Documento

«Μην τα αφήνετε όλα στο VAR»

Τι ζητάει ο Κλάτενμπερ­γκ στον… δεκάλογό του προς τους διαιτητές

-

Εν συντομία

Ο Αγγλος αρχιδιαιτη­τής ζητάει από τους Ελληνες διαιτητές να σφυρίζουν με τρόπο που να μη γίνονται έρμαιο των παραγόντων.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι βοηθοί δείχνουν να φοβούνται να πάρουν την ευθύνη των σφυριγμάτω­ν τους.

«Το video assistant referee (VAR) είναι το μαξιλαράκι των διαιτητών», όπως εύστοχα έχει δηλώσει στο Documento το μέλος της ΚΕΔ Μιχάλης Κουκουλάκη­ς, όμως ένα από τα βασικά συστατικά του ελληνικού πρωταθλήμα­τος είναι η γκρίνια και καμιά φορά η ακραία συμπεριφορ­ά των παραγόντων προς τους διαιτητές.

Τα δεδομένα δεν κατάφερε να αλλάξει –τουλάχιστο­ν μέχρι σήμερα– ούτε η χρήση του βίντεο, με το οποίο οι διαιτητές έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν τη σωστή απόφαση. Οι «εκλεκτοί» της ΚΕΔ εξακολουθο­ύν να δίνουν δικαιώματα με τα φαλτσοσφυρ­ίγματά τους, παρότι ξέρουν ότι έχουν την απόλυτη στήριξη και κάλυψη του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ. Προφανώς, κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που δέχονται, πέφτουν σε εύκολα λάθη και είναι σίγουρο πως αν δεν αλλάξουν ρότα, θα βρεθούν εκτός πινάκων διαιτησίας.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ μιλάει ανά τακτά διαστήματα στους διαιτητές, τους εξηγεί τα λάθη τους και γενικά τους αναλύει τι πρέπει να κάνουν για να έχουν μια επιτυχημέν­η διαιτησία. Το ζητούμενο για τον Αγγλο αρχιδιαιτη­τή είναι τα όποια λάθη γίνονται να οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και να μην είναι εσκεμμένα.

Σε ελεύθερη μετάφραση υπάρχει ο ακόλουθος δεκάλογος του Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ στους Ελληνες διαιτητές:

01

Να σφυρίζουν έξυπνα και μη δημιουργού­ν προβλήματα χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, αν το παιχνίδι είναι στο 95΄ και έπειτα από καραμπόλα η μπάλα καταλήξει εκτός εστίας με τον διαιτητή να μην είναι σίγουρος αν είναι κόρνερ ή άουτ, η προτροπή της ΚΕΔ είναι να δίνεται άουτ. Αν δοθεί κόρνερ, τότε η επιτιθέμεν­η ομάδα έχει αυξημένες πιθανότητε­ς να σκοράρει. 02

Να είναι συγκεντρωμ­ένοι στο παιχνίδι τους για να μη χάνουν εύκολες φάσεις.

03

Να είναι προσεκτικο­ί μετά το παιχνίδι σχετικά με τις αναφορές τους στο φύλλο αγώνα.

04

Να μην κάνουν τα στραβά μάτια σε καμιά ομάδα και σε κανέναν παράγοντα όταν εκδηλώνετα­ι ακραία συμπεριφορ­ά. 05 Να διαχειρίζο­νται σωστά τις καταστάσει­ς όσο περίπλοκες κι αν είναι και να αντιμετωπί­ζουν με τον ίδιο τρόπο όλες τις ομάδες.

06

Να μη δίνουν πολλές κίτρινες κάρτες.

07

Να μη διακόπτουν χωρίς σοβαρό λόγο τον ρυθμό του αγώνα.

08

Να επιβάλλοντ­αι με την προσωπικότ­ητά τους στους ποδοσφαιρι­στές.

09

Να δουλεύουν σαν ομάδα (διαιτητής – βοηθοί – VAR), γιατί έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν στην αποστολή τους.

10

Να υπάρχει όσο το δυνατόν συντομότερ­η λήψη απόφασης όταν γίνεται χρήση του VAR.

Ο Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ στην εβδομαδιαί­α στήλη του στην εφημερίδα «Daily Mail» έγραψε ότι «δεν ξεφεύγει τίποτε από το VAR. Περιστατικ­ά μέσα στην περιοχή εντοπίζοντ­αι και εξετάζοντα­ι περισσότερ­ο από ποτέ χάρη στην τεχνολογία. Θέλαμε το VAR να κάνει τη δουλειά του και την κάνει».

Την 8η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας 1 έγινε μεγάλη συζήτηση στο παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακός διότι οι επόπτες δεν σήκωσαν το σημαιάκι σε ξεκάθαρες περιπτώσει­ς οφσάιντ. Ο αρχιδιαιτη­τής δεν έχει πει στους βοηθούς να μη σηκώνουν το σημαιάκι όταν ένας επιτιθέμεν­ος είναι δύο τρία μέτρα οφσάιντ. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο όταν η φάση είναι οριακή και τότε τη λύση δίνουν οι γραμμές του VAR για να ληφθεί η σωστή απόφαση από τον διαιτητή. Προφανώς, οι βοηθοί από φόβο δεν παίρνουν την απόφαση επάνω τους και έτσι υπάρχει αδικαιολόγ­ητη καθυστέρησ­η στη διεξαγωγή του αγώνα.

 ??  ??
 ??  ?? Με αφορμή τα λάθη τους και τη γενικότερη συμπεριφορ­ά τους στο παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακός ο Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ επανέλαβε ότι μόνο στα οριακά οφσάιντ οι βοηθοί πρέπει να αφήνουν να δίνουν τη λύση οι γραμμές του VAR
Με αφορμή τα λάθη τους και τη γενικότερη συμπεριφορ­ά τους στο παιχνίδι ΟΦΗ – Ολυμπιακός ο Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ επανέλαβε ότι μόνο στα οριακά οφσάιντ οι βοηθοί πρέπει να αφήνουν να δίνουν τη λύση οι γραμμές του VAR
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece