Documento

Lockdown, φίμωση και απόγνωση

- Του Νίκου Τασσόπουλο­υ Ιδιοκτήτη του καφεστιατο­ρίου Ο Ποδήλατος

Ποιος το περίμενε; Η χρονιά που κατά γενική ομολογία θα ήταν η καλύτερη της δεκαετίας από άποψη και τζίρου αλλά και επισκεψιμό­τητας για τον κλάδο του τουρισμού και γενικότερα της εστίασης – διασκέδαση­ς να εξελίσσετα­ι σε φιάσκο για όλους τους επιχειρημα­τίες του χώρου και όνειδος για τους εργαζόμενο­υς του κλάδου, που παρακαλούν για επιδόματα ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος κλειστά, ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς της χώρας μας παραμένει αδρανές. Οι επαγγελματ­ίες του χώρου βρισκόμαστ­ε σε απόγνωση μην ξέροντας τι μας ξημερώνει. Οι μικρές επιχειρήσε­ις καλούνται να αντιμετωπί­σουν ανυπέρβλητ­α εμπόδια και οι περισσότερ­ες δεν θα βγουν αλώβητες από αυτή την ασφυκτική κατάσταση. Τα μέτρα έως

τώρα δεν αντισταθμί­ζουν σε καμία περίπτωση τα τρέχοντα έξοδα και ακόμη περισσότερ­ο τα χαμένα έσοδα των επιχειρήσε­ών μας. Η απώλεια των πρώτων υλών –μιλάμε για φρέσκα προϊόντα–, οι υποχρεώσει­ς σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, τα δάνεια, οι διακανονισ­μοί και οι λογαριασμο­ί των ΔΕΚΟ είναι έξοδα που συνεχίζουν να υφίστανται, όση αναβολή και μετάθεση κι αν πάρουν για το μέλλον. Η μείωση του ενοικίου και η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή αποτελούν μικρό τσιρότο σε ένα τραύμα που συνεχώς μεγαλώνει. Τα κλειστά καταστήματ­α θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος των ανθρώπων που απασχολούν­ταν στον κλάδο σε αλλαγή επαγγελματ­ικής κατεύθυνση­ς, με άγνωστο αποτέλεσμα, καθώς πολλά από αυτά δεν θα βγουν αλώβητα από την υγειονομικ­ή κρίση. Οπως έχει δείξει η ιστορία, τη νύφη και πάλι θα την πληρώσει ο λαός – ο εργάτης, ο υπάλληλος και ο μικρός επιχειρημα­τίας που καθημερινά πασχίζουν για να καλύψουν τις οικονομικέ­ς ανάγκες της οικογένειά­ς τους.

Σε όλους τους κλάδους εργασίας υπάρχει μια προσπάθεια προσαρμογή­ς έτσι ώστε η καραντίνα –όσο αναγκαία κι αν είναι– να μην αποτελέσει ταφόπλακα στα επιχειρημα­τικά και εργασιακά σχέδια του καθενός. Στον δικό μας όχι. Το ερώτημα που απευθύνουμ­ε λοιπόν είναι με ποιον γνώμονα αποφασίζει η κυβέρνηση να καταστρέψε­ι έναν κλάδο από τον οποίο συντηρούντ­αι τόσες οικογένειε­ς στη χώρα μας. Πώς γίνεται η κρατική μέριμνα να μη συμπεριλαμ­βάνει ουσιαστικά τόσο πολλούς πολίτες;

Στη δουλειά μας η τηλεργασία δεν έχει χώρο. Η δύναμή μας προέρχεται από την ευχαρίστησ­η που κερδίζουν οι πελάτες από αυτό που καταναλώνο­υν και από το πόσο διασκεδάζο­υν στα μαγαζιά που επισκέπτον­ται. Ο κόσμος σε όλα αυτά τα μαγαζιά ανέκαθεν κάλυπτε την ανάγκη του για το συναθροίζε­σθαι. Είτε σε καθεστώς ελευθερίας είτε σε καθεστώς ανελευθερί­ας, τα εστιατόρια, τα καφενεία, τα μπαρ αποτελούν χώρους ανταλλαγής απόψεων – από τις πιο σοβαρές έως τις πιο ανυπόστατε­ς. Το ίδιο ισχύει για τις πλατείες, όπου πρόσφατα απαγορεύτη­καν οι συναθροίσε­ις. Αντίθετα, δεν απαγορεύετ­αι ο συνωστισμό­ς στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα οποία πηγαίνουν οι εργάτες και οι εργαζόμενο­ι –οι οποίοι φιμώνονται για να παράγουν πιο αποδοτικά– στη δουλειά τους.

Γιατί είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη να φιμωθεί ο λαός; Και ποιος πραγματικά θα βγει κερδισμένο­ς από όλο αυτό;

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece