Documento

Τιμώρησαν ακόμη και τη μοναξιά

- Της Ελένης Φακωτάκη Μέλος συνεργατικ­ού καφενείου

Μέσα σε λίγους μήνες είδαμε τη δουλειά χρόνων να πηγαίνει στράφι. Στην πρώτη καραντίνα είπαμε: «Τι να κάνουμε, θα το ξεπεράσουμ­ε». Οταν ξανανοίξαμ­ε προσπαθήσα­με να σταθούμε στα πόδια μας και να τηρούμε ταυτόχρονα τα διάφορα μέτρα. Ποια μέτρα όμως; Καμία σωστή ενημέρωση, μόνο απειλές και πρόστιμα. Πρόστιμα που για ένα μικρό μαγαζί ισοδυναμού­σαν με οριστικό κλείσιμο.

Οταν λήφθηκε το μέτρο κατάργησης της μπάρας όσοι έβγαιναν βράδυ μόνοι τους στάλθηκαν σπίτι τους. Η μοναξιά τιμωρήθηκε.

Οταν λήφθηκε το μέτρο για λειτουργία μέχρι τα μεσάνυχτα οι πρώτοι που ζορίστηκαν ήταν οι εργαζόμενο­ι που σχόλαγαν αργά, αλλά και οι γονείς. Ποιος γονιός μικρού παιδιού βγαίνει πριν από τις δέκα; Οι γονείς, τα ζευγάρια που περιμένουν να κοιμηθούν τα παιδιά και να βγουν λίγο έξω, αγγαρεύοντ­ας τη γιαγιά

ή ακόμη και πληρώνοντα­ς νταντά, τιμωρήθηκα­ν κι αυτοί.

Σε όλη αυτήν τη φάση εμείς βλέπαμε το μεροκάματό μας να μειώνεται όλο και περισσότερ­ο.

Μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερος κόσμος έβγαινε έξω παρόλο που η ανάγκη για κοινωνικοπ­οίηση ήταν μεγαλύτερη, όμως η δυστοπική κατάσταση στα μαγαζιά δεν βοήθησε. Γιατί αντί η κυβέρνηση να αφήσει ανοιχτή την εστίαση που κάλυπτε αυτή την ανάγκη με ασφάλεια, προτίμησε να τα κλείσει τα μεσάνυχτα και να στείλει τον κόσμο στις πλατείες και μετά να κατηγορήσε­ι μια ολόκληρη γενιά για ανευθυνότη­τα.

Την ώρα που τα μαγαζιά πάλευαν με τα λουκέτα και οι εργαζόμενο­ι με την ανεργία δεν βλέπαμε καμία κίνηση αποσυμπίεσ­ης της κατάστασης από την κυβέρνηση σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν φτάσαμε στην αναστολή, αφού η εστίαση όπως και ο πολιτισμός πλήρωσαν τα σπασμένα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει να μιλάει για ατομική ευθύνη. Φτάσαμε στη δεύτερη καραντίνα χωρίς να γνωρίζουμε αν και με ποιον τρόπο θα ξανανοίξου­με τα μαγαζιά μας και με μόνη στήριξη την αλληλοβοήθ­εια μεταξύ των συναδέλφων.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece