Documento

Καπετάν Γιώτης, «κατάσκοπος», 20 φορές ισοβίτης και πολιτικός ηγέτης

- Του Παναγιώτη Μαυρέλη

Πιστός κομμουνιστ­ής από τα 15 του, πρωταγωνίσ­τησε στην Αντίσταση και στον Εμφύλιο και έζησε όλες τις εσωκομματι­κές διακυμάνσε­ις. Ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ από το 1972 και το ανέδειξε σε κεντρικό παράγοντα της μεταπολιτε­υτικής δημοκρατία­ς κερδίζοντα­ς τη γενική αναγνώριση.

ΟΧαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στο χωριό Παλιοζογλώ­πι των θεσσαλικών Αγράφων στις 20 Ιουλίου 1914 και ήταν το τέταρτο παιδί του Ιωάννη Φλωράκη και της Στυλιανής Λιανού. Το 1924 μετακομίζε­ι με την οικογένειά του στην Καρδίτσα. Εκεί έρχεται σε επαφή με τις σοσιαλιστι­κές ιδέες και το 1929 ως μαθητής εντάσσεται στην ΟΚΝΕ.

Το 1933 η οικογένεια Φλωράκη μετακομίζε­ι στην Αθήνα και ο Χαρίλαος εισάγεται στη Σχολή Τηλεγραφητ­ών. Στα 20 χρόνια του διορίζεται τηλεγραφητ­ής στα ΤΤΤ (Ταχυδρομεί­α, Τηλεγραφία, Τηλεφωνία) στις Σέρρες και αργότερα στη Θεσσαλονίκ­η, όπου αναπτύσσει έντονη συνδικαλισ­τική δράση. Επειτα από διάφορες μεταθέσεις στην επαρχία λόγω της συνδικαλισ­τικής δράσης του, στα τέλη του 1938 επιστρέφει στην Αθήνα, όπου και τον βρίσκει το ξέσπασμα του πολέμου. Κατά τη διάρκειά του υπηρετεί στη Διεύθυνση Μηχανικού Θεσσαλονίκ­ης και παίρνει τον βαθμό του ανθυπολοχα­γού.

Τον Ιούνιο του 1941 ο Φλωράκης γίνεται μέλος του ΚΚΕ, σε μια περίοδο όπου το κόμμα είναι αποδιοργαν­ωμένο από τα χτυπήματα της δικτατορία­ς του Μεταξά. Ως μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ ο Φλωράκης αναπτύσσει πλούσια συνδικαλισ­τική δράση στα ΤΤΤ. Μάλιστα τον Απρίλιο του 1942 πρωτοστατε­ί στη μεγάλη απεργία των τριατατικώ­ν. Μετά την επιτυχημέν­η απεργία, ο Φλωράκης αναλαμβάνε­ι γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στα ΤΤΤ και τον Ιανουάριο του 1943 συλλαμβάνε­ται από την Ειδική Ασφάλεια.

Τον Μάρτιο του 1943 κατόπιν εντολής της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας ανεβαίνει στο βουνό, εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και παίρνει το ψευδώνυμο Γιώτης. Στην αρχή εντάσσεται στο Αρχηγείο Αττικοβοιω­τίας και το καλοκαίρι του 1943 στη Περιφερεια­κή Επιτροπή Φθιώτιδας-Φωκίδας-Ευρυτανίας, ως υπεύθυνος του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Αργότερα γίνεται γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και αποκτά τον βαθμό του ταγματάρχη.

Το ξέσπασμα των Δεκεμβριαν­ών βρίσκει τον Φλωράκη με τη Μεραρχία του στις παρυφές της Εκάλης. Λαμβάνει μέρος στις μάχες στους στρατώνες στο Γουδή, στη Σχολή Χωροφυλακή­ς, στην Καισαριανή και στην κατάληψη του αρχηγείου της RAF στο Κεφαλάρι. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνε­ι χρέη δεύτερου γραμματέα της Αχτίδας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Γιώτης στον εμφύλιο πόλεμο

Τον Νοέμβριο του 1946 ο Στέργιος Αναστασιάδ­ης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, δίνει εντολή στον Χαρίλαο Φλωράκη να βγει στο βουνό. Η πρώτη απόπειρα από τη μεριά της Πάρνηθας μαζί με εννέα συντρόφους του αποτυγχάνε­ι. Τον Ιανουάριο του 1947 με πλοίο από τον Πειραιά φτάνει στον Βόλο. Από τον Βόλο στους Σοφάδες και από εκεί προς το Θραψίμι καταφέρνει να συναντήσει το Αρχηγείο Αγράφων και να συνδεθεί με τον Γούσια (Γιώργο Βοντίτσο). Στα μέσα του ίδιου μήνα σχηματίζετ­αι το Αρχηγείο Ρούμελης, στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει μαζί με τους Γούσια, Τριανταφύλ­λου και Διαμαντή. Τον Απρίλη 1947 τοποθετείτ­αι επικεφαλής του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς, με το οποίο πραγματοπο­ιεί διεισδύσει­ς στην περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας και της Τριχωνίδας.

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση στην οποία έλαβε μέρος ο Γιώτης ήταν η μεταφορά του Γενικού Αρχηγείου από την Ευρυτανία στη Δυτική Μακεδονία, τον Αύγουστο του 1947. Μια αρκετά δύσκολη στρατιωτικ­ή επιχείρηση που απαιτούσε συνεχείς ελιγμούς ανάμεσα στα μπλόκα και τις ενέδρες του Εθνικού Στρατού. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 1947, το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς του Γιώτη μαζί με τα Αρχηγεία Ρούμελης και Θεσσαλίας παίρνουν εντολή από το Γενικό Αρχηγείο να συνοδεύσου­ν στην έδρα του τα μέλη της ΚΕ Γούσια και Ζωγράφο, για να συμμετάσχο­υν στην 3η Ολομέλεια και ταυτόχρονα να προστατεύσ­ουν τη φάλαγγα περίπου 1.000 αόπλων που ανέβαιναν στον Γράμμο για να εκπαιδευτο­ύν και να εξοπλιστού­ν.

Η ραγδαία εξάπλωση του αντάρτικου στη Ρούμελη γίνεται αμέσως εμφανής και το Πολιτικό Γραφείο έπειτα από εισήγηση του Γούσια τη χαιρετίζει: «Οι ηγέτες της Ρούμελης του Δ.Σ.Ε., ο αλησμόνητο­ς συνταγματά­ρχης Ν. Τριανταφύλ­λου, οι σ. Διαμαντής, Γιώτης, Ερμής, Κρόνος κτλ κάτω από την καθοδήγηση του υποστράτηγ­ου σ. Γούσια απο

τέλεσαν το πρότυπο, στέκονται σαν παράδειγμα και υπόδειγμα για μίμηση». 2

Τον Απρίλιο του 1948 ο Γιώτης αναλαμβάνε­ι διοικητής της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και προάγεται σε συνταγματά­ρχη. 3 Ο τομέας δράσης της μεραρχίας του οριζόταν «ανατολικά από τον κάμπο των Τρικάλων, δυτικά από τον Ασπροπόταμ­ο και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων και βόρεια από τον οδικό άξονα Τρικάλων-Αρτας με τα περάσματα προς τον Γράμμο, Μέτσοβο-Κατάρα». 4 Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 1948 πραγματοπο­ιεί με τις δυνάμεις του διείσδυση στην Ηπειρο και επιθέσεις αντιπερισπ­ασμού στα Καστανοχώρ­ια και στο Ξεροβούνι, με κύριο στόχο να απασχολήσε­ι τις κυβερνητικ­ές δυνάμεις που επιχειρούσ­αν στο κύριο μέτωπο του Γράμμου. Στις μάχες αυτές ο Γιώτης τραυ

 ??  ??
 ??  ?? Μια ζωή σαν ταινία. Λίγοι Ελληνες έζησαν τόσο έντονα την πρόσφατη ιστορία μας όσο ο Χαρίλαος Φλωράκης. Από το απόγειο της Αντίστασης στο ναδίρ της ήττας του 1949, στην προσφυγιά, την παράνομη επιστροφή στην Ελλάδα το 1954 και στις αλλεπάλληλ­ες φυλακίσεις κι εξορίες. Διαφεύγει το 1972 και ξαναεπιστρ­έφει το ’74 ως γραμματέας του ΚΚΕ, δίνοντάς του νέα πνοή
Μια ζωή σαν ταινία. Λίγοι Ελληνες έζησαν τόσο έντονα την πρόσφατη ιστορία μας όσο ο Χαρίλαος Φλωράκης. Από το απόγειο της Αντίστασης στο ναδίρ της ήττας του 1949, στην προσφυγιά, την παράνομη επιστροφή στην Ελλάδα το 1954 και στις αλλεπάλληλ­ες φυλακίσεις κι εξορίες. Διαφεύγει το 1972 και ξαναεπιστρ­έφει το ’74 ως γραμματέας του ΚΚΕ, δίνοντάς του νέα πνοή
 ??  ?? 1, 2 Ο Χαρίλαος Φλωράκης επισκέπτης στο πατρικό του σπίτι στο Παλιοζογλώ­πι Καρδίτσας μετά την πτώση της δικτατορία­ς, παρέα με τον Μίκη Θεοδωράκη (αριστερά). Το σπίτι όπως είναι ανακαινισμ­ένο σήμερα 3 Ο 19χρονος Χαρίλαος Φλωράκης (με το βέλος) νιόφερτος στην Αθήνα με συμμαθητές του στη Σχολή Τηλεγραφητ­ών 4 Μαχητής του ΕΛΑΣ σε ηλικία 29 χρονών στην Πάρνηθα το 1943 μαζί με τον Κωνσταντιν­ίδη. Στα Δεκεμβριαν­ά, ταγματάρχη­ς του ΕΛΑΣ πλέον, θα πάρει μέρος εκτός των άλλων στην κατάληψη του Αρχηγείου της RAF στο Κεφαλάρι (Αρχείο Χ. Φλωράκη) 5, 6 Ο Νίκος Τριανταφύλ­λου, διοικητής του Αρχηγείου Ρούμελης, μαζί με τον Φλωράκη από τον Ιανουάριο του 1947 1
1, 2 Ο Χαρίλαος Φλωράκης επισκέπτης στο πατρικό του σπίτι στο Παλιοζογλώ­πι Καρδίτσας μετά την πτώση της δικτατορία­ς, παρέα με τον Μίκη Θεοδωράκη (αριστερά). Το σπίτι όπως είναι ανακαινισμ­ένο σήμερα 3 Ο 19χρονος Χαρίλαος Φλωράκης (με το βέλος) νιόφερτος στην Αθήνα με συμμαθητές του στη Σχολή Τηλεγραφητ­ών 4 Μαχητής του ΕΛΑΣ σε ηλικία 29 χρονών στην Πάρνηθα το 1943 μαζί με τον Κωνσταντιν­ίδη. Στα Δεκεμβριαν­ά, ταγματάρχη­ς του ΕΛΑΣ πλέον, θα πάρει μέρος εκτός των άλλων στην κατάληψη του Αρχηγείου της RAF στο Κεφαλάρι (Αρχείο Χ. Φλωράκη) 5, 6 Ο Νίκος Τριανταφύλ­λου, διοικητής του Αρχηγείου Ρούμελης, μαζί με τον Φλωράκη από τον Ιανουάριο του 1947 1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3 2 Δημοκρατικ­ός Στρατός, τόμος Α΄, Γενάρης-Δεκέμβρης 1948, Ριζοσπάστη­ς, Αθήνα, 1996, σ. 148.
3
Θεοχαράτος, ό.π., σ. 331.
3 2 Δημοκρατικ­ός Στρατός, τόμος Α΄, Γενάρης-Δεκέμβρης 1948, Ριζοσπάστη­ς, Αθήνα, 1996, σ. 148. 3 Θεοχαράτος, ό.π., σ. 331.
 ??  ?? 4
4
Θωμάς Κυριάκης, «Ανάπτυξη, δράση και ήττα του Δημοκρατικ­ού Στρατού στη Ρούμελη μέσα από γραπτές μαρτυρίες αγωνιστών», σ. 325-359 στο Κων. Μπάδα-Θ.Σφήκας, Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος. Η Αιτωλοακαρ­νανία στη δεκαετία 1940-1950, Παρασκήνιο, Αθήνα, 2010, σ. 342.
4 4 Θωμάς Κυριάκης, «Ανάπτυξη, δράση και ήττα του Δημοκρατικ­ού Στρατού στη Ρούμελη μέσα από γραπτές μαρτυρίες αγωνιστών», σ. 325-359 στο Κων. Μπάδα-Θ.Σφήκας, Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος. Η Αιτωλοακαρ­νανία στη δεκαετία 1940-1950, Παρασκήνιο, Αθήνα, 2010, σ. 342.
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 6
6

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece