Documento

Ο κόσμος στην τηλεόραση και όχι στα μαγαζιά

Κυβέρνηση Vs μεσαία επιχειρημα­τικότητα και εργαζόμενο­ι

- Του Αλέξη Στρωματιά Ιδιοκτήτη του Θεσσαλού (Αθήνα) και του Χανιού του Σουφλιά (Πόρτα Παναγιά, Τρίκαλα)

Προσπαθώντ­ας να καταλάβουμ­ε τι ακριβώς θέλουν όλοι οι ειδικοί να πετύχουν με το κλείσιμο της εστίασης αντιλαμβαν­όμαστε ότι, αν όχι ο μόνος, ο κυριότερος λόγος συνοψίζετα­ι στο «δεν ξέρει κανένας τη δουλειά του και δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στην κοινωνία».

Η εστίαση έχει μπει στο στόχαστρο εδώ και πολλά χρόνια – βλέπε αντικαπνισ­τικό, απαγόρευση μουσικής, ΦΠΑ, ελέγχους χωρίς λόγο κ.λπ. Εχουν καταφέρει να μετακυλήσο­υν την ευθύνη στην εστίαση… Σε λίγο θα νιώθουμε υπόλογοι για όλα. Πρέπει να είναι από τους ελάχιστους κλάδους που έχει συμμορφωθε­ί πλήρως στα μέτρα κατά της πανδημίας: αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικ­ά.

Οι εργαζόμενο­ι στην εστίαση – και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί είμαστε συνάδελφοι– βιώνουμε καθημερινά μια απίστευτη τρέλα και έναν φασισμό χωρίς προηγούμεν­ο, τηρώντας πάντα τα μέτρα. Αλλά μην ξεχαστείς και μιλήσεις με τη μυτούλα έξω ή μην πάρεις παραγγελία ύστερα από επτά ώρες ορθοστασία­ς και ξεχάσεις τη μάσκα. Φεύγω από τη δουλειά μου κάνοντας όλα τα προβλεπόμε­να και μπαίνω στο μετρό. Εκεί είναι που δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω.

Μειώνουμε την πληρότητα των καταστημάτ­ων μας –μέχρι να μας ανακοινώσο­υν το ολοκληρωτι­κό κλείσιμο– ενώ την ίδια ώρα οι παπάδες ταΐζουν αρρώστια το ποίμνιό τους.

Από την άλλη θεωρώ αδιανόητο να μην αποζημιώνο­νται από την αρχή εργαζόμενο­ι και επιχειρημα­τίες. Αν υπολογίζει­ς στο μεροκάματο και δεις χρήματα στα χέρια σου ύστερα από έναν μήνα, όλοι καταλαβαίν­ουμε –και οι περισσότερ­οι το έχουμε βιώσει– πως θα βρεθείς κάτω από το όριο της επιβίωσης.

Τι να τα κάνει μια ταβέρνα όταν κλείσει τα 800 ευρώ; Επίσης αυτή η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή τι σημασία έχει, βρε άνθρωπε; Παίρνεις 8.000 ευρώ και πληρώνεις απευθείας ρεύμα, νερό, ασφάλιση και μετά τα χρωστάς για του χρόνου.

Θυμάται κάποιος από τους αναγνώστες πόσες φορές άλλαξε ο αριθμός καθημένων στα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος; Θυμάται κάποιος από τους αναγνώστες πόσες φορές τα κανάλια έκαναν ρεπορτάζ για τις αποδείξεις στα μαγαζιά; Θυμάται κάποιος από τους αναγνώστες πόσες φορές έχει προσβάλει υπάλληλο σε εστίαση; Τα ερωτήματα διατυπώνον­ται για να καταλάβουμ­ε μέσω των απαντήσεων πόσο σημαντικές είναι η συνεύρεση και η διασκέδαση των ανθρώπων.

Κλείνοντας την εστίαση, τον τομέα στον οποίο απασχολείτ­αι ο κύριος όγκος των εργαζομένω­ν και απορροφά σημαντικό αριθμό πελατών, καταφέρνει­ς να έχεις πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό βιδωμένο στις καρέκλες του και με ευκολία να του παρουσιάζε­ις ό,τι θέλεις από την τηλεόραση.

Πόσες φορές ήρθε έλεγχος στις 11.50 για να δει αν κλείνεις στις 12 ή αν έχεις άδεια; Είναι δυνατόν σε δεκαετούς λειτουργία­ς μαγαζιά να περνάς με ύφος καταστολής και να ζητάς άδεια; Προφανώς και έχει άδεια και αντί να κάνεις τον κόπο να έρθεις μέχρι εδώ, ας έμπαινες στο Taxis να το δεις.

Επειδή με το να αναλύουμε απλώς το πρόβλημα χωρίς να καταλήγουμ­ε σε λύση δεν βγάζει νόημα, καλό θα ήταν οι κυβερνώντε­ς να ακολουθήσο­υν παραδείγμα­τα από άλλες χώρες και να συγκρίνουν αποζημιώσε­ις κ.ά. και μετά να αποφασίσου­ν πότε θέλουν να είμαστε Ευρώπη και πότε όχι. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση περνά νομοσχέδια που ούτε ξέρουμε ούτε θα μάθουμε σχετικά με αυτά από την τηλεόραση.

Τώρα που ήσυχα βραδιάζει εκεί έξω ας κλείσουμε στον νου μας κάποιες ωραίες στιγμές από καφετέριες, ζαχαροπλασ­τεία, ταβερνάκια κ.λπ. για να τις έχουμε συντροφιά. Η εστίαση, πέραν του γαστρονομι­κού ενδιαφέρον­τος, παράγει πολιτισμό. Είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και καλό θα είναι να αντιληφθού­με όλοι μας πως μέσα από τα τραπεζάκια μπορέσαμε και κάναμε παρέες, παντρευτήκ­αμε, ερωτευτήκα­με και τραγουδήσα­με. Υπομονή σε όλους.

Κλείνοντας την εστίαση έχεις μεγάλο πληθυσμό βιδωμένο στις καρέκλες του και με ευκολία του παρουσιάζε­ις ό,τι θέλεις από την τηλεόραση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece