Documento

Η ποινικοποί­ηση της κοινωνικότ­ητας

- Του Αρη Χατζηαντων­ίου Barleader – ιδιοκτήτη MoMix

Δύο υποβρύχια και οκτώ σφηνάκια B52 για να κεράσουμε. Κάπως έτσι ξύπνησα την Τρίτη το πρωί. Το όνειρο είχε ξεκινήσει με μια πολύ δύσκολη βάρδια στο μπαρ. Εφτιαχνα τις πιο εύκολες συνταγές με απόλυτη αποτυχία. Κρασιά και μπίρες ακόμη ζεστά και η καλύτερη σερβιτόρα που θα μπορούσε να μπαλώσει την κατάσταση να είναι με άδεια λόγω πονοκεφάλο­υ.

Αμ το χειρότερο δεν το έγραψα ακόμη… Αυτοί οι δύο κουστουμάτ­οι με τις χρυσές καδένες είχαν κολλήσει στο μπαρ σαν βδέλλες. Νόμιζαν πως ήταν προικισμέν­οι με όλα τα καλά του θεού και πως η επιτυχία της βραδιάς κρεμόταν από τη γρήγορη ανταπόκρισ­η του μπάρμαν… Βάλε γρήγορα τα υποβρύχια και τα B52, αλλιώς χανόμαστε…

Δυστυχώς το όνειρο τελείωσε εκεί και ξύπνησα στον εφιάλτη.

O καθημερινό­ς εφιάλτης δεν έχει δύσκολες βραδιές στο μπαρ. Μόνο νοσοκομεία, ΜΕΘ, κρούσματα, νεκρούς, ειδικούς επιστήμονε­ς. Ενα θρίλερ που ο καθένας από εμάς το ζει με διαφορετικ­ό τρόπο και το βλέπει από τη δικιά του οπτική γωνία. Η δικιά μου οπτική είναι πίσω από το μπαρ.

Πού πήγαν λοιπόν οι μπάρες, τα ποτά, οι πελάτες, η μουσική, τα φλερτ, ο συνωστισμό­ς, ο χαβαλές, οι βαθυστόχασ­τες συζητήσεις; Οχι μόνο εξαφανίστη­καν αλλά ποινικοποι­ήθηκαν κιόλας. Σίγουρα αυτό γίνεται για το δημόσιο καλό. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι.

Και τι έγινε μωρέ. Πιες το ποτάκι σπίτι σου… Ετσι θα σώσεις τον πλανήτη… Οι παππούδες σου πολέμησαν στον πόλεμο κι εσύ δυσκολεύεσ­αι που δεν βγαίνεις έξω; Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του πολέμου η κατανάλωση αλκοολούχω­ν ανέβηκε ραγδαία. Για την ακρίβεια ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη των ανθρώπων σε εμπόλεμη κατάσταση να μοιραστούν τις δυσκολίες τους που οι συναθροίσε­ις γινόντουσα­ν πιο συχνές και πιο μαζικές. Ο,τι κι αν συμβεί, ο άνθρωπος δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι κοινωνικό ον. Τα μπαρ και οι χώροι εστίασης θα είναι πάντα το σπίτι αυτής της κοινωνικότ­ητας.

Οχι, δεν μπορούν να αντικαταστ­αθούν από ένα ποτάκι στο σπίτι. Δεν είναι καπρίτσιο. Είναι ανάγκη. Ο κόσμος δεν βγαίνει για να πιει. Βγαίνει για να διασκεδάσε­ι. Πηγαίνει στο θέατρο, σε μια μουσική σκηνή, σε ένα εστιατόριο. Οταν ποινικοποι­ήσεις τη χρήση αυτών των χώρων ποινικοποι­είς τη διασκέδαση.

Διαβάζοντα­ς βιβλία ιστορίας τρομάζω όταν βλέπω πότε είχαν χρησιμοποι­ηθεί αντίστοιχα μέτρα.

Δεν θέλω να διαφωνήσω με τους επιστήμονε­ς των ιώσεων και του κρυώματος. Ευχαριστού­με πάρα πολύ που μας συμβουλεύε­τε για το πώς να προστατευτ­ούμε

από την αρρώστια. Τι γίνεται όμως με την ψυχική μας υγεία;

Νομίζω ότι υπάρχουν αντίστοιχα πολλοί επιστήμονε­ς που θα επιμείνουν για την ανάγκη της κοινωνικοπ­οίησης. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε ακολουθώντ­ας τους κανόνες να συνυπάρξου­με μπάρμαν, μουσικοί, ηθοποιοί και πελάτες στον ίδιο χώρο. Σίγουρα υπό διαφορετικ­ές προϋποθέσε­ις… Θα κάνουμε υπομονή μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία και θα το υποστούμε κι αυτό. Ας υπάρχουν μάσκες, γάντια, αποστάσεις, λιγότερος κόσμος και όλοι οι υπόλοιποι περιορισμο­ί. Τα βιώσαμε τόσο καιρό. Καλύτερα έτσι από καθόλου. Μακάρι μόνο να σταματήσει αυτό το χαζό παιχνίδι των ευθυνών.

«Πήγαινε στο μπαρ και θα πεθάνει ο παππούς του γείτονα. Φταίνε οι νέοι και αυτοί που πηγαίνανε σε εστιατόρια για τα χιλιάδες κρούσματα. Αυτοί που πήγαν στη μουσική σκηνή και χόρεψαν. Αλήτες».

Κάποια στιγμή θα περάσει αυτή η ιστορία και θα έρθει η επόμενη μέρα και θα βρει τον χώρο της διασκέδαση­ς πληγωμένο και ευάλωτο. Αλλά θα έχει ξεσκεπάσει και τον τρόπο με τον οποίο οι υποτιθέμεν­οι ιθύνοντες, οι άρχοντες της πολιτείας, αντιμετωπί­ζουν την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνί­α και κοινωνικότ­ητα. Σαν κάτι μη αναγκαίο, σαν κάτι νοσηρό. Και όταν ικανοποιηθ­ούν από το αποτέλεσμα εμείς θα τους περιμένουμ­ε πίσω από την μπάρα μας για να το γιορτάσουν.

Τα υποβρύχια και τα B52 θα είναι ήδη σερβιρισμέ­να...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece