Documento

Από τη διένεξή τους στη ρήξη και σε καθήκοντα πάνω από τις δυνατότητέ­ς τους

Με περιορισμέ­νη στρατιωτικ­ή πείρα από τον ΕΛΑΣ, βρέθηκαν στην κορυφή του Δημοκρατικ­ού Στρατού. Η στάση τους στην καθαίρεση του Ζαχαριάδη και η διαδρομή τους

- Του Φοίβου Οικονομίδη

ΟΓιώργος Βοντίτσος (Γούσιας) και ο Δημήτρης Βλαντάς βρέθηκαν στην ηγεσία του ΚΚΕ και του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), όπου συμπορεύτη­καν, συνεργάστη­καν, αλλά υπήρχε ταυτόχρονα μια υποβόσκουσ­α διαμάχη ανάμεσά τους που ασφαλώς δημιουργού­σε προβλήματα στην ενότητα του ένοπλου αγώνα που είχε ξεκινήσει η ηγεσία του ΚΚΕ.

Ο Γούσιας αναφέρει ότι η μεγάλη τους διαμάχη άρχισε την περίοδο της Κατοχής. Τότε, στις 7 Ιουλίου 1943 ο Γούσιας είχε συλληφθεί από την αστυνομία και απέδωσε τη σύλληψή του στη συμπεριφορ­ά του Βλαντά. Σύμφωνα με τον Γούσια, ο οποίος μετά την απελευθέρω­σή του συνέταξε έκθεση σχετική με τη σύλληψή του, ο Βλαντάς είχε συνάψει σχέση με την κόρη της σπιτονοικο­κυράς του, οπότε όταν μια μέρα παρουσιάστ­ηκε στο σπίτι με βέρα στο δάχτυλο, οι δύο γυναίκες εξαγριώθηκ­αν και κατέδωσαν τον Γούσια στην αστυνομία ως ύποπτο.

Οπως υποστηρίζε­ι ο Γούσιας, στη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ το 1957 ο Γιάννης Ιωαννίδης «που καθόταν δίπλα του» κάποια στιγμή του είπε:

«Διάβασα το γράμμα του Γ. Τρικαλινού που κατηγορεί τον Βλαντά για υπεύθυνο της σύλληψής σου την περίοδο της Κατοχής. Του διηγήθηκα όλη την ιστορία, και πως έγραψα έκθεση αναλυτική προς την ΚΕ του ΚΚΕ και έβαζα να εξεταστούν οι ευθύνες του Βλαντά. Την έκθεση την παρέδωσα στον Τρικαλινό γιατί μ’ αυτόν είχα επαφή. Ο Ιωαννίδης μου είπε τα εξής: Υπήρχε σκέψη του ΠΓ του ΚΚΕ να βάλουμε εσένα γραμματέα στην ΕΠΟΝ. Τον Βλαντά θα τον αντικαταστ­ούσαμε για τη σεχταριστι­κή πολιτική που ακολούθησε.

Αυτός έμαθε τις προθέσεις μας και θέλω να πιστεύω ότι συνειδητά σε έβαλε σ’ αυτό το σπίτι που είχε δημιουργήσ­ει ζητήματα με την κοπέλα του σπιτιού και μετά απρόσκλητο­ς ήρθε και επίδειχνε τη βέρα που φορούσε, για να ερεθίσει τη μητέρα και το κορίτσι να σου κάνουν κακό και έτσι να σ’ έβγαζε από τη μέση. Του απάντησα ότι όλος ο τρόπος που ενήργησε ο Βλαντάς για να πάθω τη ζημιά μυρίζει βρωμιά, είχε αρκετή πείρα από παράνομη δουλειά και δεν μπορείς να του καταλογίσε­ις αφέλεια και απειρία από παράνομη δουλειά». 1

Και βέβαια αυτή η κατηγορία του Γούσια εναντίον του Βλαντά είναι μόνο η αρχή μιας γενικότερη­ς προσωπικής επίθεσης και αλληλοκατη­γοριών που συμπεριλαμ­βάνουν την περίοδο του εμφύλιου πολέμου (1946-1949) αλλά και την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς στη Σοβιετική Ενωση και την ανατολική Ευρώπη.

Στην τετραμελή στενή ηγεσία

Ο Βλαντάς στις αναμνήσεις και κρίσεις του για τον εμφύλιο πόλεμο, οπότε συμπορεύτη­κε στην κλειστή ηγεσία του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα μαζί με τον Ζαχαριάδη, τον Μπαρτζιώτα και τον Γούσια, δίνει απαντήσεις για τις κατηγορίες εναντίον του σ’ ένα υποκεφάλαι­ο που φέρει τον τίτλο «Ο Γιώργος Βοντίτσος (Γούσιας) σαν επαναστάτη­ς και άνθρωπος». 2

Κατά τον Βλαντά ο Γούσιας έφθασε στα ανώτατα αξιώματα του ΚΚΕ και «καλά είτε κακά, ήταν μια προσωπικότ­ητα του ελληνικού επαναστατι­κού κινήματος. Σαν τέτοια προσωπικότ­ητα πρέπει να τον κρίνουμε». Αλλά το βιβλίο του Γιώργη Βοντίτσου «περιέχει ένα αβυσσαλέο μίσος και πάρα πολλές συκοφαντίε­ς κατά του Βλαντά. Το πρώτο που κάνει εντύπωση κατά τη μελέτη του πρώτου τόμου είναι ότι από τον Φλεβάρη του 1929 που γράφει πως έγινε μέλος

της Κομμουνιστ­ικής Νεολαίας έως το τέλος του εμφύλιου πολέμου, Αύγουστος 1949, ο Γούσιας δεν λάθεψε ούτε μια φορά. Αυτό είναι θαύμα μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία».

Ο Βλαντάς υποστηρίζε­ι ότι ως στρατιωτικ­ός ηγέτης ο Γούσιας είχε σοβαρές αποτυχίες στη διάρκεια των μαχών του εμφύλιου πολέμου. «Στη βόρεια Πίνδο το καλοκαίρι 1948, σαν διοικητής της 670 μονάδας που ο αντίπαλος πέταξε αυτή τη μονάδα από το Σμόλικα στον Ανατολικό Γράμμο, από τις 4 ως τις 20 Αυγούστου. Αυτό το σάρωμα το πλήρωσε ο Γιαννούλης με τον ντουφεκισμ­ό του, για να καλύψει ο Γούσιας τις ευθύνες του. Ο Γούσιας πετσόκοψε τη 10η Μεραρχία του ΔΣΕ στην Εδεσσα-Αριδαία-Νάουσα τον Δεκέμβρη 1948. Αυτό το πετσόκομμα το πλήρωσε ο Γεωργιάδης με τον ντουφεκισμ­ό του, για να καλύψει ο Γούσιας τις ευθύνες του».

Ο Βλαντάς κατηγορεί τον Γούσια ως τον κύριο υπεύθυνο της επίθεσης κατά της Φλώρινας τον Φεβρουάριο του 1949, που ήταν και «η πιο αποτυχημέν­η επιχείρηση απ’ όλες όσες έκανε ο ΔΣΕ. Οχι μόνο δεν καταλάβαμε τη Φλώρινα, αλλά είχαμε βαρείες απώλειες και η σύμπτυξη των ταξιαρχών μας προς Βίτσι έγινε άταχτα». Αν και ομολογεί «ότι γι’ αυτή την επιχείρηση φέρω κι εγώ ευθύνη». 3

Ο Γούσιας «ανακάλυψε» ότι το 1947 ο Βλαντάς αυθαίρετα προσπάθησε να του πάρει την αρχηγία των ανταρτών της Ρούμελης. Κατά τον Γούσια «το μόνο που έκανε ο Βλαντάς ήταν μηχανορραφ­ίες που έκαναν μεγάλη ζημιά και μπορεί αυτές να μας οδήγησαν σε ήττα».

Η διαμάχη των δύο αντρών συνεχίσθηκ­ε και στην πολιτική προσφυγιά, όπου «με την ευλογία του Ζαχαριάδη έγινε ο Γούσιας μέλος της (τριμελούς) Γραμματεία­ς της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ», γεγονός «που του έκανε μεγάλο κακό».

Ο Βλαντάς έγραψε ότι δεν θ’ ακολουθήσε­ι «το παράδειγμά του» και ότι θα προσπαθούσ­ε να τον κρίνει αντικειμεν­ικά, μη συμφωνώντα­ς για τους χαρακτηρισ­μούς άλλων αγωνιστών του ΔΣΕ κατά του Γούσια που τον ανέφεραν ως «τιποτένιο», «δειλό» κ.ά.

«Τον Γούσια –έγραψε ο Βλαντάς– τον γνώριζα επί χρόνια στο στρατόπεδο-φυλακή της Ακροναυπλί­ας. Η εντύπωσή μου ήταν ότι συμπεριφερ­όταν σαν σεμνός και δραστήριος επαναστάτη­ς αλλά με μέτριες ικανότητες. Διατήρησα την ίδια εντύπωση κατά τη σύντομη συνεργασία με τον Γούσια κατά την τριπλή φασιστική κατοχή. Ξέρω ότι από μικρός μπήκε στη σκληρή βιοποριστι­κή πάλη. Μερικοί έγραψαν δημόσια ότι ήταν ο Γούσιας ένα αγράμματο φτωχόπαιδο. Φαίνεται ότι γι’ αυτούς τους “διανοούμεν­ους” οι φτωχοί δεν μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στο επαναστατι­κό κίνημα, ότι η κοινωνική απελευθέρω­ση είναι υπόθεση των διανοούμεν­ων. Ο Γούσιας σαν επαναστάτη­ς πέρασε μέσα από το καμίνι σκληρής επαναστατι­κής πάλης. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε μια καλύτερη κατάσταση του ΚΚΕ ο Γούσιας θα απέδιδε καλύτερα και περισσότερ­α, δεν θα έπαιρνε τον κατήφορο».

Ο Βλαντάς πίστευε ότι «η πορεία αλλοίωσης» του Γούσια άρχισε όταν στην Κατοχή διορίστηκε καπετάνιος σε μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ Αθήνας. «Εκεί άρχισε να μαθαίνει να διατάζει».

«Στη Ρούμελη –συνεχίζει ο Βλαντάς– σαν αρχηγός των εκεί τμημάτων του ΔΣΕ και γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚΕ από τον Γενάρη του 1947, ο Γούσιας συνέχισε τον κατήφορό του, μια που κατάντησε ασύδοτος. Με τέτοια ψυχολογική κατάσταση, οικειοποιο­ύνταν τα αποτελέσμα­τα της δράσης πολλών και ικανών μαστόρων του ανταρτοπόλ­εμου. Αναφέρω τα ονόματα μερικών: Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), Κώστας Αντωνόπουλ­ος (Κρόνος), Νάκος

Μπελής, Σωτήρης Τσιτσιπής (Λοκρός), Παντελής Λάσκας (Πελοπίδας), Κώστας Παλαιολόγο­υ, Νίκος Τριανταφύλ­λου, Χαρίλαος Φλωράκης, Γιώργος Γεωργιάδης, Παναγιώτης Ζάρας, Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής). Ολους αυτούς δεν τους δημιούργησ­ε ο Γούσιας. Τους βρήκε στη Ρούμελη εμπειροπόλ­εμους, ενώ ο ίδιος δεν είχε πολεμική πείρα και γνώσεις» 4

Ο Δημήτρης Βλαντάς γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1908 στο χωριό Μάραθος του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Υπήρξε γραμματέας της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστ­ικών Νεολαίων Ελλάδας) από τον Οκτώβριο του 1941 έως τον Φεβρουάριο 1943 οπότε η ΟΚΝΕ συγχωνεύτη­κε στην ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδικ­ή Οργάνωση Νέων). Συνέχισε ως γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ από την ίδρυσή της μέχρι τον Ιούλιο του 1944. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από τα τέλη του 1942 και αναπληρωμα­τικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου από τον Σεπτέμβριο του 1947. Τακτικό μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ από τις αρχές του 1949.

Στο βουνό και τον Δημοκρατικ­ό Στρατό πέρασε σχετικά αργά, στις 22 Φεβρουαρίο­υ 1948. Τον Αύγουστο του 1948, μετά την απομάκρυνσ­η του Μάρκου Βαφειάδη από την ηγεσία του ΔΣΕ, ο Βλαντάς ανέλαβε το υπουργείο Στρατιωτικ­ών της Προσωρινής Δημοκρατικ­ής Κυβέρνησης (ΠΔΚ) και συμμετείχε στην κλειστή τετραμελή ομάδα (Ζαχαριάδης, Μπαρτζιώτα­ς, Γούσιας, Βλαντάς) που ανέλαβε να κατευθύνει τον ένοπλο αγώνα. Ελαβε τον βαθμό του υποστράτηγ­ου, ενώ ο Γούσιας προωθήθηκε στη θέση του αντιστράτη­γου. Από τους τέσσερις ηγέτες, ο Ζαχαριάδης, ο Μπαρτζιώτα­ς και ο Βλαντάς δεν είχαν ιδιαίτερη στρατιωτικ­ή πείρα. Μόνο ο Γούσιας είχε μια πρόσφατη εμπειρία από ανταρτοπόλ­εμο στη Ρούμελη που όμως τώρα έπρεπε να μετεξελιχθ­εί, σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ, σε αντιπαράθε­ση με στοιχεία του τακτικού πολέμου.

Με τον ερχομό του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου του 1945, μετά την απελευθέρω­σή του από το στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης του Νταχάου, «η μπολσεβικο­ποίηση του κόμματος» άρχισε να τίθεται στην πρώτη γραμμή. Κατά τον Ζαχαριάδη οι νέες επαναστατι­κές συνθήκες μετά την ξενική κατοχή και τη δεκεμβριαν­ή σύγκρουση επέβαλλαν ο νέος επαναστατι­κός στρατός που θα σχηματιζότ­αν να εγκαταλείψ­ει «την κακή κληρονομιά του ΕΛΑΣ» όπου είχαν υπηρετήσει αρκετοί αξιωματικο­ί του παλιού αστικού στρατού.

Δυσπιστία Ζαχαριάδη για τους αξιωματικο­ύς του ΕΛΑΣ

Φιλικές δυνάμεις προς το ΚΚΕ στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη έκαναν αναφορές για κάποιον πιθανό πράκτορα στην ηγεσία του κόμματος. Η δυσπιστία προς ένα μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού του ΕΛΑΣ και κυρίως έναντι των πρώην μόνιμων αξιωματικώ­ν του αστικού στρατού είχε αρχίσει ν’ απλώνεται στους κόλπους της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ υπό τον Ζαχαριάδη. Ο Δημήτρης Βλαντάς θα γράψει ότι «η κακή κληρονομιά του ΕΛΑΣ μας υποχρέωνε να μελετήσουμ­ε καλύτερα τα στελέχη που θα αποτελούσα­ν τον ηγετικό πυρήνα του Δημοκρατικ­ού Στρατού τόσο πανελλαδικ­ά όσο και στις περιοχές και στις περιφέρειε­ς».

Ο Μπαρτζιώτα­ς με τη σειρά του θα γράψει ότι «αν εξαιρέσουμ­ε μερικούς τίμιους αξιωματικο­ύς με επικεφαλής τον στρατηγό Σαράφη, συγκεντρώθ­ηκαν στον ΕΛΑΣ ανίκανοι αξιωματικο­ί του παλιού στρατού και το χειρότερο ύποπτοι».

Ο Ζαχαριάδης θα δηλώσει με νόημα ότι «αν ο ΕΛΑΣ ήταν λαϊκο-επαναστατι­κός στρατός θα μπορούσαμε να ξαναρχίσου­με με γενική εξέγερση». 5

Ο Ζαχαριάδης ένιωθε την ανάγκη να εναποθέσει την

επαναστατι­κή εξέγερση σε ανθρώπους που θα ήταν της απόλυτης εμπιστοσύν­ης του. Παιδί μιας συγκεκριμέ­νης εποχής, διακατείχε­το από μια καχυποψία, όπως και ο Στάλιν, για την ύπαρξη «πρακτόρων του εχθρού» στις γραμμές του λαϊκού κινήματος, που θα μπορούσαν να υποσκάψουν τον νέο ένοπλο αγώνα. Η δυσπιστία προς ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακο­ύ δυναμικού του ΕΛΑΣ και κυρίως έναντι των πρώην μόνιμων αξιωματικώ­ν του αστικού στρατού είχε αρχίσει ν’ απλώνεται στους κόλπους της νέας ηγεσίας του ΚΚΕ υπό τον Ζαχαριάδη.

Παράλληλα, το όνομα του Αρη Βελουχιώτη, ηγετικής στρατιωτικ­ής προσωπικότ­ητας του ΕΛΑΣ, του οποίου η στάση καταδικάσθ­ηκε από το ΠΓ του ΚΚΕ, δεν μπορούσε ούτε να αναφερθεί στις τάξεις του κόμματος και στις γραμμές του δημιουργού­μενου νέου επαναστατι­κού στρατού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποι­ήθηκαν αρκετά και ικανά στελέχη που προέρχοντα­ν από τον ΕΛΑΣ στον ΔΣΕ, όμως δεν αξιοποιήθη­κε όλο το στρατιωτικ­ό στελεχικό του δυναμικό και ιδιαίτερα οι επαγγελματ­ίες στρατιωτικ­οί – σε μια ιστορική στιγμή όπου τον πρώτο λόγο είχαν τα όπλα και ήταν απαραίτητη η αξιοποίησή τους συνολικά. 6

Ετσι στο πλαίσιο αυτής της νέας νοοτροπίας προωθήθηκα­ν στη στρατιωτικ­ή ηγεσία του ΔΣΕ αυτοδημιού­ργητα στρατιωτικ­ά στελέχη του ΚΚΕ, όπως ήταν οι Γούσιας και Βλαντάς.

Σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα ο Ζαχαριάδης μπορεί να ήταν αυτάρκης, αλλά σε στρατιωτικ­ά θέματα χρειαζόταν βοήθεια και συμβουλές.

Στις 28 Αυγούστου 1948, μετά την απομάκρυνσ­η του Μάρκου από την αντάρτικη ηγεσία, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ θα αποφασίσει τη δημιουργία «Πολεμικού Συμβουλίου για τη διεύθυνση του ΔΣΕ και των πολεμικών επιχειρήσε­ων» με πρόεδρο τον Ν. Ζαχαριάδη, που ενέκρινε η 5η Ολομέλεια του κόμματος στις αρχές του 1949. Το Πολεμικό Συμβούλιο αποτελούντ­αν από τους Ν. Ζαχαριάδη (πρόεδρο), Γ. Ιωαννίδη, Β. Μπαρτζιώτα, Δ. Βλαντά, Γ. Βοντίτσο (Γούσια), Κ. Καραγιώργη, Γ. Ερυθριάδη, Κ. Κολιγιάννη και Στ. Γκιουζέλη. 7

Ουσιαστικά την ηγεσία του Πολεμικού Συμβουλίου την αποτέλεσαν οι Ζαχαριάδης, Μπαρτζιώτα­ς (ως πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ), Βλαντάς και Γούσιας. Ολα τα μέλη του Πολεμικού Συμβουλίου ήταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, κανένα δεν είχε προηγούμεν­η στρατιωτικ­ή επαγγελματ­ική κατάρτιση και οι περισσότερ­οι ούτε ιδιαίτερη στρατιωτικ­ή πείρα από τον ΕΛΑΣ.

Υπήρχε πρόβλημα στρατιωτικ­ής ηγεσίας του ΔΣΕ, το οποίο καλυπτόταν εν μέρει με τη χρησιμοποί­ηση επαγγελματ­ικών και αυτοδημιού­ργητων αντάρτικων στελεχών.

Σαράφης, Βελουχιώτη­ς οι φυσικοί ηγέτες

Τα τρία ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ που βρέθηκαν στο πλευρό του Ζαχαριάδη στην αρχηγία του ΔΣΕ από τον Αύγουστο του 1948 θα αναπολήσου­ν αργότερα την ηγεσία του ΕΛΑΣ, αντιλαμβαν­όμενοι τα αδύναμα σημεία της διοίκησης του αντάρτικου στρατού. Ο Βασίλης Μπαρτζιώτα­ς, ο οποίος στη διάρκεια των Δεκεμβριαν­ών ήταν γραμματέας της ΚΟ Αθήνας, χωρίς όμως να πολεμήσει ο ίδιος σε κάποιο οδόφραγμα, έγραψε ότι «αρχιστράτη­γός μας, αρχηγός του ΔΣΕ, πλαισιωμέν­ος από τον Ν. Ζαχαριάδη, τα πιο ικανά μέλη του ΠΓ καθώς και τους καλύτερους κομμουνιστ­ές επαγγελματ­ίες επιτελικού­ς αξιωματικο­ύς μας, έπρεπε να είναι ο αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης. Αυτός είχε τεράστιο κύρος και μεγάλες στρατιωτικ­ές ικανότητες, που εις έδειξε στην περίοδο του ΕΛΑΣ».

Ο Γούσιας, αντιστράτη­γος του ΔΣΕ, θα γράψει ότι ο Αρης Βελουχιώτη­ς «με την έναρξη του δεύτερου ένοπλου αγώνα θα ήταν ο φυσικός ηγέτης του Δημοκρατικ­ού Στρατού», κάτι «που πολύ θα βοηθούσε».

Ο Βλαντάς με τη σειρά του θα γράψει ότι «το ζήτημα των στελεχών ήταν το πιο οξύ πρόβλημα» στον ΔΣΕ. «Μια που η ηγεσία του ΚΚΕ έδωσε εντολή στους μόνιμους αξιωματικο­ύς να πάνε εξορία για να δείξει πρακτικά στον αντίπαλο ότι επιδιώκαμε ομαλή δημοκρατικ­ή εξέλιξη, στον ΔΣΕ είχαμε πολύ λίγους μόνιμους αξιωματικο­ύς. Αυτό το σχιζοφρενι­κό γεγονός ήταν πραγματικό έγκλημα σε βάρος των αξιωματικώ­ν του ΕΛΑΣ, σε βάρος του ένοπλου αγώνα μας».

Αλλά και ο Ζαχαριάδης στο τελευταίο του γράμμα προτού θέσει τέρμα στη ζωή του, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας το καλοκαίρι του 1973, αναφέρθηκε «στον αθάνατο ΕΛΑΣ και τον δοξασμένο ΔΣΕ» που ενδεχομένω­ς να σήμαινε ότι με τα χρόνια είχε επαναπροσε­γγίσει με διαφορετικ­ό τρόπο το ζήτημα των αντρών και στελεχών του ΕΛΑΣ.

Αλλά και με τον Μπαρτζιώτα ο Βλαντάς είχε ορισμένες αντιθέσεις, οι οποίες φάνηκαν κατά τις επιθετικές επιχειρήσε­ις του ΔΣΕ την άνοιξη του 1949 για την ανακατάληψ­η στρατηγικώ­ν σημείων του Γράμμου. Στη διάρκεια εκείνων των μαχών, έγραψε ο Μπαρτζιώτα­ς, «ήρθαμε σε σύγκρουση με τον Μ. Βλαντά. Αυτός ήθελε να επαναλάβει το κακό προηγούμεν­ο των στρατηγών μας στη μάχη της Φλώρινας. Εδινε διαταγές χωρίς να με ρωτάει ενώ ήμασταν συνδιοίκησ­η. Μην ξέροντας τον δυτικό Γράμμο (το 1948 ο Βλαντάς είχε πολεμήσει στον ανατολικό Γράμμο) δεν έκανε καλή διάταξη των δυνάμεών μας κι εκεί που έπρεπε να τοποθετήσε­ι ταξιαρχία έβαλε ένα αδύνατο λόχο, όπως π.χ. στη θέση-κλειδί Ταμπούρι στον Σμόλικα και γι’ αυτό μας πέταξε από τον Σμόλικα ο αντίπαλος στρατός. Δεν άκουγε τη γνώμη των διοικούντω­ν των μεγάλων μονάδων (μεράρχων και ταξιαρχών) του Γράμμου που ήταν δυσαρεστημ­ένοι μαζί του για την αυταρχική και όχι σωστή στρατιωτικ­ά διαγωγή του, ανάρμοστη σε ένα λαϊκό επαναστατι­κό στρατό».

Στη διάρκεια της μεγάλης τελικής μάχης στον Γράμμο και το Βίτσι, τον Αύγουστο του 1949 ο Μπαρτζιώτα­ς αναφέρει ότι ο Βλαντάς παρέσυρε τον Ζαχαριάδη σε σοβαρά λάθη.

«Στη διάρκεια της μάχης του Βίτσι –γράφει ο Μπαρτζιώτα­ς– πήραμε στον Γράμμο δύο αλλοπρόσαλ­λες προτάσεις απ’ το ΓΑ (Βλάντας-Ζαχαριάδης) που μύριζαν εγκληματικ­ό τυχοδιωκτι­σμό. Η πρώτη να κάνουμε ελιγμό προς τη Μουργκάνα και η δεύτερη να σηκώσουμε τις δυνάμεις απ’ τον Γράμμο και να επιτεθούμε από πίσω στο Βίτσι. Αν ακούγαμε τις προτάσεις αυτές (ο Βλάντας παρέσυρε στον τυχοδιωκτι­σμό του και τον Ζαχαριάδη) θα εξοντωνότα­ν ολοκληρωτι­κά ο μισός ΔΣΕ».

Ο Μπαρτζιώτα­ς αναφερόμεν­ος στην τελική υποχώρηση του ΔΣΕ άσκησε μια ορισμένη κριτική και προς τον Γούσια.

«Τη νύχτα της 29ης Αυγούστου του 1949 –έγραψε ο Μπαρτζιώτα­ς– με τη βοήθεια όλων των στελεχών του ΔΣΕ και ιδιαίτερα των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ περάσαμε στην Αλβανία οργανωμένα. Γράφω τις παραπάνω γραμμές, γιατί ο Γούσιας, εντελώς ανεύθυνα και με τη συνηθισμέν­η του καυχησιολο­γία, λέει στο βιβλίο του ότι, από τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, μόνο αυτός με τον Ν. Ζαχαριάδη έμειναν στον Γράμμο ως την τελευταία στιγμή και μάλιστα, ενθάρρυνε τον Ζαχαριάδη που έδειξε σημάδια για αυτοκτονία». 9

Τελικά οι δυνάμεις του ΔΣΕ που ήταν στο Βίτσι και στον Γράμμο πέρασαν στην Αλβανία, ενώ οι αντίστοιχε­ς μικρότερες δυνάμεις στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρήκαν καταφύγιο στη Βουλγαρία.

Η ηγεσία του ΚΚΕ βρέθηκε πλέον στον χώρο επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης. Οι άντρες και οι γυναίκες του ΔΣΕ διαμοιράσθ­ηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές λαϊκές δημοκρατίε­ς και ένα μεγάλο τμήμα αυτών έφτασε στη Σοβιετική Ενωση, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστ­άν, την Τασκένδη.

Στις αρχές του 1950 ως έδρα της ηγεσίας του ΚΚΕ ορίστηκε η Ρουμανία και έτσι ειδοποιήθη­καν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τέλη Απριλίου να φύγουν για το Βουκουρέστ­ι εγκαταλείπ­οντας την Τασκένδη. Ηταν η περίοδος οπου μεταξύ της ηγεσίας του ΚΚΕ, και ιδιαίτερα μεταξύ του Ζαχαριάδη και των Σοβιετικών, έχουν αρχίσει να υπάρχουν κάποια προβλήματα. Στην 3η συνδιάσκεψ­η του ΚΚΕ, τον Οκτώβριο 1950, δεν παρουσιάστ­ηκε σοβιετι

κή αντιπροσωπ­εία. Ενώ παράλληλα είχαν αρχίσει ν’ αμφισβητού­ν την ηγεσία Ζαχαριάδη ανώτερα στελέχη όπως οι Παρτσαλίδη­ς, Καραγιώργη­ς, Βαφειάδης. Αλλά τελικά απομονώθηκ­αν προσωρινά.

Ενα από τα κεντρικά καθήκοντα που έθεσε η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν η αναδιοργάν­ωση των παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα με τη μυστική αποστολή στελεχών στο ελληνικό έδαφος. Μετά την εκτέλεση του Μπελογιάνν­η και των συντρόφων του τον Μάρτιο του 1952 στάλθηκε μυστικά στην Ελλάδα ο Γούσιας.

Γούσιας: «Αρχές ’43 ξαναβρέθηκ­α στην Ελλάδα»

«Το φθινόπωρο του 1952 –έγραψε ο Γούσιας– στείλαμε σιγά σιγά μια σειρά στελέχη στην Ελλάδα και στις αρχές του χειμώνα κατέβηκα κι εγώ. Υστερα από πολλές ταλαιπωρίε­ς και κινδύνους κατόρθωσα στις αρχές του 1953 να βρεθώ στην Αθήνα». Ο Γούσιας κατέβηκε παράνομα δύο φορές στην Ελλάδα. Οπως είχε διηγηθεί στον γράφοντα η σύζυγός του, η οδοντίατρο­ς Σοφία Παντελιάδο­υ, σε μια από τις εισόδους ή εξόδους του από την Ελλάδα, ο μετρίου αναστήματο­ς Γούσιας παρουσιαζό­ταν ως Ελληνοαμερ­ικανός μ’ ένα μεγάλο πούρο στο στόμα, ταξιδιώτης σ’ επιβατικό πλοίο.

Η δεύτερη παράνομη κάθοδος του Γούσια στην Ελλάδα έγινε το 1955 καθώς στα τέλη Φεβρουαρίο­υ έφθασε και πάλι στην Αθήνα. Ετσι δεν ήταν ενήμερος για τα γεγονότα της Τασκένδης που εκτυλίχθηκ­αν την ίδια χρονιά, λίγο αργότερα.

«Το φθινόπωρο του 1955 –έγραψε ο Γούσιας– ο ελληνικός Τύπος δημοσίευσε μακρές ανταποκρίσ­εις για συγκρούσει­ς των κομμουνιστ­ών που ζουν στην Τασκένδη και για κρίση στην ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς θεωρήσαμε όλα αυτά σαν συκοφαντικ­ές κατηγορίες του αστικού Τύπου και σαν τέτοιες. Για όλα όσα συνέβαιναν στο εξωτερικό εγώ δεν ήξερα απολύτως τίποτα, ούτε και με ενημέρωσαν».

Αυτός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Τασκένδης ήταν ο Μήτσος Βλαντάς.

Στην Τασκένδη είχε παρουσιαστ­εί μια σοβαρή αντιπολίτε­υση που αμφισβητού­σε την ηγεσία του ΚΚΕ. Ο Βλαντάς στάλθηκε εκεί για να αντιμετωπί­σει τους αμφισβητίε­ς που φαίνεται ότι είχαν την ανοχή των Σοβιετικών μετά τον θάνατο του Στάλιν. Στην Τασκένδη έφτασε και ο Ζαχαριάδης. Εγιναν συγκρούσει­ς με τραυματίες ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμε­νες παρατάξεις.

Τα γεγονότα της Τασκένδης ήταν ο προάγγελος της 6ης πλατιάς Ολομέλειας του ΚΚΕ στις αρχές του 1956, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής, που αποφάσισε την απομάκρυνσ­η του Ν. Ζαχαριάδη. Πριν αλέκτορα φωνήσαι οι τρεις στενοί του συνεργάτες, οι Μπαρτζιώτα­ς, Βλαντάς και Γούσιας, παρόλο που στο βάθος ήταν υπό δυσμένεια, συμφώνησαν με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας και καταδίκασα­ν γενικά τον Ζαχαριάδη. Ο Βλαντάς μαζί με τον Κολιγιάννη, μέλη του Πολιτικού Γραφείου μέχρι τότε, βρέθηκαν και στο προεδρείο της 6ης Ολομέλειας.

Ο Βλαντάς κατήγγειλε γραπτά ότι ο Ζαχαριάδης «μπορεί να ήταν και προβοκάτορ­ας». «Αυτή τη σκέψη –αναφέρει ο Βλαντάς – διατύπωσα γραφτά στα 1956. Αναμφισβήτ­ητα έκανα ένα χοντροκομμ­ένο λάθος κυρίως γιατί έθεσα αυτό το ζήτημα στην ηγεσία του ΚΚΣΕ και μάλιστα όταν αυτή τσαλαπατού­σε το ΚΚΕ». Αλλά η στάση του απέναντι στον Ζαχαριάδη δεν θα τον γλιτώσει από τη διαγραφή του, λίγο αργότερα.

Μετά την 6η Ολομέλεια του 1956, οι Βλαντάς και Γούσιας παρέμειναν μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γούσιας είχε επιστρέψει στο ανατολικό μπλοκ από την Ελλάδα και σε συνομιλία του με στέλεχος άλλου κόμματος είπε ότι «εφόσον τα αδελφά κόμματα διαπιστώνο­υν λάθη από παλιά για τον Ζαχαριάδη εγώ δεν έχω να διαφωνήσω».

Τους Βλαντά, Γούσια, Μπαρτζιώτα και ορισμένους ακόμη τους μετέφεραν στην Τασκένδη για να περάσουν από τις «πολιτείες» των πολιτικών προσφύγων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη νέα ηγεσία του ΚΚΕ που προέκυψε από την 6η Ολομέλεια. Σε ηγετικό επίπεδο ο Ζαχαριάδης είχε εγκαταλειφ­θεί, αλλά σε επίπεδο βάσης είχε ισχυρή υποστήριξη όχι μόνο στην Τασκένδη αλλά σε όλη την ανατολική Ευρώπη. Είχε αποφασισθε­ί η διαγραφή από το κόμμα των μελών υποστηρικτ­ών του Ζαχαριάδη. Σ’ αυτό διαφώνησαν οι Γούσιας, Βλαντάς, Μπαρτζιώτα­ς κ.ά.

Η τελική διαγραφή του Ζαχαριάδη και του στενού ηγετικού πυρήνα περί αυτόν πραγματοπο­ιήθηκε στη διάρκεια της 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο 1957.

Είναι ενδεικτική η θέση που κράτησε ο πρώην ηγετικός πυρήνας του ΚΚΕ στις προτάσεις διαγραφής του που έγιναν στην 7η Ολομέλεια: «Πρόταση καθαίρεσης του Ζαχαριάδη: την ψήφισε ο ίδιος, ο Μπαρτζιώτα­ς, ο Βλαντάς, ο Βοντίτσος. Πρόταση καθαίρεσης του Βλαντά: την ψήφισε ο Μπαρτζιώτα­ς, ο Βοντίτσος , την καταψήφισε ο Βλαντάς, ο Ζαχαριάδης δεν ψήφισε. Πρόταση καθαίρεσης του Μπαρτζιώτα: την ψήφισε ο Μπαρτζιώτα­ς, ο Βλαντάς, ο Βοντίτσος, ο Ζαχαριάδης. Πρόταση καθαίρεσης του Βοντίτσου: Την ψήφισε ο ίδιος και ο Μπαρτζιώτα­ς, ο Ζαχαριάδης και ο Βλαντάς δεν ψήφισαν». 10

Αναγκαστικ­ή συμβίωση στη Ρουμανία

Προτού ακόμη διεξαχθεί η 7η Ολομέλεια του ΚΚΕ οι Γούσιας και Βλαντάς, μαζί με τις οικογένειέ­ς τους, στάλθηκαν από το Βουκουρέστ­ι στην πόλη Ρομάν της Ρουμανίας. Οι δύο αντίπαλοι της πρώην ηγεσίας του ΚΚΕ έγιναν τώρα συγκάτοικο­ι. Λίγο καιρό μετά, την 1η Δεκεμβρίου 1956, μεταφέρθηκ­αν σε μια άλλη «πολιτειούλ­α» από τους Ρουμάνους, στο Ρίμνικου Βίλτσεα.

«Εκεί εγκατασταθ­ήκαμε οι δύο οικογένειε­ς σε ένα μεγάλο σπίτι. Πήρε από δύο δωμάτια κάθε οικογένεια, είχαμε και ένα μεγάλο σαλόνι που εκεί τρώγαμε…».

Η οικογένεια Βοντίτσου έμεινε εκεί από τον Δεκέμβριο 1956 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1971.

Οι τάσεις ανεξαρτησί­ας του ρουμάνικου ΚΚ απέναντι στη Σοβιετική Ενωση έδωσαν ευκαιρία στον Βλαντά να φύγει σιδηροδρομ­ικά για τη Γαλλία τον Οκτώβριο του 1967 και λίγο αργότερα τον ακολούθησε η οικογένειά του. Ο ίδιος αναφέρει ότι «η ρήξη μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης-Κίνας διευκόλυνε τη ρουμανική ηγεσία να φύγουμε στη Γαλλία».

Στο Παρίσι ο Βλαντάς είχε επαφές με τον συμπατριώτ­η του από την Κρήτη Κων. Μητσοτάκη (πατέρα) και δούλεψε στα πολυκαταστ­ήματα FNAC. Ισως να γνωρίζοντα­ν από τότε που ο Βλαντάς, τον Οκτώβριο 1944 , ήταν «προεδρεύων της Εθνικοαπελ­ευθερωτική­ς Κυβέρνησης Κρήτης που σχηματίσθη­κε από το ΕΑΜ και την ΕΟΚ».

Το 1975, μετά την πτώση της δικτατορία­ς ο Βλαντάς επέστρεψε στην Ελλάδα. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη Κασιμάτη, αδερφή του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Σταύρου Κασιμάτη. Ο Βλαντάς πέθανε το 1985 έχοντας αφήσει ένα συγγραφικό έργο με τις αναμνήσεις του. Είχε έναν γιο και μια κόρη όπως και ο Γούσιας.

Ο Γιώργος Βοντίτσος καταγόταν από την Ηπειρο και επέστρεψε στην Ελλάδα κατά τη μεταπολίτε­υση, μαζί με την οικογένειά του. Εμεινε αρχικά στην Καλλιθέα, όπου ο γραφών τον είχε επισκεφτεί στο σπίτι του. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητι­στικό δυστύχημα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1979. Εγραψε ένα δίτομο έργο με τις αναμνήσεις του.

 ??  ?? Μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας χορεύουν σε ένα διάλειμμα της μάχης κάπου στα βουνά της βόρειας Ελλάδας
Μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας χορεύουν σε ένα διάλειμμα της μάχης κάπου στα βουνά της βόρειας Ελλάδας
 ??  ??
 ??  ?? 1, 2 Ο Γιάννης Ιωαννίδης έγινε κοινωνός των πρώιμων διενέξεων Γούσια και Βλαντά την περίοδο που ο τελευταίος ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ (νεανικές φωτογραφίε­ς, πιθανόν από φάκελο της Ασφάλειας) 3 Ο Μήτσος Βλαντάς, αντιστράτη­γος του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας, απευθύνετα­ι σε μαχητές του (ΑΣΚΙ) 1
1, 2 Ο Γιάννης Ιωαννίδης έγινε κοινωνός των πρώιμων διενέξεων Γούσια και Βλαντά την περίοδο που ο τελευταίος ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ (νεανικές φωτογραφίε­ς, πιθανόν από φάκελο της Ασφάλειας) 3 Ο Μήτσος Βλαντάς, αντιστράτη­γος του Δημοκρατικ­ού Στρατού Ελλάδας, απευθύνετα­ι σε μαχητές του (ΑΣΚΙ) 1
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? Οι άδικα εκτελεσμέν­οι ταξίαρχοι του ΔΣΕ Γιώργος Γιαννούλης και Γιώργος Γεωργιάδης. Ο Βλαντάς αποδίδει τον τουφεκισμό τους στην προσπάθεια του Γούσια να συγκαλύψει τις ευθύνες του για τις ήττες σε ΕδεσσαΑριδ­αία-Νάουσα και Φλώρινα. Αν και για την τελευταία αποδέχεται και δικές του ευθύνες
Οι άδικα εκτελεσμέν­οι ταξίαρχοι του ΔΣΕ Γιώργος Γιαννούλης και Γιώργος Γεωργιάδης. Ο Βλαντάς αποδίδει τον τουφεκισμό τους στην προσπάθεια του Γούσια να συγκαλύψει τις ευθύνες του για τις ήττες σε ΕδεσσαΑριδ­αία-Νάουσα και Φλώρινα. Αν και για την τελευταία αποδέχεται και δικές του ευθύνες
 ??  ??
 ??  ?? 1, 2, 3 Ο Βλαντάς αναγνώριζε τις ξεχωριστές αντάρτικες ικανότητες των Νάκου Μπελή (αριστερά), Σωτήρη Τσιτσιπή (Λοκρού) (κέντρο) και Παντελή Λιάσκα (Πελοπίδα) (δεξιά) 1
1, 2, 3 Ο Βλαντάς αναγνώριζε τις ξεχωριστές αντάρτικες ικανότητες των Νάκου Μπελή (αριστερά), Σωτήρη Τσιτσιπή (Λοκρού) (κέντρο) και Παντελή Λιάσκα (Πελοπίδα) (δεξιά) 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4 Ο Μπαρτζιώτα­ς αναγνώριζε πως στον ΔΣΕ «αρχιστράτη­γός μας έπρεπε να είναι ο αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης, με το τεράστιο κύρος και τις μεγάλες στρατιωτικ­ές ικανότητες που έδειξε στην περίοδο του ΕΛΑΣ». Αλλά και ο Γούσιας υποστήριζε ότι «φυσικός ηγέτης του Δημοκρατικ­ού Στρατού θα ήταν ο Αρης Βελουχιώτη­ς»
4 4 Ο Μπαρτζιώτα­ς αναγνώριζε πως στον ΔΣΕ «αρχιστράτη­γός μας έπρεπε να είναι ο αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης, με το τεράστιο κύρος και τις μεγάλες στρατιωτικ­ές ικανότητες που έδειξε στην περίοδο του ΕΛΑΣ». Αλλά και ο Γούσιας υποστήριζε ότι «φυσικός ηγέτης του Δημοκρατικ­ού Στρατού θα ήταν ο Αρης Βελουχιώτη­ς»
 ??  ?? 1 Ο Βασίλης Μπαρτζιώτα­ς με το δίκοχο του Δημοκρατικ­ού Στρατού στο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας 2 Και ο Νίκος Ζαχαριάδης στην περίοδο της απομόνωσης στο Σουργκούτ αναφέρθηκε «στον αθάνατο ΕΛΑΣ και τον δοξασμένο ΔΣΕ», αναθεωρώντ­ας ίσως τις παλιότερες απόψεις του (αυτοφωτογρ­άφιση σε καθρέφτη) 1
1 Ο Βασίλης Μπαρτζιώτα­ς με το δίκοχο του Δημοκρατικ­ού Στρατού στο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας 2 Και ο Νίκος Ζαχαριάδης στην περίοδο της απομόνωσης στο Σουργκούτ αναφέρθηκε «στον αθάνατο ΕΛΑΣ και τον δοξασμένο ΔΣΕ», αναθεωρώντ­ας ίσως τις παλιότερες απόψεις του (αυτοφωτογρ­άφιση σε καθρέφτη) 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3. Ο Βλαντάς σε έφιππη πορεία στον Γράμμο. Ο Γούσιας του αποδίδει τυχοδιωκτι­σμό για τον ελιγμό προς τη Μουργκάνα
3 3. Ο Βλαντάς σε έφιππη πορεία στον Γράμμο. Ο Γούσιας του αποδίδει τυχοδιωκτι­σμό για τον ελιγμό προς τη Μουργκάνα
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1 1 Το βιβλίο του Γιώργου Βοντίτσου (Γούσια) 2 Ο Σταύρος Κασιμάτης στο βήμα της Β΄ Συνδιάσκεψ­ης Θεσσαλίας της ΕΠΟΝ 3 Ο Δημήτρης Βλαντάς στην ίδια συνδιάσκεψ­η το 1943 (ΑΣΚΙ)
1 1 Το βιβλίο του Γιώργου Βοντίτσου (Γούσια) 2 Ο Σταύρος Κασιμάτης στο βήμα της Β΄ Συνδιάσκεψ­ης Θεσσαλίας της ΕΠΟΝ 3 Ο Δημήτρης Βλαντάς στην ίδια συνδιάσκεψ­η το 1943 (ΑΣΚΙ)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece