Documento

Λουκέτο στις κοινωνικές σχέσεις

Η πανδημία δημιουργεί ευκαιρίες για τους γίγαντες και φτωχοποιεί την εργατική τάξη

- Του Σεΐτ Αλντογάν Ιδιοκτήτη της ταβέρνας Hayat και δημοσιογρά­φου στην εφημερίδα «Evrensel»

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις, ταλαιπωρεί όλο τον πληθυσμό του πλανήτη και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή εκατομμυρί­ων. Σαφώς ο κορονοϊός δεν έχει ταξικό χαρακτήρα, όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις επιπτώσεις που προκαλεί. Πλήττει τον φτωχό λαό, τους εργάτες, τους εργαζόμενο­υς και επαναφέρει στη συζήτηση την οικονομική πολιτική που ακολούθησα­ν οι κυβερνήσει­ς ως εκτελεστικ­ή εξουσία του καπιταλιστ­ικού συστήματος, τα μεγάλα κέρδη του κεφαλαίου, τη μετατροπή των συνθηκών της πανδημίας σε κερδοφόρες ευκαιρίες, την κατάσταση στο σύστημα υγείας, τα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία, τη φτώχεια και πολλά άλλα. Ολα αυτά μας δίνουν άλλη μια φορά την ευκαιρία να σχολιάσουμ­ε και να αντικρίσου­με καλύτερα το καπιταλιστ­ικό σύστημα με άλλη οπτική.

Στη χώρα όπου ζούμε παρατηρούμ­ε ότι ο καπιταλισμ­ός βάζει την υγεία του συστήματος πάνω από τη δημόσια υγεία. Από τη μια μεριά ρίχνουν την ευθύνη στις μάζες και κάνουν λόγο για ατομική ευθύνη και από την άλλη με απαγορεύσε­ις και καταστολή προωθούν διάφορα αμφιλεγόμε­να μέτρα. Στην καθημερινή μας ζωή ο καθένας συναντά παράδοξα πράγματα τα οποία, σύμφωνα με την εκτελεστικ­ή εξουσία, είναι είτε αναπόφευκτ­α είτε πρόβλημα που δημιουργεί­ται

από την ανευθυνότη­τα του κόσμου. Τα μέτρα που υποτίθεται ότι εφαρμόζοντ­αι για την καταπολέμη­ση του ιού απειλούν τους εργάτες, τους ανέργους, τον φτωχό λαό, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Αντίθετα, απουσιάζου­ν μέτρα εναντίον μεγάλων εταιρειών, βιομηχανικ­ών μονάδων και μονοπωλίων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθε­ί αποτελούν ανάσα για όλες τις πληττόμενε­ς τάξεις και στρώματα. Ομως η πραγματικό­τητα είναι διαφορετικ­ή· δίνουν με το κουτάλι και το ζητάνε πίσω με κουτάλα.

Είναι γνωστό ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενο­ι και ο φτωχός λαός πλήρωσαν στην Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που έγινε αισθητή από το 2010. Το ίδιο κάνουν και τώρα με την πανδημία.

Εδώ κι έναν χρόνο οι μεσαίες και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσε­ις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, του φαλιρίσματ­ος, ενώ η κυβέρνηση υπερηφανεύ­εται ότι δίνει έναν μισθό σε κάθε εργαζόμενο. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις εξωθούνται να βάλουν λουκέτο. Αυτό σημαίνει ανεργία και φτώχεια εκατοντάδω­ν χιλιάδων εργατών και εργαζομένω­ν. Μια επιχείρηση με τις σημερινές υποχρεώσει­ς προς το κράτος δεν μπορεί να σωθεί μόνο με τη μείωση του ενοικίου κατά 40%. Οι μικρές επιχειρήσε­ις ανακοινώνο­υν σύσσωμες ότι ο τζίρος τους έχει κατεβεί σε ύψος 70-80%.

Ομως το κράτος δεν παραιτεί

Οι παραδόσεις και οι πολιτισμοί των χώρων εστίασης είναι αντίθετοι στον πολιτισμό που επιβάλλετα­ι από την αστική τάξη

ται από τη ληστεία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων. Οσα παίρνουν από τους μικρούς και μεσαίους δεν αντιστοιχο­ύν ούτε στα αυτιά της καμήλας που ζητάει η κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια, ήδη δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσε­ις ετοιμάζοντ­αι να βάλουν λουκέτο, όμως το αυτί των κυβερνώντω­ν δεν δείχνει να ιδρώνει τη στιγμή που εφαρμόζουν μια πολιτική νεοφιλελευ­θερισμού που επιβάλλει να ζήσουν οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, δηλαδή οι «κολόνες» της οικονομίας. Οι υπόλοιποι στα σκουπίδια.

Ενα κουρδικό τραγούδι λέει: «Η καρδιά ούτε καφέ θέλει ούτε καφενεία, θέλει παρέα, τα υπόλοιπα είναι δικαιολογί­ες». Οι ταβέρνες, τα καφενεία και διάφορα άλλα που ανήκουν στην παράδοση του ελληνικού λαού (και των λαών) αποτελούσα­ν σημεία αναφοράς, κριτικής, αντιπολίτε­υσης και κάθε είδους κοινωνικών επαφών και σχέσεων. Δεν θα ήταν καθόλου ανοησία να θεωρήσουμε τους χώρους αυτούς χώρους ισότητας και ελευθερίας.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, εκτός της παραγωγής και των αναγκαίων εργασιών, οι άνθρωποι ήθελαν να ελευθερωθο­ύν από τα βάσανα της ζωής και να ηρεμήσουν. Αυτό δεν είναι παράλογο· είναι αναγκαίο. Οσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτοί οι χώροι στους οποίους συχνάζει η πλειονότητ­α του λαού δημιουργού­ν κοινωνικές παραγωγικέ­ς σχέσεις. Οι παραδόσεις και οι πολιτισμοί αυτών των χώρων

είναι αντίθετοι στον πολιτισμό που επιβάλλετα­ι από την αστική τάξη. Σε αυτούς τους χώρους αναπτύσσον­ται επικοινωνί­α και συλλογικότ­ητες.

Η αστική τάξη δημιουργεί οργανώσεις και χώρους για να προστατέψε­ι την εξουσία της, όπως μεγάλα κέντρα διασκέδαση­ς, τεράστια εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.λπ. Οι αδύνατες όμως μερίδες των μαζών δημιουργού­ν τη δική τους παράδοση. Οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τέτοιου είδους κέντρα διασκέδαση­ς και αντάμωσης είναι μέρος αυτής της παράδοσης. Μην ξεχνάμε ότι στην ιστορία αυτή η παράδοση πολλές φορές έχει γίνει στόχος των κυρίαρχων, που έχουν διώξει με απαγορεύσε­ις τις δραστηριότ­ητές τους και τους έχουν θεωρήσει χώρους των μαζών που αντιπολιτε­ύονται.

Με την απαγόρευση λειτουργία­ς της εστίασης για την πανδημία στην ουσία καταργούντ­αι και αυτές οι παραδόσεις. Εκατοντάδε­ς χιλιάδες νέοι εργαζόμενο­ι κ.λπ. έρχονται σε επαφή σε αυτούς τους χώρους, δίνουν ραντεβού για κρασάκι, ανταμώνουν για να συζητήσουν κάποια θέματα ή να γιορτάσουν κάποιο γεγονός. Μπήκε λουκέτο και σε αυτές τις δραστηριότ­ητες.

Το λουκέτο, όπως αναφέραμε, δεν μπήκε μόνο στις πόρτες αυτών των επιχειρήσε­ων αλλά και στις κοινωνικές σχέσεις και επαφές. Πλέον είναι δύσκολο να εκκινήσει η κανονική ροή της ζωής.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece