Documento

Οι ΗΠΑ σταδιακά μετατρέπον­ται σε κατ’ επίφαση δημοκρατία

Μια συζήτηση με τον Αμερικανό καθηγητή Γεωγραφίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Εθνη σε αναταραχή»

- Συνέντευξη στην Εμυ Ντούρου

Ακόμη ευγνωμονώ τον άνθρωπο που πριν από δεκαπέντε χρόνια με μύησε στο σύμπαν του Τζάρεντ Ντάιμοντ όταν μου πρότεινε να διαβάσω την «Κατάρρευση», τη σπουδαία μελέτη με θέμα τον τρόπο που κάποιοι πολιτισμοί κατάφεραν να επιβιώσουν υπό συνθήκες που άλλοι οδηγήθηκαν στην κατάρρευση. Ο Αμερικανός καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς, ο οποίος έκανε τη γεωγραφία υπόθεση των πολλών μέσα από τα βιβλία του «Οπλα, μικρόβια και ατσάλι» και «Ο τρίτος χιμπαντζής» και επηρέασε τη σκέψη στοχαστών όπως ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι και προσωπικοτ­ήτων όπως ο Μπιλ Γκέιτς (αξίζει να αναζητήσετ­ε στο YouTube τις συζητήσεις που είχε με τον καθένα ξεχωριστά), επέστρεψε με τη νέα του μελέτη «Εθνη σε αναταραχή», η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα (μτφρ. Ρηγούλας Γεωργιάδου).

Το βιβλίο του Τζάρεντ Ντάιμοντ αποτελεί συγκριτική μελέτη επτά χωρών (Φινλανδία, Γερμανία, Χιλή, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδονησία) που κατάφεραν να επιβιώσουν –και ενίοτε να αναδειχθού­ν σε μεγάλες δυνάμεις– παρά τις αντίξοες κοινωνικοπ­ολιτικές συνθήκες που τις οδήγησαν σε κρίση. Ο συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά τις χώρες για τις οποίες γράφει· σε κάποιες έχει ζήσει κατά διαστήματα τις τελευταίες επτά δεκαετίες και μιλάει τη γλώσσα πέντε εξ αυτών. Κι εδώ, όπως και στα άλλα βιβλία του, η προσέγγιση είναι διεπιστημο­νική. Η γεωγραφία χάνει τα όριά της μέσα στην ιστορία, την ανθρωπολογ­ία, την οικονομία και την ψυχολογία σε μια αφήγηση που συνδυάζει την εξειδίκευσ­η με την προσωπική μαρτυρία.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του τηλεφωνικά λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου των ΗΠΑ. Η συζήτησή μας ξεκίνησε με τον ορισμό της κρίσης και τον τρόπο που ανακάμπτου­ν τα έθνη και ολοκληρώθη­κε με τον Τζάρεντ Ντάιμοντ να απαγγέλλει τους πρώτους στίχους της «Ιλιάδας» στα αρχαία ελληνικά, τους οποίους θυμόταν από το σχολείο.

Πώς ορίζετε την έννοια της κρίσης;

Μια απάντηση θα ήταν ότι κρίση είναι μια κατάσταση την οποία

«Η ουσία της δημοκρατία­ς είναι οι εκλογές. Εάν μια χώρα διατηρεί την αίσθηση της δημοκρατία­ς αλλά οι πολίτες δεν μπορούν να ψηφίσουν, τότε δεν είναι δημοκρατία»

νιώθεις όταν τη ζεις και δεν χρειάζεται να την ορίσεις. Αλλά αν θέλουμε οπωσδήποτε έναν ορισμό, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια συνθήκη στην οποία πρέπει κανείς να παραδεχτεί ότι οι συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπι­σης των προβλημάτω­ν δεν λειτουργού­ν. Και αυτό ισχύει τόσο για τα έθνη όσο και για τα άτομα.

Τα έθνη και τα άτομα ανακάμπτου­ν από τις κρίσεις με παρόμοιο τρόπο;

Και ναι και όχι. Υπάρχουν ομοιότητες. Για παράδειγμα οι άνθρωποι που αντιμετωπί­ζουν μια κρίση πρέπει καταρχάς να την αποδεχτούν, το ίδιο ισχύει και με τα έθνη. Τα άτομα μπορούν να λάβουν βοήθεια από άλλα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποι­ήσουν άλλους ως πρότυπα για την επίλυσή της. Αντιστοίχω­ς τα έθνη μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους συμμάχους τους. Η διαφορά φυσικά είναι ότι τα έθνη έχουν ηγέτες, κάτι που δεν ισχύει για τα άτομα. Ενας άντρας και μια γυναίκα που μπορεί να έχουν δυσκολίες στον γάμο τους και αναζητούν το διαζύγιο ενεργούν για λογαριασμό του εαυτού τους. Επίσης τα έθνη είναι ομάδες και η συζήτηση εντός ομάδων είναι απαραίτητη, κάτι που δεν ισχύει σε ατομικό επίπεδο.

Αναφέρετε στο βιβλίο σας ότι στην κινεζική γλώσσα υπάρχει μια λέξη που σημαίνει ταυτόχρονα κρίση και ευκαιρία. Μπορεί μια κρίση να χρησιμοποι­ηθεί με δημιουργικ­ό τρόπο;

Η κρίση μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί δημιουργικ­ά παρακινώντ­ας ένα άτομο να αντιμετωπί­σει ένα πρόβλημα που υπήρχε για καιρό και δεν αντιμετωπί­στηκε. Πάρτε για παράδειγμα μια προσωπική κρίση: ένα παντρεμένο ζευγάρι ίσως έχει οικογενεια­κά προβλήματα για πολύ καιρό και δεν τα αντιμετωπί­ζει μέχρι να πει η σύζυγος ότι φεύγει από το σπίτι και να ζητήσει διαζύγιο. Αυτό κάνει τον σύζυγο να ξυπνήσει και να συνειδητοπ­οιήσει ότι είναι σε κρίση. Μπορεί να σημαίνει ότι τελικά θα αντιμετωπί­σει το πρόβλημα που αποφεύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει για τα έθνη και τις χώρες που αντιμετωπί­ζουν την κρίση όταν παραδέχοντ­αι ότι πρέπει να λύσουν ένα πρόβλημα που παραμελούν για καιρό.

Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν βιώσει περιόδους μεγάλης κρίσης αλλά κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσο­υν ηγετικό ρόλο. Από την άλλη, χώρες όπως η Ελλάδα φαίνεται να περνούν συχνά κρίσεις από τις οποίες δεν μπορούν να ανακάμψουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για την περίπτωση της Ελλάδας αναρωτιέμα­ι αν είναι πράγματι σε διαρκή κρίση ή αν έχει περάσει και μεγάλη περίοδο σταθερότητ­ας. Ορισμένες χώρες βιώνουν πιο πολλές δυσκολίες και αντιμετωπί­ζουν χρόνια προβλήματα ενώ άλλες βρίσκονται διαρκώς σε ασφάλεια. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είναι απομονωμέν­η στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κανείς δεν απειλεί ποτέ να εισβάλει στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα πλούσια που σπάνια αντιμετωπί­ζει κρίση. Αλλο παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, μια ευημερούσα ισχυρή χώρα η οποία δεν αντιμετωπί­ζει συχνά κρίση αλλά κατά διαστήματα – όπως συμβαίνει σήμερα ή στον Πόλεμο του Βιετνάμ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπότε αναρωτιέμα­ι εάν η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή κρίση ή είναι λιγότερο ισχυρή χώρα η οποία αντιμετωπί­ζει πιο δύσκολες καταστάσει­ς από τη Γερμανία.

Στο βιβλίο σας αποφύγατε να αναφερθείτ­ε τόσο στο Brexit όσο και στον Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί;

Επειδή είναι βιβλίο και όχι άρθρο εφημερίδας. Το χειρόγραφο του βιβλίου μου παραδόθηκε ενάμιση χρόνο προτού εκδοθεί. Οπότε ό,τι θα έγραφα το 2017 για τον Τραμπ και το Brexit θα ήταν ήδη ξεπερασμέν­ο το 2019 που εκδόθηκε. Και χαίρομαι πολύ που δεν εκτέθηκα γράφοντας οτιδήποτε γι’ αυτά τα δύο θέματα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητ­ας αυτήν τη στιγμή; Η Covid-19;

Η απάντησή μου σε αυτό –και μην το γελάτε καθόλου– είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητ­ας αυτήν τη στιγμή είναι να εντοπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της αυτήν τη στιγμή. Επειδή η ανθρωπότητ­α αντιμετωπί­ζει πολλά μεγάλα προβλήματα πρέπει να τα λύσουμε όλα μαζί. Αν αναρωτιόμα­στε και μιλάμε μόνο για το μεγαλύτερο και αγνοούμε τα άλλα, θα καταστραφο­ύμε. Η Covid-19 ναι, είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα, την εξάντληση των πόρων. Πρέπει να τα λύσουμε όλα. Εάν λύσουμε μόνο το θέμα της πανδημίας αλλά όχι εκείνο της κλιματικής αλλαγής, θα καταστραφο­ύμε. Το ίδιο θα συμβεί αν λύσουμε εκείνο της κλιματικής αλλαγής αλλά όχι της Covid-19.

Ο περιορισμό­ς της προσωπικής επικοινωνί­ας και η άνοδος των κοινωνικών δικτύων έχουν συμβάλει στην πόλωση των δυτικών κοινωνιών;

Στην ανθρώπινη ιστορία μέχρι την ανάπτυξη της γραφής η επικοινωνί­α γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό έχω βιώσει στις έρευνες πεδίου που διεξήγαγα στη Νέα Γουινέα, όπου οι άνθρωποι ακόμη διατηρούν μεγάλη επαφή με την παράδοση. Μιλάς με τον άλλο, στέκεσαι ένα μέτρο μακριά του, τον κοιτάζεις καταπρόσωπ­ο, τον ακούς, μπορείς να τον αγγίξεις, να τον μυρίσεις, να παρατηρήσε­ις τη γλώσσα του σώματός του, να τον βιώσεις ως ολοκληρωμέ­νο άτομο. Με την εξέλιξη της γραφής πριν από 5.500 χρόνια αναπτύχθηκ­ε η έμμεση επικοινωνί­α. Στην πορεία είχαμε την ανάπτυξη του τηλέγραφου, του τηλεφώνου,

του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και πιο πρόσφατα του διαδικτύου. Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνί­ας μας γίνεται πλέον όπως το κάνουμε τώρα εμείς οι δυο που μιλάμε στο τηλέφωνο. Δεν σας βλέπω και δεν ξέρω πώς είστε, δεν βλέπω πώς κινείστε ούτε βλέπω αν με αποδοκιμάζ­ετε με τα μάτια όσο σας μιλάω. Λαμβάνω μόνο ένα μικρό μέρος της δικής σας επικοινωνί­ας. Ετσι, με τη μη προσωπική επικοινωνί­α δεν βιώνουμε τους άλλους ως ολοκληρωμέ­να ανθρώπινα όντα αλλά σαν λέξεις στην οθόνη. Οταν έχουμε μπροστά μας έναν άνθρωπο διστάζουμε να είμαστε αγενείς, θυμωμένοι, προσβλητικ­οί. Αν όμως η επικοινωνί­α γίνεται μέσω οθόνης, τότε η προσβολή απευθύνετα­ι σε κείμενα και όχι σε πρόσωπα. Και έτσι υποθέτω ότι η αύξηση της πόλωσης και η έλλειψη ευγένειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφείλονται στον περιορισμό της προσωπικής επικοινωνί­ας.

Το βιβλίο «Εθνη σε αναταραχή» του Τζάρεντ Ντάιμοντ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου

«Οι εκλογές αποτελούν την ουσία κάθε δημοκρατία­ς» γράφετε στο βιβλίο σας. Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ, όπου η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους αρκετά συχνά είναι πολύ δύσκολη;

Η ουσία της δημοκρατία­ς είναι οι εκλογές. Εάν μια χώρα διατηρεί την αίσθηση της δημοκρατία­ς αλλά οι πολίτες δεν μπορούν να ψηφίσουν, τότε δεν είναι δημοκρατία. Οι ΗΠΑ σταδιακά μετατρέπον­ται σε κατ’ επίφαση δημοκρατία, επειδή πάρα πολλοί Αμερικανοί εμποδίζοντ­αι να ψηφίσουν. Δεν ξέρω πώς είναι στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν ένας πολίτης διαθέτει αυτοκίνητο, έχει διαμέρισμα ή υποβάλλει δήλωση φορολογίας, η κυβέρνηση γνωρίζει την ύπαρξή του και λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές τον ειδοποιεί ότι ψηφίζει στο τάδε μέρος. Στις ΗΠΑ δεν είναι έτσι. Οι Αμερικανοί πρέπει να εγγραφούν για να ψηφίσουν και σε πολλές πολιτείες το μητρώο των ψηφοφόρων βρίσκεται σε κάποιο πολιτικό γραφείο. Και οι εκλογικοί αξιωματούχ­οι προσπαθούν να εμποδίσουν την εγγραφή των πολιτών που πιθανόν να ψηφίσουν το αντίπαλο κόμμα. Για παράδειγμα σε νότιες πολιτείες όπως η Αλαμπάμα και το Μισισίπι, που μπορεί να έχουν Ρεπουμπλικ­άνο κυβερνήτη αλλά η πλειονότητ­α των πολιτών είναι Αφροαμερικ­ανοί οι οποίοι πιθανότατα στηρίζουν τους Δημοκρατικ­ούς, η πολιτειακή κυβέρνηση απαιτεί να ψηφίσουν έχοντας μαζί τους την άδεια οδήγησης. Ωστόσο η πολιτεία κλείνει τα γραφεία που εκδίδουν άδειες οδήγησης καθιστώντα­ς αδύνατη την εγγραφή τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ σταδιακά γινόμαστε κατ’ επίφαση δημοκρατία, καθώς πολλοί πολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν.

στις ΜΕΘ, με συνέπεια να πιεστεί το σύστημα υγείας.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι, πιστεύω, η πολυφωνία. Ως κράτος έχεις υποχρέωση να ακούς τη γνώμη των ανθρώπων που ξέρουν καλά τον τομέα τους. Προτού κλείσεις την εστίαση κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους επαγγελματ­ίες που έχουν την εμπειρία και τη γνώση του χώρου για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί για τα δικά τους χωράφια. Εσύ ως πολιτεία πράξε μέχρι τότε τα αυτονόητα. Δηλαδή αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή των κανόνων που η ίδια θέσπισες. Αν δεν μπορείς να υποστηρίξε­ις τους νόμους σου, καλύτερα να μην τους ψηφίζεις. Οχι μόνο δεν θα έχεις τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα αλλά επιπλέον θα καταλήξεις ρεζίλι των σκυλιών. Ρεζιλεύεσα­ι.

Οσον αφορά την επόμενη μέρα, πολύ φοβάμαι ότι από το δεύτερο lockdown οι περισσότερ­οι θα βγούμε αλκοολικοί και με βαριά ψυχολογικά προβλήματα.

Το πλήγμα σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι τεράστιο. Οπως και το οικονομικό. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά αυτήν τη φορά καθώς σε σχέση με άλλες δοκιμασίες που έχουμε υποστεί ως χώρα οι εκτιμήσεις είναι απαισιόδοξ­ες. Στην πρόσφατη κρίση για παράδειγμα είχαμε το ατού του τουριστικο­ύ προϊόντος που λειτούργησ­ε σχεδόν ευεργετικά για να αποφευχθεί η καταστροφή. Πλέον δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσ­ει ως αντιστάθμι­σμα. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερ­ο – και με την αποδοχή ότι το κακό έχει γίνει και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε– είναι τι πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα.

Προσωπικά με ενοχλεί και το θέμα της κοινωνικοπ­οίησης, όπως φαντάζομαι και τον περισσότερ­ο κόσμο. Το να μην μπορώ να συναναστρα­φώ, να έχω την ανθρώπινη επαφή και την ανταλλαγή απόψεων με τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι κάτι μόνο στενάχωρο, είναι και επιζήμιο για

όλους. Εγώ θέλω να αγγίζω τον άλλο, να τον νιώσω. Ετσι λειτουργώ με τους φίλους και τους συνεργάτες μου. Δεν θέλω τη χειραψία αλλά την αγκαλιά. Από τη στιγμή όμως που προέχει η υγεία θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως για μικρό –εύχομαι να είναι μικρό και όχι μεγάλο– χρονικό διάστημα θα το στερηθούμε κι αυτό. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν θεωρώ ότι η αγορά θα ανοίξει μόλις λήξουν τα νέα μέτρα. Δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά της διασκέδαση­ς τον Δεκέμβριο. Ισως μόνο τα καταστήματ­α του λιανικού εμπορίου, που έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη, για να τονωθεί λίγο η αγορά στην εορταστική περίοδο.

Για την εστίαση τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Φυσικά το λουκέτο σ’ εμάς επηρεάζει και τον πρωτογενή τομέα. Οι πρώτες ύλες βέβαια μπορούν να καταναλωθο­ύν και στα σπίτια, αλλά δεν είναι το ίδιο. Οταν σε γονατίζουν έγνοιες και άγχη δεν έχεις διάθεση να φτιάξεις πλούσια γεύματα.

Αρκείσαι στα λίγα και απαραίτητα. Προσωπικά δεν με νοιάζει τόσο το πότε θα ανοίξουμε (θεωρώ χαμένη τη χρονιά) όσο το να κρατήσω το προσωπικό και τους συνεργάτες μου σε καλή κατάσταση. Το στοίχημα πλέον για μένα είναι πώς θα κρατήσω σε υψηλό επίπεδο την ψυχολογία αυτών των παιδιών. Οταν σε έναν ή δύο μήνες θα πρέπει να τους βάλω στην ίδια διαδικασία της δημιουργικ­ής διάθεσης –μην ξεχνάμε ότι η κουζίνα είναι κυρίως χώρος δημιουργία­ς και θετικής διάθεσης– πώς θα το πετύχω αυτό; Στο πρώτο lockdown ήμασταν κάπως περίεργοι για το τι ακριβώς ζούσαμε καθώς δεν γνωρίζαμε. Σήμερα, όμως, έχοντας γνώση της κατάστασης, βιώσαμε όλοι μια μελαγχολία στο άκουσμα του δεύτερου λουκέτου. Η θλίψη ήταν πολύ έντονη σε όλους μας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του Μαρτίου και του Νοεμβρίου. Τότε δεν ξέραμε. Τώρα όλοι γνωρίζουμε καλά τι μας ξημερώνει.

Αν δεν μπορείς να υποστηρίξε­ις τους νόμους σου, καλύτερα να μην τους ψηφίζεις. Οχι μόνο δεν θα έχεις τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα αλλά επιπλέον θα καταλήξεις ρεζίλι των σκυλιών

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? Ο Τζάρεντ Ντάιμοντ διασχίζει μια γέφυρα φτιαγμένη από αυτόχθονες της Νέας Γουινέας
Μπροστά από μια αντλία πετρελαίου στην Παπούα Νέα Γουινέα, στα πετρελαϊκά πεδία της λεκάνης απορροής του ποταμού Κίκορι, την οποία όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία διαχειριζό­ταν η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron
Ο Τζάρεντ Ντάιμοντ διασχίζει μια γέφυρα φτιαγμένη από αυτόχθονες της Νέας Γουινέας Μπροστά από μια αντλία πετρελαίου στην Παπούα Νέα Γουινέα, στα πετρελαϊκά πεδία της λεκάνης απορροής του ποταμού Κίκορι, την οποία όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία διαχειριζό­ταν η πετρελαϊκή εταιρεία Chevron
 ??  ??
 ??  ?? INF0
INF0
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece