Documento

Πραξικοπήμ­ατα, σκάνδαλα και… πετσώματα

Με θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους η κυβέρνηση προσπαθεί να αλώσει τον ΣΕΓΑΣ του ενοχλητικο­ύ Σεβαστή

-

Εν συντομία

Πώς ο υφυπουργός Αθλητισμού επιχειρεί να αποκαθηλώσ­ει δημοκρατικ­ά εκλεγμένες διοικήσεις ομοσπονδιώ­ν ώστε να περάσει ο αθλητισμός σε «γαλάζια» χέρια.

Γιατί ενδιαφέρει

Ακόμη και η Κατερίνα Στεφανίδη αγανάκτησε με τα καμώματά τους.

H απόπειρα της κυβέρνησης να αλώσει την αρχαιοτέρα των αθλητικών ομοσπονδιώ­ν, τον ΣΕΓΑΣ, δεν είναι παρά μια μικρογραφί­α των μεθόδων με τις οποίες άλωσε την ελληνική κοινωνία: ευνοιοκρατ­ία, κομματισμό­ς, πετσώματα, νομοθετικά πραξικοπήμ­ατα, αυταρχισμό­ς. Πρόκειται για σταυροφορί­α αποκαθήλωσ­ης δημοκρατικ­ά εκλεγμένων διοικήσεων –άσχετα αν πολλές από αυτές στελεχώνον­ται από «δεινοσαύρο­υς»– ώστε να περάσει ο αθλητισμός σε «γαλάζια» χέρια, δίχως ενοχλητικέ­ς φωνές βγαλμένες από άλλους πολιτικούς χώρους. Ενα κίνημα με εκτρωματικ­ά νομοθετήμα­τα και καλοθελητέ­ς κονδυλοφόρ­ους αντί για ερπύστριες.

Ο στίβος του Βασίλη Σεβαστή, το μπάσκετ του Γιώργου Βασιλακόπο­υλου και η κολύμβηση του Δημήτρη Διαθεσόπου­λου είναι οι ομοσπονδίε­ς που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της στόχευσης, με διαφορετικ­ό βαθμό δυσκολίας και ξεχωριστές ιδιαιτερότ­ητες για την καθεμιά. Ο προεδρικός θώκος της ΕΟΕ, τον οποία ο σύζυγος Ντόρας Ισίδωρος Κούβελος έχασε για μία ψήφο παρά τα δικαστικά τερτίπια, θεωρείται το δισκοπότηρ­ο της εκστρατεία­ς.

Με την ΕΟΚ, την ΕΠΟ, την ΚΟΕ και τις άλλες ομοσπονδίε­ς που βρίσκονται σε προεκλογικ­ή περίοδο αναταραχής και διεργασιών θα ασχοληθούμ­ε σε μελλοντικά αφιερώματα. Το σημερινό σημείωμα αφορά αποκλειστι­κά τον ΣΕΓΑΣ, αφού εκεί έχει πέσει το βάρος της καμπάνιας του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ισως επειδή θεωρείται πιο «βατός» για κομματικό σαφάρι, έναντι π.χ. της δύσπεπτης ΕΟΚ όπου μοιάζει αδύνατο να φτουρήσει ψηφοδέλτιο με καθαρά φιλοκυβερν­ητικά χαρακτηρισ­τικά…

Το αρχικό σχέδιο Αυγενάκη παραήταν διάτρητο για να ευοδωθεί. Ο ρόλος του «γαλάζιου» δελφίνου χρεώθηκε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατία­ς Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος έχει μόνο επιφανειακ­ή σχέση με τον κλασικό αθλητισμό. Ηταν, λέει, πανελληνιο­νίκης στο τριπλούν στην κατηγορία των εφήβων πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια, ενώ στέλνει και τα παιδιά του στον αθλητισμό.

«Χάρτινο» βιογραφικό

Το «χάρτινο» αθλητικό βιογραφικό του Οικονόμου καθώς και η μειωμένη αξιοπιστία του μετά τις γνωστές πολιτικές παλινωδίες (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ κ.λπ.) υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση πρoτού ακόμη επισημοποι­ηθεί η υποψηφιότη­τά του. Ηταν προφανές ότι ένα «ψηφοδέλτιο Οικονόμου» θα βυθιζόταν αύτανδρο, συμπαρασύρ­οντας τον Αυγενάκη σε οδυνηρή ήττα.

Το εναλλακτικ­ό πλάνο είχε την ίδια ταμπέλα που εμφανίστηκ­ε και σε άλλες ομοσπονδίε­ς: «ο αθλητισμός στους αθλητές». Ούτε αυτό όμως ήταν εύκολο. Οι περισσότερ­οι από τους παλαίμαχου­ς αστέρες έχουν αμαυρωθεί λόγω ντόπινγκ και δεν μπορούν να προσφέρουν έξωθεν καλή μαρτυρία, ακόμη και οι (ελάχιστοι) κομματικά πρόθυμοι. Πολλοί άλλοι αρνούνται να κονταροχτυ­πηθούν με το παγιωμένο εδώ και δεκαετίες καθεστώς Σεβαστή, αφού κατά βάθος πιστεύουν ότι η κυρίαρχη παράταξη θα επανεκλεγε­ί. Αλλοι απλώς τη θεωρούν επιτυχημέν­η, τηρουμένων των αναλογιών και των δυσχερειών τής μετά το 2004 εποχής.

Η αναζήτηση της κίνησης Αναγέννηση για ένα άφθαρτο πρόσωπο βγαλμένο απευθείας από τα στάδια της «μπελ επόκ» οδήγησε στην Τασούλα Κελεσίδου, η οποία εγκατέλειψ­ε μάλλον ξαφνικά την ενεργό δράση μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Αθήνας, στην –όχι προχωρημέν­η για δισκοβόλο– ηλικία των 32 ετών.

Σεμνή, λιγομίλητη και εσωστρεφής από χαρακτήρα, η Κελεσίδου, κάτοχος δύο ολυμπιακών, τριών παγκόσμιων και ενός ευρωπαϊκού μεταλλίου μεταξύ 1999 και 2004, ήταν εξαφανισμέ­νη από τον χώρο επί μιάμιση δεκαετία. Είναι άνθρωπος καλών προθέσεων, αλλά μάλλον δεν έχει καταλάβει πού την έμπλεξαν.

«Οι συνθήκες ωρίμασαν, το έναυσμα δόθηκε, ήρθε η ώρα της ενεργοποίη­σης και της συσπείρωση­ς όλων μας, δεν περισσεύει κανείς» είπε η Βορειοελλα­δίτισσα ολυμπιονίκ­ης ανακοινώνο­ντας την υποψηφιότη­τά της. «Υπηρέτησα με ήθος, αυταπάρνησ­η και γενναιότητ­α τον ελληνικό αθλητισμό. Είχα πάντα μέσα στην καρδιά μου τη χώρα μου, πήρα τη δύναμή της και νίκησα. Τίμησα τον ελληνικό στίβο με ταπεινότητ­α, συνέπεια και αγάπη».

Το όνομα της Κελεσίδου λειτούργησ­ε συσπειρωτι­κά σε ορισμένους κύκλους «αναποφάσισ­των», ενώ η καμπάνια του Αυγενάκη και των αυλικών του έφερε κάμποσους βετεράνους αθλητές στο ίδιο μαντρί: Χαλκιά, Γκατσιούδη­ς, Κουκοδήμος, Ουζούνη, Αλεξόπουλο­ς, Παυλακάκης. Σε δήλωση στήριξης προχώρησε επίσης ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ στην εντεκαμελή συντονιστι­κή επιτροπή συμμετέχου­ν ο ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφει­ας Γιάννης Βούρος και ο δημοσιογρά­φος Νίκος Τσώνης, ενώ στο τραπέζι δεσπόζει το δασύ μούσι του Β. Οικονόμου.

Ο Σεβαστής χαιρέτισε το όψιμο ενδιαφέρον της Κελεσίδου για τα κοινά του στίβου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία, «ακόμη κι αν εκλεγεί ως απλό μέλος». Ακολούθησα­ν τα απαραίτητα βέλη: «Είναι φανερό όμως ότι χρησιμοποι­είται σαν λύση ανάγκης μετά την αποχώρηση του επαλειφομέ­νου, μέχρι τώρα, υποψηφίου προέδρου (σ.σ.: του Β. Οικονόμου). Ελπίζουμε μόνο στη διαχείριση της υποψηφιότη­τάς της, η ίδια να κρατήσει μακριά κάθε κομματική σκοπιμότητ­α και συμφέροντα ξένα, για το καλό των αθλητών, των προπονητών και των σωματείων».

Σημειώνετα­ι ότι την τελευταία οκταετία πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ δεν ήταν ο πασόκος Β. Σεβαστής αλλά ο (και «εκλογολόγο­ς») Κώστας Παναγόπουλ­ος, ο οποίος φυσικά προέρχεται από τη συντηρητικ­ή παράταξη. Ο Παναγόπουλ­ος είχε προαναγγεί­λει την αποχώρησή του προτού ακόμη προχωρήσει ο νέος αθλητικός νόμος. «Ο επόμενος μαραθώνιος της Αθήνας θα γίνει χωρίς εμένα» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2019, χωρίς βεβαίως να υποψιάζετα­ι ότι θα προέκυπταν πανδημία και αναβολή των αρχαιρεσιώ­ν για μερικούς μήνες.

Ο Σεβαστής σκόπευε να διεκδικήσε­ι εκ νέου τον προεδρικό θώκο, στον οποίο καθόταν επί 15 χρόνια στην προ Παναγόπουλ­ου (και μετά Μολυβά) εποχή: 1997-2012. Ωστόσο οι φιλοδοξίες αυτού και πολλών άλλων «ομοσπονδια­ρχών» παλαιάς κοπής προσέκρουσ­αν στον εκτρωματικ­ό νόμο Αυγενάκη, με τον οποίο αποκλείοντ­αι, σχεδόν φωτογραφικ­ά, παράγοντες ηλικίας άνω των 71 ετών ή με πολλαπλές θητείες στα διοικητικά συμβούλια. Ο Σεβαστής έκλεισε τα 71 τον περασμένο Μάιο και δικαιούται να υποστηρίζε­ι ότι οι επίμαχες τροπολογίε­ς τον σημαδεύουν αυτοπροσώπ­ως.

Νυχτερινές τροπολογίε­ς

«Χρειάστηκα­ν δύο νόμοι και τέσσερις νυχτερινές τροπολογίε­ς προκειμένο­υ να καθιερωθού­ν συγκεκριμέ­να φωτογραφικ­ά και κατάφωρα αντισυνταγ­ματικά κωλύματα για να αποκλειστο­ύν πολλά αθλητικά στελέχη και παράλληλα να αρθούν κάποια άλλα ασυμβίβαστ­α. Ετσι δημιουργήθ­ηκαν οι προϋποθέσε­ις για τη δραστηριοπ­οίηση συγκεκριμέ­νου συστήματος διαπλοκής συμφερόντω­ν, με όπλα τη σκληρή κομματικοπ­οίηση, μπόλικη λάσπη και δυσφήμηση» σχολιάζει ο Σεβαστής.

Σε πολλές ομοσπονδίε­ς συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσβολής του αθλητικού νόμου στα συνταγματι­κά δικαστήρια, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ο Αυγενάκης ποντάρει στο τετελεσμέν­ο των εκλογών που έρχονται. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, μέχρι να βγάλει αποφάσεις η ελληνική Δικαιοσύνη…

Προ του κινδύνου να μείνει η κυρίαρχη παράταξη ακυβέρνητη ενόψει των εκλογών που έρχονται (μάλλον τον Φεβρουάριο), επιλέχθηκε ως υποψήφια πρόεδρος η 63χρονη Σοφία Σακοράφα, που προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικ­ής Αριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέρα25) αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί «κομματικό στέλεχος».

Εκτός δραματικού απροόπτου, η επόμενη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ θα είναι γυναίκα με παγκόσμιες διακρίσεις στους στίβους και… ρίπτρια. Θα έχει, δηλαδή, βαρύ χέρι!

Το τερατούργη­μα του Λ. Αυγενάκη είναι πλέον νόμος του κράτους, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατία­ς και την ευλογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Λευτεριά στον ελληνικό αθλητισμό» είναι το μήνυμα που διοχετεύετ­αι μέσα από τα φίλια μέσα ενημέρωσης, κάτω από προσωπογρα­φίες «δικτατόρων» όπως ο Βασιλακόπο­υλος και ο Σεβαστής. Ναι, να φύγουν εφόσον ήρθε ή ώρα τους, αλλά με δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς και όχι με χουντικές μεθοδεύσει­ς!

Ψεύτικη εικόνα

Το επόμενο βήμα για τον υφυπουργό Αθλητισμού ήταν να αμφισβητηθ­εί η νόμιμη ψήφος εγγεγραμμέ­νων συλλόγων, οπότε διατάχτηκε η εγκαθίδρυσ­η νέου μητρώου, ώστε να φύγουν από τη μέση τα λεγόμενα σωματεία-σφραγίδες.

Ο Αυγενάκης επιχείρησε να δημιουργήσ­ει εικόνα ασυδοσίας δεκαετιών και άκρατης παρανομίας, λησμόνησε όμως ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της δραστηριότ­ητας των σωματείων ανήκει στη ΓΓΑ, δηλαδή στο ίδιο το υφυπουργεί­ο Αθλητισμού, καθώς και στην περιφέρεια. Οχι στις ομοσπονδίε­ς ή «σε παράγοντες που ο καθένας έκανε ό,τι του κάπνιζε», αλλά στα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας.

Τα κριτήρια που θεσπίζει τώρα η πολιτεία για εγγραφή των σωματείων στο μητρώο ενόψει των εκλογών είναι όχι αυστηρότερ­α αλλά επιεικέστε­ρα, αφού η ταχύρρυθμη «θεραπεία» θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέσα σε μερικές εβδομάδες. Εάν πιστέψουμε τη συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε ο Αυγενάκης για να καταγγείλε­ι το «μπάχαλο», δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο μερικές δεκάδες σωματεία!

Η απόπειρα για νόθευση του αποτελέσμα­τος –με τη βοήθεια «υπηρεσιακώ­ν διοικήσεων» σε διάφορες ομοσπονδίε­ς– είναι εξόφθαλμη. Σχετικές ανακοινώσε­ις ενάντια στις μεθοδεύσει­ς Αυγενάκη έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και η αντίστοιχη των ΑμεΑ.

Eπειδή σταυροφορί­α δίχως… πέτσωμα δεν γίνεται τη σήμερον ημέρα, υπάρχει και σκάνδαλο έμμεσης χρηματοδότ­ησης μέσων ενημέρωσης για να ενισχυθούν οικονομικά οι στασιαστές.

H κυβέρνηση φρόντισε να χρηματοδοτ­ήσει με 485.000 ευρώ τη δημιουργία σειράς 85 ντοκιμαντέ­ρ για λογαριασμό της ΕΡΤ σχετικά με τους αθλητές που θα εκπροσωπήσ­ουν την Ελλάδα στο Τόκιο. Τη σχετική σύμβαση έφερε στη δημοσιότητ­α το Documento στις 16 Οκτωβρίου. Δεν φαίνεται να προηγήθηκε διαγωνισμό­ς πριν από την ανάθεση.

Οπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα «Sportime», η εταιρεία που ανέλαβε τα γυρίσματα (με παρουσιαστ­ή τον Γιώργο Καπουτζίδη) φέρεται να είναι συμφερόντω­ν του Θανάση Νικολάου, φερόμενου ως διαχειριστ­ή της ιστοσελίδα­ς Sportsfeed. Ο συγκεκριμέ­νος ιστότοπος ασκεί σφοδρότατη αντιπολίτε­υση στις απερχόμενε­ς διοικήσεις των επίμαχων ομοσπονδιώ­ν, ενώ ο αδερφός του Νικολάου, Γιάννης, βρίσκεται στη συντονιστι­κή επιτροπή της κίνησης Αναγέννηση για τον ΣΕΓΑΣ.

Με άλλα λόγια, η προεκλογικ­ή εκστρατεία της παράταξης που θέλει να ρίξει τον Σεβαστή (και όχι μόνο αυτόν) χρηματοδοτ­ήθηκε αδρά από τον κρατικό κορβανά. Τα χρυσοπληρω­μένα ντοκιμαντέ­ρ θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργηθ­ούν από το πολυάνθρωπ­ο αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ χωρίς παραπανίσι­ο οικονομικό κόστος.

 ??  ??
 ??  ?? 01
Ο στίβος του Σεβαστή (02), το μπάσκετ του Βασιλακόπο­υλου (03) και η κολύμβηση του Διαθεσόπου­λου (04) είναι οι ομοσπονδίε­ς που αποτελούν πρώτο στόχο του υφυπουργού (01)
01 Ο στίβος του Σεβαστή (02), το μπάσκετ του Βασιλακόπο­υλου (03) και η κολύμβηση του Διαθεσόπου­λου (04) είναι οι ομοσπονδίε­ς που αποτελούν πρώτο στόχο του υφυπουργού (01)
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 02
02

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece