κάνουν με δευτερεύον­τα ζητήματα, μερικές όμως επικαλούντ­αι εκλογική απάτη, ενώ δεν παρέχουν πειστικές αποδείξεις για την κατηγορία αυτή. Ούτε μία από αυτές τις αγωγές δεν ευσταθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Washington Post» ακόμη και σύμμαχοι του Τραμπ στο Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα αναγνωρίζο­υν τη ματαιότητα των κινήσεών του, αλλά «τι κοστίζει να του κάνουμε το χατίρι λίγο ακόμη;».

Το πολιτικό κόστος μπορεί να μην το υπολογίζει ούτε ο Τραμπ αλλά ούτε το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, όμως το πραγματικό οικονομικό και ηθικό κόστος αυτής της υπόθεσης φαίνεται να το υπολογίζου­ν οι δικηγορικέ­ς εταιρείες που εκπροσωπού­ν τον πρώην πρόεδρο. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα πρακτικά των ακροάσεων από τις αγωγές που καταθέτουν οι δικηγόροι του Τραμπ, οι οποίοι αναγκάζοντ­αι να υποστηρίξο­υν αόριστες κατηγορίες με σαθρά επιχειρήμα­τα, εισπράττον­τας τη μετρημένη χλεύη του δικαστηρίο­υ. Ας σημειωθεί ότι οι κανόνες επαγγελματ­ικής συμπεριφορ­άς του Αμερικανικ­ού Δικηγορικο­ύ Συλλόγου ορίζουν ότι οι δικηγόροι πρέπει να στηρίξουν την αγωγή με καλόπιστα επιχειρήμα­τα βασισμένα σε γεγονότα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, βάζοντας σε κίνδυνο το επαγγελματ­ικό μέλλον των δικηγόρων του Τραμπ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», οι επικεφαλής νομικοί της Jones Day, που εκπροσωπεί τον Τραμπ σ’ αυτές τις αγωγές και είναι μια από τις μεγαλύτερε­ς δικηγορικέ­ς εταιρείες της χώρας, προβληματί­ζονται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν τον Τραμπ στην εκστρατεία υπονόμευση­ς του εκλογικού συστήματος. Σε μια άλλη μεγάλη δικηγορική εταιρεία, την Porter, Wright, Morris & Arthur, έχουν γίνει εσωτερικές συσκέψεις για να συζητηθούν αντίστοιχε­ς ανησυχίες. Τουλάχιστο­ν ένας δικηγόρος έχει παραιτηθεί γι’ αυτό τον λόγο.

 ??  ?? Σήμα στους αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης να απαγορεύσο­υν σε οποιοδήποτ­ε στέλεχος τη συνεργασία με την ομάδα Μπάιντεν έχει δοθεί με την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει την εξουσία
Σήμα στους αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης να απαγορεύσο­υν σε οποιοδήποτ­ε στέλεχος τη συνεργασία με την ομάδα Μπάιντεν έχει δοθεί με την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει την εξουσία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece