Documento

Οι «συμφωνίες του Αβραάμ» αλλάζουν τη Μέση Ανατολή

Ολοένα περισσότερ­α αραβικά κράτη προσβλέπου­ν στα αμερικανικ­ά ανταλλάγμα­τα, παραμερίζο­ντας την παραδοσιακ­ή εχθρότητα προς το Ισραήλ

-

Εν συντομία

Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σουδάν αποκατέστη­σαν τις διπλωματικ­ές τους σχέσεις με το Ισραήλ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η στροφή των αραβικών κρατών στη Realpoliti­k αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβαν­όμασταν τις κινήσεις τους μέχρι τώρα.

Μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μία ακόμη αραβική χώρα, το Σουδάν, σε μια κίνηση ωφελιμισμο­ύ και βαθιάς γεωπολιτικ­ής ουσίας αποκατέστη­σε τις διπλωματικ­ές της σχέσεις με το Ισραήλ, αφήνοντας για άλλη μια φορά στα κρύα του λουτρού τους Παλαιστίνι­ους.

Ο Κωνσταντίν­ος Φίλης, διευθυντής Ερευνητικώ­ν Προγραμμάτ­ων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, σε ερώτηση ποια είναι τα ελατήρια πίσω από αυτές τις συμφωνίες –στις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχ­οι προσέδωσαν τον βαρύγδουπο τίτλο «Οι συμφωνίες του Αβραάμ»– μας απάντησε: «Η πίεση Τραμπ, τα ανταλλάγμα­τα εκ μέρους

των ΗΠΑ και η συνειδητοπ­οίηση ότι πρέπει να εξομαλυνθε­ί η κατάσταση. Κυρίως όμως τα δύο πρώτα».

Οι συμφωνίες αυτές, παρόλο που αντίκειντα­ι στην κοινή πεποίθηση ότι η λύση του παλαιστινι­ακού ζητήματος θα ήταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ, δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία.

Διαφορές με το παρελθόν

Το 2002 στην αραβική σύνοδο κορυφής συμφωνήθηκ­ε από τα αραβικά κράτη ότι οποιαδήποτ­ε ομαλοποίησ­η των σχέσεων με το Ισραήλ θα είχε ως προϋπόθεση την αποχώρησή του από όλα τα παλαιστινι­ακά εδάφη. Τι άλλαξε λοιπόν και τα τρία αραβικά κράτη αναγνώρισα­ν το Ισραήλ 26 χρόνια μετά την Ιορδανία και 41 μετά την Αίγυπτο;

Σημαντική μετατόπιση στην αξιολόγηση των κινδύνων για τον αραβικό κόσμο έχει συντελεστε­ί τόσο μέσα στις αραβικές ελίτ, οι προτεραιότ­ητες των οποίων πλέον έχουν αλλάξει, όσο και στους Αραβες πολίτες. Ενώ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 νούμερο 1 απειλή θεωρούνταν το Ισραήλ, τώρα τη θέση αυτή έχουν καταλάβει το Ιράν και δευτερευόν­τως η Τουρκία. Επίσης, το θέμα της Παλαιστίνη­ς δεν έχει την ίδια βαρύτητα στις νέες γενιές Αράβων. Τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση των πολιτών οι Παλαιστίνι­οι έχουν αποθυματοπ­οιηθεί και άλλες καταστροφέ­ς όπως ο βομβαρδισμ­ός στο Ιράκ, οι πόλεμοι σε Λιβύη, Υεμένη και Συρία βαραίνουν περισσότερ­ο στο συλλογικό θυμικό.

Εν παραλλήλω το Ισραήλ κατάφερε να μετατρέψει το παλαιστινι­ακό σε εσωτερικό ζήτημα αποκόπτοντ­άς το από τις διεθνείς προεκτάσει­ς του. Λίγοι πλέον θυμούνται τη συμφωνία του Οσλο το 1993 μεταξύ Γιάσερ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν για το αυτοδιοίκη­το της παλαιστινι­ακής κοινότητας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνάψει σχέσεις με αραβικές (και όχι μόνο) χώρες, καταφέρνον­τας παράλληλα να διασπάσει τη διεθνή κοινότητα και αποδυναμών­οντας το φιλοπαλαισ­τινιακό μέτωπο.

Ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε και η γνωστή αντιπάθεια των χωρών του Κόλπου απέναντι στους ηγέτες των Παλαιστινί­ων. Ο Σαουδάραβα­ς πρίγκιπας Μπάνταρ μπιν Σουλτάν σε συνέντευξή του στο Al Arabiya το έθεσε εύγλωττα

όσο και κυνικά: «Ο αγώνας των Παλαιστινί­ων είναι δίκαιος αλλά οι υποστηρικτ­ές του είναι αποτυχημέν­οι. Ο αγώνας των Ισραηλινών είναι άδικος αλλά οι υποστηρικτ­ές του έχουν αποδειχθεί επιτυχημέν­οι».

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Δύο μικρές χώρες του Περσικού Κόλπου όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ δεν θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν σε μια τόσο σημαντική συμφωνία χωρίς την έστω υπόρρητη συγκατάθεσ­η της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία σύγκλισης του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ. Από τη μία η κοινή εχθρότητά τους απέναντι στο σιιτικό Ιράν, από την άλλη η ανάγκη της για προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές, τεχνολογία και ασφάλεια για το πρόγραμμα οικονομική­ς διαφοροποί­ησης «Vision 2030» σπρώχνουν τα δύο κράτη σε στενότερη συνεργασία.

Την ίδια στιγμή η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή δημιούργησ­ε ένα κενό το οποίο το Ισραήλ προσπαθεί να εκμεταλλευ­τεί. Ετσι η παρασκηνια­κή συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ αναμένεται να αναβαθμιστ­εί μέσω των ΗΑΕ, που θα ανταμειφθο­ύν για τις «υπηρεσίες» τους: ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Ισραήλ θα συνεργαστο­ύν μαζί του σε θέματα τεχνολογία­ς και ασφάλειας, ενώ θα προμηθευτο­ύν από τις ΗΠΑ μαχητικά F-35.

Από παρίας, σε αναβαθμισμ­ένο ρόλο

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με το Σουδάν θύμιζε προεκλογικ­ό σόου του Τραμπ: παρουσία του Τύπου στο οβάλ γραφείο ο πρόεδρος-διασκεδαστ­ής κόμπαζε σε ανοιχτή ακρόαση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αμπντάλα Χάμντοκ, τον Σουδανό προσωρινό πρωθυπουργ­ό.

Παρά το σόου πάντως και την αναμφισβήτ­ητη επιτυχία του Τραμπ δεν υπήρχε ιδιαίτερο όφελος στην κούρσα για την προεδρία καθώς αυτά δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στην απόφαση των Αμερικανών πολιτών.

Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά την απαλοιφή του Σουδάν από τη λίστα με τα κράτη-υποστηρικτ­ές της τρομοκρατί­ας, καθώς η κυβέρνησή του συμφώνησε να πληρώσει 335 εκατ. δολάρια αποζημίωση για τις επιθέσεις σε αμερικανικ­ές πρεσβείες και σε ένα πολεμικό πλοίο, καθώς και για τον φόνο ενός υπαλλήλου της USAID.

Το πρώτο όφελος από την κατά βάση αγροτική συνεργασία είναι να σταλούν 67.000 τόνοι σιταριού από τα ΗΑΕ και σιτάρι αξίας 5 εκατ. δολαρίων από το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SUNA. Η συμφωνία ωστόσο δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τα κόμματα και τους πολίτες του Σουδάν, που διαδηλώνου­ν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινι­ακό λαό διαμαρτυρό­μενοι ότι η μεταβατική κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία δεν έχει νομιμοποίη­ση για να συνάψει μια τόσο σοβαρή συμφωνία.

Στα κρύα του λουτρού οι Παλαιστίνι­οι καθώς μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν αποκατέστη­σε τις σχέσεις του με το Ισραήλ

 ??  ?? Πανηγυρίζε­ι ο αναβαθμισμ­ένος προσωρινός πρωθυπουργ­ός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ: η χώρα του μετά την απαλοιφή της από τα κράτηυποστ­ηρικτές της τρομοκρατί­ας σύναψε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις αμερικανικ­ές ευλογίες. Το πρώτο όφελος από την κατά βάση αγροτική συνεργασία είναι ότι θα σταλούν στο Σουδάν 67.000 τόνοι σιταριού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σιτάρι αξίας 5 εκατομμυρί­ων δολαρίων από το Ισραήλ
Πανηγυρίζε­ι ο αναβαθμισμ­ένος προσωρινός πρωθυπουργ­ός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ: η χώρα του μετά την απαλοιφή της από τα κράτηυποστ­ηρικτές της τρομοκρατί­ας σύναψε συμφωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις αμερικανικ­ές ευλογίες. Το πρώτο όφελος από την κατά βάση αγροτική συνεργασία είναι ότι θα σταλούν στο Σουδάν 67.000 τόνοι σιταριού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σιτάρι αξίας 5 εκατομμυρί­ων δολαρίων από το Ισραήλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece