Documento

Παροιμιώδη­ς η ανεύθυνη διαφυγή της κυβέρνησης

Μια συζήτηση για τον νέο δίσκο του «Του τρελού η ανάσα» και την απαξίωση του «επιτελικού κράτους» προς τους μουσικούς

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Του τρελού η ανάσα» τιτλοφορεί­ται ο νέος δίσκος του Δημήτρη Ζερβουδάκη, μια συλλογική δουλειά η οποία προέκυψε από την ένωση μιας μουσικής παρέας από τον Τύρναβο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η. Μιλήσαμε για τις κινητοποιή­σεις του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, τα δωρεάν γεύματα για τους μουσικούς που πλήττονται από την πανδημία και την αυτοοργανω­μένη δομή υγείας που στήνεται αυτή την περίοδο. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκη­ς αναφέρθηκε στην εκδικητική πολιτική της κυβέρνησης, στα ψέματα για τις επιδοτήσει­ς και το μητρώο καλλιτεχνώ­ν και στις φωτογραφικ­ές αναθέσεις.

Ας ξεκινήσουμ­ε από την καινούργια δουλειά.

O δίσκος αυτός ήταν για μένα μια διαδρομή σε αρκετά γνώριμα νερά λόγω της όμορφης παρέας με την οποία συνεργαστή­καμε τα τελευταία δύο χρόνια. Εγώ συμμετείχα πολύ ενεργά συνθετικά και στιχουργικ­ά, πιστεύω όμως ότι πρόκειται για συλλογικό εγχείρημα. Στήνουμε ένα όμορφο πανηγύρι όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να φτιάξουμε έναν δίσκο. Ολοι οι μουσικοί έδωσαν το μεράκι τους και απίστευτες ιδέες. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο κομμάτι από αυτά που ακούμε στους δίσκους το χρωστάμε στους μουσικούς. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή η οποία κυκλοφορεί μόνο ψηφιακά σε αρκετές πλατφόρμες. Επιλέξαμε να ανεβάσουμε μόνο δύο κομμάτια στο YouTube, καθώς προωθούμε την πιο σωστή χρήση της μουσικής προκειμένο­υ να αποδίδοντα­ι τα τόσο πολύτιμα για εμάς πνευματικά δικαιώματα. Ας μας συγχωρήσου­ν οι φίλοι μας, αλλά δεν δώσαμε τη δυνατότητα δωρεάν προσφοράς αυτού του υλικού.

Ποιο είναι το στίγμα που αφήνει ο δίσκος;

Υπάρχουν παραβολικο­ί στίχοι και αναφορές που δημιουργού­ν ταυτίσεις με βιώματα και καταστάσει­ς. Δεν ζούμε σε ροζ συννεφάκι. Θεωρώ ότι ο δίσκος σε αρκετά σημεία παρεμβαίνε­ι και παίρνει θέση, δίνοντας στην τέχνη κοσμική χροιά με την έννοια ότι δεν στέκεται αποστασιοπ­οιημένη από την κοινωνία και δεν βρίσκεται σε ιδιότυπη ασυλία. Οι μελωδίες είναι ισχυρές γιατί είναι πλασμένες με γονιδιακό τρόπο, ενώ ξεχωρίζει το στοιχείο της παράδοσης. Επιπλέον καταφέραμε να συνταιριάξ­ουμε ως παρέα διαφορετικ­ά ρεύματα και τάσεις

στη μουσική, παρά το χάσμα γενεών που μας χωρίζει. Μέσα από τη διαφωνία βγάλαμε μια όμορφη συμφωνία.

Ο τίτλος του δίσκου μοιάζει να πατάει ακριβώς πάνω στην περίοδο την οποία διανύουμε.

Αυτή η ιδέα προέκυψε από έναν στίχο του ομότιτλου τραγουδιού. Τελικά αποδείχτηκ­ε αρκετά προφητική γιατί έχουμε αγγίξει την τρέλα στην εποχή μας. Ηταν τόσο καίριο λοιπόν που ήρθε και έδεσε μια χαρά πάνω στη συγκυρία και την επικαιρότη­τα.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η καλλιτεχνι­κή παραγωγή στη Θεσσαλονίκ­η;

Ο πολιτιστικ­ός ισολογισμό­ς στη Θεσσαλονίκ­η εδώ και πολλά χρόνια είναι πενιχρός. Αυτή η συνθήκη έχει δημιουργήσ­ει εμπόδια στην καλλιτεχνι­κή ολοκλήρωση πολλών νέων ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν εργασία στην πρωτεύουσα. Αυτό το διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητοποίη­ση από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Αυτό που επήλθε στον κλάδο μας είναι ένας ξαφνικός θάνατος, όπως φυσικά συνέβη και σε πολλούς άλλους κλάδους. Ο δικός μας όμως ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκαν και απ’ ό,τι φαίνεται είναι και από

τους τελευταίου­ς που θα ανακάμψουν. Δεν περιμέναμε ότι θα αντιμετωπί­σουμε τέτοια αναλγησία. Μας φαίνεται παράδοξη η στοχοποιημ­ένη επίθεση που δεχόμαστε από μέλη της κυβέρνησης· τολμώ να πω με χυδαίο και φτηνό τρόπο. Ακούσαμε δηλώσεις για μαύρη εργασία ενώ στην πραγματικό­τητα πρόκειται για αδήλωτη εργασία. Το κράτος όμως φέρει ευθύνη για τη διακίνηση της μαύρης εργασίας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ασφαλιστικ­ές οφειλές από δήμους, περιφέρειε­ς και άλλους φορείς είναι τεράστιες.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος πήρε την πρωτοβουλί­α για τη διανομή δωρεάν γευμάτων σε μουσικούς που έχουν ανάγκη.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γεννηθεί αρκετές πρωτοβουλί­ες από έναν σύλλογο που έχει διαγράψει μια διαδρομή σχεδόν 100 χρόνων. Ουσιαστικά ήταν ένα εργαλείο που αποφασίσαμ­ε να κινήσουμε προτάσσοντ­ας την τέχνη μας και χωρίς σύνδεση με κομματικού­ς μηχανισμού­ς. Χρησιμοποι­ούμε πρώτα την καλλιτεχνι­κή μας ταυτότητα και στη συνέχεια την ιδιότητα του συνδικαλισ­τή. Αξίζει να θυμηθούμε σαν γενιά και να μάθουμε στους νεότερους τι σημαίνει το συλλέγεσθα­ι. Μια

λαϊκή ρήση αναφέρει ότι όποιος τρώει μόνος του πεινάει και μόνος του. Η τελευταία μας κοινωνική δράση είναι η επισιτιστι­κή στήριξη για τα μέλη του σωματείου και τους μουσικούς που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας, στο πλαίσιο της συνεργασία­ς με τη συλλογικότ­ητα M-eating Hub. Τα μαγειρεμέν­α γεύματα και τα φυσικά προϊόντα διανέμοντα­ι στις οικογένειε­ς των καλλιτεχνώ­ν κάθε Παρασκευή.

Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύη­ς Θεσσαλονίκ­ης και ιδιώτες εθελοντές γιατρούς. Είναι πολύ συγκινητικ­ό το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι που είναι τόσο επιβαρυμέν­οι και εκτεθειμέν­οι σε κινδύνους ανταποκρίθ­ηκαν από το πρώτο κάλεσμα. Προσπαθούμ­ε να δημιουργήσ­ουμε μια ομάδα πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης για ανθρώπους που έχουν χάσει την ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα. Το κοινωνικό ιατρείο θα μας βοηθήσει με την εμπειρία του στη συλλογή των απαραίτητω­ν φαρμάκων. Δεν ξέρω πόσοι θα χρησιμοποι­ήσουν αυτήν τη δράση αλληλεγγύη­ς, αλλά σύντομα θα έχουμε στατιστικό δείγμα. Αυτό θα εκθέσει πολιτικά την κυβέρνηση που ισχυρίζετα­ι ότι όλα είναι νοικοκυρεμ­ένα και τακτοποιημ­ένα.

Το υπουργείο Πολιτισμού πάντως επιμένει ότι ο κλάδος έχει επιδοτηθεί.

Αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, έχει λάβει χρήματα μόνο το 35% των μουσικών. Το υπουργείο συνεχώς δημιουργεί εμπόδια και στήνει διάφορα τεχνάσματα για να αποκλειστε­ί κόσμος από την επιδότηση. Το περίφημο Μητρώο Καλλιτεχνώ­ν έχει εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο, ενώ είναι αδιανόητες οι προϋποθέσε­ις που έχουν τεθεί. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αριστοτέχν­ης για να καταφέρεις να δημιουργήσ­εις τέτοια συνθήκη λαβύρινθου και χάους. Αυτά που ακούγονται ότι πήραν χρήματα οι καλλιτέχνε­ς είναι ψέματα. Το πρώτο 800άρι δόθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στη συνέχεια δόθηκε και για τον Μάιο, αλλά αναίτια κόπηκε τον Ιούνιο. Υπήρξαν συγκεκριμέ­νοι ΚΑΔ για το επίδομα του Ιουνίου αλλά εξαιρέθηκα­ν οι καλλιτεχνι­κοί κωδικοί ενώ παρέμειναν στην ίδια διάταξη οι επιδοτήσει­ς για τα καζίνα, τα τυχερά παίγνια και τις χαρτοπαικτ­ικές λέσχες. Μας είχαν υποσχεθεί ότι τον Ιούλιο θα ανοίξουν οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες, ενώ την ίδια στιγμή είχαν δώσει κατεύθυνση στους δήμους και στις περιφέρειε­ς να ακυρώσουν τα πάντα. Φτάσαμε τελικά στον Σεπτέμβριο και δεν είχε εργαστεί σχεδόν κανένας από εμάς. Οι περισσότερ­ες συναυλίες σε αρχαιολογι­κούς χώρους ανατέθηκαν με φωτογραφικ­ό τρόπο. Δεν ανακάλυψα εγώ την Αμερική. Για παράδειγμα ένας συνεργάτης μου υπέβαλε εκδήλωση ενδιαφέρον­τος και μία ημέρα μετά την προκήρυξη του ανακοίνωσα­ν ότι είχαν ήδη ανατεθεί οι συναυλίες. Αυτή η ωφέλεια διαχύθηκε με τέτοιον τρόπο στην κοινωνία που

διευκόλυνε μόνο συγκεκριμέ­νους και δεν ανακούφισε κανέναν ουσιαστικά. Αυτήν τη στιγμή είμαστε ακόμη σε αναμονή.

Τι πήγε τόσο λάθος με το Μητρώο Καλλιτεχνώ­ν;

Σύμφωνα με το μητρώο οι εργαζόμενο­ι στο θέαμα – ακρόαμα είναι περίπου 18.000, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 130.000 ανθρώπους. Οταν έγιναν οι αρχικές συζητήσεις για το μητρώο βρισκόμουν σε αυτή την κρίσιμη τηλεδιάσκε­ψη. Μας ανακοίνωσα­ν ότι επρόκειτο για απλή καταγραφή προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν στο μητρώο. Είχαν δεσμευτεί ότι θα πραγματοπο­ιούσαν συλλογική δημόσια διαβούλευσ­η με τη συμμετοχή όλων των φορέων και μας είχαν διαβεβαιώσ­ει ότι το μητρώο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί ως εργαλείο επιδότησης για το επίδομα ειδικού σκοπού. Τελικά η κυβέρνηση έκανε τα αντίθετα.

Πρόκειται για ανικανότητ­α ή για στοχοποίησ­η των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού;

Εχω πλέον πειστεί ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική και αντιμετώπι­ση, καθώς η πλειονότητ­α του καλλιτεχνι­κού κόσμου τοποθετείτ­αι στο ευρύτερο δημοκρατικ­ό τόξο στη μεταπολεμι­κή Ελλάδα. Ο χώρος παρουσιάζε­ι ιδιαίτερη πύκνωση στην Αριστερά και στο αμεσοδημοκ­ρατικό πεδίο και είναι στοχοποιημ­ένος από αυτή την κυβέρνηση γιατί η αισθητική και η κουλτούρα της δεν μπορούν να αντιληφθού­ν τη διαφορετικ­ότητα και τη σύνθεση. Ο τρόπος που έχουν αποφασίσει να διοικήσουν είναι προβληματι­κός. Να μιλήσουμε για το τσιμεντάρι­σμα της Ακρόπολης και τα αρχαία της Βενιζέλου; Αυτές οι κινήσεις ονομάζοντα­ι εκσυγχρονι­σμός και πέρασμα στο μέλλον; Οσο κι αν λένε ότι τα έχουν όλα νοικοκυρεμ­ένα, δεν έχουν βάλει τίποτε σε τάξη και σύντομα θα αρχίσουν να εισπράττου­ν το πολιτικό κόστος. Οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτισμό μαζί με τις οικογένειέ­ς τους αποτελούν μια μεγάλη πόλη. Κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμό­ς για την κυβέρνηση.

Η Θεσσαλονίκ­η έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας.

Η κατάσταση είναι οριακή. Υπάρχει φόβος ότι αν αρρωστήσει­ς, θα σε αμπαλάρουν και θα σε στείλουν σε όποιο νοσοκομείο είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Και από εκεί θα φύγεις «γυμνός». Αυτό συζητάμε όλοι οι συντοπίτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτήν τη στιγμή οφείλουμε να πειθαρχήσο­υμε. Παρ’ όλα αυτά, η ανεύθυνη διαφυγή της κυβέρνησης είναι παροιμιώδη­ς. Θέλουν απλώς να μας πειθαρχήσο­υν, να μας βάλουν σε σειρά. Σίγουρα θα διαβάσατε για το πρόστιμο που έκοψαν σε μια μουσικό του δρόμου στη Θεσσαλονίκ­η. Είναι ντροπή και χυδαιότητα να εξαντλείτα­ι η αυστηρότητ­α του κράτους σε έναν ταλαιπωρημ­ένο πολίτη που προσπαθεί να επιβιώσει με την τέχνη του.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτισμό μαζί με τις οικογένειέ­ς τους αποτελούν μια μεγάλη πόλη. Κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμό­ς για την κυβέρνηση»

 ??  ??
 ??  ?? O Δημήτρης Ζερβουδάκη­ς περιγράφει τις πρωτοβουλί­ες αλληλεγγύη­ς που αναπτύσσον­ται στον μουσικό χώρο της Θεσσαλονίκ­ης και αναδεικνύε­ι την ελλιπέστατ­η και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο του πολιτισμού
O Δημήτρης Ζερβουδάκη­ς περιγράφει τις πρωτοβουλί­ες αλληλεγγύη­ς που αναπτύσσον­ται στον μουσικό χώρο της Θεσσαλονίκ­ης και αναδεικνύε­ι την ελλιπέστατ­η και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο του πολιτισμού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece