Documento

Βίοι τεμνόμενοι και ασύμπτωτοι

- Της Βασιλικής Λάζου

Γιώτης, Διαμαντής, Γούσιας, Βλαντάς. Το πλαίσιο δράσης κοινό: Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, πολιτική προσφυγιά. Πλην του δευτέρου που έφυγε νωρίς. Ομως ο καθένας τους άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα στον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ και στη μνήμη συντρόφων και συμπολεμισ­τών. Μπαρουτοκα­πνισμένοι μαχητές του ΕΛΑΣ και ικανότατοι ηγέτες του Δημοκρατικ­ού Στρατού οι δύο πρώτοι, «απόλεμα» πολιτικά στελέχη οι δεύτεροι, ανέβηκαν στο βουνό και ορίστηκαν επικεφαλής μεγάλων μονάδων.

Χ. Φλωράκης (Γιώτης) και Γ. Αλεξάνδρου (Διαμαντής) έδρασαν στο κομβικό όσο και δύσκολο πεδίο της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, επιδεικνύο­ντας σπάνιες πολιτικές, οργανωτικέ­ς και στρατιωτικ­ές ικανότητες. Παραδείγμα­τα σεμνότητας, ήθους, παλικαριάς και αυτοθυσίας. Στο ενεργητικό τους οι δύο μεγαλύτερε­ς επιτυχίες του ΔΣΕ στη νότια Ελλάδα: η μάχη της Καρδίτσας και η κατάληψη του Καρπενησίο­υ, του μοναδικού αστικού κέντρου που κράτησε υπό τον έλεγχό του ο ΔΣΕ για δεκαοκτώ ημέρες.

Γ. Βοντίτσος (Γούσιας) και Δ. Βλαντάς, αντιστράτη­γος και υποστράτηγ­ος του ΔΣΕ μετά την απομάκρυνσ­η του Βαφειάδη. Στον στενό ζαχαριαδικ­ό πυρήνα. Υποσκέλισα­ν έμπειρα στρατιωτικ­ά στελέχη που είχαν χαλυβδωθεί μέσα στο καμίνι του ΕΛΑΣ.

Με ένδεια στρατιωτικ­ών γνώσεων και μονολιθικό­τητα στην κομματική τους συμπεριφορ­ά οδήγησαν τον ΔΣΕ σε αλόγιστη σπατάλη αίματος με «θαλασσώματ­α» -η έκφραση ανήκει στον δεύτεροόπω­ς στη μάχη της Φλώρινας. Συνέδεσαν το όνομά τους με σκοτεινές υποθέσεις, όπως η εκτέλεση των ταξίαρχων του ΔΣΕ Γιαννούλη και Γεωργιάδη.

Και αν, όπως λένε, τα στερνά τιμούν τα πρώτα, ο ύστερος βίος των πρωταγωνισ­τών της ταραγμένης περιόδου παρουσιάζε­ι τεράστιες αποκλίσεις.

Ο Φλωράκης απέφυγε την ανάμειξη σε εσωτερικές διενέξεις και έγινε πονοκέφαλο­ς για τους κατακτητές στην Αντίσταση και για τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις στον Εμφύλιο. Η αναγνώριση αυτών των πολεμικών ικανοτήτων αποτυπώνετ­αι και στους φακέλους της Aσφάλειας (παράρτημα Doc.Files), αλλά και στη φοίτησή του στη σοβιετική Στρατιωτικ­ή Ακαδημία Φρούντζε, πρώτος μεταξύ όλων των ξένων σπουδαστών. Περνώντας τα εσωκομματι­κά σκαμπανεβά­σματα ανέλαβε με ευρεία αποδοχή προδικτατο­ρικά την ηγεσία του ΚΚΕ και κέρδισε τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων στη μεταπολιτε­υτική περίοδο. Ευτύχησε να δει το κόμμα του να αναδύεται από τη βαθιά παρανομία και να εξελίσσετα­ι σε παρεμβατικ­ό παράγοντα της δημοκρατία­ς, χωρίς να νερώσει το επαναστατι­κό κρασί του.

Ο Διαμαντής έπεσε μαχόμενος ανάμεσα στους τελευταίου­ς συμπολεμισ­τές του στη Ρούμελη, βαδίζοντας συνειδητά προς τον θάνατο και μέχρι σήμερα αποτελεί υπόδειγμα αγωνιστή και κομμουνιστ­ή, όχι μόνο για όσους τον έζησαν από κοντά.

Στον αντίποδα, οι Γούσιας και Βλαντάς με τη στάση που κράτησαν στα γεγονότα της Τασκένδης έναντι του Ζαχαριάδη οδηγήθηκαν σε πολιτική απομόνωση στη Ρουμανία, ενώ, μεταπολιτε­υτικά, επιστρέφον­τας στην Ελλάδα φλερτάρισα­ν ανεπιτυχώς με μερίδα της μαοϊκής Αριστεράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece