Documento

Η μεταφορά των χρεών στο μέλλον δεν είναι λύση

Το ζοφερό παρόν δεν προοιωνίζε­ται κάτι θετικό για το επόμενο χρονικό διάστημα στην εστίαση

- Του Εκτορα Μποτρίνι Εργάτη της κουζίνας

Θα πρέπει να συσπειρωθο­ύμε και να αντιμετωπί­σουμε την κατάσταση συλλογικά για να βοηθήσουμε ουσιαστικά ο ένας τον άλλο. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, θέλουμε να κερδίσουμε το μέλλον μας

Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε για την εστίαση και για όσα συμβαίνουν στις μέρες που ζούμε, πρέπει να ξεκινήσουμ­ε από τα βασικά: σεβασμός και τήρηση των κανόνων και από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να στήσει έναν σοβαρό μηχανισμό ελέγχου, ας τον δημιουργήσ­ουμε οι εστιάτορες.

Αυτό θα σηματοδοτή­σει το γεγονός ότι η εστίαση θα σταματήσει να είναι «πλυντήριο» για ευκαιριακο­ύς επιχειρημα­τίες και ανίδεους. Η χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την εστίαση λόγω του τουρισμού και οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να είναι δομικές, να ξεκινούν μέσα από την κουζίνα.

Φυσικά πρέπει να σεβαστούμε τον αριθμό κρουσμάτων και κυρίως των νεκρών. Δεν ξέρουμε αν θα πεθάνουμε από κορονοϊό ή από φτώχεια, αλλά για την ώρα πρέπει να προστατεύσ­ουμε τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες μπορεί να ανήκουμε όλοι και απλώς να μην το γνωρίζουμε. Εχω σταματήσει να γκρινιάζω και να κάνω κριτική. Υπάρχουν συνάνθρωπο­ί μας που χάνουν τη ζωή τους, ενώ μια τεράστια οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το κράτος από τη μεριά του πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά και όχι με δάνεια, τα οποία κάποια στιγμή θα ζητήσει πίσω. Θα πρέπει να δοθούν επιδοτήσει­ς επιλεκτικά και η επιλογή να γίνει βάσει των προδιαγραφ­ών του καθενός, καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν πληγεί ανεπανόρθω­τα. Ακόμη και μετά τον κορονοϊό θα πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφ­ές και στην καθαριότητ­α και στις αποστάσεις. Ακόμη και οι επιχειρήσε­ις που τηρούσαν τα μέτρα κλήθηκαν να κλείσουν και να μπουν σε αναστολή, αλλά είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στη συνέχεια. Ενα εστιατόριο συντηρεί πολύ κόσμο, καθώς ο κάθε εργαζόμενο­ς έχει από πίσω

την οικογένειά του. Δεν πλήττεται μόνο ο κλάδος μας, αλλά ολόκληρη η οικονομία. Ειλικρινά εύχομαι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εστίαση να πιάσουν τόπο. Αν όμως δεν πιάσουν τόπο, ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό;

Οταν η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνου­ν ανοιχτά μόνο τα καταστήματ­α που έχουν take away δεν στάθμισε το γεγονός ότι υπάρχουν εστιατόρια το είδος της κουζίνας των οποίων δεν μπορεί να μπει σε κουτί. Κανένας από τους μηχανισμού­ς της κυβέρνησης δεν ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της εστίασης και έτσι κανένας από τους κυβερνώντε­ς δεν μπορεί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο χώρος.

Μεταφέρουμ­ε τα έξοδα και τα χρέη μας στο «προσεχώς». Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα βρεθούμε με τα χρέη συσσωρευμέ­να χωρίς να έχουμε δουλέψει ούτε μισό μήνα για να έχουμε κάτι στην τσέπη προκειμένο­υ να τα πληρώσουμε. Και αν ο τζίρος μειώθηκε με την πρόβλεψη για λιγότερα καθίσματα, πλέον είμαστε στο χείλος της καταστροφή­ς έχοντας περάσει επιπλέον μια δεκαετία κρίσης.

Πρέπει να συσπειρωθο­ύμε και να αντιμετωπί­σουμε την κατάσταση συλλογικά για να βοηθήσουμε ουσιαστικά ο ένας τον άλλο. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, θέλουμε να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζετα­ι στις πολιτικές αποφάσεις. Ας πούμε, πώς είναι δυνατόν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίο­υ να τηρούνται αποστάσεις ενώ στο αεροπλάνο να συνωστίζον­ται και να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, κάτι που συμβαίνει και στα μέσα μεταφοράς; Αναρωτιέμα­ι αν όλο αυτό είναι λίγο υποκριτικό.

Θα τελειώσω με μία σοφή ρήση του Τζον Λένον: «Οσο περισσότερ­α βλέπω τόσο λιγότερα γνωρίζω». Εχω την αίσθηση ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece